مقاومت رادیکال‌ها

مهدي بيك اوغلي|کشمکش‌ها و طعنه زدن‌ها ميان طيف‌هاي راديكال جناح راست بر سر مكانيسم برخوردها در مقوله حجاب همچنان ادامه دارد. در روزهايي كه شهروندان، جامعه‌شناسان و تحليلگران نقدهاي فراواني نسبت به برخوردهاي سلبي در خصوص حجاب مطرح مي‌كنند، هر روز پرده تازه‌اي از زد و خورد در صحنه نمايش اصولگرايي مشاهده مي‌شود.
پس از انتشار تویيتي در روز جمعه از مهدي فضائلي عضو دفتر حفظ و نشر آثار آيت‌الله خامنه‌اي در خصوص«دريافت تذكر برخي مسوولان به دليل كارهاي بي‌قاعده در بحث حجاب» طيف‌هاي راديكال‌تر جناح راست و توپخانه‌هاي رسانه‌اي‌شان وارد ميدان شده و فضائلي را به دليل انتشار اين تویيت نواختند. تصور لشکر سايبري تندرو اين بود كه با اين حملات فضائلي عقب‌نشيني كرده و برخوردها بر سر حجاب ادامه مي‌يابد. اما فضائلي نه تنها عقب‌نشيني نكرد بلكه با انتشار تویيت دوم و بازنشر تویيت اول در پيج رهبري موضوع وارد فاز متفاوتي شد.
ديروز نوبت حسين شريعتمداري و روزنامه كيهان بود كه بنزين بر آتش اين تناقضات و اختلافات اصولگرايي بريزد. شريعتمداري با انتقاد تند از فضائلي نوشت: «اين پرسش از برادر عزيزمان آقاي فضائلي در ميان است كه جناب ايشان از كدام جايگاه مي‌فرمايند: «بتازگي برخي مسوولان به‌دليل كارهاي بي‌قاعده تذكر دريافت كرده‌اند»؟! چرا كه با توجه به عضويت ايشان در دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب، اين تذكر به حضرت آقا نسبت داده مي‌شود و شده است؟»مدير مسوول كيهان خطاب به فضائلي نوشت: « برادر فضائلي عزيز!بيت رهبر معظم انقلاب «سخنگو» ندارد و چنانچه تذكري ضرورت داشته باشد، مستقيما و با ذكر مأخذ از سوي دفتر معظم‌له (آقايان گلپايگاني و حجازي‌) به اطلاع مخاطبان آن، اعم از مسوولان و يا مردم مي‌رسد. توضيح آنكه بيت معظم‌له حتي از به كارگيري واژه «يك مقام آگاه» نيز به‌شدت پرهيز مي‌كند! از اين روي، نظري كه جنابعالي به حضرت آقا نسبت داده‌ايد، خارج از روال ياد شده و از جانب شما، دور از انتظار بوده است.»
موضوع اما زماني جدي‌تر شد كه افراطي‌هاي دست راستي با وجود بازنشر اين مطلب توسط صفحه رسمي رهبر انقلاب، كماكان معتقد بودند كه بايد خود از لبان رهبر‌انقلاب بشنوند و دفتر رهبر انقلاب در جايگاهي نيست كه از قول ايشان اطلاع‌رساني كند! روزپلاس، رسانه نزديك به نواصولگرايان، در نقد اظهارات شريعتمداري نوشت: «اما باوجود تاييد صحت محتوا، اصرار برخي بر موضع اوليه و بازي با كلمات، كه بيت رهبري «سخنگو» ندارد و همچنين بازنشر بي‌ربط سخناني از رهبر انقلاب مبني بر آنكه «نظرات و مواضع رهبري هميني است كه صريحا اعلام مي‌شود، هميني است كه من صريحا اعلام مي‌كنم»، يادآور هزينه‌تراشي يك دهه قبل احمدي‌نژاد با كليدواژه «دو لب مبارك» است كه منجر به پاسخ «پشت بلندگو» شد.»اين رسانه اصولگرا در ادامه تاكيد كرد: «درست است كه مواضع رهبر‌انقلاب صريحا توسط ايشان اعلام مي‌شود اما اين موضوع چه ارتباطي با اطلاع‌رساني درخصوص تذكر رهبري، توسط دفتر ايشان داشته و چه مغايرتي با صحبت‌هاي قبلي رهبري دارد؟ قبلا هم تجربه شده است كه «فقط دو لب مبارك» يا «ما صرفا به سخنان علني آقا توجه مي‌كنيم» مبنايي درست ندارد و اولا مواضع منتقل شده از نهاد رهبري به مثابه نظر خود ايشان است، (اگر هم به هر دليل اشتباهي صورت گيرد با تذكر رهبري حتما اصلاح مي‌شود) و ثانيا در صورتي كه خبري از منابع كاملا موثق و مطمئن بيرون بيايد، مي‌تواند مبناي عمل قرار گيرد.» اما ريشه اين اختلافات از كجاست و چه تبعاتي مي‌توان از آن برداشت كرد؟


