اخلاق حرفه‌ای در فوتبال

عذرخواهی سرمربی چلسی در پایان بازی هیجان‌انگیز این تیم با منچسترسیتی بار دیگر معنای حرفه‌ای بودن را به تصویر کشید.
حساسیت و هیجانات فوتبال گاهی باعث می‌شود افراد عنان از کف بدهند و از کوره در بروند. اتفاقی که می‌تواند صحنه‌های ناخوشایندی را به تصویر بکشد، چراکه ظرفیت و تحمل افراد یکسان نیست و بالا و پایین شدن آدرنالین گاهی می‌تواند سبب بروز خشونت‌های آنی یا رفتار‌هایی شود که در شرایط عادی دیده نمی‌شود، اما مهم‌تر از آنچه در چنین شرایط خاصی رخ می‌دهد، واکنش افراد به این رفتارهاست. پذیرفتن اشتباه در چنین مواقعی بی‌تردید نشان از شخصیت بالای شخص و صدالبته رفتار حرفه‌ای او دارد، اما انکار یا توجیه این‌چنین رفتار ناخوشایندی ثابت می‌کند که رخ دادن آن نه‌تن‌ها اتفاقی نبود که تکرارش هم دور از ذهن نیست.
مصاف چلسی و منچسترسیتی بی‌تردید یکی از هیجان‌انگیز‌ترین دیدار‌های هفته دوازدهم لیگ برتر انگلیس بود. دیداری که اگرچه با تساوی به پایان رسید، اما رد و بدل شدن هشت گل نشان از هیجان بالای آن داشت. هیجانی که در مقطعی از بازی عصبانیت شدید پوچیتینو را به دنبال داشت. سرمربی چلسی که در یکی از صحنه‌ها به تصمیم داور اعتراض داشت با عصبانیت به سمت او رفت که البته با کارت زرد هم جریمه شد، اما در پایان بازی با قبول اشتباه نه‌تن‌ها از تیم داوری که از پپ، سرمربی سیتیزن‌ها نیز عذرخواهی کرد. سرمربی آبی‌ها با عذرخواهی از آنتونی تیلور و مسئولان بازی رفتار خود را بچگانه و مستحق دریافت کارت خواند و تأکید کرد که تمرکزش روی بازی بود و نیت بدی نداشت.
پوچیتینو با قبول اشتباه و عذرخواهی از داور، عوامل برگزاری مسابقه و همچنین سرمربی حریف نشان داد که تا چه اندازه حرفه‌ای است و حرفه‌ای بودن را اصولی آموخته است. شاید بسیاری با توجه به هیجانات بالای این بازی به او حق می‌دادند که ناگهان از کوره در برود، اما او چنین حقی را برای خود قائل نشد و با عذرخواهی ثابت کرد که اینگونه رفتار‌ها نه‌تن‌ها خوشایند نیست، بلکه با اصول حرفه‌ای نیز همخوانی ندارد و جایی در ورزش حرفه‌ای نخواهد داشت. همان نکته حائز اهمیتی که کمتر کسی در فوتبال ایران بدان توجه دارد.
جالب‌تر اینکه پوچیتینو آرژانتینی است و پپ اسپانیایی و این دو مربی در لیگ انگلیس مشغول به کار هستند، یعنی از سه کشور و سه فرهنگ کاملاً متفاوت، اما اصول حرفه‌ای در تمام دنیا یکی است و رعایت آن یک اصل بیشتر ندارد و تفاوتی نمی‌کند که از کدام کشور باشید و در چه کشوری مشغول به کار. احترام به حریف، داور و خودداری و البته پذیرفتن اشتباه و عذرخواهی از اصول مهم حرفه‌ای بودن است که در همه جای دنیا یکسان است، به همین دلیل هم سرمربی چلسی بی‌توجه به تفاوت فرهنگ خود با سرمربی حریف و لیگی که در آن مشغول به کار است بابت رفتار خود عذرخواهی می‌کند. اما اینجا و در فوتبال ایران، افراد بی‌هیچ ابایی از خجالت یکدیگر در می‌آیند، بی‌آنکه توجهی به جایگاه خود یا طرف مقابل داشته باشند، آن‌هم در شرایطی که هموطن هستند و از یک فرهنگ. با وجود این کافیست که اتفاقی به مزاجشان خوش نیاید، آن وقت است که بدون خجالت و شرمساری چشم بسته و دهان می‌گشایند برای تخریب طرف مقابل، بدون رعایت هیچ اصولی! رفتاری که غیر حرفه‌ای‌بودن بازیکنان، مربیان و مدیران در فوتبال ایران را به رخ می‌کشد و تلخ‌تر اینکه برخی از این آقایان سال‌ها نیز در فوتبال دنیا به بازی مشغول بودند، اما در خارج از مرز‌های کشور نیز به خود زحمت آموختن اصول حرفه‌ای را ندادند که اگر غیر از این بود هرازچندگاهی به بدترین شکل ممکن از خجالت یکدیگر درنمی‌آمدند و بیگانه بودن خود با رفتار اصولی و حرفه‌ای را به رخ نمی‌کشیدند. کاش این آقایان در لابه‌لای مقایسه‌های مع‌الفارق فوتبال ایران و دنیا، اندکی هم به رعایت اصول و رفتار حرفه‌ای در فوتبال جهان اشاره می‌کردند.