شورش و ناامنی در ونزوئلا
گروه جهان: اعلام پیروزی ادعایی مخالفان دولت ونزوئلا در برابر اعلام پیروزی رسمی «نیکلاس مادورو»، به اعتراضهای خیابانی و درگیری با نیروهای پلیس و تنشهای دیپلماتیک این کشور منجر شده است. روز دوشنبه (۲۹ ژوئیه/هشتم مرداد) یک روز پس از انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا، نیکلاس مادورو به عنوان رئیسجمهوری شش سال آینده این کشور معرفی شد و در مقابل، اپوزیسیون که به ادموندو گونزالس امید بسته بودند، نه تنها از به رسمیت شناختن نتایج سر باز زدند بلکه گونزالس را «رئیسجمهوری منتخب» خواندند.
به گزارش «تجارت»، مردم ونزوئلا روز یکشنبه (۷ مرداد) برای انتخاب رئیسجمهوری آینده کشورشان پای صندوقهای رای حاضر شدند. پس از برگزاری این انتخابات، کمیسیون انتخابات ونزوئلا دیروز دوشنبه اعلام کرد که نیکلاس مادورو با کسب ۵۱.۲ درصد آرا به پیروزی رسیده و برای سومین دوره به عنوان رئیس جمهور انتخاب شده است. نتایج انتخابات از سوی جناح اپوزیسیون و کشورهای منطقه آمریکای جنوبی مورد قبول واقع نشده که همین موجب وقوع دوری جدید از بحران سیاسی در کاراکاس شده است.
واکنش دولت مادورو به اعتراضات
به گزارش ال پائیس، اعتراضها در برخی مناطق کاراکاس، پایتخت ونزوئلا با واکنش نیروهای پلیس مواجه شده و طی این درگیریها ۴۶ نفر بازداشت و دو نفر جان خود را از دست دادهاند. نیکلاس مادورو افشا کرد که اپوزیسیون افراطی طرحی را برای نادیده گرفتن نتایج انتخابات در «یک ضدانقلاب خشن، فاشیستی و جنایتکار» در نظر گرفته بود که شامل مجموعه ای از تظاهرات خشونتآمیز در مناطق مختلف کشور است. مادورو، اقدامات خشونتآمیز را به عنوان بخشی از تلاش برای کودتا در این کشور توسط جریان مخالفان راست افراطی محکوم کرد. در همین حال، مقامهای این کشور آمریکای جنوبی برای جشن گرفتن نتیجه انتخابات و «دفاع از صلح جمهوری» خواستار راهپیمایی های بزرگ برای دیروز سهشنبه شدهاند. ایوان خیل وزیر امور خارجه ونزوئلا، اقدامات معترضان مخالف را محکوم کرد و مخالفان را به «نادیده گرفتن اراده مردمی»، «سوزاندن وسایل نقلیه کارگران «و «تیراندازی به بیگناهان»، «تخریب اتوبوسها» متهم کرد. وی در صفحه ایکس خود نوشت: این افراد غیردموکراتیکترین مردم جهان هستند، آنها فاشیست هستند.
تبدیل شدن انتخابات ونزوئلا به مساله دیپلماتیک بینالمللی
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل از دولت مادورو خواست آرا را «با شفافیت کامل» بشمارد و از مردم ونزوئلا به خاطر عزمشان برای شرکت مسالمتآمیز در انتخابات ریاست جمهوری این کشور قدردانی کرد. آمریکا، شیلی و آرژانتین نتایج انتخابات را زیر سوال بردند. نیکاراگوئه، روسیه، چین، ایران، کوبا، هندوراس و بولیوی پیروزی مادورو را تبریک گفتند. برزیل و مکزیک اعلام کردند که تا زمان انتشار جزئیات نتایج و جدول تفکیکی آرا منتظر میمانند. آرژانتین، کاستاریکا، اکوادور، گواتمالا، پاناما، پاراگوئه، پرو، جمهوری دومینیکن و اوروگوئه در بیانیه مشترکی «خواستار بازنگری کامل در نتایج انتخابات با حضور ناظران مستقل انتخاباتی» شدند و ونزوئلا در واکنش به «اقدامات مداخلهجویانه» هفت کشور آمریکای لاتین اعلام کرد که دیپلماتهای خود را از این کشورها خارج میکند. پاناما روابط دیپلماتیک با ونزوئلا را تعلیق کرد و وزرات حملونقل ونزوئلا پروازهای تجاری به مقصد و از مبدا پاناما و جمهوری دومینیکن را متوقف کرد. دولت کلمبیا از مردم ونزوئلا، رهبران سیاسی و مقامهای آن خواست تا «خشونت را رد کنند، صلح را حفظ کنند، گفتوگوی شفاف و تضمینکننده میان همه بخشها را در اولویت قرار دهند» تا به «توافقهای نهادی و دموکراتیک در مواجهه با وضعیت انتخاباتی کنونی» دست یابند. در نتیجه این واکنشها، ایوان خیل وزیر امور خارجه ونزوئلا، اظهارات نایب بوکله رئیسجمهوری السالوادور که انتخابات ونزوئلا را «تقلب» خوانده بود، محکوم کرد.وزارت خارجه ونزوئلا بامداد سهشنبه گفت که «اظهارات و اقدامات مداخلهجویانه» دولتهای آرژانتین، شیلی، کاستاریکا، پرو، پاناما، جمهوری دومینیکن و اوروگونه درباره انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا را رد میکند. خبرگزاری تاس نیز گزارش داد، وزارت خارجه ونزوئلا در بیانیه خود گفت که «دولت جمهوری بولیواری ونزوئلا تصمیم گرفته است که به دلیل این رویه شنیع که حمله به حاکمیت ماست، همه اعضای دفاتر دیپلماتیک خود» از این کشورها فرابخواند. این وزارتخانه افزود که از همه دولتهای این کشورها میخواهد که دیپلماتهای خود را از ونزوئلا فرابخوانند.