سرمایه‌گذاری برای برقراری نظم و قانون

هفته انتظامی امسال هم با شعار شهروند قانونمدار، پلیس خدمتگزار روز چهارشنبه ۱۹ مهرماه به پایان رسید. هفته‌ای که فرماند‌هان انتظامی فرصت این را پیدا کردند تا بخشی از عملکرد پلیس در خدمت‌رسانی به جامعه را روایت کنند. پلیس یکی از مهم‌ترین سازمان‌های خدمات‌رسان جامعه است که ارتباط مستقیمی با بدنه اجتماعی دارد و به زعم پیشرفت‌هایی که در ارائه خدمات سایبری صورت گرفته‌است، عمده خدمات آن به صورت حضوری یا میدانی انجام می‌شود، با این حال به دلیل معضلاتی که در بدنه اجتماعی جریان دارد، همواره با تجمع انسانی در اداره‌های پلیس مواجه هستیم. رضایت یا عدم‌رضایت از خدمات پلیس موضوعی است که پلیس همواره روی بخش اول آن تأکید دارد و مشخص نیست نارضایتی‌هایی که در دریافت خدمات از پلیس وجود دارد، به بدنه مدیریتی آن منتقل می‌شود یا خیر. فعالیت مرکز نظارت همگانی ۱۹۷ پلیس با علم به اینکه بخشی از بدنه اجتماعی از دریافت خدمات مورد نظرشان رضایت لازم را حاصل نمی‌کنند، راه‌اندازی شده‌است، با این حال ارتباط ما با بدنه اجتماعی حکایت از این دارد که طرح بسیاری از انتقاد‌های صورت گرفته در ارتباط با این مرکز هم بی‌پاسخ می‌ماند، از همین‌رو بخش مهمی از نارضایتی دریافت خدمات از پلیس به این شیوه به بدنه اجتماعی سرایت پیدا می‌کند. در چنین شرایطی بسیاری از مردم به دلیل نارضایتی دیگران از دریافت خدمات، ترجیح‌شان این است که قید بسیاری از مطالبات خود از پلیس را بزنند.
هفته گذشته اعلام کرد که هر سه ثانیه یک تماس با مرکز فوریت‌های پلیس ۱۱۰ برقرار می‌شود که میزان تماس روزانه آن ۳۵ هزار است که ۱۷ هزار از این تماس‌ها عملیاتی می‌شود. علاوه بر این ۱۸ هزار نفر از شهروندان هم به مراکز پلیس در تهران بزرگ مراجعه حضوری دارند. روایت همین آمار به خوبی روشن می‌کند که جامعه از نابسامانی بسیاری رنج می‌برد و در چنین وضعیتی هم پلیس باید تحت فشار کاری به مطالبات مردمی پاسخگو باشد. پلیس اعلام نکرده‌است بخشی از این تماس‌ها به رضایت عمومی منجر می‌شود، هر چند در مقام حرف همواره روی رضایت عمومی از عملکرد پلیس تأکید می‌شود، با این حال همین فراوانی نشان می‌دهد پلیس تحت فشار کاری زیاد ناچار است به مطالبات عمومی پاسخ دهد هر چند بین توانی که به کار گرفته می‌شود و مطالباتی که در جامعه وجود دارد، هیچ موازنه‌ای وجود نداشته‌باشد.
امنیت از موضوعات اساسی است که در همه جهان برای تأمین آن هزینه‌های کلانی صورت می‌گیرد. دولت‌های پیشرفته برای تأمین امنیت و جلب رضایت عمومی توان خود را به کار گرفته‌اند و با تجهیز پلیس به فناروی و تجهیزات نوین و تأکید روی آموزش مأموران خود موفق شده‌اند فضای عمومی را برای بروز اعمال مجرمانه ناامن کنند. البته دستیابی به چنین جایگاهی تنها با تجهیز پلیس ممکن نیست، موضوع اصلی سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های اجتماعی و تمکین از قانون را شامل می‌شود. موضوع شهروندان قانونمدار که در شعار امسال پلیس روی آن تأکید شده‌بود، از موضوعات اساسی است که توجه به آن از سوی شهروندان می‌تواند بخش مهمی از بار اضافه پلیس را کاهش دهد. بخش عمده‌ای از خدمات پلیس خصوصاً در حوزه راهنمایی و رانندگی بی‌توجهی شهروندان به رعایت قوانین را شامل می‌شود. همه کسانی که با سپری کردن دوره‌های آموزشی رانندگی و عبور از آزمون‌های صورت گرفته مشغول رانندگی هستند، می‌دانند در صورتی که به آموزه‌هایی که در آیین‌نامه روی آن تأکید شده عمل کنند، نقش مهمی در قانون‌مند بودن افراد جامعه ایفا می‌کنند، اما نابسامانی‌هایی که در جاده‌ها و خیابان‌ها ناشی از بی‌توجهی به همان آموزه‌ها دارد پلیس را ناگزیر به برخورد می‌کند. مخلص کلام اینکه نظم و قانون هر کدام پیوست‌های بسیاری دارند که برقرار شدن آن با تأکید بر قوه قهریه پلیس ممکن نیست، بلکه نیازمند سرمایه‌گذاری‌های کلان و افرادی است که در حوزه تصمیم‌گیری‌ها دخالت و از موازین آن کاملاً اطلاع دارند.