خداحافظ هانگژو

مراسم اختتامیه این بازی‌ها در حالی دیروز تحت تدابیر شدید امنیتی در شهر هانگژو برگزار شد که سارا بهمنیار با کسب مدال برنز آخرین مدال‌آور ایران لقب گرفت. نکته جالب اینکه اولین مدال کاروان نیز توسط بانوان (مهسا جاور و زینب نوروزی) به دست آمد.
آخرین مدال‌آور
سارا بهمنیار، نماینده کاراته ایران در وزن ۵۰‌- کیلوگرم، حریف ژاپنی‌اش را برد تا با کسب مدال برنز آخرین مدال را برای کاروان کشورمان به دست آورده باشد. بهمنیار از اینکه با گرفتن این مدال شرمنده مردم نشده، ابراز خوشحالی کرد: «خوشحالم که در این بازی‌ها به مدال برنز رسیدم. البته هدفم مدال طلا بود، ولی خداراشکر که دست خالی برنمی‌گردم. این مدال را به مردم خوب کشورم تقدیم می‌کنم و سپاسگزارم که حمایتمان کردند.»
سقوط با افت مدال


پرونده کاروان ورزشی ایران در بازی‌های هانگژو با سقوط یک پله‌ای بسته شد؛ ۱۳ طلا، ۲۱ نقره و ۲۰ برنز حاصل تلاش ورزشکارانی بود که با ملاک کیفی‌گرایی به این بازی‌ها اعزام شده بودند. با توجه به تعداد مدال‌های کسب شده توسط سایر کشورها، ایران مقامی بهتر از هفتمی آسیا کسب نکرد. در بازی‌های جاکارتا ایران در رتبه ششم قرار داشت و حالا به یک پله پایین‌تر تنزل پیدا کرده است.
از سوی دیگر، تعداد طلا‌های کسب شده در این دوره توسط ورزشکاران کشورمان کاهشی چشمگیر داشته است. در بازی‌های ۲۰۱۸، ایران با ۲۰ طلا، ۲۰ نقره و ۲۲ برنز مجموعاً ۶۲ مدال به دست آورد و در رده ششم قاره کهن قرار گرفت. حالا در هانگژو هفت طلایمان کاهش یافته و نتیجه پایین آمدن مدال‌های زرین به افت یک پله‌ای در رنکینگ کشور‌های آسیایی منجر شده است. این نتیجه بدترین عملکرد از حیث مدال‌آوری در ۲۰ سال اخیر محسوب می‌شود. در بازی‌های ۲۰۱۰ بهترین عملکرد کاروان ایران پس از انقلاب به دست آمد و کشورمان رده چهارم را از آن خود کرد. در بازی‌های ۲۰۱۴ اینچئون، ۲۱ طلا گرفتیم و پنجم شدیم و در بازی‌های ۲۰۱۸ جاکارتا هم با ۲۰ طلا به مقام پنجم رسیدیم.
رکوردشکنی میزبان
در عوض رقبای آسیایی به پیشرفت‌شان ادامه دادند و رکوردزنی هم کردند. چین میزبان همانند دوره‌های قبل عنوان قهرمانی را تکرار کرد. چینی‌ها با کسب ۲۰۱ طلا رکورد کسب خوشرنگ‌ترین مدال را در هانگژو شکستند. ژاپن با ۵۶ طلا، ۶۷ نقره و ۶۹ برنز با مجموع ۱۸۸ مدال نایب‌قهرمان آسیا شد. کره‌جنوبی هم با ۴۲ طلا، ۵۲ نقره و ۸۲ برنز به مقام سوم رسید. هند، ازبکستان و چین‌تایپه نیز رده‌های چهارم تا ششم را کسب کردند. در این دوره ۱۱ هزار و ۸۷۹ ورزشکار از ۴۵ کشور حضور داشتند و ۴۱ کشور نیز موفق به کسب مدال شدند. تیمور شرقی، بوتان، یمن و مالدیو هیچ مدالی به دست نیاوردند.
