هجوم شبکه «موریانه ها» به پیکر تجارت

سید خلیل سجادپور- سیر صعودی کلاهبرداری‌های میلیاردی با سیم‌کارت و دسته چک‌های متعلق به معتادان کارتن خواب و افراد بی‌نام و نشان درحالی از مرز نگرانی گذشته و دستگاه قضایی را با پرونده‌های زیادی روبه‌رو کرده است که دیگر شبکه‌های موریانه‌ای کلاهبرداری، پیکر تولید و تجارت را نشانه رفته‌اند.
به گزارش اختصاصی روزنامه خراسان، حدود یک ماه قبل بود که یکی از پرونده‌های کلاهبرداری شبکه «موریانه‌ها» با شکایت برخی تاجران مشهدی در کلانتری قاسم‌آباد تشکیل شد. واکاوی‌های اطلاعاتی و بررسی‌های مقدماتی حاکی از آن بود که باز هم نیروهای انتظامی درگیر پرونده‌ای شده‌اند که مانند همیشه ریشه‌های آن به معتادان کارتن خواب و افراد بی‌نام و نشان می‌رسید.
بنابراین گروهی از افسران کارآزموده دایره قضایی کلانتری با هدایت و نظارت مستقیم سرهنگ احمد زمانی(رئیس کلانتری قاسم‌آباد) ماموریت یافتند تا با کنکاش‌های پلیسی، یکی از باندهای «موریانه‌ای» را متلاشی کنند.
گزارش اختصاصی روزنامه خراسان حاکی است، این گونه بود که گروه عملیاتی به سرپرستی ستوان خورشیدی (رئیس دایره قضایی کلانتری) وارد عمل شدند و تحقیقات گسترده‌ای را آغاز کردند. آنان در اولین مرحله از اقدامات پلیسی و بررسی اظهارات مال‌باخته‌ای که با فروش تعداد زیادی مبل، طعمه کلاهبرداری «موریانه‌ای» شده بود، به سرنخ‌هایی از یک فرد جوان به نام «رسول» رسیدند که با اغفال کارتن خواب‌ها، مدارک شناسایی آنان را به سرکرده شبکه کلاهبرداری تحویل می‌داد. به همین دلیل، عوامل انتظامی مراتب را طی گزارشی به دادسرای عمومی و انقلاب مشهد اعلام کردند. از سوی دیگر، قاضی راضیه امینی(دادیار ارجاع ناحیه 6دادسرای مشهد) که از عمق این فاجعه، برای تولید و تجارت کشور به‌خوبی آگاه بود با تاکید بر پرونده‌های متعدد دیگری که دستگاه قضایی زیر ذره‌بین تحقیقات قرار داشت، دستورات ویژه‌ای رابرای کالبدشکافی شبکه کلاهبرداری‌های «موریانه‌ای» صادر کرد و از نیروهای انتظامی خواست با اختیارات کامل قانونی وارد عمل شوند.


بنا بر گزارش روزنامه خراسان، نیروهای انتظامی که حالا با پشتوانه قضایی، روحیه مضاعفی پیدا کرده بودند، در پوشش معتادان متجاهر به واکاوی ماجرا پرداختند و موفق شدند «رسول» را هنگام اغفال یکی از کارتن خواب‌های بزرگراه شناسایی و دستگیر کنند. با اعترافات این جوان، مشخص شد که سردسته شبکه مذکور«امید» نام دارد که افراد زیادی را با پرداخت مبالغ ناچیزی به دام انداخته است؛ اما تلاش نیروهای نامحسوس دایره قضایی برای دستگیری وی بی‌نتیجه ماند و او با ترفندی خاص متواری شد. در همین حال با ردیابی‌های اطلاعاتی 2تن از افرادی که به نام آن‌ها سیم کارت و دسته چک صادر شده بود، شناسایی و به مقر انتظامی هدایت شدند. این متهمان در بازجویی‌ها پرده از شگرد شبکه کلاهبرداری «موریانه‌ای» برداشتند و برخی دیگر از اعضای این شبکه خطرناک را لو دادند که به جان تولید و تجارت کشور افتاده‌اند. «رضا» یکی از این کارتن‌خواب‌ها به افسر پرونده گفت: مرا فردی به نام«م» به جوانی به نام «احسان» معرفی کرد که برای کار در فروشگاه اسباب‌بازی نزد او بروم، اما آن‌ها مرا به بانک بردند و بعد از گرفتن دسته چک، مدارک مرا نزد خودشان نگه‌داشتند. بعد هم متوجه شدم که سیم‌کارت را هم به نام من گرفته‌اند ولی «م» خیلی از افراد را که مانند من بودند به «احسان» معرفی کرده بود. او با یک دستگاه خودروی سمند به سراغ ما می‌آمد. حتی یک بار تعداد زیادی دسته چک و پول نقد و دلار را زیر صندلی خودروی او دیدم که همان‌جا پول نقد برای گرفتن مدارک معتادان پرداخت می‌کرد ولی تصور من بر این بود که برای خرید و فروش اسباب‌بازی به دسته چک نیاز دارد! تا حدی که من خبر دارم حدود20 نفر برای «احسان» کار می کردند ولی او هم با فرد دیگری کار می‌کرد که انگار بالا دستش بود!
