افزایش بودجه نظامی کشورهای شورای همکاری پس از «طوفان الاقصی»
عملیات اخیر حماس در اراضی اشغالی و پیامدهای آن که شامل حمله گسترده صهیونیستها به نوار غزه شده، این احتمال را مطرح کرده که کشورهای شورای همکاری خلیج فارس از بیم بیثباتی، بودجه دفاعی خود را افزایش دهند. به گزارش ایسنا، کشورهای شورای همکاری خلیج فارس از بزرگترین واردکنندگان سلاح در جهان به شمار میآیند و بودجه نظامی، بخش بزرگی از بودجه عمومی آنها را تشکیل میدهد. حمله اخیر حماس به اراضی اشغالی و پیامدهای آن که شامل حمله گسترده رژیم صهیونیستی به نوار غزه میشود این احتمال را مطرح کرده که این کشورها از بیم بیثباتی بودجه دفاعی خود را افزایش دهند.
با درگرفتن جنگ، هیچ یک از این کشورها به صورت رسمی از افزایش هزینههای نظامی خود سخن نگفتهاند، اما ارزیابیها نشان میدهد که چنین تصمیمی در کنار تلاش برای متنوع کردن منابع واردات سلاح گرفته شده است. به گفته این کارشناسان، این وضعیت به خصوص در مورد عربستان و امارات صادق است.
عربستان در رتبه اول کشورهای عربی و دوم جهان (بعد از هند) در خرید سلاح است و بودجه نظامی این کشور در سال ۲۰۲۳ با ۶.۴ درصد افزایش نسبت به سال پیش از آن به ۶۹ میلیارد دلار رسید. این مبلغ معادل ۳۰ درصد بودجه عربستان است. این کشور ۶۱ درصد سلاح خود را از آمریکا و ۲۳ درصد را از انگلستان وارد میکند. صفحه رسمی دولت امارات نسبت هزینههای نظامی در بودجه این کشور را بیان نمیکند، اما گزارش مرکز بینالمللی مطالعات راهبردی (غیر دولتی) تأکید میکند که امارات دومین کشور خاورمیانه به لحاظ هزینههای نظامی بعد از عربستان است و ۵.۷ درصد تولید ناخالص داخلی خود را به تأمین سلاح اختصاص داده است.
امارات ۳۵ درصد سلاح خود را از آمریکا و ۲۸ درصد را از فرانسه وارد میکند. همین گزارش قطر را سومین کشور حاشیه خلیج فارس به لحاظ بودجه دفاعی بعد از عربستان و امارات میداند و بودجه نظامی این کشور را ۱۳.۱ میلیارد دلار میداند که معادل ۱۱.۴ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور است.
به نقل از میدل ایست نیوز، کویت در رتبه چهارم کشورهای عربی در هزینههای نظامی است و در بودجه سال ۲۰۲۳ خود ۱۲.۶ میلیارد دلار را به تأمین سلاح اختصاص داده که ۴.۱ درصد نسبت به سال پیش از آن افزایش داشته است و معادل ۱۲ درصد کل بودجه کشور است. کویت ۳۴ درصد سلاح خود را از آمریکا و ۲۲ درصد را از فرانسه تأمین میکند. در رتبه پنجم عمان جای دارد که ۱۱.۴ میلیارد دلار برای خرید سلاح اختصاص داده است، مبلغی که حدود یک درصد کمتر از سال گذشته است. این مبلغ معادل ۱۵ درصد بودجه عمان است که ۳۷ درصد سلاح خود را از انگلستان و ۱۶ درصد را از آمریکا وارد میکند. در نهایت بحرین ــ بر اساس آمارهای رسمی وزارت دارایی این کشور ــ ۲.۹ میلیارد دلار از درآمدهای خود را صرف خرید سلاح کرده که نسبت به سال ۲۰۲۲ افزایش ۳.۸ درصدی داشته است. این مبلغ معادل ۱۳ درصد کل بودجه بحرین است. نبیل الخوری، کارشناس اقتصاد سیاسی و استاد دانشگاه آمریکایی بیروت، درباره معنای این اعداد و ارقام میگوید که کشورهای شورای همکاری که بیشترین بودجههای نظامی در سطح دنیا را دارند در موقعیت ژئوپلیتیک حساسی هستند ضمن اینکه تولید نفت و گاز آنها برای اقتصاد جهان اهمیت حیاتی دارد و برای همین نیازمندند که امنیت خود را در برابر چالشها و تهدیدهای متعدد حفظ کنند و این نیاز با درگرفتن جنگ در نوار غزه افزایش یافته است.
الخوری تأکید میکند که جنگ در غزه باعث میشود که کشورهای شورای همکاری رویکرد متفاوتی را درباره تأمین سلاح و هزینههای امنیتی و نظامی پیش گیرند.