بزرگ‌ترین نخلستان مجول دنیا در هرمزگان

 [ ملیحه محمودخواه ] نخلستان که راه بیفتد، می‌شود بزرگ‌ترین نخلستان مجول دنیا. همان خرمایی که در دنیا همه می‌شناسند و برایش سرودست می‌شکنند. نخلستان می‌شود منبع درآمد بیش از 4هزار نفر و این یعنی مشکل بیکاری استان هرمزگان نیز برطرف می‌شود. برنامه احداث این نخلستان با حمایت دادگستری استان، جهادکشاورزی و منابع طبیعی آغاز شده و قرار است به افزایش اشتغال در استان کمک کند.

مجتبی قهرمانی، «رئیس‌کل دادگستری هرمزگان»، که از این طرح بازدید کرد، می‌گوید: «طرح احداث بزرگ‌ترین نخلستان «مَجول» دنیا در دشت پلپلک شهرستان بشاگرد به مساحت افزون بر 2هزار هکتار با کشت حدود 300هزار اصله نهال، یکی از مهم‌ترین پروژه‌های در حال اجرا در راستای ایجاد اشتغال و توسعه اقتصادی در این منطقه محروم است.
قهرمانی با بیان اینکه اراضی موردنیاز برای ایجاد بزرگ‌ترین نخلستان مَجول دنیا در دشت پلپلک شهرستان بشاگرد تسطیح شده‌اند، به این نکته اشاره می‌کند که با نظارت دستگاه قضایی و با توجه به تمهیدات اتخاذ شده، به‌زودی کاشت نهال‌های این خرمای مرغوب که به‌مدت یک‌سال در گلخانه‌ها نگهداری شده‌اند، آغاز خواهد شد و تا حدود پنج ماه دیگر بیش از یک‌هزار هکتار از این نخلستان زیرکشت خواهد رفت.
رئیس شورای قضایی استان هرمزگان با اشاره به اینکه به موازات ایجاد بزرگ‌ترین نخلستان مَجول دنیا در بشاگرد، بیش از 2هزار هکتار جنگل‌کاری و 35هزار هکتار آبخیزداری نیز پیش‌بینی شده است، تأکید می‌کند: «اجرای پروژه کشت بزرگ‌ترین نخلستان مَجول دنیا در شهرستان بشاگرد، ظرفیت ایجاد اشتغال برای بیش از 4هزار نفر را دارد که در بحث اشتغال‌زایی برای جوانان بومی هرمزگان خصوصا در شرق استان، نقش بسزایی خواهد داشت.»
وی، با تأکید بر حمایت‌های دستگاه قضایی از سرمایه‌گذاری و اشتغال‌زایی در حوزه کشاورزی استان، بیان می‌کند: «تلاش داریم تا با کمک دولت و بخش خصوصی و مردم استان، شکوفایی اقتصادی به همراه رفاه مردم در مناطق محروم نظیر بشاگرد، نمود عینی پیدا کند.»



رئیس‌کل دادگستری هرمزگان همچنین سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی را عامل توسعه اقتصاد و افزایش اشتغال در منطقه محروم بشاگرد دانسته و ادامه می‌دهد: «تأمین امنیت سرمایه‌گذاری برعهده دستگاه قضایی و ضابطین است که در این خصوص دستورات لازم صادر شده است.»

خرمای مجول چه خرمایی است؟
خرمای مَجول میان واریته‌های خرما، یکی از ارقام خرماهای شیرین و در زمره مرغوب‌ترین و باکیفیت‌ترین محصولات تجاری درخت نخل است که به‌دلیل همین ویژگی‌ها، هر اصله نهال این محصول با ارز دولتی حدود 25تا 30میلیون ریال قیمت دارد.
مجموع سطح زیرکشت خرمای استان هرمزگان 38هزار هکتار با میانگین تولید سالانه 196هزار تن است که از این میزان تولید سالانه حدود 35هزار تن خرما به ارزش 49میلیون دلار از هرمزگان به دیگر کشورهای جهان صادر می‌شود.

