نگاه ویژه مردم به مدعیان اصلی


گروه سیاسی: تنها 15 روز تا برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری باقی مانده اما تمامی شواهد نشان دهنده این هستند که احتمالا انتخاباتی پرشور با درصد مشارکت بالا در کشور برگزار خواهد شد. به طور حتم طی روزهای آینده ماجرای برگزاری انتخابات و تعیین مقیم جدید پاستور ابعادی ویژه‌تر و جدی‌تر به خود خواهد گرفت. به گزارش «تجارت»، هر چند تا زمان برگزاری مناظره‌ها نمی‌توان هیچ گونه حدث قطعی را پیرامون کاندیداهای اصلی برای نشستن بر کرسی ریاست پاستور مطرح کرد اما آن‌چه از شواهد بر می آید و برخی ناظران سیاسی بر آن انگشت می‌گذراند این است که بیشتر از سایر نامزدها این محمد باقر قالیباف و مسعود پزشکیان هستند که کانون توجهات را به سوی خود جلب کرده‌اند.

نامزدها رئیس ستاد معرفی کردند
در یکی از نخستین تحرکات انتخاباتی نامزدهای مختلف روسای ستادهای خود را معرفی کردند. در مهم‌ترین سطح، مسعود پزشکیان نامزد انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری در احکامی جداگانه اعضای ستاد انتخاباتی خود را منصوب کرد. احکام صادر شده به شرح زیر است: معاون امور استان‌ها، سید محمدعلی افشانی، معاون تبلیغات، علی شکوری راد، معاون جوانان و دانشجویان، حجت نظری، معاون بانوان، فاطمه راکعی معاون مالی و اقتصادی، احمد صادق بناب و معاون روابط عمومی، ابراهیم شیخ. پزشکیان پیشتر علی عبدالعلی زاده را به عنوان رئیس ستاد انتخاباتی خود منصوب کرده بود. در سطحی دیگر، حجت‌الاسلام و المسلمین مصطفی پورمحمدی در حکمی حجت‌الله ایوبی را به عنوان رئیس ستاد انتخابات خود منصوب کرد. حجت الله ایوبی استاد دانشگاه تهران، دبیرکل پیشین کمیسیون ملی یونسکو و رئیس سابق سازمان سینمایی از امروز به‌عنوان رئیس ستاد انتخاباتی وی آغاز به کار کرد. در سطحی دیگر، حجت‌الاسلام آزادیخواه نماینده ملایر در مجلس شورای اسلامی رئیس کمیته روحانیت ستاد قالیباف شد.

