زمستان، فصل سخت و سرد امدادی
[مرضیه گلگلی] با شروع فصل سرد، در شمالغربی کشور درگیری با برف و کولاک بیشتر از سایر مناطق است. آذربایجانغربی یکی از استانهای پربارش در هفتههای گذشته است که پای تیمهای امدادی زیادی را به عملیاتهای جاده و کوهستان کشانده است. در مناطق کوهستانی جادهها و گردنههای برفگیر، مسافران و هموطنان زیادی نیاز به امدادرسانی دارند که امدادگران به کمکشان میرسند. «چالدران» و «تکاب» دو شهرستانی هستند که این روزها امدادگران در جادههای پربرف آن مشغول عملیات هستند. به همین بهانه «شهروند» گزارشی دارد از عملیاتهای زمستانه در این دو شهرستان استان آذربایجانغربی.
با فرارسیدن موج جدید سرما و بارش برف و باران شرایط ویژه و اضطراری بر بسیاری از مناطق کشورمان حکمفرما شده است. هرساله گردنههای برفگیر در چالدران و تکاب درگیری زیادی با برف و کولاک دارند و در جادهها و کوهستانها امدادگران به مردمی که نیاز به کمک داشته باشند، امدادرسانی میکنند. «صائب رمضانزاده»، سرپرست امدادونجات هلالاحمر شعبه چالدران، به «شهروند» میگوید: «محور خوی-چالدران یکی از پرترددترین محورهاست که در واقع پایگاه امدادی هلالاحمر نیز در این محور قرار دارد. یکی از محلهای پر رفتوآمدی که اکثر حوادث در آن رخ میدهد، همین منطقه است.»
جاده لغزنده است!
زمستان همواره با عملیاتهای سخت و پرچالش برای تیمهای امدادی هلالاحمر همراه است؛ جادهها بسته میشوند و تردد خودرو حتی با زنجیر چرخ هم در اغلب موارد ممکن نیست. از طرفی افرادی که تسلطی به جاده ندارند، بیتوجه به هشدارها به دل جاده میزنند. «صالح جلالی»، مسئول هلالاحمر شعبه تکاب، در اینباره میگوید: «بارش برف موجب لغزندهشدن جادهها و بستهشدن آن در تکاب میشود. اما نکته قابل توجه برای عموم این است که هنگام رفتوآمد حتما به هشدارهای هواشناسی دقت کنند. به همراه داشتن زنجیر چرخ در سفرهای زمستان یکی از مهمترین نکات برای ترددهای جادهای است.»
البته به گفته جلالی، به همراه داشتن زنجیر چرخ و تجهیزات به تنهایی کافی نیست و رانندگان باید از نحوه استفاده از این وسایل و تجهیزات آگاهی داشته باشند. در غیر این صورت، بودن و نبودن تجهیزات زمستانه تفاوت چندانی برایشان نخواهد داشت.
هشدارها را جدی بگیرید
یکی از چالشهایی که در زمستان امدادگران درگیر آن هستند، عدمآگاهی مردم و همچنین توقع زیاد آنها از گروه امدادونجات است. در حالی که امدادگران برای کمکرسانی به مردم تمام تلاش خود را به کار میگیرند. صائب رمضانزاده میگوید: «به محض اعلام هشدارهای هواشناسی، امدادگران داوطلبانه آمادگی خود را برای حضور در پایگاهها به ما اعلام میکنند، چراکه با شرایط هشدار در جادهها آشنا هستند. اگر در محورها حادثه رخ دهد، تیمهای امدادی سریع خودشان را به محل عملیات میرسانند. از مردم نیز خواهشمندیم که در صورت تصمیم به سفر، به هشدارهای هواشناسی دقت بیشتری داشته باشند، همچنین صبر لازم را تا رسیدن نیروهای امدادی پیشه کنند.»
با اینکه برف و کولاک سختترین شرایطی است که امدادگران با آن درگیرند، اما بازهم مشتاق کمکرسانی به مردم هستند. صالح جلالی در اینباره میگوید: «بارش برف باعث ایجاد خطا در تشخیص میزان مسافت و فاصله میشود و جادهها را دچار یخزدگی میکند. مسیرهای کوهستانی و گردنهها مهآلود است و محدودیت دید رانندگان، خطرآفرین میشود. بنابراین هنگام گیرکردن خودرو در برف و کولاک آرامش خود را حفظ کنید و داخل ماشین را گرم نگه دارید.»
امدادرسانی به روستاها
عملیاتهای هلالاحمر در برف و کولاک تنها مختص جاده و کوهستان نیست؛ ساکنان روستاهای مناطق کوهستانی در اغلب این شرایط، نیاز به کمکرسانی دارند و این حوادث را امدادگران هلالاحمر پاسخگو میشوند. انتقال زنان باردار و بیماران به مراکز درمانی، از شایعترین ماموریتهای امدادگران در فصل سرماست. رمضانزاده در رابطه با کمکرسانی به بیماران خاص و زنان باردار میگوید: «در چالدران روستاهای صعبالعبوری داریم که با بارش برف، جادههای منتهی به آنها مسدود میشوند و ارتباط روستا با مناطق اطراف را قطع میکنند. با توجه به همکاری مدیریت بحران و وزارت بهداشت با هلالاحمر، کمکرسانی به این روستاها و انتقال بیماران و زنان باردار به مراکز درمانی به هلالاحمر سپرده شده است.»
توصیهای که همه هلالاحمریها در این فصل از سال، به مسافران جادههای کوهستانی دارند، شبیه هم است و همین موضوع، اهمیت رعایت این توصیهها را نشان میدهد. جلالی و رمضانزاده هر دو تاکید میکنند: «از تردد در زمانهایی که هواشناسی اعلام میکند قرار است بارشی رخدهد، پرهیز کنید. خودروها را با راهاندازی سیستم گرمایشی و بخاری، برای شرایط زمستانه آماده کنید. ضدیخ به اندازه کافی داشته باشید تا مانع از یخزدگی خودروها در مناطق بسیار سرد شود. آموزشهای لازم در باز و بستهکردن زنجیر چرخ را جدی بگیرید.»