بهار سینما در جشنواره زمستانی!
[شهروند] در شرایطی که حدود سه هفته بیشتر به آغاز جشنواره فیلم فجر باقی نمانده، بسیاری از رسانهها و منتقدان نزدیک به سازمان سینمایی از احتمال برگزاری یک جشنواره پروپیمان و پررونق با انبوهی فیلم جذاب و درجهیک خبر میدهند. این در حالی است که عدهای دیگر نیز با توجه به غیبت شماری از نامهای بزرگ سینمای ایران -در جشنواره پیشرو- درست عکس گروه قبلی گمانه زده و پیشبینی کردهاند که جشنواره 42 فیلم فجر به احتمال زیاد یکی از کمنامونشانترین جشنوارههای سالهای اخیر خواهد بود.
به هر حال، حق با هر کدام از این دو طرف باشد، باز هم تفاوتی در این واقعیت ایجاد نمیشود که جشنوارهای کنجکاویبرانگیز در پیش است و شاهد این مدعا، اخبار و گمانهزنیهای متعددی است که این روزها درباره فیلمهای حاضر در چهلودومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر منتشر میشود.آنچه در پی میآید، مروری است گذرا بر پرستارهترین فیلمهایی که به احتمال زیاد در روزهای جشنواره 42 فیلم فجر در سینماهای فجر روی پرده خواهند رفت. فهرستی که البته -بهرغم- این واقعیت آماری که جشنواره در سالهای اخیر با حضور 20 تا 24 فیلم برگزار شده، بدون توجه به این مسئله تنظیم شده است.
صبح اعدام
فیلم سینمایی «صبح اعدام» به کارگردانی بهروز افخمی از جمله آثاری است که آقای کارگردان به احتمال زیاد آن را برای فراموشکردن ناکامیهای اخیرش جلوی دوربین برده و در جشنواره فیلم فجر امسال هم نمایش خواهد داد. یک اثر سینمایی تاریخی درباره برشی از لحظات پایانی زندگی طیب حاجرضایی و اسماعیل رضایی که در پی قیام خونین 15 خرداد 1342 به اعدام محکوم شدند و با توجه به محبوبیت فیلمهای مربوط به تاریخ معاصر در دورههای اخیر جشنواره میتوان دلیل عجله بهروز افخمی برای رساندن «صبح اعدام» به جشنواره را درک کرد. در تازهترین ساخته بهروز افخمی، بازیگرانی مانند ارسطو خوشرزم در نقش حاجاسماعیل رضایی، مسعود شریف در نقش طیب حاجرضایی، داود فتحعلیبیگی در نقش قاضی عسکر، پوریا منجزی، مهرداد نیکنام، محسن آوری، کاوه دارابی و فریبا آذرشب به ایفای نقش میپردازند.
احمد
فیلم سینمایی «احمد» به کارگردانی امیرعباس ربیعی، محصول مشترک حوزه هنری و سازمان فرهنگی هنری شهرداری، فیلمی در ژانر حادثهای است که قصهای ناگفته از 18 ساعت ابتدایی حادثه تراژیک زلزله بم و اقدامی قهرمانانه را در این ساعات پرالتهاب -همزمان با بیستمین سالگرد وقوع این اتفاق- روایت میکند.
آسمان غرب
«آسمان غرب» نام دومین فیلم بلند سینمایی محمد عسگری در مقام کارگردان، محصول سازمان سینمایی سوره است. فیلمی با محوریت اقدامات شهید شیرودی در دوران دفاع مقدس و با حضور میلاد کیمرام در نقش شهید شیرودی که دومین فیلم سینمایی عسگری است که سال گذشته فیلم «اتاقک گلی» را کارگردانی کرده بود و به نظر میرسد امسال هم باید او را یکی از شانسهای جشنواره دانست.
قرارگاه سری
«قرارگاه سری» به کارگردانی دانش اقباشاوی، محصول سازمان اوج است که روایتی از زندگی سردار شهید علی هاشمی ارائه میدهد، سومین فیلم بلند سینمایی اقباشاوی پس از ساخت «تاج محل» و «زاپاتا» به نظر میرسد که یکی از شانسهای حضور در جشنواره فیلم فجر امسال باشد.
مجنون
«مجنون» به عنوان یکی از آثار سازمان اوج که با محوریت سردار شهید حاج مهدی زینالدین ساخته میشود، به کارگردانی مهدی شاهمحمدی و بازی سجاد بابایی -که سال گذشته با فیلم «استاد» سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل را به خود اختصاص داد- جلوی دوربین رفته است و با توجه به شرایط موجود به نظر میرسد که نخستین تجربه کارگردانی شاهمحمدی یکی از آثاری است که شانس حضور در جشنواره امسال را دارد.
دو روز دیرتر
ششمین فیلم بلند سینمایی اصغر نعیمی در جایگاه کارگردان که با مشارکت روایت فتح و فارابی ساخته شده، فیلمی کمدی است که به موضوع جمعیت و فرزندآوری میپردازد. با توجه به موضوع فیلم به نظر میرسد که «دو روز دیرتر» یکی از معدود کمدیهای جشنواره امسال خواهد بود.
راه شیری
«راه شیری» به کارگردانی علی جعفرآبادی، محصول دیگری از بنیاد سینمایی فارابی است که با محوریت راهپیمایی اربعین حسینی ساخته شده است. این فیلم که ابتدا قرار بود در جشنواره سال گذشته حضور داشته باشد، با بازی کورش سلیمانی و کورش تهامی ساخته شده است. کارگردان این فیلم -جعفرآبادی- پیش از این فیلم سینمایی «مسیح پسر مریم» را کارگردانی کرده بود. تهیهکننده این فیلم -مهدی کریمی- نیز «آژانس شیشهای» را در کارنامه خود دارد.
مومن
«مومن» هادی مقدمدوست به عنوان یکی دیگر از آثار بنیاد سینمایی فارابی روایتی از زندگی سردار شهید حاجحسین همدانی را ارائه میدهد. فیلمی که بسیاری از هماکنون آن را در زمره فیلمهایی میدانند که از بخت بسیاری برای حضور در جشنواره امسال برخوردار است. این فیلم البته قرار بود با فیلم «عطرآلود» در جشنواره فجر حضور یابد.
قهرمان جندیشاپور
یکی از محصولات روایت فتح که به کارگردانی مهدی صاحبی ساخته شده، به زندگی دکتر شهید مجید بقایی، دانشجوی نخبه پزشکی، میپردازد که در 23 سالگی به فرماندهی قوای یکم کربلا در رأس جبهههای جنوب منصوب شد و در کنار شهید حسن باقری از طراحان اصلی عملیات فتحالمبین و بیتالمقدس بود. از جمله نکات جالب «قهرمان جندیشاپور» میتوان به بازی مرتضی امینیتبار، بازیگر سریال «زخم کاری»، در نقش دکتر بقایی اشاره کرد.
آینه
سومین ساخته محمود کلاری، فیلمبردار سرشناس سینمای ایران، که پس از 23 سال دوری از کارگردانی جلوی دوربین برده، با بازی مهران مدیری، علی شادمان، فریبا نادری، سمیرا حسنپور و پژمان بازغی از شانس بالایی برای حضور در جشنواره برخوردار است.
میرو
سومین اثر سینمایی حسین ریگی پس از فیلمهای «لیپار» و «هوک»، با حضور بازیگرانی چون سودابه بیضایی، امیررضا دلاوری، حمید ابراهیمی، آرزو تاجنیا و جمعی از هنرمندان بومی استان سیستانوبلوچستان که در بستر قصهای متعلق به دوران دفاع مقدس، داستانی در ژانر کودک و نوجوان در دهه 60 را روایت میکند. بنیاد شهید و بنیاد سینمایی فارابی سرمایهگذاران این فیلم هستند.
آغوش باز
اولین همکاری بهروز شعیبی کارگردان با علی سرتیپی تهیهکننده -که پیش از این با نام «همآهنگ» پروانه ساخت گرفته بود و اخیرا به «آغوش باز» تغییر نام داده- جدیدترین فیلم بهروز شعیبی پس از کارهایی چون «بدون قرار قبلی»، «روز بلوا»، «دارکوب»، «سیانور» و «دهلیز» است و انتظار میرود مانند کارهای قبلی سازندهاش در جشنواره فجر مورد توجه قرار گیرد.
دست ناپیدا
«دست ناپیدا» به کارگردانی انسیه شاهحسینی و تهیهکنندگی سیدسعید سیدزاده، روایتگر زنی است که 200 فانوسقه خونین بر دوش دارد و همه را در آب کارون شسته و به جبهه میفرستد. این فیلم به احتمال زیاد در فجر چهلودوم حاضر خواهد بود.
ساعت 6 صبح
«ساعت 6 صبح» به نویسندگی و کارگردانی مهران مدیری و بازیگرانی چون سمیرا حسنپور، مهرداد صدیقیان، مونا فرجاد و جمعی از بازیگران تئاتر و سینما؛ براساس فیلمنامهای از عباس رافعی با نام «بنبست» ساخته شده که ابتدا قرار بود خود آن را کارگردانی کند، اما در ادامه ساخت آن را به نام «ساعت 6 صبح» به مدیری سپرد.
تمساح خونی
«تمساح خونی» نام اولین فیلم بلند سینمایی جواد عزتی در جایگاه کارگردان است. فیلمی که به نظر میرسد حالوهوایی شبیه «زخم کاری» داشته باشد و اثری نوآر محسوب شود. جواد عزتی که تاکنون به عنوان بازیگر در سینمای ایران مشغول به فعالیت بوده و در این حرفه به جایگاه قابل توجهی دست یافته، پس از سالها تجربه حضور در مقابل دوربین، تصمیم گرفته است که برای نخستینبار در پشت دوربین قرار بگیرد. اگرچه ممکن است او علاوه بر کارگردانی به عنوان بازیگر هم در «تمساح خونی» حضور داشته باشد. از اینرو «تمساح خونی» را میتوان یکی از کنجکاویبرانگیزترین فیلمهای سال 1402 دانست.
صبحانه با زرافهها
«صبحانه با زرافهها» عنوان تازهترین فیلم سینمایی سروش صحت است. فیلمی که طبق اخبار، فیلمبرداری آن مانند نخستین ساخته بلند سینمایی صحت یعنی «جهان با من برقص» در شهرهای شمالی کشور به اتمام رسیده است. پژمان جمشیدی، هوتن شکیبا، بهرام رادان و بیژن بنفشهخواه ازجمله بازیگرانی هستند که در «صبحانه با زرافهها» به ایفای نقش پرداختهاند. سروش صحت هماکنون با سریال فانتزی «مگه تموم عمر چندتا بهاره» در شبکه نمایش خانگی حضور دارد و به نظر میرسد دومین تجربه بلند سینمایی او نیز فضایی فانتزی داشته باشد.
یک جشنواره جذاب
جشنوارهای کنجکاویبرانگیز در پیش است و شاهد این مدعا، اخبار و گمانهزنیهای متعددی است که این روزها درباره فیلمهای حاضر در چهلودومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر منتشر میشود. بازاری داغ و پر از نامهای جذاب فیلمهای پرستارهای چون «صبح اعدام» بهروز افخمی، «احمد» ساخته امیرعباس ربیعی، «آسمان غرب» ساخته محمد عسگری، «قرارگاه سری» دانش اقباشاوی، «مجنون» مهدی شاهمحمدی، «دو روز دیرتر» اصغر نعیمی، «راه شیری» ساخته علی جعفرآبادی، «مومن» به کارگردانی هادی مقدمدوست، «باغ کیانوش» ساخته رضا کشاورز، «قهرمان جندیشاپور» ساخته مهدی صاحبی، «آینه» محمود کلاری، «شهسوار» حسین نمازی، «میرو»ی حسین ریگی، «شور عاشقی» ساخته داریوش یاری، «آغوش باز» به کارگردانی بهروز شعیبی، «دست ناپیدا»ی انسیه شاهحسینی، «آن دو» به کارگردانی مرتضی رحیمی، «ساعت 6 صبح» مهران مدیری، «تمساح خونی» جواد عزتی، «نفسخور» محمد کارت، «صبحانه با زرافهها» ساخته سروش صحت و «لاکپشت» به کارگردانی بهمن کامیار که یک جشنواره گرم و جذاب و پررونق را
نوید میدهند.