روزنامه اعتماد
1402/07/20
نتانياهو روی لبه تیغ
گروه جهانپنجمين روز از نبرد ميان حماس و نيروهاي مقاومت فلسطيني با اسراييل در حالي روز گذشته ادامه داشت كه همچنان غزه تحت شديدترين حملات رژيم صهيونيستي قرار دارد؛ بهطوري كه روز چهارشنبه سخنگوي كميته صليب سرخ بينالمللي وضعيت نوار غزه را اسفناك توصيف كرده و گفت: شدت حملات هوايي اسراييل از سال 1967 به اين سو بيسابقه بوده و علاوه بر اينكه بيمارستانها و مراكز درماني از كار افتادهاند، اوضاع انساني در اين منطقه فاجعه بار است.
در همين رابطه آمارها نشان ميدهد كه از روز شنبه به اين سو بيش از 13 هزار منزل مسكوني و 10 مركز درماني هدف حمله هوايي اسراييل قرار گرفته و تا ظهر ديروز بيش از 950 فلسطيني شهيد و 4500 نفر نيز مجروح شدهاند.
علاوه بر اين در حالي كه منابع اسراييلي تعداد كشتههاي خود را بالغ بر 1200 نفر تخمين زدهاند، خبرها حاكي از تشديد درگيريها در جبهه شمالي سرزمينهاي اشغالي است؛ بهطوريكه چندين خمپاره از جنوب لبنان به سمت اسراييل شليك شده و نيروهاي مقاومت نيز علاوه بر موشكباران پايگاه نظامي افيميم، به برخي شهركهاي صهيونيستي در نزديكي مرز لبنان نفوذ كردهاند.
همچنين ديروز در حالي كه مطابق با اعلام رسانههاي اسراييلي آژيرهاي خطر در سديروت، گوشدان، نيرعام، ايبيم و ساحل در شهركهاي اطراف غزه به صدا درآمدند، درگيري نيروهاي مقاومت در غلات غزه نيز با نيروهاي صهيونيستي ادامه داشت. لازم به ذكر است كه منطقه غلات غزه براي اسراييليها از اهميت زيادي برخوردار است؛ چرا كه علاوه بر موقعيت منطقه، پس از عقبنشيني اسراييل از نوار غزه در سال 2005، صهيونيستها با احداث شهركهاي متعدد در اين منطقه، بسياري از شهروندان خود را تشويق به اسكان در اين مناطق كردهاند.
همچنين طبق گزارشي كه اخيرا الجزيره منتشر كرده، غلات غزه با شعاع 40 كيلومتري منطقهاي در ميان كرانه باختري رود اردن و نوار غزه است كه 50 شهرك صهيونيستي را در بر ميگيرد. اين منطقه توسط سه شورا وابسته به دولت اسراييل اداره شده و جمعيتي بالغ بر 27 هزار نفر را در خود جاي داده است. از اين رو غلات غزه موقعيتي استراتژيك براي اسراييل دارد كه اين رژيم تمام تلاش خود را كرده تا در طول سالهاي اخير با ايجاد يك منطقه حائل، مانع از ارتباط ميان نوار غزه و كرانه باختري و همچنين قطع ارتباط ميان گروههاي فلسطيني در اين دو منطقه شود. به همين دليل است كه حمله نيروهاي مقاومت و حماس در روز شنبه به منطقه غلات غزه و نفوذ اين نيروها به اين منطقه از اهميت زيادي برخوردار است.
افزايش فشارهاي داخلي روي نتانياهو
اما در تازهترين تحولات صورت گرفته از سهشنبه شب تا عصر چهارشنبه، ميتوان به توافق ميان بنيامين نتانياهو و بني گانتس براي تشكيل كابينه اضطراي اشاره كرد. از سوي ديگر در حالي كه نتانياهو در تماس تلفني با جو بايدن اعلام كرده كه روزگار سختي را سپري ميكنيم و تاكنون چنين حجمي از درگيري را تجربه نكرده بوديم، روز گذشته و مطابق با اعلام ارتش اسراييل، نخستين هواپيماي حامل سلاح و تجهيزات نظامي امريكا وارد سرزمينهاي اشغالي شد.
طبق گزارشي كه در اين خصوص سايت بيزينس اينسايدر منتشر كرده، امريكا علاوه بر اعزام ناو هواپيمابر يواساسجرالدآرفورد، كشتي جنگي يواساسنرماندي، ناوشكن يواساستوماس هادنر و دو رزمناو يواساسراميج و يواساس كارني در حدود 25 جنگنده اف- 35 نيز به منطقه اعزام كرده است.
همچنين در حالي كه گفته ميشود كمكهاي نظامي اضطراري امريكا به اسراييل در حدود 2 ميليارد دلار است، خبرها حاكي از آن است كه امريكا تعدادي از جنگندههاي اف- 15 و اف- 16 را نيز در بسته كمكهاي نظامي خود به رژيم صهيونيستي اضافه كرده است.
