رمزگشایی از میزان پیشرفت نهضت ملی مسکن


گروه راه و مسکن:دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان گفت: به‌نظر می‌رسد واقعیت آمار ساخت ۲ میلیون واحد نهضت ملی مسکن فقط مربوط به تامین زمین برای این تعداد واحد باشد. فرشید پورحاجت در گفت‌وگو با تسنیم در خصوص آمار ساخت 1.9 میلیون واحد نهضت ملی مسکن اعلامی از سوی مسئولان وزارت راه و شهرسازی، اظهار کرد:‌ به‌نظر می‌رسد این‌که گفته می‌شود حدود 2 میلیون واحد نهضت ملی مسکن در حال ساخت است، مجموع زمین‌های تامین شده برای این تعداد واحد است.
وی افزود: این‌که چه میزان از این واحدها وارد چرخه تولید و اجرا شده باید منتظر بمانیم. اما این‌گونه به‌نظر می‌رسد سهم گسترده‌ای از اعداد و ارقام اعلامی شده از سوی مسئولان وزارت راه و شهرسازی برای ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن مربوط به زمین‌ الحاق و اضافه شده به طرح مذکور است. وی تصریح کرد:‌ باید به این نکنه توجه شود که در مقام تولید، چرخه تبدیل به واحد مسکونی طولانی است. دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان در ادامه با بیان این‌که کاهش 20 تا 30 درصدی قیمت مسکن را قبول نداریم، گفت: شاید در برخی مناطق کشور که با نگاه سوداگری افزایش نامتعارف قیمت مسکن اتفاق افتاد، به دلیل رکود حاکم بر بازار مسکن کاهش قیمت روی داده باشد. پورحاجت اضافه کرد:‌ رصد بازار مسکن نشان می‌دهد کاهش قیمت‌ها محسوس نبوده است. علاوه بر این وقتی بازار مسکن را رصد می‌کنیم می‌بینیم که تورم در نهاده‌های ساختمانی هزینه‌های تولید را افزایش داده است. وی با اشاره به مثالی در این‌باره اظهار کرد:‌ طی 40 روز اخیر قیمت تیغه سفالی 60 تا 70 درصد افزایش یافته است. براساس این گزارش،نهضت ملی مسکن یکی از طرح هایی است که دولت با راه اندازی آن سعی در کمک به افراد کم درآمد جامعه برای خانه دار شدن دارد. در گذشته نیز، طرح های مختلف حمایتی نظیر "مسکن مهر"، "وام ودیعه مسکن مستأجران"، "مسکن ملی"، "مسکن حمایتی" و "مسکن روستایی" با هدف کمک به افراد کم درآمد جامعه جهت خانه دار شدن اجرا شده بودند. هدف این طرح ها، بهبود شرایط مسکن و رفاه اجتماعی جامعه بوده است.
رئیس بنیاد مسکن اخیرا با اشاره به اینکه قیمت ساخت واحد‌های نهضت ملی مسکن، قیمت تمام شده است، گفت:‌ در موضوع مصالح ساختمانی بیشتر می‌توانیم قیمت را کاهش دهیم. غلامرضا صالحی با یادآوری این‌که عملیات اجرایی ۳۷۱ هزار واحد مسکن روستایی در قالب پروژه‌های نهضت ملی مسکن آغاز شده است، اظهار کرد: از این تعداد تا امروز ساخت ۱۹۲ هزار واحد به اتمام رسیده است. وی ادامه داد: باقیمانده واحد‌های مسکن روستایی نیز تا خردادماه سال آینده به اتمام می‌رسد. وی افزود: در مسکن شهری ساخت حدود ۲۰۵ هزار واحد آغاز شده است. حدود ۳۵ هزار واحد مسکونی تسهیلات دریافت نکرده‌اند و از بنیاد مسکن به‌عنوان ناظر نظام فنی روستایی استفاده کرده و ساخت این واحد‌ها به اتمام رسیده است. رئیس بنیاد مسکن گفت:‌ در مجموع ساخت حدود ۶۰۰ هزار واحد مسکن روستایی و شهری توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در حال ساخت است. عمده واحد‌های به اتمام رسیده مسکن روستایی است و حدود ۱۲ هزار واحد نیز از نهضت ملی مسکن به اتمام رسیده است. صالحی با اشاره به اینکه خیلی از پروژه‌های بنیاد مسکن در استان‌ها در پیشرفت فیزیکی حدود ۹۵ درصد هستند تا پایان سال‌جاری تعداد قابل توجهی واحد افتتاح می‌شود، اضافه کرد: قیمت ساخت عمدتاً در نهضت ملی مسکن قیمت تمام شده است. با توجه به اینکه مجموعه بنیاد مسکن واحد‌های مسکن را می‌سازد در موضوع تامین مصالح ساختمانی بیشتر، می‌توانیم قیمت‌ها را کاهش دهیم. با توجه به اینکه به صورت عمده مصالح خریداری می‌شود فکر می‌کنم نهایتاً اتفاقی که می‌افتد به نفع مردم است و قیمت، قیمت تمام شده است و ما سعی می‌کنیم امانتداری کنیم. رئیس انجمن انبوه‌سازان تهران هم از ارائه پیشنهاد ساخت ۵۰ هزار واحد مسکونی به وزیر راه خبر داد و گفت: واحد‌های نهضت ملی مسکن متری  ۸میلیون و ۲۵۰ هزار تومان ساخته می‌شود. ایرج رهبر در این خصوص، اظهار کرد: در زمان حضور محمد اسلامی در وزارت راه و شهرسازی بر اساس تفاهمنامه بین انجمن انبوه‌سازان تهران و اداره‌کل راه و شهرسازی استان تهران، متعهد شدیم ۲۰ هزار واحد طرح اقدام ملی را (در ادامه به نهضت ملی مسکن تبدیل شد) بسازیم. وی ادامه داد: در زمان حاضر از ۲۰ هزار واحد حدود ۱۸ هزار واحد عملیاتی شده و در حال ساخت است. قرارداد ۳۲۰۰ واحد را سال ۱۴۰۰ امضا کردیم و قرارداد سایر واحد‌ها امسال منعقد شد.
