شلیک پرتابه کوتاه برد با سرجنگی ۷ کیلوگرمی در ترور زعفرانیه


توکلی - طی روز های اخیر گمانه های مختلفی درباره کم و کیف ترور شهید اسماعیل هنیه در رسانه های داخلی و خارجی مطرح شد. حالا و در تازه ترین خبر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اطلاعیه ای جزئیات جدیدی از این حمله تروریستی را منتشر کرد. در بخشی از اطلاعیه شماره ۳ سپاه پاسداران درباره جنایت تروریستی رژیم صهیونیستی در به شهادت رساندن "اسماعیل هنیه" آمده است: «۱. این اقدام با طراحی و اجرای رژیم صهیونیستی و حمایت دولت جنایتکار آمریکا انجام شده است. ۲. با توجه به تحقیقات و بررسی‌های به عمل آمده، این عملیات تروریستی با  شلیک پرتابه کوتاه برد با سر جنگی حدود ۷ کیلوگرمی، همراه با انفجار شدید، از خارج محدوده استقراری اقامت مهمانان صورت گرفته است.» اطلاعیه ای که غیر مستقیم ادعاهای اخیر رسانه های غربی درخصوص قرار دادن بسته انفجاری در محل اقامت شهید هنیه را تکذیب می کند. ادعاهایی که حتی توسط دیگر رسانه های عبری و عربی بزرگ نمایی شد و تا جایی پیش رفت که مدعی شدند اسرائیل برای بمب‌گذاری در اتاق اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس، دو مامور ایرانی را به کار گرفته است. در همین راستا یک منبع آگاه نیز در گفت و گو با تسنیم از زوایای دیگری ماجرای ترور را مورد ارزیابی قرار داده و ادعای نیویورک تایمز مبنی بر بمب گذاری را رد کرد. این منبع آگاه در این باره می گوید: «برخی از بدیهی‌ترین جزئیات، مانند بررسی پیکر شهید و محل حادثه، کاملاً نشان می‌دهد که ناشی از انفجار بمب کار گذاشته شده در محل اقامت نبوده است. آخرین یافته‌های بررسی‌ها نشان می‌دهد که پرتابه‌ای از بیرون، به داخل ساختمان نفوذ داده شده و انفجاری را تولید کرده است. بنابراین در این ترور نه از عامل انسانی و کاشت بمب، بلکه از فناوری‌های جدید تروریستی استفاده شده است.» این منبع آگاه همچنین با بیان این که بخش‌های دیگر گزارش نیویورک تایمز هم، مثلاً آن جا که از تشکیل جلسه ساعت ