کارت قرمز جامعه جهانی به اسرائیل
گروه سیاسی: دیوان بینالمللی دادگستری (لاهه) روز جمعه رای خود را درخصوص «اقدامات اضطراری و موقت» برای تعلیق فعالیتهای نظامی رژیم صهیونیستی در غزه اعلام کرد. این دادگاه در حکمی صلاحیت خود را برای رسیدگی به این پرونده تایید کرد و از رژیم صهیونیستی خواست برای جلوگیری از نسلکشی اقدام کند.
به گزارش «تجارت»، بر اساس این حکم، رژیم صهیونیستی باید اقدامات لازم برای ممانعت از جنایتهای کشتار علیه یک مجموعه انسانی را اتخاذ کند. این رژیم همچنین باید عدم ارتکاب به جنایت نسلکشی توسط نیروهایش را تضمین و اقداماتی در راستای بهبود اوضاع انسانی در غزه اتخاذ کند. صدور این رای در شرایطی بود که آفریقای جنوبی با این اتهام که رژیم صهیونیستی در جریان عملیات نظامیخود در نوار غزه، کنوانسیون منع نسلکشی مورخ ۱۹۴۸ را نقض کردهاست، در روز ۲۹ دسامبر شکایتی را علیه اسرائیل در دیوانبینالمللی دادگستری مطرح کرد و طی ۲ جلسه به آن رسیدگی شد. شایان ذکر است در پی صدور این حکم بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی مدعی شد: تعهد اسرائیل به قوانین بینالمللی تزلزل ناپذیر است! اما تعهد ما برای ادامه دفاع از مردم خود نیز به همان اندازه تزلزل ناپذیر است.
ارائه شواهد علیه رژیم اسرائیل از سوی ۶۰۰ وکیل
منابع رسانهای فلسطینی از ارائه شواهدی توسط ۶۰۰ وکیل به دیوان کیفری بینالمللی علیه نسل کشی رژیم صهیونیستی در نوار غزه خبر دادند. تیمی متشکل از بیش از ۶۰۰ وکیل از سراسر جهان به عنوان بخشی از شکایتی که علیه رژیم صهیونیستی به اتهام ارتکاب جنایات نسل کشی و پاکسازی نژادی در نوار غزه تنظیم کرده بودند، مدارکی را به دیوان کیفری بینالمللی ارائه کردند. به گزارش خبرگزاری «فلسطین الیوم»، این شواهد در ۲ جلسه جداگانه که توسط وکلای مذکور با دفتر دادستانی دادگاه و رئیس بخش قربانیان آن برگزار شد، به دادگاه ارائه شد. این تیم ماه نوامبر به رهبری «ژیل دیور» وکیل فرانسوی، شکایتی ۵۶ صفحهای را به دیوان کیفری بینالمللی تسلیم کرد و خواستار آغاز تحقیقات درباره جنایات ارتش دشمن صهیونیستی در غزه پس از هفتم اکتبر شد.
واکنش ایران به حکم دادگاه لاهه
رای دادگاه لاهه در محکومیت جنایت رژیم صهیونیستی با استقبال ویژه کشورمان همراه شد. در همین ارتباط، ناصر کنعانی دیروز شنبه در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: صدور قرار موقت از سوی دیوان بینالمللی دادگستری و واکنش خصمانه رژیم صهیونیستی، نشان داد که بنیان این رژیم مبتنی بر خشونت و تبعیض بوده و وَقعی به هنجارها و مقررات حقوقی بینالمللی نمیگذارد. از سوی دیگر قرار موقت دیوان و نوع برخورد دولت آمریکا، نشانگر استفاده ابزاری واشنگتن از سازوکارهای قضایی بینالمللی است. قرار دیوان بینالمللی دادگستری -هر چند دیر - اما گواهی بر این واقعیت تلخ است که آنچه در غزه میگذرد، از مصادیق جنایات بینالمللی از جمله نسلکُشی است که با حمایت نامحدود دولت آمریکا از رژیم صهیونیستی ارتکاب یافته و همچنان ادامه دارد. جهانیان اکنون با این پرسش روبرو هستند که سازمانها و نهادهای بینالمللی حافظ صلح و امنیت بینالمللی، دیگر به چه مجوزی نیاز دارند تا رژیم صهیونیستی را مجبور به توقف نسل کشی نمایند؟ علاوه بر وزارت امور خارجه، دریابان علی شمخانی مشاور سیاسی رهبری انقلاب در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «در طول چهار ماه گذشته ناکامی رژیم صهیونیستی معطوف به عدم تحقق اهداف اعلام شدهاش شامل نابودی حماس، آزادی اسرا از طریق جنگ و دفع دائمی تهدید جبهه مقاومت بود. اعلام حکم تاریخی دادگاه لاهه، صرف نظر از اثرات اجرایی آن، «نماد خسران جاودان» برای این رژیم است.
