ایجاد دندانهای مشتق از سلولهای بنیادی
محققان موفق شدند از سلولهای بنیادی موادی (ارگانوئیدهای) بسازند که قادر است، پروتئینهای تشکیلدهنده مینای دندان را بسازد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما به نقل از «پایگاه اطلاعرسانی سلولهای بنیادی ایران»، مینای دندان، از دندانها در برابر فشارهای مکانیکی ناشی از جویدن محافظت میکند و به آنها در مقاومت در برابر پوسیدگی نیز کمک میکند. این سختترین بافت بدن انسان است که در طول تشکیل دندان، توسط سلولهای تخصصی به نام آملوبلاست ساخته میشود.
هنگامی که شکلگیری دندان کامل میشود، این سلولها از بین میروند. در نتیجه، بدن راهی برای ترمیم یا بازسازی مینای آسیبدیده ندارد و دندانها میتوانند مستعد شکستگی یا ازبینرفتن شوند.
با این حال، مینای دندان در بیش از ۹۰ درصد بزرگسالان بهتدریج آسیب میبیند یا تا حدی از بین میرود و به دلیل کمبود آملوبلاست در دندانهای رویش یافته قابل بازسازی نیست.
«ژانگ»، پروفسور دندانپزشکی ترمیمی در دانشکده دندانپزشکی UW و یکی از متخصصان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی وین میگوید: «ترشح پروتئین مینای دندان از ارگانوئیدهای مشتق شده از سلولهای بنیادی اولین گام حیاتی برای هدف بلندمدت ما برای توسعه درمانهای مبتنی بر سلولهای بنیادی برای ترمیم دندانهای آسیبدیده و بازسازی دندانهای ازدسترفته است.»
عمار الغدیر، دانشجوی کارشناسی ارشد در آزمایشگاه Hannele Ruohola-Baker در گروه بیوشیمی در دانشکده پزشکی UW و نویسنده اصلی مقاله نیز گفت: «این آزمایشگاه وابسته به مؤسسه پزشکی UW است که تنها برای کار روی سلولهای بنیادی و پزشکی احیاکننده فعالیت دارد.»