توقف «نامیرا» به خاطر بی‌پولی!

جوان آنلاین: حدود یک‌سال از اعلام خبر تولید فیلم سینمایی نامیرا می‌گذرد، اما همچنان این اثر تکلیف و مسیر روشن و مشخصی ندارد. علی‌اکبری، تهیه‌کننده این فیلم سال گذشته گفته بود که آن را سه ماهه می‌سازد و به جشنواره فیلم فجر می‌رساند، ولی با تغییر چند باره کارگردان آن و همچنین طولانی و پیچیده شدن زمان ساخت این فیلم سینمایی امیدواریم که امسال شاهد اتمام تولید و نمایش آن باشیم، چه اینکه ظاهراً برخی مشکلات از جمله مسائل مالی پروژه همچنان پابرجا و ادامه‌دار است. 
تاکنون آثار سینمایی و تلویزیونی متعددی در مورد قیام اباعبدالله (ع) و واقعه عاشورا ساخته و پخش شده‌اند، اما تنها فیلمی که همچنان در اذهان مخاطبان و منتقدان ثبت شده فیلم سینمایی ماندگار و درخشان «روز واقعه» به کارگردانی شهرام اسدی است که سال ۱۳۷۳ ساخته شد. تولید فیلم دیگری در مورد واقعه عاشورا، آن هم بر اساس رمان «نامیرا» خبری بود که اواخر شهریور‌ماه دو سال پیش محسن علی‌اکبری آن را رسانه‌ای کرد. نامیرا، داستانی در وصف کوفه پیش از واقعه کربلاست. صادق کرمیار، نامیرا را در سال ۱۳۸۰ در دو نسخه فیلمنامه و رمان نوشت. به گفته او، روایت قصه کاملاً تخیلی، اما بر بستری از واقعیت و با شخصیت‌های واقعی بنا شده است.   شروع نامیرا
علی‌اکبری با اعلام خبر تولید فیلمی تاریخی با محوریت قیام عاشورا می‌گوید: «برای اولین بار و به دلیل اینکه نزدیک به اربعین و قیام سیدالشهدا هستیم، این خبر را اعلام می‌کنیم که به زودی یک فیلم سینمایی با موضوع قیام امام حسین (ع) آغاز خواهیم کرد. این موضوع با دستور مستقیم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شروع شده و پیگیری می‌شود. نویسنده کار جناب داوود میرباقری است که در حال آماده‌سازی متن این فیلم است و حداکثر تا پایان ماه صفر آن را به پایان می‌رسانند.»
وی با اشاره به اینکه کارگردان این اثر شهریار بحرانی است، می‌افزاید: «ان‌شاءلله مراحل مختلف پیش‌تولید ظرف شش ماه آینده به اتمام می‌رسد و امیدواریم بتوانیم در اوایل سال آینده مراحل ابتدایی تولید این فیلم را آغاز کنیم. ۳۰ سال است که از تولید سینمایی روز واقعه (شهرام اسدی ۱۳۷۱) می‌گذرد و پیش از آن در سال ۱۳۶۱ فیلم سینمایی سفیر (فریبرز صالح) را داشتیم و طی این سه دهه فیلمی با موضوع امام حسین (ع) نداشته‌ایم. امیدوارم بتوانیم پس از ۳۰ سال فیلمی را که در خور شخصیت امام حسین (ع) است تولید کنیم و آن را به جشنواره فیلم فجر سال آینده برسانیم.»


یک‌سال بعد از اعلام این خبر، علی‌اکبری مجدداً در اولین روز‌های مرداد‌ماه ۱۴۰۲ وعده ساخت این اثر را تکرار کرد. این تهیه‌کننده سینما و تلویزیون با اشاره به مذاکره با ارگان‌های دولتی به منظور سرمایه‌گذاری در فیلم می‌گوید: «با چند ارگان بحث سرمایه‌گذاری را داشتیم و هم‌اینک در مرحله عقد قرارداد هستیم که پس از توافق نهایی وارد مرحله تولید می‌شود. درباره سرمایه‌گذاری با طرف سرمایه‌گذار به توافق رسیده‌ایم که پس از عاشورا وارد مرحله پیش‌تولید شود و به محض عقد قرارداد فیلمبرداری کار به‌طور جدی آغاز خواهد شد.» 
