توسعه انرژی پاک ضرورتی اساسی برای آینده
گروه انرژی:با توجه به اینکه حوزه تجدیدپذیرها و به نوعی توسعه انرژی پاک در دنیا اولویت اصلی دولتهاست، توجه به این مهم بسیار ضروری است. روز گذشته وزارت نیرو مصویه ای مبنی بر امکان صادرات برق تجدیدپذیرها را ابلاغ کرد که این اتفاق می تواند به توسعه انرژی پاک در کشور کمک شایانی کند.
به گفته کارشناسان در حوزه انرژی پاک، اعلام این خبر می تواند استقبال بخش خصوصی را برای سرمایهگذاری در حوزه تجدیدپذیرها افزایش دهد. به گزارش تجارت، باتوجه به پتانسیل ایران در حوزه تجدیدپذیرها و توجه دولت سیزدهم به توسعه انرژی پاک راهکارهای برای این مهم درنظر گرفته شد که یکی از این راهکارها فراهم شدن شرایطی برای صادرات برق تجدیدپذیرها بود. حال سخنگوی صنعت برق از ابلاغ دستورالعمل صادرات برق تجدیدپذیرها خبر داده و گفته است، بر اساس این مصوبه در صورتی که ظرفیت مازاد برای خطوط صادراتی برق کشور وجود داشته باشد، مجوزهای لازم جهت سرمایهگذاری در حوزه نیروگاههای تجدیدپذیر، برقابی و حتی ذغال سنگسوز به سرمایهگذاران متقاضی واگذار خواهد شد. بر این اساس، امکان صادرات برق برای سرمایه گذاران این نیروگاهها، به مدت ۸ ماه در سال فراهم شده و سرمایه گذاران میتوانند علاوه بر احداث نیروگاه تجدید پذیر یا برقآبی نسبت به افزایش ظرفیت صادراتی شبکه برق کشور اقدام کنند. تامین برق هموطنان در داخل کشور به تاکید مدیرعامل شرکت توانیر، همیشه در اولویت بوده و هست و بر این اساس، در ۴ ماه ایام اوج مصرف برق در کشور که با ناترازی تولید و مصرف مواجهیم، این نیروگاهها موظف به عرضه برق برای مصارف داخلی در بورس انرژی هستند. سرمایهگذاران میتوانند با افزایش ظرفیت شبکه صادراتی، امتیاز استفاده از آن شبکه را برای مدت معینی در اختیار داشته باشند که موجب کسب درآمد صادراتی نیروگاهها خواهد شد و با افزایش تبادلات، ظرفیت صادرات و واردات کشور میتواند به پایداری شبکه برق کشور هم کمک کند. اما در این دستورالعمل پیشبینی شده است که در بورس انرژی یک بازار برای مبادلات برون مرزی جهت صادرات و واردات کشور فراهم شود و صنایع یا نیروگاههای مختلف و سرمایه گذاران از آن استفاده کنند. در مواقعی که سرمایه گذاران نتوانند به دلایلی نظیر تعمیرات یا موارد مشابه، برق مورد نیاز را تامین کنند، وزارت نیرو از بازار منطقهای برق یا تابلوی بینالمللی برق بورس انرژی به خرید برق و صادرات آن اقدام میکند. بر این اساس، وزارت نیرو اعلام کرده که شرایط لازم را برای سرمایه گذاران جهت امکان تبادل برق یا واردات آن جهت مشارکت در تامین برق مورد نیاز کشور در دوره اوج مصرف تابستان نیز فراهم کرده است. انتظار میرود با ابلاغ این دستورالعمل سرمایهگذاری در نیروگاههای تجدید پذیر کشور رشد قابل توجهی داشته باشد و به واسطه اختلاف قیمت بسیار بالایی که در کشورهای همسایه با قیمت داخلی وجود دارد، سرمایه گذاران بتوانند با احداث نیروگاههای تجدیدپذیر درکشور برق مورد نیاز آن کشورها را تامین کنند و علاوه بر کمک به شبکه سراسری برق کشور در ایام ناترازی از سود قابل توجهی نیز برخوردار شوند. آنطور که محمود کمانی - معاون وزیر نیرو اخیرا اعلام کرده بود در صورت ابلاغ دستورالعمل صادرات برق توسط تجدیدپذیرها تولیدکنندگان برق از نیروگاههای تجدیدپذیر میتوانند ۸ ماه از سال برق خود را صادر و چهار ماه دیگر به شبکه داخلی تزریق کنند و سه کشور ترکیه، پاکستان و افغانستان میتواند مقصد صادرات برق تجدیدپذیرها باشند.
چالشهای پیشروی صنعت انرژیهای تجدیدپذیر
بر اساس این گزارش چالشهای پیشروی صنعت انرژیهای تجدیدپذیر بسیار زیاد است. فشارهای سیاسی، سیاستهای دولتها، نفوذ شرکتها، زیرساختهای قدیمی، فقدان سیستم ذخیرهسازی، باتری مناسب و سناریوی بازار کنونی مانع از پذیرش گستردهتر صنعت انرژیهای تجدیدپذیر در سراسر جهان شدهاند. اسدالله غلامپور در این خصوص می گوید: بهرغم این عوامل، انرژیهای تجدیدپذیر به عنوان وسیلهای برای کاهش تغییرات اقلیمی مورد پذیرش جهانی قرار گرفتهاند. این گونه انرژیها عاری از آلودگی مستقیم و انتشار کربن بوده و علمیترین جایگزین برای سوختهای فسیلی است. با گذشت زمان این امر به بخشی اجتنابناپذیر از ترکیب تولید انرژی تبدیل میشود.
این کارشناس انرژی معتقد است: با در نظر گرفتن هزینههای طول عمر، انرژی باد و خورشید میتوانند سرمایهگذاریهای بهتری باشند. فقدان زیرساختها مانع توسعه انرژیهای تجدیدپذیر است. زیرساخت فعلی عمدتا برای نیروگاههای سوخت فسیلی و نیروگاههای هستهای ایجاد شدهاند. زیرساخت انرژی موجود، نیاز به اصلاحات فوری دارد، زیرا قادر به مدیریت مقادیر زیادی از انرژیهای تجدیدپذیر نیست. مهمتر از همه، برخی از بهترین منابع آن بدون زیرساخت باقی مانده است. مشکل اصلی شبکه برق، قدیمی بودن آن است.