از سوي ديگر در حالي كه رجب طيب اردوغان رييسجمهوري تركيه با ولاديمير پوتين رييسجمهوري روسيه به صورت تلفني در خصوص تحولات غزه صحبت كرده و هر دو بر لزوم آتش بس فوري و توقف كشتار غيرنظاميان تاكيد كردهاند، گزارش منابع خبري حاكي از افزايش انتقادات به بنيامين نتانياهو نخستوزير اسراييل در سرزمينهاي اشغالي است. در همين راستا روزنامه هاآرتص كه از رسانههاي چپگرا و در عين حال تاثيرگذار اسراييل است در گزارشي با عنوان اينكه نتانياهو نميتواند ادامه دهد و همين حالا بايد بركنار شود، آورده است: اسراييل اكنون توسط يك رهبر فاسد و متهم جنايتكار اداره ميشود كه تا همين چند روز قبل به دنبال انجام يك كودتاي قضايي براي حفظ خودش بود و از زماني هم كه روي كار آمده علاوه بر تيره كردن روابط اسراييل با غرب و تضعيف ارتش و دستگاههاي اطلاعاتي، حالا به دنبال جنگي است كه هيچ كس اهداف دقيق آن را نميداند.
در ادامه اين گزارش با بيان اينكه ميليونها نفر افرادي كه به نتانياهو راي دادهاند حالا صدها نفر از بستگان خود را از دست داده و سرنوشتشان در اين جنگ مشخص نيست، آمده است: اين نخستوزير همان دروغگوي سابق است كه اقداماتش صرفا در جهت نجات خودش انجام ميشود. در نتيجه او به فردي مسووليتپذير تبديل نخواهد شد، چرا كه به جاي نخستوزيري، رهبري يك باند را بر عهده دارد و بايد بركنار شود.
باتلاق جنگ زميني غزه براي اسراييل
علاوه بر اين يكي از موارد بسيار مهم در جنگ ميان گروههاي مقاومت و رژيم صهيونيستي ادعايي است كه از سوي اسراييليها مبني بر ورود زميني به غزه مطرح ميشود؛ ادعايي كه روز اول مقامات اسراييلي روي آن پافشاري ميكردند اما حالا ميگويند كه گزينهاش روي ميز قرار دارد. به گفته بسياري از تحليلگران ورود نظامي اسراييل به غزه آنها را به يك مهلكه و دام جديد ميكشاند. يعني فارغ از ابعاد فاجعه بار انساني اين قضيه كه منجر به كشته شدن بسياري از غير نظاميان فلسطيني ميشود، اين نبرد احتمالي شهري، نيروهاي دو طرف را به جنگ تن به تن سوق خواهد داد و همين موضوع باعث كاهش ميدان ديد، افزايش خطر گرفتار شدن در كمين، عدم امكان تشخيص غيرنظاميان از سربازان و همچنين از حيز انتفاع افتادن خودروهاي زرهي ميشود.
طبق گزارشي كه در اين خصوص خبرگزاري يورونيوز منتشر كرده، حماس موقعيت دقيق تونلهاي خود را از حفظ است. برخي از اين تونلها احتمالا به تلههاي انفجاري تبديل شدهاند. آماده شدن براي جنگيدن در چنين زميني به اطلاعات گستردهاي نياز داردكه ممكن است اسراييليها نداشته باشند. همچنين نبردهاي زيرزميني مزيت تاكتيكي بزرگي را به نيروهاي حماس و رهبري آن خواهد داد. بنابراين همه ميدانند كه اين نبرد طولاني و دشوار و با تلفات فراوان همراه خواهد بود.
علاوه بر اين مجله فارين پاليسي نيز طي گزارشي در اين خصوص آورده است: هر چند بدون وجود نيروهاي زميني، رژيم صهيونيستي نميتواند جنبش حماس را متوقف كند، اما اين اقدام نيز براي آنها تضمينكننده پيروزي نيست، چرا كه مستلزم تحميل خسارتها و تلفات سنگين به هر دو طرف جنگ خواهد بود.
در همين رابطه مجله نشنال اينترست در تازهترين گزارش خود از تحولات چند روز اخير در سرزمينهاي اشغالي آورده است: جنگ يوم كيپور در سال 1973 كه با حمله غافلگيركننده مصر به اسراييل آغاز شد، 50 سال بعد اينبار توسط گروه حماس براي آنها تكرار شد. حملهاي كه در روز شنبه گذشته با شليك 5هزار راكت و موشك و همچنين نفوذ نيروهاي حماس به سرزمينهاي اشغالي همگان را بهت زده كرد.
