رشد چشمگیر آمار بیمه‌شدگان تامین اجتماعی

 [شهروند] افزایش ۲ میلیون نفری بیمه‌شدگان جدید، پوشش بیمه توافقی برای هفت گروه جدید، بیمه هنرمندان، روزنامه‌نگاران و نویسندگان، پرداخت ۱۰ هزار میلیارد تومانی بیمه بیکاری و افزایش پرداختی کمک هزینه بارداری از ۶ ماه به ۹ ماه افزایش پوشش بیمه‌ای، رایگان شدن حق بیمه تا ۵ دهک و ارائه تخفیف‌ها و قسطی شدن پرداخت حق بیمه، از اقدامات دولت سیزدهم و در رأس آن شهید آیت‌الله ابراهیم رئیسی در حوزه رفاه اجتماعی است.
پوشش ۷۵ درصدی بیمه‌های اجتماعی در جمعیت ۸۶ میلیون نفری امروز کشور در حالی است که پیش از پیروزی انقلاب فقط ۲۰ درصد از جمعیت ۳۵ میلیون نفری آن مقطع تحت پوشش بیمه‌های اجتماعی بودند. این دستاوردِ بسیار بزرگِ انقلاب اسلامی در حوزه اجتماعی است که عموماً در هیاهوی بوق‌های رسانه‌ای معاند، مورد غفلت قرار می‌گیرد.
البته براساس اصل ۲۹ قانون اساسی که اجرای کامل آن در سیاست‌های کلی تأمین‌اجتماعی از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شده است؛ همه مردم باید از موهبت بیمه اجتماعی و بیمه درمانی بهره‌مند شوند. در بیمه‌های درمانی پوشش تقریباً صددرصدی مردم با طرح دولت سیزدهم و دستور آیت‌الله رئیسی، محقق شده و هر کس هم که تاکنون زیر پوشش بیمه درمان قرار نگرفته است در نخستین مراجعه به مراکز درمانی و روی تخت بیمارستان باید بیمه شود و هزینه بیمه افراد فاقد تمکن مالی را هم دولت، تقبل کرده است.

 افزایش ۲ میلیون نفری بیمه‌شدگان جدید تامین اجتماعی
از ابتدای دولت سیزدهم با اجرای طرح بیمه فراگیر خانواده ایرانی در مجموع بیش از ۲ میلیون قرارداد بیمه‌ای جدید با ماهیت اختیاری منعقد شده که تقویت منابع این سازمان را به‌دنبال داشته است.



توسعه پوشش بیمه‌های اجتماعی در میان اقشار مختلف مردم و شناسایی بیمه‌شدگان جدید علاوه بر گسترش چتر حمایتی تامین‌ اجتماعی، سبب تقویت منابع سازمان و کاهش بخشی از چالش ناترازی منابع و مصارف در این صندوق بازنشستگی  می شود.

پوشش بیمه توافقی برای ۷ گروه جدید
در دولت سیزدهم ۷ گروه جدید از اقشار فاقد پوشش بیمه‌ای در قالب بیمه توافقی تحت پوشش این سازمان قرار گرفتند، همچنین با برقراری بیمه هفت‌هزار و ۷۰۹ نفر از قالیبافان و شاغلان صنایع‌دستی واجد شرایط، این گروه جایگزین افرادی شدند که به‌ علل مختلف ازجمله اشتغال در سایر مشاغل از زمره بیمه‌شدگان این گروه خارج شده بودند.
در بیش از چهار دهه گذشته، با توجه به فعالیت‌ها و اقدامات گسترده در این حوزه، شاهد توسعه کمی‌وکیفی در پوشش بیمه‌ای و خدمات به بیمه‌شدگان بوده‌ایم؛ به‌طوری که ضریب پوشش بیمه‌های اجتماعی در میان جمعیت کشور در اوایل پیروزی انقلاب اسلامی، بسیار پایین و حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد جمعیت بود که امروز به حدود ۷۳ درصد رسیده است.
سازمان تامین‌اجتماعی اکنون حدود ۷۰ تا ۷۵ درصد از پوشش بیمه‌های اجتماعی در کشور را محقق کرده است. در دولت مردمی سیزدهم نیز موضوع افزایش پوشش بیمه‌ای با جدیت دنبال شده و در حدود دوسال‌ونیم اخیر رشد و توسعه کمی‌وکیفی پوشش بیمه‌ای با هدف شناسایی افراد و گروه‌های فاقد بیمه و طراحی و تدوین برنامه‌ها و انواع قالب‌های بیمه‌ای جدید برای جذب این افراد به‌عنوان یکی از برنامه‌های تحولی اصلی این سازمان دنبال شده است.
در دهه‌های اخیر با وجود توسعه چتر بیمه‌ای به آحاد جامعه، همچنان بخش‌هایی از جامعه، فاقد پوشش بیمه اجتماعی هستند که باید این افراد شناسایی شده و با کمک دولت و همراهی سازمان تامین‌اجتماعی تحت پوشش قرار گیرند. سازمان تامین اجتماعی بیش از ۵۳ درصد پوشش بیمه‌ای جامعه و ارائه خدمات بالغ بر ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر مستمری‌بگیر و ۱۶ میلیون بیمه‌شده را برعهده دارد.

