«هارپ و ابردزدی» چقدر در وضعیت وخیم بارش‌های امسال کشورمان دخیل است؟!

در «سمینار علمی با موضوع نقش مداخلات منطقه‌ای احتمالی در تغییرات بارندگی کشور» موضوع ابردزدی توسط کشورهای همسایه و استفاده برخی کشورها از «هارپ» برای تأثیرگذاری بر میزان بارش‌های کشورمان که امسال شرایط وخیمی یافته است، مورد بررسی قرار گرفت.
موضوع استفاده از هارپ توسط بیشتر شرکت‌کنندگان در این نشست علمی رد شد و مخالفان، کارکرد هارپ را جدای از اثرگذاری بر بارش و موضوعات اقلیمی دانستند.
آنها معتقدند که کشورهای آمریکا و روسیه که کشورهای سرآمد استفاده از این تکنولوژی هستند، خود نیز دچار خشکسالی بوده‌اند؛ به‌طور مثال، خشکسالی سال 2012کالیفرنیای آمریکا که به‌دلیل وخامت اوضاع، دولت وقت ایالات متحده در این ایالت شرایط نظامی اعلام کرد و خشکسالی و کاهش بارش طی ماه‌های گذشته در بسیاری از مناطق آمریکا و همچنین خشکسالی روسیه در سال 2010که باعث کاهش تولید و صادرات گندم این کشور شد و آتش‌سوزی جنگلی، چندین روز فرودگاه مسکو را با مشکل مواجه کرد.
همچنین آتش‌سوزی‌های گسترده در بسیاری از نقاط اروپا، شرایطی بود که خود این کشورها می‌توانستند برای بیرون آمدن از مخمصه از سلاح‌هایی که ادعا می‌شود می‌تواند بر جو تأثیر بگذارد، استفاده کنند، اما این اتفاق نیفتاد!



در مقابل اما برخی از موافقان در «نخستین سمینار علمی با موضوع نقش مداخلات منطقه‌ای احتمالی در تغییرات بارندگی کشور» به موضوع استفاده از این فناوری‌ها توسط روسیه در جنگ اوکراین و ایجاد سیل در این کشور که در رسانه‌ها نیز بارها مطرح شده است، استناد کردند و معتقدند که نباید به‌طور قطع این موضوع را رد کرد. آنها همچنین متذکر شدند که وقتی کشوری مثل آمریکا سال‌هاست روی این موضوع کار کرده است، احتمال دارد که واقعاً حقیقتی در آن نهفته باشد و کشور ما نیز باید در این زمینه تحقیق کند.
در «نخستین سمینار علمی با موضوع نقش مداخلات منطقه‌ای احتمالی در تغییرات بارندگی کشور» درباره موضوع ابردزدی کشورهای همسایه نیز استناد به آمار و ارقام موجود از وضعیت 30ساله بارش در منطقه و همچنین تفاوت‌های اقلیمی که میان کشور ما با عربستان، ترکیه و... وجود دارد، ظاهراً حکایت از آن دارد که این موضوع چیزی بیش از شایعه نیست.
یکی از موضوعاتی که به‌طور ویژه در این سمینار مورد بحث قرار گرفت، تصویری از مرز ایران و ترکیه و تفاوت بارش‌ها در دو کشور است؛ ضمن تأکید بر این موضوع که بارش، کمّیتی است که می‌تواند تغییرپذیری زیادی داشته باشد، به‌طوری که تفاوت آشکار بارش در برخی از مناطق نزدیک به هم، بخشی از ویژگی اقلیمی این مناطق است.
در این خصوص توضیح داده شد: ما در کشور خودمان هم در برخی مناطق ازجمله در دو طرف رشته‌کوه‌های البرز و زاگرس تفاوتی قابل‌ملاحظه در بارش داریم!
همین موضوع می‌تواند در بخش‌هایی از مناطق مرزی ایران و ترکیه نیز صادق باشد و در سال‌های قبل هم همین گونه بوده است. ضمن اینکه مقایسه میانگین بارش‌ها نیز به‌خوبی نشان می‌دهد که ترکیه به‌دلیل تأثیرپذیری بیشتر از سامانه‌های بارشی مدیترانه‌ای، همواره بارش‌های بسیار بیشتری نسبت به کشور ما داشته است و این موضوع صرفاً مختص امسال نیست.
همچنین شرکت‌کنندگان دلیل اصلی کم‌بارشی در کشورمان را تغییر اقلیم و پیامدهای آن دانستند که در این زمینه متأسفانه کشور ما برنامه مصوبی برای سازگاری با تغییر اقلیم نداشته است و تاکنون اقدامات عملی مؤثری در این خصوص انجام نشده است؛ با توجه به وخامت موضوع، ضرورت دارد این مهم در اولویت قرار گیرد و به‌سرعت برای مواجهه با این ابرچالش اقدامات ضروری و لازم صورت گیرد.

سایر اخبار این روزنامه
پلتفرم‌ها به «ناصرخسروی مجازی» تبدیل شده‌اند «هارپ و ابردزدی» چقدر در وضعیت وخیم بارش‌های امسال کشورمان دخیل است؟! دروغ مواجب‌بگیرهای آمریکا درباره حادثه سینما رکس امنیت غزه و منطقه، به‌هم‌پیوسته است کودک‌کشی از غزه تا کرمان برادران شهید العاروری کابوس رژیم کودک‌کش صهیونیستی خواهند شد یک نفر مثل سلیمانی نداشتید! گسترش جنگ در خاورمیانه؛ بعید، محتمل یا اجتناب‌ناپذیر؟ روزی که تیم‌های پزشکی، اعضای جوانان، خیران و داوطلبان به «فرخ‌آباد» رفتند بهار سینما در جشنواره زمستانی! ابعاد حمله حزب الله لبنان به پایگاه استراتژیک مرون در شمال اسرائیل از دست رفتن فرصت صادرات ۵۰میلیون لیتر بنزین با تولید خودروهای بی‌کیفیت داخلی وزیر اقتصاد: متولدین سال ۱۴۰۲ سهامدار می‌شوند خدانگهدار یحیی! ۶۴ بمب قرار بود در مراسم سالگرد شهید سلیمانی منفجر شود رسوایی قاچاق جنسی کودکان در پرونده اپستین دستور رئیسی برای رسیدگی فوری به خانواده شهدای کرمان آلودگی ناشی از عناصر سنگین «شهرک صنعتی روی» بیخ گوش مردم زنجان