جایگاه منحصر به فرد ایران در جاده ابریشم

جوان آنلاین: معاون اول رئیس‌جمهور که به‌منظور شرکت و سخنرانی در ششمین نمایشگاه بین‌المللی واردات چین و توسعه روابط اقتصادی با پکن به این کشور سفر کرده است، بامداد یک شنبه به وقت تهران، وارد شانگ‌های شد. معاون اول رئیس‌جمهور علاوه بر شرکت و سخنرانی در مراسم افتتاحیه ششمین نمایشگاه بین‌المللی واردات چین، برای توسعه بازار‌های بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران با مقامات چین و کشور‌های حاضر مذاکره می‌کند.
محمد مخبر در نخستین برنامه کاری خود، با حضور در افتتاحیه ششمین اکسپو واردات چین، شش پیشنهاد برای تقویت الگوی جدید تجارت جهانی و پنج ظرفیت ویژه جمهوری اسلامی برای توسعه سرمایه‌گذاری را تشریح کرد و گفت که جایگاه و زیرساخت‌های ایران در مسیر جاده ابریشم منحصر به فرد است. مخبر که به عنوان پنجمین مقام عالی حاضر در افتتاحیه سخنرانی می‌کرد، در ابتدای سخنانش جنایات جنگی رژیم صهیونیستی را با کشتار بیش از ۱۰ هزار نفر در غزه محکوم کرد و از مجامع بین‌المللی خواست برای توقف این جنایات بیش‌از پیش تلاش کنند.
جایگاه ویژه آسیا در جهان پسا کرونا
معاون اول رئیس‌جمهور سپس خطاب به حاضران در نشست گفت: از فرصت حضور در این نمایشگاه استفاده و توجه شما را به چند نکته جلب می‌کنم. اقتصاد جهانی، که در اثر شیوع ویروس کرونا و کاهش تعاملات اقتصادی رو به افول گذارده بود، مجدداً به سطح پیشین خود رسیده است و شاهد تحول اقتصاد جهانی و ورود آن به دوران جدیدی هستیم. در دوران جدید، آسیا و مشرق‌زمین، جایگاه ویژه‌ای در شکل‌دهی به اقتصاد جهانی دارند و مشارکت فعالانه کشور‌ها در تعریف پروژه‌ها و همکاری متقابل، نشان‌دهنده این موضوع مهم است. در همین راستا دولت جمهوری اسلامی ایران نیز با تقویت روابط با کشور‌های هدف و همسایگان خود و به کارگیری دیپلماسی چندجانبه و عضویت در سازمان همکاری شانگ‌های و بریکس، در پی مشارکت و همکاری در اقتصاد و تجارت جهانی است. مخبر در ادامه با تأکید بر این نکته که امروز، مشکلات اقتصادی، تنها توسط یک کشور قابل حل نیستند و بنگاه‌های اقتصادی نیز، بی‌توجه به این چالش‌ها نمی‌توانند از رشد و پیشرفت خود اطمینان حاصل کنند، تصریح کرد: اقتصاد کنونی با مشخصات و چالش‌هایی که دارد به بازتعریف الگو‌های تجاری، بر اساس این تحولات نیاز دارد و نمی‌توان بر اساس الگو‌های سابق با تجارت رفتار کرد.


ایران کشوری با ظرفیت‌های بالا و متنوع
مخبر سپس حاضران در نشست را به ترسیم چشم‌انداز‌های آتی جهانی، مبتنی بر خلق مشترک الگو‌ها و الزامات تجارت فی‌مابین، با معنی جدید آن فرا خواند و گفت: به اشتراک گذاشتن فرصت‌های داخلی با بقیه جهان، حمایت از توسعه فراگیرِ نظام تجاری چندجانبه برای تنظیم قوانین بین‌المللی، حفظ ثبات زنجیره‌های صنعتی و تأمین جهان، ایجاد شهر‌های مراکز مصرف بین‌المللی، توسعه تجارت الکترونیک، ایجاد سیستم‌های لجستیکی مدرن از جمله پیشنهاد‌ها در راستای تقویت الگوی تجارت جدید جهانی است. وی اضافه کرد: ایران، کشوری با ظرفیت‌های بسیار بالاست؛ به طوری که در حال حاضر، رتبه اول از نظر مجموع ذخایر نفت و گاز، رتبه هفتم به لحاظ تنوع مواد معدنی، رتبه پنجم در ذخایر مس، جزو ۱۸ کشور اول جهان به لحاظ وسعت و جمعیت و نوزدهمین اقتصاد جهان بر مبنای برابری قدرت خرید است. از نظر توسعه انسانی، با توجه به ترکیب سنی جوان و تحصیل‌کرده، در رده کشور‌های با «توسعه انسانی بالا» قرار دارد. به لحاظ جغرافیایی، با داشتن مرز‌های آبی و خاکی با ۱۵ کشور و پوشش جمعیتی بالغ بر ۶۰۰ میلیون نفر، در مرکز اتصال خاورمیانه، آسیا و اروپا واقع شده است. ایران با ۲۷۰۰ کیلومتر مرز دریایی، سواحل طولانی، وجود بنادر اقیانوسی چابهار و جاسک، وجود مسیر کریدوری بین خلیج فارس، دریای عمان و دریای خزر و همچنین زیرساخت‌های ترانزیتی در مسیر جاده ابریشم، به لحاظ موقعیت جغرافیایی- سیاسی به عنوان پلی تاریخی و اقتصادی، آسیای شرقی و جنوب شرقی را به اروپا و بالعکس متصل می‌کند.
