پزشکیان : سیاستهای کلی رهبر انقلاب چراغ راه است
در ادامه اظهارنظرها و سخنان رئیسجمهور منتخب، دیروز مشروح اولین گفتوگوی رسانهای پزشکیان با رسانه KHAMENEI.IR، سه روز پیش از تنفیذ حکم ریاستجمهوری و آغاز به کار رسمی وی منتشر شد.
پزشکیان در ابتدا در مورد سیاستهای چهارسال آتی دولت چهاردهم گفت: ما سیاستهای کلّی مقام معظّم رهبری را داریم؛ حتّی در این مناظرات و انتخابات هم میگفتم این سیاستها چراغ راهنمای مسیر است و هدف ما را مشخّص میکند. بعد از این، برنامهای است که کارشناسان و عُقلا و مدیران و مسئولان ما در جهت آن سیاستها باید بنویسند. طبیعتاً اگر ما این را بپذیریم و قانونی بنویسیم که در جهت سیاستهای نظام باشد و خودمان را مسئول اجرای آن بدانیم و بعد بخواهیم در جهت آن حرکت بکنیم، اختلاف و دعوا بیمعنی است؛ امّا اگر من از خودم یک قانونی یا یک جهتگیری دیگری را تعریف کنم که در جهت آن سیاستها نباشد ــ حتّی اگر این حرف یا جهتگیریای که من میخواهم ارائه بدهم خوب هم باشد ــ هرجومرج میشود. پزشکیان رئیسجمهور منتخب در گفتوگو با رسانه KHAMENEI.IR چهار قدم برای تعیین کابینه دولت جدید را چنین
روایت کرد:
۱- قدم اوّل این بود که به تمام جریانات، گروهها و شخصیّتهای سیاسی اعلام کردیم که افراد مورد نظر خودشان را که میتوانند به دولت کمک بکنند معرّفی کنند.
۲- گفتیم اساتید مدیریّت دانشگاهی یکسری شاخصهایی را برای اینکه بتوانیم این آدمها را انتخاب بکنیم دربیاورند؛ یک سری شاخص را درآوردند که حتّی ما این شاخصها را اعلام کردیم.
۳- قدم سوّم این بود که این افرادِ معرّفیشده را بر اساس شاخصها پالایش کنیم و برایشان نمره بگذاریم.
۴- بعد هم وقتی پالایش شد، نهایتاً مشورت و هماهنگی لازم را ما خدمت مقام معظّم رهبری انجام بدهیم تا بتوانیم به آن نهایتِ چیزی که دنبالش هستیم برسیم.
وی همچنین در بخش دیگری از این گفتوگو تاکید کرد: جهتگیری کشور باید به سمت هدفی باشد که قرار بود در مملکت موفّق بشویم. قرار بود جهل و تبعیض و خلاف را در این مملکت حذف کنیم و یک جامعه انسانی درست بکنیم. در اقتصاد، قرار بود بهترین باشیم. قرار بود دانشگاههای ما الهامبخش، نوآور و خلّاق باشند. چیزهایی که در سیاستهای کلّی هست، اهداف بسیار باارزشی است. در نتیجه، هم مجلس، هم دولت، هم قوه قضائیّه و نهادهای دیگر و سازمانهای امنیتی، همه باید دست به دستِ هم بدهیم تا به آن اهداف سیاستهای کلّی برسیم. اگر به آن اهداف برسیم، دیگر فقر و بیکاری، جهل و خلاف و دزدی بیمعنی خواهد شد.
در حال حاضر برای خرید بنزین، ۸ میلیارد دلار پول میدهیم
وی در مورد حل مشکلات اقتصادی گفت: نسخهی فوری برای یک چنین چیزی ندارم. حالا باید بنشینیم با کارشناسها صحبت کنیم. آنچه فوری و ضروری است، اوّل رفع اختلافات، دست به دستِ هم دادن و با هم پیش رفتن است. در هر حرکتی که داریم، اگر آدمهای قدرتمندی مقابل هم قرار بگیرند، یعنی هیچ حرکتی نمیکنیم. اگر شما بخواهید حرکت کنید و من جلوی شما را بگیرم، من بخواهم حرکت کنم و شما جلوی من را بگیرید، هر چقدر این اختلافات بیشتر باشد، نابسامانی و هرجومرج خیلی بیشتر خواهد بود. در نتیجه، برای اینکه بتوانیم راهحلهای علمیِ حلّ مشکلاتِ اجرائی را پیدا کنیم، اوّل باید در درون خودمان وحدت و انسجام ایجاد کنیم؛ باید زبان و نگاه مشترکی برای حلّ معضلات، بین کارشناسان، متخصّصین، سیاستگذاران، قانوننویسان، فرهنگیان و عالمان کشور داشته باشیم. کافی است با هم هماهنگ نباشید؛ در این صورت، هر روشی را بخواهید اجرا کنید دیگران ممکن است برایتان مشکل ایجاد کنند.