رسول (یکی از متهمان پرونده شبکه موریانه‌ای) نیز دربازجویی‌ها مدعی شد من برای احسان و امید کار می‌کردم و با معرفی هر فرد کارتن خواب به آن ها مبلغ 300 هزار تومان می‌گرفتم. این افراد را هم بیشتر در مناطق پاتوق معتادان پیدا می کردم البته قرار بود 70 میلیون تومان به من پرداخت کنند که تاکنون نداده اند!
یکی دیگر از معتادان کارتن خواب که طعمه اعضای این شبکه شده است نیز گفت: بارها به من پیشنهاد کردند تا به تهران، اراک و شیراز بروم ولی وقتی فهمیدم با مدارک من دسته چک و سیم کارت گرفته اند با آن ها مشاجره کردم و دیگر «احسان» را هم ندیدم! چون سیم کارت در اختیار سرکرده آن ها بود، از واریز مبالغ به حساب بانکی که به نام من افتتاح کرده بودند، مطلع می شد و بلافاصله پول ها را کارت به کارت می‌کرد اما اکنون که من فقط 20 میلیون تومان گرفته‌ام تازه متوجه شدم که آن‌ها با دسته چک من تاکنون62 میلیارد تومان از کسبه و بازاریان کلاهبرداری کرده اند.
در همین حال فرمانده انتظامی مشهد که بر ریشه‌یابی این پرونده تاکید داشت، ضمن قدردانی از دستورات ویژه قضایی توسط قاضی امینی برای پیگیری ماجرای کلاهبرداری‌های مذکور به خبرنگار روزنامه خراسان گفت: با وجود گزارش ها و تاکید پلیس به صادر کنندگان سیم کارت و دسته چک برای بستن روزنه‌های ارتکاب جرم و سوءاستفاده خلافکاران از هویت های بی نام و نشان، متاسفانه هنوز هم پرونده های زیادی در مراکز انتظامی با همین عناوین تشکیل می شود و دستگاه قضایی را نیز با مشکل مواجه می کند.
سرهنگ احمد نگهبان افزود: پیگیری و ردیابی این گونه پرونده ها اگرچه با تلاش شبانه‌روزی عوامل انتظامی به نتیجه می رسد اما درنهایت به تولید و تجارت کشور ضربه‌ای جبران ناپذیر وارد می آید در حالی که پیشگیری از آن به‌راحتی امکان‌پذیر است.
مقام ارشد انتظامی مشهد به این گونه مراکز توصیه کرد: قبل از آن که مورد مواخذه دستگاه‌های نظارتی قرار گیرند، خودشان وارد عمل شوند و برای پیشگیری از وقوع جرم اقدام کنند. گزارش روزنامه خراسان حاکی است، یک مقام قضایی نیز با اشاره به وجود پرونده‌های متعدد کلاهبرداری با سوء‌استفاده از مدارک شناسایی افراد مجهول الهویه و کارتن خواب در دادسرای عمومی  وانقلاب مشهد گفت: متاسفانه در برخی موارد متهمان با پرداخت مبالغ خسارت به تعدادی از مال‌باختگان، رضایت آن‌ها را جلب می‌کنند و دوباره به کلاهبرداری از کسبه و بازرگانان ادامه می‌دهند که باید در این باره اقدامات جدی‌تری صورت گیرد؛ چراکه این نوع کلاهبرداری متاسفانه صنعت و تجارت کشور را نشانه گرفته است. قاضی امینی به شهروندان و کسبه هم توصیه کرد: از پذیرش چک‌هایی با هویت ناشناس خودداری کنند و چک‌های باواسطه را بدون شناسایی هویت آن‌ها به هیچ وجه نپذیرند! وی تصریح کرد: از سوی دیگر نیز چک‌هایی که باید دارای دو امضا باشند، حتما در حضور صاحبان امضا دریافت شود تا هویت آن‌ها برای گیرنده چک محرز شود. این گزارش حاکی است، در صورتی که مدیران و مسئولان چاره‌ای برای پیشگیری از کلاهبرداری‌های موریانه‌ای نیندیشند، در آینده‌ای نزدیک تولید و تجارت از درون تهی خواهد شد؛ چراکه روند صعودی این پرونده‌ها در دستگاه قضایی از مرز نگرانی عبور کرده است.