فضای مجازی آفت کاروان ایران

داستان البسه پرحاشیه کاروان ایران در بازی‌های المپیک یک‌بار دیگر ثابت کرد به نقش و نوع استفاده ورزشکاران از فضای مجازی توجهی نشده است. با اینکه مسئولان قبل از اعزام ورزشکاران به رقابت‌های بین‌المللی به آن‌ها در خصوص فعالیت‌ها، رفتار‌ها و بعضاً پوشش‌شان در خارج از مرز‌های ایران تذکرات لازم را می‌دهند، اما رفتار غیرحرفه‌ای بانوی قایقران و همچنین فعالیت زیاد برخی از المپیکی‌های حاضر در دهکده بازی‌ها در فضای مجازی نشان داد مسئولان ورزش تنها به برخی موضوعات خاص حساس هستند و رفتار‌های شبه‌بلاگری برخی چهره‌های اعزامی از نظر آن‌ها مشکلی ندارد!
گستردگی شبکه‌های مجازی در سراسر جهان غیرقابل انکار است و این قضیه در کشورمان نیز صدق می‌کند. دقیقاً به همین‌خاطر ورزشکاران و مخصوصاً آن‌ها که در تورنمنت‌های مهم حاضر می‌شوند باید بیش از پیش مراقب رفتارشان باشند، چراکه هر پست یا استوریشان می‌تواند هجمه و انتقاد‌های گسترده را به همراه داشته باشد. فیلم منتشر شده از سوی مهسا جاور، آن هم در مورد مقوله‌ای که ارتباطی به ورزشکاران نداشته و ندارد، جو تندی را علیه او به راه انداخت و کل کاروان را تحت‌تأثیر قرار داد. شدت انتقاد‌ها و بازتاب آن در رسانه‌ها، فضای مجازی و حتی صداوسیما به حدی بود که جاور چاره‌ای نداشت جز حذف بی‌سروصدای آن پست حاشیه‌ساز. جدا از اینکه اصلاً ورزشکار چرا باید خودش را مسئول پاسخگویی انتقادات مطرح شده به لباس کاروان بداند؛ این را باید گفت که اگر بانوی قایقران تمام فکر و ذکرش را معطوف به مسابقه بسیار حساسش می‌کرد و با حداقل دغدغه مهیای رقابت در المپیک می‌شد، دیگر کسی به دنبال این نمی‌رفت که او سفیر همان برند لباس‌های کاروان است و این شبهه مطرح نمی‌شد که شاید دفاع غیرمعقول از طرح نامناسب البسه کاروان برایش منفعتی به همراه دارد.‌ای کاش مسئولان کاروان و کمیته ملی المپیک زودتر از این‌ها پاسخی قانع‌کننده به افکار عمومی داده بودند تا کار به اینجا کشیده نمی‌شد. 
جنجال لباس را فراموش کنید. در روزهایی که همه کشور‌های حاضر در المپیک به فکر درو کردن مدال‌های خوشرنگ هستند، بهتر است ششدانگ حواس‌مان به مسائل فنی باشد، نه حواشی. حاشیه اخیر باعث شد بحث فعالیت دائمی ملی‌پوشان در شبکه‌های اجتماعی دوباره داغ شود. درست است که آن اظهارنظر عجیب از مهسا جاور هنوز داغ است، ولی لازم است مسئولان ورزش، مسئولان کاروان اعزامی و مدیران فدراسیون‌ها نسبت به فعالیت دیگر ورزشکاران نیز حساسیت به خرج دهند. خوشبختانه همه اعضای کاروان مقررات را رعایت می‌کنند و هیچ‌کس از چارچوب‌ها تخطی نمی‌کند، اما در عین‌حال حفظ تمرکز، آرامش و دوری از حاشیه فاکتور‌های مهم موفقیت در ورزش قهرمانی محسوب می‌شوند و برترین‌های جهان برای درخشش در المپیک به این مسائل توجهی ویژه دارند. نمی‌توان هم ادعای حرفه‌ای بودن داشت و هم در کوران مسابقات مدام عکس‌ها و استوری‌های رنگارنگ منتشر کرد. با اینکه تأثیرات منفی فعالیت در شبکه‌های اجتماعی بر ورزشکاران، آن هم در تورنمنت‌های بزرگ ثابت شده و همه از آن مطلع هستند، اما متأسفانه در ورزش ما توجه زیادی به آن نمی‌شود، مگر در موارد خاص! گشت‌و‌گذار در دهکده و انتشار عکس با ژست‌های مختلف نه به درد ورزشکار می‌خورد و نه فالورهایش. دیروز خبری منتشر شد مبنی بر اخراج شناگر برزیلی از المپیک، آن هم به‌خاطر خروج از دهکده و انتشار عکس‌هایش در فضای مجازی. ولی گویا مقامات ورزش نسبت به این مسئله بی‌توجه هستند و تا حاشیه‌ای ایجاد نشود برای آموزش ورزشکاران با قوانین حرفه‌ای قدمی برنمی‌دارند.