آتش بس با تحقق خواسته‌های حماس

  [ راضیه زرگری ]   ساکنان غزه، بار دیگر روزهای نسبتا آرام شهرشان را دیدند و پس از چهل‌ونُه روز آتش جنگ و نعره بمب و خمپاره، صبح روزگذشته در سکوت توأم با آرامش بیدار شدند؛ آرامشی موقت که قرار است 4روز ادامه داشته باشد؛ البته اگر طرف صهیونیست بر سر قول‌هایش باقی بماند و نقض آتش‌بس نکند. غزه دیروز بعد از نزدیک به 50روز یک نفس آرام کشید، نفسی که نه از آسوده‌خیالی بلکه از آه حسرت ویرانی، فراق عزیزان و آوارگی است. عملیات«طوفان الاقصی» در حالی به پنجاهمین روزش نزدیک می‌شود که آتش‌بس موقت بالاخره در غزه آغاز شد. خاموشی جنگ زیر سایه سنگین تهدید صهیونیست‌ها، نتوانست بسیاری از مردم آواره شمال غزه را از بازگشت به خانه‌شان منصرف کند. بازگشت گسترده فلسطینی‌ها به شمال غزه نخستین خبر در اولین روز آتش‌بس بود؛ درحالی‌که جنبش مقاومت فلسطین می‌داند طرف صهیونیست در هیچ توافقی قابل اعتماد نبوده و نخواهد بود، اعلام کرده درصورت نقض آتش‌بس به صهیونیست‌ها پاسخ مناسب می‌دهیم.

آتش‌بس چهار روزه بین رژیم صهیونیستی و جنبش مقاومت حماس در نوار غزه از ساعت ۷ صبح جمعه (به وقت محلی) اجرایی شد. صبح چهارشنبه، بعد از گذشت ۴۷ روز از آغاز عملیات «طوفان الاقصی» توسط جنبش مقاومت اسلامی «حماس» علیه رژیم صهیونیستی و شکست میدانی ارتش اشغالگران در حمله زمینی به نوار غزه، کابینه رژیم موقت به پذیرش توافق آتش‌بس با میانجیگری‌های دولت قطر و مصر متوسل شد.
ارتش رژیم صهیونیست بامداد جمعه، چهل‌ونهمین روز از طوفان الاقصی از چند ساعت مانده به آغاز آتش‌بس در نوار غزه (ساعت 7به وقت قدس، 8:30به وقت تهران) مناطق مختلفی در نوار غزه را به شکل گسترده و شدید بمباران کرد که طی آنها بنا به آمار غیررسمی بیش از 20تن شهید شده و ده‌ها تن دیگر زخمی شده‌اند. همزمان با حملات بی‌امان به غزه، ارتش رژیم اشغالگر به چند منطقه در کرانه باختری ازجمله اردوگاه جنین، البیره، قلقیلیه و نابلس یورش برده و با مبارزان فلسطینی در این منطقه درگیر شده است.