فراز و نشیب‌ها
اعزام کیفی انتظارات را از کاروان بالا برد، اما متأسفانه بسیاری از ورزشکاران ایران نتوانستند انتظارات را برآورده کنند. قرار بود برترین‌ها به هانگژو بیایند و با حداکثر مدال برگردند. طلای تیمی شطرنج، برنز تیمی پینگ‌پنگ، برنز فرانک پرتوآذر در رشته دوچرخه‌سواری و نقره مهدی الفتی در ژیمناستیک نشان داد باید حساب ویژه‌ای روی این رشته‌ها باز کنیم و با سرمایه‌گذاری حداکثری از پتانسیل آن‌ها بهره ببریم.
منتها رشته‌های رزمی، چون کاراته و تکواندو، تیراندازی، تیروکمان، فوتبال، وزنه‌برداری و بسکتبال سه و پنج نفره دور از انتظار ظاهر شدند. در بین رشته‌های تیمی فقط والیبال و کبدی به مدال رسیدند و در رشته‌های انفرادی نیز چهره‌های شناخته شده به سکو نرسیدند. اگر درخشش کشتی‌گیران، به‌ویژه آزادکاران نبود جایگاه کاروان ایران تا رده دهم یا یازدهم هم پایین می‌آمد.
مردم ما را ببخشند
دبیرکل کمیته ملی المپیک معتقد است اگر ناداوری‌ها صورت نمی‌گرفت، کاروان ایران سه طلای دیگر را نیز به دست می‌آورد. مناف هاشمی در ارزیابی عملکرد کاروان ایران گفت: «ورزشکاران همه تلاش خود را کردند و آنچه را که باید در میدان از خودشان نشان می‌دادند، انجام دادند تا بتوانند پرچم ایران را به اهتزاز درآورند و جایگاه ایران را در نقطه‌ای نگه دارند که یک رضایت نسبی وجود داشته باشد. فضایی نیست که فکر کنیم سایر کشور‌ها ایستاده‌اند که ما جایگاه خودمان را بهتر کنیم. حتی برخی از تحلیل‌ها این بود که با شرایطی که در پنج سال گذشته ورزش ایران داشت ما هشتم، نهم یا دهم شویم.»
هاشمی با تأکید بر درخشش بانوان در این دوره اظهار داشت: «مدال‌های خود را با بانوان شروع کردیم و مدال آخر نیز توسط سارا بهمنیار کسب شد. این نشان می‌دهد که بانوان مدال‌های خوبی گرفتند و اتفاق خوبی تا اینجا افتاد. باید خوشحال باشیم که پنج رشته فارغ از ۵۴ مدال کسب شده، خودشان را نشان دادند و به ما مسئولان کمیته المپیک، وزارت ورزش، دولت و مجلس پیام دادند که اگر در این چند رشته سرمایه‌گذاری شود، می‌توانند مدال‌های زیادی بگیرند. هیچ‌کس فکر نمی‌کرد ژیمناستیک مدال بگیرد. در شطرنج همه برآورد‌ها در حد یک برنز بود، ولی به هر قیمت بود در روز‌های آخر تصمیم گرفتیم که بیایند و طلای بازی‌های آسیایی را هم به دست آوردیم. برخی رشته‌ها در حد انتظار نبودند، ولی باید به سمت رشته‌های جدید برویم که خرجی ندارند، ولی پرطرفدار هستند.»
دبیرکل کمیته ملی المپیک از مردم خواست کوتاهی‌ها را ببخشند: «اندونزی که دوره قبل بیش از ۲۰ طلا داشت در این دوره فقط هفت طلا گرفت. این نشان می‌دهد که میزبانی‌ها خیلی مهم است. از پنج، شش رشته‌ای که توقع طلا داشتیم، این اتفاق رخ نداد و به نقره و برنز رسیدند. اگر شش طلای دیگر می‌گرفتیم به رده ششم می‌رسیدیم. ضمناً ناداوری‌ها را هم در سه مورد در کبدی، ووشو و تکواندو داشتم و در واقع سه طلای ما به خاطر ناداوری رفت. امیدوارم این عملکرد رضایت ملت ایران را داشته باشد. البته باید آسیب‌شناسی و از امروز برای دوره آینده برنامه‌ریزی کنیم. فدراسیون‌ها باید به مردم گزارش بدهند و آن‌ها را قانع کنند. اگر کوتاهی داشتیم، مردم ببخشند و اگر کار یا تلاشی هم کرده‌ایم، قطعاً وظیفه ما بوده است.»