تهیه‌کننده مریم مقدس می‌افزاید: فیلم سینمایی نامیرا به نویسندگی داود میرباقری و کارگردانی شهریار بحرانی ساخته می‌شود. مدیریت هنری پروژه را نیز عبدالحمید قدیریان برعهده دارد. این کار باید سه ماهه تمام شود. نامیرا علاوه بر ایران در خارج از کشور نیز اکران می‌شود که هنوز کشور خارجی مورد نظر قطعی نشده است. این فیلم که با موضوع فرهنگ عاشورایی و قیام امام حسین (ع) در کربلا ساخته می‌شود در ایران و در شهر‌های بافق یزد و تهران فیلمبرداری خواهد شد و عمده لوکیشن‌های فیلم در ایران خواهد بود.»   توقف مجدد پروژه
زمستان سال گذشته و در حالی که انتظار می‌رفت تکلیف این فیلم سینمایی مشخص شده باشد تنها خبری که در مورد این پروژه منتشر شد، تغییر کارگردانش بود. علی‌اکبری، تهیه‌کننده این فیلم می‌گوید: «شهریار بحرانی، کارگردان خوب سینما و تلویزیون به دلیل خستگی و سختی کار انصراف داد و خود ایشان محمدحسین لطیفی را به عنوان کارگردان معرفی کرد.»
 لطیفی قصد داشت فیلمنامه کار را مجدداً بازنویسی کند، اما این اقدام مورد پسند و تأیید تهیه‌کننده قرار نگرفت و پس از گذشت چند ماه از این ماجرا بار دیگر اعلام شد شهریار بحرانی، کارگردان اول فیلم دوباره به این پروژه بازگشته است. 
پس از بازگشت مجدد بحرانی به پروژه سینمایی نامیرا، علی‌اکبری چند روز پیش در مورد آخرین شرایط تولید این فیلم سینمایی عنوان می‌کند: «فیلم سینمایی نامیرا یک اثر تاریخی است که با محوریت واقعه کربلا تولید می‌شود، به همین دلیل همزمان با فصل سرمای سال گذشته و از آنجایی که نمی‌شد صحنه‌های کوفه را تصویربرداری کنیم، کار را متوقف کردیم. البته برای ادامه پروژه با مشکلات مالی هم مواجه هستیم و لازم است بودجه لازم تأمین شود، هزینه‌های تورم را هم در نظر بگیریم، نسبت به سال گذشته ۳۰درصد باید به بودجه فیلم اضافه شود.» 
تهیه‌کننده نامیرا بدون اشاره به رقم ساخت این فیلم سینمایی اظهار می‌دارد: «فیلم‌های تاریخی اسب، شتر، دکور، سیاهی لشگر و لباس‌های زیادی لازم دارد که باید آماده شود. نزدیک به ۲۰ بازیگر اصلی و ۸۰ بازیگر نقش دوم در این اثر سینمایی داریم و بیش از ۴۰۰نفر هنرور پروژه هستند.» 
وی می‌افزاید: «سرمای هوا باعث توقف پروژه شد و امسال با کمک وزارت فرهنگ، بنیاد شهید و دیگر نهادها، تأمین مالی پروژه انجام شده و کار ادامه پیدا می‌کند. امیدواریم تا پایان ماه آینده وارد پیش‌تولید شویم، حدود یک ماه دیگر از پروژه باقی مانده است. جابه‌جایی بازیگر نداشتیم و از قبل قرارداد همگی بازیگران بسته شده بود.» 
اگرچه اظهارات جدید تهیه‌کننده پروژه سینمایی «نامیرا» و وعده مجدد تولید آن چندین بار اتفاق افتاده است، اما باید این نکات را مورد توجه قرار داد که اولاً نباید اجازه داده شود مجدد تجارب تلخ تولید آثار ضعیف و الکن سابق در مورد واقعه قیام امام حسین دوباره تکرار شود. ثانیاً توقف و تأخیر‌های مکرر در مسیر تولید این فیلم که با اقتباس از رمان مورد تحسین رهبر انقلاب در حال ساخت است، باعث هدررفت هزینه‌های مادی زیادی می‌شود. قطعاً ساخت یک اثر فاخر و قابل تحسین دیگر در مورد حادثه عاشورا کمترین انتظاری است که از سینمای کشورمان می‌رود و امیدواریم که امسال شاهد به اتمام رسیدن تولید این فیلم و همچنین نمایش آن در جشنواره فیلم فجر باشیم.