احیای جنگل‌های کهور در هرمزگان
موسوی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان هرمزگان، نیز در گفت‌وگو با «شهروند» از اختصاص زمین از سوی این سازمان برای راه‌اندازی این نخلستان خبر داده و می‌گوید: «همه زمین‌های طرح‌های کشاورزی و شهرک‌های تولیدی کشاورزی از سوی این سازمان واگذار می‌شود و هم‌اکنون برای این نخلستان بیش از دو هزار هکتار زمین درنظر گرفته شده است.»
وی با اشاره به اینکه این نخلستان می‌تواند نقش مهمی در ایجاد اشتغال داشته باشد، ادامه می‌دهد این شرکت قرار است دو هزار هکتار از جنگل‌های کهور ایرانی را که در منطقه قرار دارد، احیا و به‌اصطلاح حفاظت کند.

یک خرمای استثنایی
محمدرضا شیخ‌زاده، مدیر باغبانی جهاد کشاورزی استان هرمزگان، نیز با بیان اینکه مهم‌ترین بحث احداث این نخلستان ایجاد اشتغال است به «شهروند» می‌گوید: «این نخلستان 2500هکتار است که در اراضی پایین دست شهرستان بشاگرد قرار دارد و با رویکرد تولید و اشتغال با سرمایه بخش خصوصی شروع به فعالیت کرده است و در مرحله آماده‌سازی‌ زمین و فراهم کردن لازم و انتقال آب به این نخلستان هستیم.»
او توضیح می‌دهد که نخل مجول نوعی نخل است که بومی کشورهای مصر و تونس است که جدیدا در خیلی از کشورهای خرماخیز مانند عربستان و کالیفرنیا کشت می‌شود و طرفداران زیادی در دنیا دارد. درواقع یک خرمای نیمه‌خشک است که محصول روی درخت به مرحله رطب کامل می‌رسد و بعد برداشت می‌شود.
او بر این باور است که این نوع خرما خصوصیات منحصربه‌فردی دارد که این نوع خرما را از سایر محصولات مشابه جدا می‌کند که مهم‌ترین خصوصیت این خرما فرآوری بسیار بالای این محصول است. از سوی دیگر مجول، قابلیت مغز‌گذاری زیادی دارد و این اتفاق می‌تواند نقش مهمی در بخش صادرات این خرما ایفا کند و درواقع می‌توان گفت این خرما در رده خرمای پیارم است.
شیخ‌زاده با اشاره به اینکه این خرما تاکنون بیشتر وارداتی بوده است، ادامه می‌دهد: «با ایجاد این نخلستان 375هزار نفر نخل کاشته و برآورد می‌شود که بعد از 5سال از هر هکتار بیش از 6تن محصول برداشت شود. با این اتفاق بیش از 2هزار و 500نفر به‌طور مستقیم و یک‌هزار و 500نفر به‌طور غیرمستقیم مشغول به‌کار می‌شوند.
او با اشاره به اینکه این نوع خرما وارداتی است به این نکته تاکید می‌کند که این خرما طور کشت باغ تکثیر می‌شود و به همین دلیل کمتر در کشور تولید می‌شده است.  او به بحث ماندگاری این خرما در محیط‌های غیرسردخانه‌ای نیز اشاره کرده و می‌گوید: «نکته‌ای که در مورد این خرما بسیار اهمیت دارد، این است که خرمای مجول را می‌توان در دمای غیرسردخانه تا یک‌سال نگهداری کرد و در هیچ کجای جهان تاکنون چنین حجمی از درخت نخل خرمای مجول کاشته نشده و این، بزرگ‌ترین نخلستان به‌شمار می‌رود، زیرا آمارها از کشورهای مختلف نشان می‌دهد که چنین سطح زیرکشتی بی‌نظیر بوده است.»