واکنش واشنگتن به احتمال میانجیگری توکیو
گروه سیاسی: سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری به سوالاتی درباره روند احیای توافق هستهای، ازسرگیری مذاکرات غیرمستقیم با ایران در این زمینه و دیگر موضوعات مرتبط با ایران پاسخ داد. متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در نشستی خبری که مشروح آن در وبگاه وزارت امور خارجه آمریکا منتشر شده است، در پاسخ به این سوال که آیا طبق اظهارات وزیر امور خارجه ایران مبنی بر این که ژاپن طرحی را برای ازسرگیری مذاکرات احیای توافق هستهای ارائه داده، آمریکا از این طرح باخبر است یا نه، گفت: من از این ابتکار بخصوص اطلاعی ندارم. نمیدانم این اظهارات به چه چیزی اشاره دارد. همان طور که قبلا گفتهایم، دیپلماسی بهترین راه اطمینان یافتن از این است که ایران هیچ گاه به یک سلاح هستهای دست پیدا نکند. تغییری در این موضع ایجاد نشده است. واکنش میلر در پی این مطرح میشود که حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، اخیرا در گفتوگویی با خبرگزاری کیودو اظهار کرد که ژاپن ابتکاری را برای از سرگیری مذاکرات هستهای ارائه داده است. او در ادامه تاکید کرد که هرگونه ابتکار ژاپن که با «منافع ایران» همسو باشد، از سوی تهران مثبت تلقی خواهد شد. وزیر امور خارجه ایران جزئیاتی از این ابتکار را ارائه نکرد اما گفت، زمانی که در ماه اوت به توکیو سفر و با فومیو کیشیدا، نخست وزیر و سپس یوشیماسا هایاشی، وزیر امورخارجه ژاپن دیدار کرده بود، این پیشنهاد را از دولت ژاپن دریافت کرد. توافق هستهای ایران و قدرتهای جهانی، شامل چین، روسیه، انگلیس، فرانسه، آلمان و ایالات متحده با هدف محدود کردن برنامه هستهای ایران در ازای لغو تحریمهای اقتصادی این کشور در سال ۲۰۱۵ به دست آمد.
همواره از دیپلماسی با ایران استقبال میکنیم
میلر در ادامه این نشست خبری در پاسخ به این که با توجه به تمایل برخی کشورهای منطقه، از جمله قطر و عمان برای میانجیگری در زمینه مذاکرات توافق هستهای و کشورهای دیگری مانند ژاپن که به آن اشاره شد، آیا تمام تکههای پازل برای آغاز مذاکراتی درباره احیای برجام (توافق هستهای) کنار هم قرار نگرفتهاند، بیان کرد: ما همواره گفتهایم که نسبت به اطمینانیابی از دست نیافتن ایران به یک سلاح هستهای متعهدیم و ترجیح میدهیم که نگرانیهایمان درباره برنامه هستهای ایران را از طریق دیپلماسی بیان کنیم. ترجیح میدهیم که نگرانیهایمان درباره برنامه هستهای ایران را از طریق دیپلماسی بیان کنیماو با ادعاهایی علیه عملکرد ایران در روند احیای توافق هستهای افزود: اگرچه، همان طور که وزیر امور خارجه بلینکن گفت، ایران باید برای کاهش تنشها و ایجاد فضایی برای دیپلماسی، اقدامات تنشزدایی را انجام دهد. تا به حال نشانهای جز این اظهارات علنی ندیدهایم که بیانگر جدیت ایران در رسیدگی به نگرانیهایی باشد که ما و دیگر کشورها داریم.
در هفتههای اخیر، شاهد این بودهایم که ایران گامهایی در جهت تضعیف توان آژانس بینالمللی انرژی اتمی در انجام دادن فعالیتهایش برداشته است. بنابراین، اگر ایران درباره انجام دادم اقدامات تنشزدا جدی است، اولین کاری که میتواند انجام دهد، همکاری با آژانس است. شاهد نبودهایم که این کار را کامل انجام دهند. اگر ایران درباره انجام دادم اقدامات تنشزدا جدی است، اولین کاری که میتواند انجام دهد، همکاری با آژانس است.