آوارگان فلسطینی به خیابان آمده و کامیون‌های سوخت وارد گذرگاه رفح شده‌اند
براساس توافق آتش‌بس چهار روزه قرار است طی آن هرگونه اقدام نظامی دوطرف در طول ایام آتش‌بس متوقف شود و تبادل اسرا میان دو طرف انجام و کمک‌رسانی به غزه از سرگرفته شود. جمعه ۲۴ نوامبر و ساعتی پس از آغاز آتش‌بس انسانی در غزه گزارش‌های میدانی می‌گویند با خروج جنگنده‌ها و پهپادهای مملو از موشک رژیم صهیونیستی از حریم هوایی نوار غزه، اوضاع نسبتا آرام است. خبرنگار شبکه «المیادین» از آغاز روند بازگشت آوارگان فلسطینی به غزه در نخستین ساعات اجرای آتش‌بس انسانی خبر می‌دهد: «آوارگان فلسطینی به خیابان‌ها آمده و دیگر ساکنان هم در این مجال برای مداوای مجروحان به‌سوی بیمارستان‌ها و برخی دیگر هم برای تشییع پیکر شهدای پنجشنبه شب گذشته به مقابر می‌روند.»براساس گزارش المیادین، کامیون‌های حامل سوخت پس از هفته‌ها توقیف و محاصره، وارد گذرگاه رفح شده‌اند و از شدت بمباران اسرائیل کاسته شده است. با این حال به گزارش این خبرگزاری؛ اشغالگران، آتش‌بس را در شرق رفح و شمال‌غرب غزه نقض کرده‌اند.
به‌گفته خبرنگار المیادین قرار بود ۲۰۰ کامیون مواد غذایی و تجهیزات پزشکی جمعه از طریق گذرگاه رفح وارد نوار غزه شوند؛ روند تخلیه کامیون‌های سوخت در سمت فلسطینی گذرگاه رفح برای توزیع به نوار غزه هم آغاز شده است. تعدادی آمبولانس حامل مجروحان فلسطینی بیمارستان العریش، از گذرگاه رفح به مصر منتقل شدند؛ تعدادی از بیماران و اعضای تیم‌های پزشکی هم در بمباران رژیم صهیونیستی که قبل از آتش‌بس در بیمارستان النجار انجام شد، به شهادت رسیدند.» این خبرنگار درباره تحرکات نظامیان رژیم اشغالگر هم گزارش می‌دهد: «صهیونیست‌ها در شهر بیت حانون مستقر هستند و مانع پیشروی ساکنان می‌شوند؛ اشغالگران تهدید کرده‌اند که درصورت پیشروی یا حرکت مردم، آنها را گلوله‌باران خواهند کرد.»

خروج آمبولانس‌های حامل مجروحان از گذرگاه رفح به سمت مصر



خبرنگار شبکه «الجزیره» هم از تیراندازی نظامیان اشغالگر صهیونیستی به سمت فلسطینیان در محوطه‌های بیمارستان الرنتیسی به‌منظور جلوگیری از بازگشت آنها به خانه‌هایشان خبر داد. در نخستین روز آتش‌بس چند دستگاه آمبولانس حامل مجروحان غزه، گذرگاه زمینی رفح را ترک کردند؛ تاکنون ۱۲ آمبولانس حامل ۱۶ مجروح و ۱۴ فرد همراه از گذرگاه رفح به سمت مصر عبور کرده‌اند.

توافق می‌تواند «راه را برای تبادل کامل اسرای فلسطینی باز کند»
مصطفی برغوتی، دبیرکل ابتکار ملی فلسطین، می‌گوید: «آزادی برخی از اسرا امیدوارکننده است» زیرا می‌تواند «راه را برای تبادل کامل اسرا باز کند.» او به الجزیره می‌گوید: «این به‌معنای آزادی تمام اسرای فلسطینی است که در زندان‌های اسرائیل به‌سر می‌برند که ممکن است حداقل یک‌هزار و 200نفر از آنها بدون اتهامات و بدون روند قانونی مناسب باشند.»
برغوتی معتقد است: «مهم‌ترین نکته در شرایط فعلی این است که سه تابویی که رژیم اسرائیل داشت، شکسته شد. نخستین تابو این بود که اسرا مبادله نمی‌شوند که مجبور شدند آن را بپذیرند. مورد دوم این است که هیچ آتش‌بسی وجود نخواهد داشت؛ اکنون آتش‌بس چهار روزه را پذیرفتند که امیدوارم این آتش‌بس بیشتر شود. سوم، اینکه نتانیاهو گفت که تنها راه مقابله با حماس این است که آنها را به‌طور کامل ریشه‌کن کند و اکنون با آنها مذاکره و حتی توافق می‌کند.» برغوتی ادامه می‌دهد: «اما مهم‌ترین نکته‌ای که نباید فراموش کنیم، این است که این آتش‌بس باید ادامه یابد چراکه کشتار در غزه باید متوقف شود.»