رونق فروش غیرمستقیم نفت به چین


گروه انرژی: «روسیه سهم ایران از بازار نفت چین را تصاحب کرد»، گزاره‌ای که بارها بعد از آغاز جنگ اوکراین در فوریه 2022 و چرخش نفت روسیه از بازار اروپا به چین مطرح شد و از هم‌دستی روسیه و چین و پشت کردن آنها به ایران سخن به میان آمد. این در حالی است که اخیرا اداره کل گمرک چین در گزارشی برنده‌ها و بازنده‌ها بازار نفت این کشور در سال 2023 را معرفی کرد. طبق این گزارش، کشور مالزی با رشد 30.3 درصدی درآمد و رشد 53.7 درصدی میزان صادرات نفت به چین نسبت به سال 2022، در رتبه نخست قرار گرفته و روسیه در رتبه چهارم قرار دارد.

برنده‌ها و بازنده‌های بازار نفت چین در 2023
به گزارش تجارت طبق گزارش کپلر، فروش نفت ایران و روسیه به چین در سال 2023، به ترتیب 61 و 24 درصد رشد داشته و از سهم کشورهای همسو با آمریکا در سبد واردات نفت چین کاسته شده است. اما رشد صادرات نفت از مالزی به چین از این جهت مهم است که طبق گزارش اکونومیست ، بسیاری از نفتکش‌های حامل نفت ایران، بار خود را به سواحل مالزی منتقل می‌کنند، جایی که کشتی‌های کوچک‌تر آنها را به شمال چین در استان شاندونگ می‌برند. به بیان دیگر آنچه به عنوان نفت مالزی به چین صادر می‌شود، نه نفت تولیدی این کشور، بلکه محموله‌های صادراتی نفت ایران است که به دلیل شرایط تحریمی از مبدا سایر کشورها به چین صادر می‌شود. طبق آنچه شفاف شده است، پس از خروج آمریکا از برجام و بازگشت مجدد تحریم‌ها، ایران نفت خود را به صورت غیرمستقیم از مالزی و با ناوگان تاریک به چین صادر می‌کند و از سال 2020 تاکنون توانسته در یک روند «اکیدا صعودی» میزان فروش سالانه خود را 4 برابر کرده و به یک میلیون و 235 هزار بشکه افزایش دهد. به گفته شرکت کپلر، از 102 نفتکش فوق‌العاده بزرگی که نفت ایران را در سال 2023 حمل کرده‌اند، 42 نفتکش تازه به ناوگان ایران اضافه شده‌اند که از رشد 67 درصدی تعداد نفتکش‌های ایران حکایت دارد. طبق آمار کپلر، میزان صادرات نفت ایران به چین نیز 61 درصد رشد داشته و همه این اعداد با رشد 53.7 درصدی صادرات نفت از مالزی به چین مطابقت دارد. روند افزایشی صادرات نفت روسیه و ایران از مالزی به چین در سال 2023 درحالی رقم خورد که از سهم آنگولا، عمان، عربستان سعودی، امارات و کویت کاسته شده است. به بیان دیگر در نظم جدید بازار نفت، پیوند چین با روسیه و ایران محکم‌تر شده و از سبد واردات نفت از کشورهای همراستا با آمریکا کاسته شده است.
نفت ارزان روسیه باعث افزایش تقاضا در آسیا و آفریقا شد
بر اساس این گزارش پیش از تحریم‌ها در اواسط سال ۲۰۲۲، اروپا مقصد بیش از ۶۰ درصد از صادرات نفت روسیه بود که از طریق خط لوله به قطب‌های مصرف عمده اروپا، به قیمت ارزان عرضه می‌شد و جریان درآمدی سودآوری را برای مسکو فراهم می‌کرد. اما برای جبران بازار از دست رفته اروپا، صادرکنندگان روسی مجبور شدند از سال ۲۰۲۲، قیمت فروش نفت را کاهش دهند تا تجارت خود را به بازارهای دورتری توسعه دهند و حجم بی‌سابقه نفت را که سابق بر این از طریق خط لوله ارسال می‌شد، با استفاده از نفتکش‌ها صادر کنند.



طبق داده‌های شرکت مالی LSEG، نفت اورال که گرید نفتی صادراتی اصلی روسیه است، از اواسط سال ۲۰۲۲، با تخفیف بیش از ۲۰ دلار در هر بشکه نسبت به به نفت برنت که قیمت مبنای معاملات نقدی اروپاست، معامله می‌شود، در حالی که میانگین تخفیف آن در سال ۲۰۲۱، کمتر از ۲ دلار در هر بشکه بود. داده‌های ردیابی کشتی شرکت کپلر نشان می‌دهد این تخفیف چشمگیر به نوبه خود منجر به افزایش شدید خرید نفت روسیه توسط آسیا و آفریقا و رکورد بالای واردات کلی نفت در هر دو قاره در سال ۲۰۲۳ شد. با وجود تلاش‌هایی که در همه مناطق برای کاهش اتکا به سوخت‌های فسیلی در سیستم‌های انرژی انجام می‌شود، عرضه نفت تخفیف‌دار توسط روسیه، احتمالا باعث افزایش خرید نفت در آسیا و آفریقا در سال‌های آینده خواهد شد. داده‌های ردیابی کشتی شرکت کپلر نشان می‌دهد مجموع صادرات محموله‌های نفت و میعانات گازی روسیه از طریق دریا در سال ۲۰۲۳، به رکورد بالای ۲.۷۵ میلیارد بشکه رسید که ۴.۴ درصد نسبت به سال ۲۰۲۲ افزایش داشت و با وجود کاهش حدود ۴۶ درصدی صادرات به اروپا، روی داد.
رشد ۵۶ درصدی ارسال محموله‌ها به آسیا که اکنون بزرگ‌ترین بازار نفت روسیه است و افزایش ۱۴۴ درصدی فروش نفت روسیه به آفریقا، سقوط فروش به اروپا را جبران کرد. هم برای آسیا و هم برای آفریقا، افزایش سالانه خرید نفت از روسیه در سال ۲۰۲۳، بزرگترین افزایش تاریخی بود که به افزایش کل واردات نفت و میعانات گازی به بالاترین رکورد در هر دو منطقه کمک کرد. ارسال محموله‌های بیشتر به آسیا و آفریقا همچنین سهم صادرات غیراروپایی روسیه را از کمتر از ۴۰ درصد در سال ۲۰۱۹، به رکورد ۷۳ درصد رساند و تضمین کرد که مسکو سال ۲۰۲۴ را با وابستگی بسیار کمتر از گذشته به بازارهای نفت غرب، آغاز کرده است.