حفظ ضریب پشتیبانی در حد قابل‌قبول و خلق منابع جدید و پایدار
یکی از اقدامات مهم سازمان تامین اجتماعی در دولت سیزدهم، حفظ ضریب پشتیبانی در حد قابل‌قبول و خلق منابع جدید و پایدار بوده تا بتواند در مدیریت چالش ناترازی منابع و مصارف به سازمان کمک کند و این امر با توسعه پوشش بیمه‌ای امکانپذیر است.
در این راستا گسترش چتر بیمه‌ای در همه ابعاد مورد توجه سازمان تامین اجتماعی قرار گرفت و علاوه بر اینکه گسترش فعالیت‌های بازرسی در حوزه کارگاه‌های کشفی، منجر به جذب بیمه‌شدگان جدید در بخش بیمه اجباری شد، طرح بیمه فراگیر خانواده ایرانی نیز طراحی و اجرا شد و شمول پوشش بیمه به اقشاری چون زنان خانه‌دار و دانشجویان تسهیل شد.

اجرای طرح بیمه فراگیر خانواده ایرانی
با طراحی و اجرای طرح بیمه فراگیر خانواده ایرانی، در سال ۱۴۰۱ به‌صورت تقریبی حدود یک میلیون بیمه‌شده جدید در چهارچوب بیمه زنان خانه‌دار، دانشجویان و حِرَف و مشاغل آزاد به جمع افراد تحت پوشش تأمین‌اجتماعی اضافه شد و در سال‌جاری نیز هدف‌گذاری جذب یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر را داریم که تا پایان آذر حدود ۷۴۰ هزار نفر جذب بیمه‌شده جدید محقق شده است.
در مجموع از سال ۱۴۰۰ تا آذر سال گذشته، در این طرح بیش از ۲ میلیون قرارداد جدید با پرداخت حق بیمه در قالب بیمه زنان خانه‌دار، دانشجویان و صاحبان حِرَف و مشاغل آزاد منعقدشده و افزایش قابل توجه تعداد بیمه‌شدگان جدید، کمک کرده است تا چالش‌ ناترازی منابع و مصارف تا حد زیادی مدیریت شود.
در این ارتباط با بازنگری مقررات پوشش بیمه‌ای کارفرمایان، این امکان فراهم شده که بخش مهمی از جامعه کارفرمایان حقوقی با انتخاب دستمزد مورد درخواست و تمایل خود و پرداخت حق بیمه متناسب با آن، از مزایای قانونی پوشش بیمه‌ای برخوردار شوند.
بیمه ورزشکاران، مربیان ورزشی و فعالان عرصه ورزش و شاغلان میادین و غرفه‌های میوه و تره‌بار نیز از سوی دولت سیزدهم موردتوجه قرار گرفت و در مجموع اکنون بیش از ۳۲ گروه مشمول بیمه‌های توافقی هستند که توافق با هفت گروه از آنان در دو سال اخیر صورت گرفته است.

بیمه توافقی هنرمندان، روزنامه‌نگاران و نویسندگان
همچنین براساس تفاهم با صندوق اعتباری هنر این امکان فراهم شد که هنرمندان، روزنامه‌نگاران و نویسندگان نیز در قالب بیمه توافقی به جمع بیمه‌پردازان تامین اجتماعی بپیوندند. بیمه توافقی یادشده درواقع براساس جدول و سازوکار تعیین‌شده که حق انتخاب دستمزد بالاتری را در اختیار هنرمندان مشمول قرار می‌دهد تا از مزایای بهتر و جامع‌تری بهره‌مند شوند. توسعه پوشش بیمه به کسب‌وکارهای مجازی و بیمه شاغلان پلتفرم‌های این حوزه به‌صورت جدی در دستور کار تامین اجتماعی قرار دارد.

پرداخت ۱۰ هزار میلیارد تومان در حوزه بیمه بیکاری
در کنار رشد تعداد بیمه‌شدگان، ارتقای کیفیت ارائه خدمات به جامعه بیمه‌شدگان نیز همواره در دستور کار قرار داشته است؛ در زمینه ارائه حمایت‌های قانونی در حوزه بیمه بیکاری در ۹ ماهه اول سال گذشته جمع حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان برای حدود ۱۷۰ هزار نفر مشمول پرداخت شده که معادل یک‌هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان پرداختی در این حوزه در هر ماه است.
همچنین در سال‌ گذشته افزایش ۵۰ درصدی تعرفه لوازم کمک پزشکی مانند سمعک، عینک، لنز، دندان مصنوعی و دیگر موارد انجام شد. در این حوزه از سال ۱۴۰۰ تا ۹ ماهه سال‌گذشته بالغ بر هزار میلیارد تومان کمک هزینه به بیمه‌شدگان پرداخت شده است. در این مدت علاوه بر این، بالغ بر پنج‌هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان غرامت دستمزد ایام بیماری به بیمه‌شدگان مشمول و نیز یک‌هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان کمک هزینه ازدواج به‌عنوان هدیه تامین‌اجتماعی به افراد مشمول پرداخت شده است. در حوزه کمک‌هزینه کفن و دفن نیز در مدت اشاره شده بیش از ۶۵۰ میلیارد تومان به خانواده بیمه‌شدگانِ متوفی پرداخت شده است.

افزایش پرداختی کمک هزینه بارداری از ۶ به ۹ ماه
درباره اقدامات انجام شده در اجرای قانون جوانی جمعیت در حوزه بیمه‌ای نیز در سال‌های اخیر شاهد افزایش پرداختی کمک هزینه بارداری از ۶ به ۹ ماه بوده‌ایم که صرف‌نظر از عدم‌تخصیص منابعی که در این زمینه به سازمان تأمین‌اجتماعی تعهد شده بود، در فاصله سال‌های ۱۴۰۰ تا پایان ۹ ماهه سال‌گذشته بالغ بر ۴ هزار میلیارد تومان درخصوص باقیمانده سه ماه اشاره شده پرداخت و این امکان نیز فراهم شده است که بیمه‌شدگان در مرخصی زایمان، به‌طور ماهانه کمک‌هزینه یادشده را دریافت کنند.