چراغ سبز باکو به صلح با ایروان
گروه سیاسی: رئیس جمهور جمهوری آذربایجان در دیدار با نخست وزیر گرجستان مدعی شد که زمان صلح در قفقاز جنوبی فرا رسیده است. «الهام علی اف» رئیس جمهور جمهوری آذربایجان روز یکشنبه در بیانیه مطبوعاتی مشترک با «ایراکلی گاریباشویلی» نخست وزیر گرجستان در شهر «تفلیس» گفت: «زمان برقراری صلح در قفقاز جنوبی فرا رسیده است».
رئیس جمهور جمهوری آذربایجان و گرجستان با اشاره به اینکه این دو کشور همواره از تمامیت ارضی یکدیگر حمایت کرده اند، گفت: «ما در همه سازمان های بین المللی از یکدیگر حمایت کرده و در کنار یکدیگر ایستاده ایم. تمامیت ارضی کشورها یک اصل اساسی در حقوق بین الملل است و نقض تمامیت ارضی غیرقابل قبول است. موضع جمهوری آذربایجان در این زمینه صریح است.» جمهوری آذربایجان شریک راهبردی برای گرجستان محسوب می شود. این دو کشور به تازگی یک رزمایش چند جانبه برگزار کردند. وزارت دفاع جمهوری آذربایجان اعلام کرد که رزمایش «ابدیت-۲۰۲۳» با هدف افزایش همکاری و تقویت همکاری از ۱۱ مهر ماه) آغاز شده است. گرجستان و جمهوری آذربایجان چندی قبل توافقنامه دفاعی امضا کردند. رئیس جمهورجمهوری آذربایجان گفته است که شاید نشستهایی دوجانبه یا سهجانبه در گرجستان برگزار شود وه محوریت آنها عادیسازی روابط بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان خواهد بود. جمهوری آذربایجان به پروژههای ترانزیت ، انتقال انرژی و سرمایه گذاریهای شرکت ملی نفت خود در گرجستان متکی است.
کشیدن انگشت اتهام جنگ افروزی به سوی فرانسه
اظهارات اخیر علیاف در شرایطی است که او روز شنبه در گفتوگو با رئیس شورای اروپا به نسبت به ارسال سلاح از فرانسه به ارمنستان هشدار داد. «الهام علی اف» رئیس جمهور جمهوری آذربایجان در گفتوگوی تلفنی با «شارل میشل» رئیس شورای اروپا گفت که ار رسال سلاح به ارمنستان از سوی فرانسه در خدمت صلح نیست، بلکه یک رویارویی جدید است. علی اف گفت:«اگر درگیری جدیدی در منطقه رخ دهد، فرانسه مقصر خواهد بود.» فرانسه از حامیان ارمنستان است و بارها به جمهوری آذربایجان نسبت به نقض تمامیت ارضی ارمنستان هشدار داده است. در دور جدید تنشها میان ایروان و باکو، جمهوری آذربایجان اخیراً یک عملیات برق آسای در قره باغ کوهستانی انجام داد که آن را «اقدامات ضدتروریستی با ماهیت محلی» با هدف احیای نظم قانون اساسی توصیف کرد. ایروان این اقدام جمهوری آذربایجان را یک تهاجم توصیف کرد و گفت که هیچ یگان نظامی در قرهباغ ندارد. یک روز پس از آن، با میانجیگری حافظان صلح روسیه، توافقی برای آتشبس حاصل شد که در بین شروط آتشبس میتوان به خلع سلاح نیروهای ارامنه و خروج تجهیزات سنگین از قرهباغ کوهستانی اشاره کرد. در روزهای گذشته، یک مقام ارمنستانی از مذاکرات با فرانسه برای تقویت سامانههای پدافندی این کشور خبر داد.