شعارهای انتخاباتی نامزدها مشخص شد
با آغاز برنامه‌های تبلیغاتی کاندیداهای چهاردهمین دوره از انتخابات ریاست جمهوری در رسانه ملی،‌ محمدباقر قالیباف در برنامه «صف اول» با بیان اینکه شعارش در انتخابات «خدمت و پیشرفت» است، گفت: البته این فقط شعار نیست؛ سابقه ام نشان می دهد که هر آن چه وعده دادم را عمل کردم. این کاندیدای ریاست جمهوری در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به کارنامه و سوابق فعالیت هایش بیان کرد: جزو مدیرهایی محسوب می شوم که دنبال تحول هستند. امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی از دیگر نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در برنامه «با مردم» با اشاره به اینکه هفتاد سال است که تورم مزمن داریم، افزود: در دولت تلاش شد تا این مشکل در آینده برطرف شود؛ متاسفانه اختاپوس اقتصاد دولتی همه جا استوار است، بنابراین اقتصاد باید ملی و مردمی شود. لازم است تا خصوصی سازی انجام شود و مردم سهام داران دارایی‌های دولت شوند. توزیع ثروت که در مراکز کشور وجود دارد باید شامل کل کشور شود. در اولین روز از برنامه‌های تبلیغاتی کاندیداهای چهاردهمین دوره از انتخابات ریاست جمهوری در رسانه ملی مسعود پزشکیان در برنامه «گفت‌وگوی ویژه خبری» در پاسخ به پرسشی درباره برنامه‌های دولت احتمالی خود جهت تحقق اهداف برنامه هفتم در خصوص ریشه کنی فقر مطلق اظهار کرد: دولت من قرار است همان برنامه‌ای که نوشته شده را اجرایی کند؛ آنچه که می‌تواند هزینه را از دوش مردم بردارد و ما را به عدالت نزدیک کند این است که دولت، مجلس و قوه قضاییه بر سر سفره‌ای بنشینند که مردم نشسته‌اند. این نامزد انتخاباتی همچنین خاطرنشان کرد: کاری که باید در دولت انجام دهیم این است که مجریان را چابک‌تر کنیم تا ما را به هدف نزدیک‌تر کند. همچنین دیروز حجت‌الاسلام مصطفی پورمحمدی در پیامی ویدئویی با تاکید بر اینکه دولت باید امنیت فعالیت هنری را برای اهالی هنر به صورت روشن و شفاف تضمین کند، اظهار کرد: دولت نباید اجازه دهد روابط هنری در جامعه با افراد غیردرگیر و غیرمسئول مخدوش شود. وی خاطرنشان کرد: در هر حوزه‌ای دستگاه‌های نظارتی، حراستی و حفاظتی باید به وظایف خاص خودشان برگردند و آن‌ها را انجام دهند و در حوزه تخصصی و حرفه‌ای حق دخالت، امر و نهی و کم و زیاد کردن، ندارند.

جلب شدن کانون توجهات به رقابت پزشکیان و قالیباف
تا زمان برگزاری مناظره‌های انتخاباتی پیش‌بینی میزان مشارکت و روند رقابت میان نامزدها بسیار دشوار است اما زا هم اکنون در محافل سیاسی و رسانه‌ای برخی پیش‌بینی‌ها مطرح می‌شود. برای نمونه ناصر ایمانی فعال سیاسی اصول‌گرا معتقد است: در این دوره از انتخابات ریاست جمهوی میزان مشارکت مردم نسبت به سال های ۱۴۰۰ و ۱۳۹۶ بیشتر باشد و این میزان به بیش از ۵۰ درصد برسد. یا در سطحی دیگر، رمضانعلی سنگدوینی نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی، معقتد است: با توجه به فضای موجود رقابت اصلی بین دو کاندیدا یعنی آقای دکتر قالیباف و آقای دکتر پزشکیان است ولی باید در ادامه مسیر ببینیم چه اتفاقی رخ می دهد. همچنین، محمود صادقی دبیرکل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها و نماینده سابق مجلس می‌گوید: آرایش نامزدها ۵ در برابر ۱ است و ۵ نامزد تقریبا همه گرایش‌های جریان اصولگرا را نمایندگی می‌کنند. قالیباف نماینده نواصولگرایی، جلیلی و زاکانی نماینده پایداری، پورمحمدی نماینده اصولگرای سنتی و قاضی‌زاده هم در بین این گرایش‌ها قرار دارد. در مقابل پزشکیان یک چهره متفاوت و نسبتا جدید برای مخاطب عام صداوسیماست، ولی در بین چهره‌های سیاسی فرد شناخته شده‌ای است که توانسته به تدریج در بین نخبگان سیاسی، احزاب و فعالان رسانه‌ای امید ایجاد کند البته در تماس‌هایی که از سوی مردم دارم، شاهد نشانه‌هایی از سرایت این امید در بین جامعه هستیم. گفتمان پزشکیان بیشتر متوجه اقشار پایین جامعه است؛ یعنی همان اقشاری که زمانی احمدی‌نژاد به آنها توجه داشت. گفتمان عدالت‌طلبی او می‌تواند این اقشار را جذب کند ولی برای جذب اقشار متوسط به بالا باید جامع‌تر، شفاف‌تر و صریح‌تر سخن بگوید و رویه‌های جاری جامعه را نقد کند.