وی افزود: این واحد‌ها در اطراف تهران از جمله در شهر‌های رباط‌کریم، شهریار، اسلام‌شهر و قرچک در قالب ۴ شهرک در حال اجراست.رئیس انجمن انبوه‌سازان استان تهران از توسعه ساخت‌وساز در این شهرک‌ها خبر داد و گفت: اخیراً به وزیر راه و شهرسازی پیشنهاد داده‌ایم تفاهمنامه ۵۰ هزار واحد دیگر امضا شود. پیش‌بینی می‌کنیم تا یک ماه آینده این تفاهمنامه عملیاتی شود.



رهبر در خصوص قیمت ساخت واحد‌های نهضت ملی مسکن، یادآور شد: در اقدام ملی قرارداد با قیمت ۲.۷ میلیون تومان برای هر مترمربع به‌همراه یک شاخص تعدیل امضا شد، اخیراً با قیمت جدید یعنی ۸ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان (برای ساخت هر مترمربع) قرارداد امضا شده است. وی بیان کرد: اگر امسال قرارداد ۵۰ هزار واحد را امضا کنیم احتمالاً قیمت ساخت همین حدود یعنی ۸ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان خواهد بود، اما چنانچه به سال آینده موکول شود، باید قیمت‌های جدید را کارشناسی کنیم. وی درباره ظرفیت انبوه‌سازان و توانایی آن‌ها در ساخت مسکن، ابراز کرد: در زمان حاضر ۱۲۰۰ عضو حقیقی و حقوقـی در انجمن انبوه‌سازان داریم که از این تعداد حدود ۷۰۰ انبوه‌ساز فعال داریم. برای هر کدام از انبوه‌سازان به‌طور متوسط ساخت سالانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ واحد در نظر گرفته می‌شود. رهبر افزود: به‌عبارت دیگر انبوه‌سازان استان تهران می‌توانند سالانه ۲۴۰ هزار واحد مسکن را بسازند و امیدواریم در این زمینه در استان پیشرو باشیم. بر این اساس،هدف طرح نهضت ملی برنامه ساخت ۴ میلیون مسکن است تا متقاضیان در این بازار که سال‌ها از دسترسی به مسکن محروم مانده‌اند با حمایت‌هایی مانند تأمین زمین و پرداخت تسهیلات، خانه‌دار شوند. با توجه به اینکه این برنامه اقشار هدف را نیز برای تأمین مسکن در نظر دارد، هدف دولت کاهش هزینه ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن است تا فشار مالی کمتری به متقاضیان این واحدها وارد شود؛ از سوی دیگر تأمین منابع ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن از تسهیلات بانکی و آورده مردم در نظر گرفته شده است. در پرداخت تسهیلات بانک‌ها کم کاری می‌کنند و از سوی دیگر با توجه به اینکه بیشتر متقاضیان نهضت ملی مسکن از اقشار متوسط و ضعیف جامعه هستند، تأمین آورده اولیه برای آنان مشکل است. دولت به این منظور سعی دارد تا با در اختیار گذاشتن زمین رایگان و اعطای تسهیلات مسکن، به افراد کمک کند تا آنها بتوانند برای خانه‌دار شدن اقدام کنند. در حال حاضر مطابق آنچه مسئولان معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی در اواخر دولت قبل و اوایل دولت فعلی بیان کرده‌اند، بین ۷ تا ۸ میلیون خانوار در کشور از ۲۷ میلیون خانوار، مستأجر هستند و بخش محدودی نیز در خانه‌های سازمانی (اعم از نظامی یا دولتی) زندگی می‌کنند. اما از این تعداد خانوار تنها ۱.۳ میلیون خانوار برای نهضت ملی مسکن ثبت نام کرده‌اند. اگرچه برخی علت آن را ناتوانی خانوارها در تأمین آورده اولیه برای حضور در طرح نهضت ملی مسکن عنوان می‌کنند، اما برخی دیگر از کارشناسان معتقدند دلیل استقبال نه چندان قابل قبول از این طرح، تمایل خانوارهای ساکن کلانشهرها به ادامه زندگی در شهرهای بزرگ است.