احصاء چالش های صنعت احداث


گروه صنعت و تجارت: صنعت احداث و خدمات فنی و مهندسی ایران به رغم ظرفیت های بالا چالش های فراوانی را هم در پیش رو دارد. به طوری که در سال های اخیر بخشی از بازارهای صادراتی ایران در این صنعت از دست رفته است. به گزارش «تجارت»، کارشناسان معتقدند روابط بین‌الملل و ارتباط با کشورهای منطقه ظرفیت بسیار مهمی است که در حال حاضر به دلیل تحریم‌ها نمی‌توان از این فرصت‌ها بهره گرفت. خرید ماشین‌آلات به ایران به دلیل تحریم‌ها، مشکل است. از طرفی قانون‌گذاران و سیاست‌گذاران از ظرفیت خدمات فنی و مهندسی اطلاع دقیقی ندارند. از این منظر وقتی مدیران، ظرفیت‌های اقتصاد را نشناسند، سد راه توسعه اقتصادی خواهد شد و نمی توانند به خلق ثروت و توسعه اقتصاد و تجارت کمک کنند.
اما در سال‌های اخیر به دلیل رشد جمعیت نیاز به ساختمان‌‌‌سازی و تهیه مسکن به وجود آمده است و با توجه به افزایش حجم پروژه‌های ساختمانی این امر ضروری پیش می‌‌‌آید که از روش سنتی به روش صنعتی و نوین تغییر پیدا کند. در این میان مهم‌ترین مزایای ساخت‌‌‌وساز صنعتی سبک‌‌‌سازی، مقاوم‌‌‌سازی، صرفه‌‌‌جویی در مصالح، مصرف بهینه انرژی در مراحل ساخت‌وساز، افزایش دوام، طول عمر بالا، به کارگیری مصالح با‌کیفیت، اجرای پروژه در مدت زمان کم و کاهش هزینه ساخت‌وساز است. اما مهم‌ترین عامل در مقایسه پروژه‌‌‌های سنتی و صنعتی‌، تفاوت در سرعت اجرای پروژه است. استفاده از شیوه سنتی بیش از حد زمان می‌برد که بسیاری از پیمانکاران به این مساله علاقه‌‌‌ای ندارند، ولی در روش نوین زمان اجرای پروژه تا حد قابل‌توجهی کاهش می‌‌‌یابد چون در روش صنعتی و نوین بیشتر مصالح در کارخانه تولید می‌شود. در ساختمان‌‌‌سازی به روش سنتی درگیری زیادی در قسمت اداری و تهیه مصالح وجود دارد و معمولا از مصالح قدیمی ‌‌‌استفاده می‌شود و این روش زمان پروژه را افزایش می‌دهد، اما در مقابل در ساختمان‌‌‌سازی به روش صنعتی تمام مراحل به موازات انجام می‌‌‌پذیرد و مصالح در کارخانه تولید می‌شود در حالی که کارگران در حال آماده‌‌‌سازی و پی‌ریزی پروژه هستند و مصالح در کوتاه‌‌‌ترین زمان به محل منتقل می‌شود تا برای نصب آماده شود.

جزییات نشست تخصصی کمیسیون اتاق ایران



در نشست کمیسیون احداث و خدمات فنی و مهندسی اتاق ایران به ظرفیت تشکل‌های تخصصی این حوزه در حوزه توسعه زیرساخت‌های کشور تاکید شد؛ یکی از این حوزه‌هاف مطالعه و پیشبرد طرح‌های توسعه در منطقه مکران است. در ابتدای این نشست، علی نقوی، رئیس کمیسیون احداث و خدمات فنی و مهندسی اتاق ایران از وضعیت توسعه زیرساخت‌ها در کشور گفت و آن را با پروژه‌های سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها، در کشورهای منطقه مقایسه کرد. کشورهای همسایه با شتاب بیشتری در میسر توسعه گام برمی‌دارند و کشورهایی مانند ترکیه، امارات متحده عربی و غیره هر روز سرمایه‌گذاری بیشتری در زیرساخت‌ها انجام می‌دهند و این برای ما خبر مناسبی نیست. به این دلیل که ما هر روز مزیت‌های نسبی خود را از دست می‌دهیم. نقوی گفت: چند روز قبل خبر سرمایه‌گذاری امارات در انرژی‌های تجدید پذیر منتشر شد درحالی‌که ما هنوز در ابتدای مسیر هستیم. وضعیت ما در همه زیرساخت‌ها این‌چنین است. در این مسیر به ظرفیت تشکل‌ها نیاز داریم. البته توجه به نقش تشکل‌های مهندسی در توسعه کشور نیازمند بازاندیشی است و باید از این ظرفیت‌ها بهره برد. رئیس کمیسیون احداث و خدمات فنی و مهندسی اتاق ایران ادامه داد: تشکل‌های مهندسی در دوره‌های قبلی حضور گسترده‌ای در کمیسیون نداشتند و در این دوره سعی ما این است که برای حضور این تشکل‌ها در توسعه اقتصادی کشور، بسترهای لازم برای هم‌اندیشی و همکاری گشوده شود.
او تصریح کرد: یکی از بسترهای همکاری برای فعالان اقتصادی، توسعه مکران است که به‌طورجدی نیاز است از این ظرفیت‌ها، برای توسعه منطقه استفاده شود. ما باید به این نکته، حساس باشیم که شکاف توسعه‌ای کشور با کشورهای منطقه‌ای بیشتر می‌شود و باید برای کاهش این شکاف فکری اساسی شود. بعد از آن محمد امیرزاده، فعال حوزه خدمات فنی و مهندسی گفت: اتاق‌های بازرگانی ظرفیت توسعه را در خود دارد ولی توسعه به روش و مدل نیازمند دارد. از کشورهایی چون چین، امارات تا کشورهای دموکرات، اقتصاد توسعه‌یافته دارند. این کشورها الگوهای سیاسی متفاوتی دارند ولی همه این‌ها در اقتصاد یک روش و الگو در پیش‌گرفته‌اند: محیط اقتصادی مناسب که در آن رانت، ویژه خواری و تبعیض و فساد وجود ندارد. اما در ایران سیاست‌گذاران اقتصادی، هنوز به ظرفیت صنعت احداث توجه ندارند؛ این صنعت هزینه توسعه کشور را می‌تواند به‌شدت پایین آورد.