نقره‌داغ شرکت‌های حامی رژیم موقت اسرائیل

جوان آنلاین: مردم کشور‌های مختلف جهان صرفاً به راهپیمایی‌های کم‌نظیر و بی‌نظیر برای محکوم‌کردن جنایات وحشیانه رژیم موقت اسرائیل بسنده نکرده‌اند بلکه این روز‌ها در حال تحریم آن دسته از شرکت‌های تجاری هستند که از کودک‌کشی و جنایات غیرانسانی صهیونیست‌ها در فلسطین حمایت می‌کنند. نقره‌داغ شرکت‌های «مک‌دونالد» و «استارباکس» و «والت دیزنی» به ترتیب به عنوان بزرگ‌ترین شرکت‌های زنجیره‌ای «فست‌فود»، «کافی‌شاپ» و تبلیغاتی و سرگرمی از جمله این موارد است که در کشور‌های مختلف نسبت به تهدید فروش و تحریم مردمی آن اقدام شده است. جنگ اثرات مستقیم و غیرمستقیم آنی و آتی بر اقتصاد دارد، چه آنکه افزایش قیمت‌ها، کاهش تولید، ارزش سود سهام، افزایش تورم و کاهش رشد اقتصادی از جمله تبعات آن است، البته شاید این قاعده برای کشور کهن فلسطین که از حدود هفت دهه قبل اشغال شده و همواره درگیر خشونت سازمان‌یافته شبکه جهانی صهیونیسم بوده است، صدق نکند، اما حتماً درباره طرف ظالم جنگ یعنی رژیم موقت صهیونیستی و گردانندگان آن از جمله رژیم امریکا صدق می‌کند. طبعاً پیامد‌های جنگ شبکه جهانی صهیونیسم علیه مردم مظلوم و مقتدر فلسطین در آینده بیشتر ظهور و بروز پیدا خواهد کرد، اما از الان ضربات اقتصادی رزمندگان مقاومت فلسطین به اقتصاد رژیم موقت صهیونیستی مشهود است. نماینده جامعه کلیمیان ایران نیز روز سه‌شنبه در یک نشست علمی، خواستار تحریم بین‌المللی رژیم‌صهیونیستی شده است. «جوان» ۲۹ مهر در گزارشی با عنوان «ضربه کاری مقاومت فلسطین به اقتصاد صهیونیست‌ها» به بررسی خسارت اقتصادی مبارزان مقاومت فلسطین به رژیم موقت صهیونیستی پرداخت. گزارش پیش‌رو به خیزش مردمی در تحریم‌شرکت‌های تجاری حامی سگ هار منطقه می‌پردازد.   حمایت شرکت‌های بزرگ تجاری از رژیم غاصب صهیونیستی، این روز‌ها برای آن‌ها به خصوص برای برخی شرکت‌های بزرگ امریکایی گران تمام شده، به طوری که ضمن کاهش فروش آنها، ارزش سهام این شرکت‌ها را با افت مواجه کرده است. در تازه‌ترین اقدام فیلمی از تغییر بسته‌بندی رستوران‌های زنجیره‌ای مک دونالد منتشر شد که این رستوران حمایت خود را به طور واضح از رژیم‌صهیونیستی نشان می‌داد. این اقدام با واکنش خریداران مواجه شده است و ضمن انتقادات گسترده، بر این باور هستند که مک دونالد نباید دست به تغییر بسته‌بندی در جهت حمایت از اسرائیل می‌زد، بنابراین باید تقاص آن را پس بدهد.
در پی این اقدام شعب مک دونالد در لبنان و فرانسه مورد حمله قرار گرفت و بسیاری از مردم غذا‌های این رستوران را تحریم کردند. فعالان مدافع فلسطینی این «نمانام» را در فهرست سیاه آورده‌اند و تأکید دارند مک دونالد یک رستوران زنجیره‌ای است و بی‌ارتباط خواندن شعب آن باهم، معنایی ندارد.