از سوي ديگر ميدل ايستاي نيز با اشاره به حمله شديد اسراييل به غزه و تخريب و كشتار گستردهاي كه اين حملات از مردم فلسطين و ساكنان غزه كرده است، مينويسد: اين اولينبار است كه پس از جنگ در سال 1948 كه اولين نكبت و دولت اسراييل را ايجاد كرد، شاهد چنين صحنههايي هستيم. اين صحنهها براي اسراييليها بسيار بدتر از جنگ اعراب و اسراييل در سال 1973 است كه 50 سال پیش رخ داد. در واقع شكستن حصار محافظت شده و نفوذ به اراضي اشغالي از سوي نيروهاي حماس كه منجر به اسارت گرفته شدن دهها اسراييلي شد به نوبه خود حاكي از بدترين شكست اطلاعاتي اسراييل در طول تاريخ است. در واقع حماس با تاكتيكهاي بديع خود اسراييل را غافلگير كرده و اكنون سوال اين است كه چطور 33 گردان مستقر در كرانه باختري و مرز غزه قادر به كنترل مرزهاي جنوبي نشدهاند.
همچنين سايت المانيتور نيز روز گذشته در گزارشي آورده است: پس از حمله نيروهاي حماس به اسراييل در روز شنبه، رژيم صهيونيستي ديگر آن اسراييل سابق نخواهد بود. در واقع آن اطمينان اسراييليها مبني بر اينكه ارتش قدرتمند، آنها را در امان نگه ميدارد، روز شنبه از بين رفت. در همين راستا در حالي كه اين روز به 11 سپتامبر اسراييل تعبير ميشود، دولت نتانياهو با يك معضل بزرگ و اساسي مواجه است: اينكه در پاسخ به ضربهاي كه متحمل شده غير از بمباران مناطق مسكوني غزه، چه كار ديگري بايد انجام دهد؟ آيا بايد به صورت زميني وارد غزه شود يا فقط به بمباران و موشك پراكني ادامه دهد؟
در اين ميان در حالي كه اكثر ناظران معتقدند بهطور قطع ورود زميني به غزه براي اسراييل هزينههاي زيادي در بر خواهد داشت، يك منبع ارشد نظامي اسراييل به شرط آنكه نامش فاش نشود به المانيتور گفته كه هر چند نيروي هوايي اسراييل قدرتمند است، اما صرف استفاده از اين نيرو قادر به از بين بردن قابليت و توانايي نيروهاي حماس نيست.
به همين دليل است كه مقامات سياسي و نظامي اسراييل براي ورود زميني به غزه دچار يك دوراهي و سردرگمي اساسي هستند و قصد دارند كه دوباره با نشانه گرفتن انگشت اتهامات واهي به سمت ايران، صورت مساله را پاك كنند.
در اين رابطه منبع نظامي اشاره شده در گفتوگويش با المانيتور تاكيد ميكند: حماس ما را غافلگير كرده و وارد كردن اتهامات به ايران چيزي را تغيير نميدهد. من شرايط نتانياهو را به واسطه تحقيري كه شده درك ميكنم، اما هر چند كه ايران بر حماس نفوذ دارد، اما آنها يك سازمان مستقل هستند كه در حمله اخير نيز مستقلانه عمل كردهاند.
از سوي ديگر اسراييل قادر به هضم كردن شكست اطلاعاتي خود از حماس نيست، چرا كه برخي گزارشها حاكي از آن است كه مصريها پيش از اين به اسراييل هشدار داده بودند اما به واسطه عدم تمركز و نيز ناديده گرفتن هشدارها دستگاه اطلاعاتي اسراييل قادر به تصميمگيري نبوده است. از اين رو همزمان با اينكه اسراييل بيش از حد به فناوري نظامي خود مغرور شده بود، حمله روز شنبه نشان داد كه حماس تجربيات زيادي را در طول سالهاي اخير در نبرد با رژيم صهيونيستي آموخته و آنها را به درستي و دقيق به كار برده است. در همين راستاست كه يك منبع ديپلماتيك به المانيتور توضيح ميدهد: موفقيت حماس همه را شگفتزده كرده؛ آنها بيش از يك روز در سرزمينهاي اشغالي حضور داشتند و توانستهاند علاوه بر كشتن بيش از هزار نفر از اسراييليها در حدود 200 نفر از آنها را نيز به اسارت خود در آورند.
سایر اخبار این روزنامه
حذف32 هزار استاد حقالتدريسی
نتانياهو روی لبه تیغ
از مردم عذر میخواهم
ماسك زدن در محيطهاي عمومي نبايد فراموش شود
قيمتگذاري برق را به صورت تدريجي متوقف كنيد
گردش ناگهاني دلواپسان در خصوص fatf و برجام
موزه مناقشات
اهميت افكار عمومي در حمايت از فلسطين
مزاج دهر تبه شد در اين بلا حافظ!
چو نديدند حقيقت ره افسانه زدند ...
آليس پاي آتش
زيادهنويسي در دوره بيحوصلگي
حكمراني شايسته
ترسها و نگرانيهاي نقاش روي بوم
در ستايش عشق
ديگر ديوارها براي بيان هنر كافي نيست
تحولات زنجيره ارزش در صنعت و اقتصاد جهاني
از جهان شناور هنر تا دنياي متلاطم سياست
اهميت افكار عمومي در حمايت از فلسطين
مزاج دهر تبه شد در اين بلا حافظ!
چو نديدند حقيقت ره افسانه زدند ...