‌مخبر گریزی هم به توانمندی‌های ایران در حوزه درمان و تشریح اقلیم متنوع ایران زد و گفت: پیشرفت‌های کشور ما در حوزه درمان، تولید دارو و تجهیزات پزشکی، رادیوداروها، نانو، بایو، سلول‌های بنیادی، هوافضا، مخابرات و ارتباطات، تنها بخشی از دستاورد‌های علمی و فناورانه است. ما آماده هستیم همکاری‌های خود با طرف‌های علاقه‌مند را در حوزه‌های علمی و فناورانه گسترش دهیم. تنوع اقلیمی چهار فصلی، تنوع تولیدات کشاورزی و مزیت‌های حوزه گردشگری نیز از دیگر ظرفیت‌های فراوان ایران برای توسعه تجارت در بین کشورهاست. در این راستا، شرایط جغرافیایی و تعداد روز‌های آفتابی، فرصت بسیار خوبی برای سرمایه‌گذاری در تولید انرژی‌های تجدیدپذیر در ایران فراهم ساخته است که همگان را به این امر دعوت می‌نمایم. ایران با بهره‌گیری از ظرفیت‌ها و تعریف دقیق جایگاه خود، با توجه به رویداد‌های نظام بین‌المللی، توانسته است نقشی مهم، در روند‌های کلان منطقه‌ای و بین‌المللی برعهده گیرد و همان‌طور که انتظار می‌رود، در جهت‌دهی به تحولات آتی جهانی نقشی راهبردی داشته باشد.
بازدید مخبر از پاویون ایران
معاون اول رئیس‌جمهور ایران با همراهی نخست‌وزیران چین، کوبا، استرالیا، صربستان و قزاقستان و جمعی از مدیران سازمان‌های بین‌المللی از پاویون ایران در ششمین اکسپو واردات چین بازدید کردند. محمد مخبر پس از این بازدید و در مراسم آغاز به کار پاویون ایران با بیان اینکه ایران و چین از دیرباز همسایگان تمدنی و شرکایی توانمند در عرصه تعاملات تجاری و اقتصادی بوده‌اند، گفت: ما در صدد احیای پیوند‌های تاریخی، تجاری و اقتصادی ایران و چین هستیم و امروز «مشارکت جامع راهبردی» و اراده رهبران دو کشور، فضایی بی‌نظیر برای گسترش همکاری‌های همه‌جانبه ایجاد کرده است. حضور فعال و پررنگ شرکت‌ها و نهاد‌های اقتصادی ایران در نمایشگاه وارادت چین، بیانگر اراده متقابل و زمینه‌های مساعد برای ایجاد جهش‌های پرثمر در روابط دو کشور است.
مبادله تجاری ایران و کوبا
نباید با ارز دشمن‌شان باشد
محمد مخبر همچنین در دیدار مانوئل ماررو، نخست وزیر کوبا در حاشیه ششمین اکسپو بین‌المللی واردات چین، سطح همکاری‌های سیاسی و بین‌المللی دو کشور را عالی توصیف و اظهار کرد: مهم‌ترین قدم در توسعه همکاری‌های اقتصادی فعال‌شدن بخش خصوصی دو کشور است. تهاتر، همکاری‌های پول و بانکی و معامله از طریق ارز ملی دو کشور از مقدمات لازم برای توسعه همکاری‌های اقتصادی دو کشور است و دلیلی ندارد دو کشور همسو با ارز کشور دشمن مبادلات تجاری خود را انجام دهند.
مانوئل ماررو، نخست وزیر کوبا نیز در این دیدار با بیان اینکه روابط دو دولت و دو ملت از اهمیت و ارزش فراوانی برای ما برخوردار است، گفت: رویکرد و تلاش جدی ما تقویت و تثبیت روابط تهران- هاوانا به ویژه در حوزه اقتصاد و تجارت است. نخست‌وزیر کوبا با استقبال از پیشنهاد و ایده معاون اول رئیس‌جمهور کشورمان برای استفاده از ارز ملی دو کشور در مبادلات تجاری فیمابین، گفت: هرچه کشور‌های بیشتری در این بخش فعال شوند و در تبادلات و مراودات تجاری از ارز ملی خود استفاده کنند تأثیر تحریم‌های امریکا کمتر خواهد شد چراکه امروز امریکا با اتکا به قدرت دلار است که کشور‌ها را تحریم می‌کند.