کاهش ارزش شرکت‌های حامی خشونت اسرائیل
پایگاه خبری اینوستینگ هم در گزارشی در این باره نوشته است: «مک دونالد به دلیل تهیه غذای رایگان برای نیرو‌های اسرائیلی در جریان عملیات نظامی علیه حماس با چالش مواجه شده و ارزش سهام این شرکت در این ماه ۳۱/۵ درصد افت کرده است.» همچنین بر اساس گزارش مارکت، ارزش سهام مک دونالد در یک ماه گذشته منتهی به پنجم آبان، ۹۲/۲ درصد کاهش داشته است. طبق اذعان برخی رسانه‌های غربی، همراهی شرکت «مک‌دونالد» با متجاوزان رژیم‌صهیونیستی و واکنش مردم جهان به وحشی‌گری‌های این رژیم به افت ارزش سهام آن منجر شده است، البته دامنه پویش‌های تحریم رژیم غاصب اسرائیل و گردانندگان آن گسترش یافته و حال اثرات این تحریم‌ها جواب داده و اکنون ارزش سهام دیگر شرکت‌های نام‌آشنا مانند استارباکس هم ریخته است که کارشناسان اقتصادی، این کاهش‌ها را هم تا حدودی مرتبط با تحریم مردم عنوان می‌کنند. کاهش ارزش سهام شرکت‌های حامی رژیم‌صهیونیستی همچنان ادامه دارد و علاوه بر استار باکس و مک دونالد، شرکت «والت دیزنی» امریکا هم ارزش سهام خود را از دست داده است. در کنار عوامل تحلیل بنیادی (فاندامنتال) مانند کاهش سرمایه‌گذاری، تحریم خرید کالا‌ها از سوی مردم نیز بر این کاهش ارزش‌ها تأثیرگذار بوده است، البته یکی دیگر از شرکت‌های زیرمجموعه «ااستار باکس» نیز در پنج روز گذشته بیش از ۲ درصد ارزش سهام خود را از دست داده است. بی‌تمایلی مردم به محصولات شرکت‌های حامی خشونت


مهدی تقوی، کارشناس مسائل اقتصادی درباره تأثیر حمایت شرکت‌ها از رژیم‌صهیونیستی به «جوان» می‌گوید: «در پی برگزاری تجمعات در کشور‌های آسیایی و به خصوص اروپایی مانند نروژ، سوئد و انگلیس تمرکز مردم بیشتر شده است. وقتی بنگاهی از یک طرف جنگ‌افروز، دفاع و یک‌طرفه به موضوع جنگ نگاه می‌کند، این اقدام بر طرز تفکر مردم تأثیر می‌گذارد، بنابراین مخالفت مردم تقاضا را کاهش می‌دهد. مردم دنیا می‌گویند ما از محصولاتی استفاده می‌کنیم که به آتش جنگ ندمد. قطعاً وقتی ارزش سهام کاهش می‌یابد، تبعات اقتصادی برای آن شرکت در پی دارد.»
تلاش برای بایکوت شرکت‌های حامی رژیم موقت
در شبکه‌های اجتماعی هم اقدامی گسترده برای بایکوت‌کردن شرکت‌های حامی رژیم‌صهیونیستی از جمله توئیتر و اینستاگرام شکل گرفته است، اما نکته قابل تأمل در این حمله جنایتکارانه این است که علاوه بر کاهش ارزش سهام برخی شرکت‌های مطرح امریکایی، این جنگ بر اقتصاد اسرائیل نیز تأثیر گذاشته است، به طوری که به اذعان روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز «شوک اولیه عملیات غافلگیرکننده هجومی حماس چنان گسترده بوده که بسیاری از رستوران‌ها و فروشگاه‌ها در اسرائیل تعطیل شده است.»
بر پایه این گزارش، کارشناسان امور اقتصادی در ارزیابی خود از وضعیت بازار مالی اسرائیل همزمان با نگرانی از جنگ طولانی مدت ضدمقاومت غزه هشدار دادند انقباض شدید تورمی و همچنین کسری بودجه بزرگ با ادامه روند طولانی‌مدت جنگ، اقتصاد تل‌آویو را تهدید می‌کند.
مهدی پازوکی، کارشناس مسائل اقتصادی درباره حمایت شرکت‌های بزرگ از رژیم موقت صهیونیستی می‌گوید: «کاهش ارزش سهام برخی شرکت‌ها در پی حمایت از اسرائیل دلایل متعددی دارد. وقتی تظاهرات ۱۰۰ هزار نفری در لندن، نروژ و سوئد علیه اسرائیل و به نفع فلسطین برگزار می‌شود و مردم دنیا می‌بینند شرکت دیگری از این روند حمایت می‌کند، برای مدتی خرید انجام نمی‌دهند و نظر منفی خود را با این روش اعلام می‌کنند. وقتی مردم ببینند، بنگاهی از یک طرف جنگ‌افروز، دفاع می‌کند و شرکت‌ها یک طرفه به موضوع جنگ غزه و اسرائیل نگاه می‌کنند، این مهم بر طرز تفکر مردم تأثیر می‌گذارد. مخالفت مردم تقاضا را برای مدت کوتاهی کاهش می‌دهد. قطعاً وقتی ارزش سهام کاهش یابد، تبعات اقتصادی برای آن شرکت یا بنگاه در پی خواهد داشت.» جمع‌بندی
مردم جهان ضمن آنکه دست از یاری رساندن مستقیم به مردم فلسطین برنمی‌دارند، روش‌های دیگری مانند تحریم کالا‌های رژیم‌صهیونیستی و تحریم کردن خرید از شرکت‌های حامی رژیم اسرائیل را مطرح کرده‌اند که موضوع داغ پویش‌های جهانی شده است و در صورت تداوم این روند تأثیرات جبران‌ناپذیری بر اقتصاد این شرکت‌ها بر جای خواهد گذاشت. به نظر می‌رسد تحریم اقتصادی مانند سلاحی است که در جریان انتفاضه سال۲۰۰۰ فلسطین، کارساز‌بودن خود را ثابت کرده است، به نحوی که حدود ۷۵۰میلیون دلار به کالا‌های امریکایی زیان زد، شاید این بار هم این روش به مراتب بیشتر بتواند پاسخی برای رژیم موقت صهیونیستی و گرداننده آن، یعنی امریکا باشد، البته مردم امریکا از این موضوع عصبانی هستند که چرا باید مالیات آن‌ها صرف خشونت‌طلبی رژیم‌صهیونیستی شود. اعلام نفرت مردم امریکا از وحشی‌گری‌های رژیم‌صهیونیستی در چندین تظاهرات در همین راستا قابل ارزیابی است.