ما در کشور ناترازی انرژی داریم و در حال حاضر برای خرید بنزین، ۸ میلیارد دلار پول میدهیم؛ یعنی بنزین را مثلاً حدوداً ۳۰ یا ۴۰ هزار تومان میخریم، بعد ۱۵۰۰ تومان میفروشیم! خب تا کجا میتوانیم این کار را بکنیم؟ مثال دیگر مصرف برق است. ما به اندازهی کلّ اروپا مصرف انرژی، برق و امثال آن را داریم؛ این از نظر علمی کار درستی نیست. من به دوستان خودمان میگویم چرا همهی چراغهای اینجا را روشن میکنید یا چرا کولرها را طوری تنظیم میکنید که محیط را خیلی خنک کنید. از آن طرف نمیتوانیم به کارخانههایمان برق بدهیم و از این طرف هر طوری که دلمان میخواهد، از برق، گاز و سایر منابع انرژی استفاده میکنیم. پس باید اوّل رفتار خودمان را در رابطه با این ناترازیهایی که در کشور ایجاد شده اصلاح کنیم. این با همدلی و هماهنگی امکانپذیر است. باید بپذیریم اگر برق، گاز، نفت، سوخت و سایر منابع انرژی را همینطور بدون حسابوکتاب هدر بدهیم، به ضرر همهی ما است.
مشکل فرهنگ، ما هستیم
پزشکیان در مورد اولوت های فرهنگی دولت گفت: اصلاً مشکل فرهنگ، ما هستیم؛ ماها که داریم فرهنگ را تبلیغ میکنیم. «مَن نَصَبَ نَفسَهُ لِلنّاسِ اِماماً فَلیَبدَأ بِتَعلیمِ نَفسِهِ قَبلَ تَعلیمِ غَیرِهِ وَلیَکُن تَأدیبُهُ بِسیرَتِهِ قَبلَ تَأدیبِهِ بِلِسانِهِ وَ مُعَلِّمُ نَفسِهِ وَ مُؤَدِّبُها اَحَقُّ بِالاِجلالِ مِن مُعَلِّمِ النّاسِ وَ مُؤَدِّبِهِم».من به عنوان مدیر، کارشناس یا مسئول دینی، وقتی میخواهم رفتار، اخلاق و صفتی از انسانیّت را به کسی بیاموزم، اوّل باید انسانیّت و اخلاق در وجود خودم نهادینه شده باشد. یک آدم بداخلاق نمیتواند به یک فرد دیگر بگوید تو چرا اینطور هستی؛ آدمی که رحم در دلش نیست، نمیتواند به دیگری بگوید رحم داشته باش. ما نماز که میخوانیم، میگوییم: «بِسمِ اللهِ الرَّحمٰنِ الرَّحیمِ * اَلحَمدُ لِلّهِ رَبِّ العالَمینَ * اَلرَّحمٰنِ الرَّحیم»؛این عبارات را هر روز در نماز تکرار میکنیم، ولی رحم و مروّت در وجود ما نهادینه نیست، برخورد ما با طرف مقابل بر اساس نگاه صحیح نیست. در نتیجه، اگر قرار است فرهنگ درست شود، باید از خودمان شروع کنیم.
بیشتر از آنچه که هست، بزرگم نکنید
مسعود پزشکیان همچنین دیروز در مراسم تجلیل از اعضای ستاد مرکزی خود در جریان رقابتهای انتخاباتی که در سالن همایشهای وزارت کشور برگزار شد، اظهار کرد: الان وارد گودی شدهایم که اگر مردم ایران نباشند و همه دست به دست هم ندهیم و برنامه و هدف روشن نداشته باشیم و این را نپذیریم که باید از کارشناسان و نخبگان استفاده کنیم و اینکه نپذیریم باید بر اساس عدالت و انصاف عمل کنیم، شعارهایی که دادهایم همهاش باد هوا خواهد شد.
وی خطاب به مردم و هواداران خود گفت: تلاش نکنید که من را بیشتر از آنچه که هست بزرگ کنید؛ همه باید دست به دست هم دهیم و کاری کنیم که حق را به حقدار بدهیم و برای این کار نیز باید شاخص و ابزاری برای اندازهگیری در نظر بگیریم؛ چراکه تمام پیامبران و امامان برای برپایی حق میان مردم آمدهاند.
رئیس جمهور منتخب اظهار کرد: باید به یکدیگر کمک کنیم، دست به دست هم بدهیم و تلاش کنیم تا در ابتدا بفهمیم در چه وضعیتی قرار داریم؛ اگر توقع را خیلی بالا ببریم، ناراحت و معترض میشویم که چرا آنچه که میخواستیم محقق نشد؛ ما در ابتدا باید بدانیم که چه داشتهایم و داریم و انتظار داریم که کدام توقعات برآورده شود. آیا میتوانیم با داشتههای موجود همه خواستهها را اجرایی کنیم؟ آیا اگر نتوانستیم این خواستهها را اجرایی کنیم باید به یکدیگر بگوییم که بیعرضه هستی؟
مسعود پزشکیان رئیس جمهور منتخب همچنین در واکنش به حضور و سخنرانی نخست وزیر رژیم صهیونیستی در کنگره آمریکا تاکید کرد: نه جنایت کشتن مردم بی گناه و کودکان بیپناه را میتوان نادیده گرفت و نه جنایتکار را میتوان با تشویق ایستاده تطهیر کرد.
واکنش به حضور و سخنرانی بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی در کنگره آمریکا
رئیس جمهور منتخب در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس در واکنش به حضور و سخنرانی بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی در کنگره آمریکا نوشت: «نه جنایت کشتن مردم بیگناه و کودکان بیپناه را میتوان نادیده گرفت و نه جنایتکار را میتوان با تشویق ایستاده تطهیر کرد. خون بیگناه هیچگاه ظالم را رها نمیکند.
و سَیعلَمُ الّذینَ ظَلَموا أَی مُنقَلَبٍ ینقَلِبونَ»