براي راديكال‌ها دوست و دشمن
تفاوتي ندارد
در شرايطي كه بسياري از فعالان سياسي و تحليلگران، تویيت فضائلي را يك واكنش عادي و طبيعي در خصوص مقوله‌اي بسيار مهم ارزيابي مي‌كردند، اما طيف‌هاي راديكال جناح راست حاضر به پذيرش نبودند. به اين دليل است كه ساعاتي پس از انتشار تویيت فضائلي، شبكه‌هاي اجتماعي داخلي كشور پر شد از تویيت‌هايي كه در آنها نقدهاي جدي به فضائلي وارد شده بود. پيام‌هاي رد و بدل شده در كانال ايتا مرتبط با جبهه پايداري و ساير طيف‌هاي راديكال اصولگرا، نشان مي‌داد كه حركتي هماهنگ در اين طيف‌ها در برخورد با تویيت فضائلي در پيش گرفته شده است. اين در حالي است كه همين حركت‌ها در راه‌اندازي گشت‌هاي ارشاد پيش از اين منجر به وقوع ماجرای فوت مهسا اميني شده بود. تذكر دفتر رهبري و نقدهاي چهره‌هاي دلسوز براي پايان دادن به رفتارهاي غير متعارف گشت ارشاد براي جلوگیري از تكرار است. در يك نمونه از اين برخوردهاي افراطي عليه فضائلي، روزنامه كيهان در كانال تلگرامي خود، تویيت انتقادي مهدي سلحشور، مداح اهل بيت از مهدي فضائلي را منتشر كرد و نوشت: جهت اطلاع امت حزب‌الله. قطع به يقين مي‌گويم سلوك حضرت آقا تضعيف سرباز در ميدان نيست، تذكري هم لازم باشد به خود فرمانده مي‌دهند نه از بالاي برج و بارو و سكوي دشمن... راستي دستگاه‌هاي متعددي كه فعل واجبشون رو مدت‌هاس رو زمين گذاشتن تذكري دريافت نكردند؟ضمنا براي آگاهي امت حزب‌الله فقط 5 تا از كارهاي باقاعده‌اي كه در اين مدت در بحث عفاف و حجاب انجام داديد بفرماييد.» . لشکر سايبري تندروها وقتي با تاكيد موكد دفتر رهبر انقلاب در موضوع تویيت مواجه شدند، تویيتي قديمي از فضائلي را در كانال‌هاي خود بازنشر كردند تا اينطور نشان دهند كه فضائلي از رويكرد قبلي خود پشيمان شده و تویيت جديدي را منتشر كرده است. فضائلي اما با مشخص شدن اين راهبرد، تویيت تازه‌اي را منتشر كرد و نوشت كه هنوز بر سر همان مواضع قبلي خود قرار دارد و تویيت منتشر شده قبلي‌اش درست است. فضائلي همچنين راهبرد تندروهاي سايبري را نيز نمايان كرد و اعلام كرد از تویيت يك سال و نيم قبل او استفاده ابزاري شده است!
با افزايش دامنه حملات راديكال‌هاي دست راستي به چهره‌هاي قديمي اصولگرا و نهادهاي خاص، اين پرسش كه اين افراد و گروه‌ها از كدام آبشخور فكري تغذيه مي‌كنند كه حتي به نقد صحبت‌هاي عضو دفتر رهبري مي‌نشينند؟مطرح شد. برخي تحليلگران در پاسخ به اين پرسش به رويكرد خاص تندروها اشاره كرده و اعلام كردند، با خروج رقبا از قطار برنامه‌ريزي‌هاي كشور، طيف‌هاي تندرو اقدام به نقد و تخريب افرادي مي‌كنند كه در ظاهر در اردوگاه آنان قرار دارند. پس از حمله تندروها به اصولگرايان سنتي، معتدل‌ها، نواصولگرايان و حمله به سفارتخانه‌هاي انگليس و عربستان و....سرانجام روزي از راه رسيد كه اين كلوني‌هاي راديكال به خودي‌ها هم حمله كرده و آنها را مي‌نوازند. ماجراي تویيت فضائلي بخش‌هاي مهمي از اين رويكرد افراطي را نمايان كرد تا اصولگرايان معتدل بدانند تا فرصت هست بايد زمينه كاهش قدرت افراطي‌ها در ساختار سياسي را فراهم كنند، در غير اين صورت آسيب تحركات آنها همه ساختار سياسي و مصالح عاليه كشور را در بر خواهد گرفت. در اين كش و قوس همچنان برخي تلاش‌های افراطي براي افزايش نارضايتي‌هاي عمومي ميان راديكال‌ها ادامه دارد، ادامه برخوردهاي سلبي با مردم بر سر حجاب و ثبت تصاویري از برخوردها با زنان ايراني، دلسوزان كشور را نسبت به آينده نگران ساخته است.