استقبال آفریقای جنوبی از رای دادگاه لاهه
سیریل رامافوسا، رئیسجمهور آفریقای جنوبی ضمن تقدیر از حکمی که دیوان بینالمللی دادگستری روز جمله علیه رژیم صهیونیستی مبنی بر اعمال تدابیر فوقالعاده علیه آن به دلیل جنگ در غزه صادر کرد، آن را گامی در مسیر عدالت خواند و گفت: از اسرائیل انتظار میرود که به اجرای این حکم متعهد باشد.
جلسه فوقالعاده شورای امنیت پس از رای دیوان بینالمللی دادگستری
شورای امنیت به درخواست الجزایر پس از تصمیم دیوان بینالمللی دادگستری علیه رژیم صهیونیستی، جلسه اضطراری برگزار می کند. ریاست شورای امنیت سازمان ملل اعلام کرد که این شورا چهارشنبه پس از تصمیم دیوان بینالمللی دادگستری در مورد نوار غزه جلسه اضطراری برگزار میکند. منابع دیپلماتیک به الجزیره گفتند که الجزایر خواستار برگزاری نشست شورای امنیت سازمان ملل در چهارشنبه برای بررسی وضعیت غزه شدهاست. این منابع افزودند که دعوت الجزایر برای برگزاری این نشست در چارچوب دستور اخیر دیوان بینالمللی دادگستری در مورد غزه است.
مایوس شدن حقوقدانان اسرائیلی
باوجود آنکه دادگاه لاهه روز گذشته حکمی مبنی بر لزوم توقف جنگ توسط تلآویو صادر نکرد، تحلیلگران اسرائیلی دیروز شنبه ۲۷ ژانویه اخطار حقوقی این نهاد را «شکست روایت اسرائیل از جنگ» توصیف و تصریح کردند که «باید منتظر تبعات بیشتری باشیم». ملزر در گفتوگو با شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل درباره رای دادگاه لاهه توضیح داد که «اسرائیل در آینده باید مراقب همه چیز در ارتباط با فلسطینیها باشد؛ ماهیت این رای آن است که اسرائیل نمیتواند هر کاری در نوار غزه، کرانه باختری رود اردن یا حتی درباره ادامه جنگ و نبردهای خشونتآمیز انجام دهد». کارشناس حقوق بین الملل ایلان بامباخ هم در این برنامه تلویزیونی ضمن اعلام موافقت با تحلیل ملرز، تصریح کرد که تصمیم اولیه دادگاه لاهه حاکی از «شکست و عدم قبول روایت اسرائیل در مورد جنگ، و در مقابل پذیرش و پیروزی روایت فلسطینی» است. باومباخ با تاکید بر اینکه «اسرائیل جایگاهش را در مجامع حقوقی و قضایی بینالمللی از دست داده» خاطرنشان میکند که حالا تلآویو باید ثابت کند که مرتکب هیچ جنایت جنگی نمیشود و اقدامات نظامیاش در نوار غزه ناقض قوانین بینالمللی نیست.
حمایت لندن از اسرائیل
بر خلاف رویه جهانی، دولت «ریشی سوناک» در تداوم حمایت تمام قد از جنایات وحشیانه رژیم صهیونیستی علیه مردم مظلوم و بیدفاع فلسطین ادعا کرد که این رژیم در غزه مرتکب نسلکشی نشده و از این منظر، پرونده شکایت آفریقای جنوبی علیه اسرائیل در دیوان بین المللی دادگستری اشتباه است. وزارت امور خارجه انگلیس دیروز شنبه با صدور بیانیهای اعلام کرد: ما به نقش و استقلال دیوان بین المللی دادگستری احترام می گذاریم. با این حال، اعلام کردهایم که نگرانیهای قابلتوجهی در مورد این پرونده داریم که برای رسیدن به یک آتشبس پایدار مفید نیست.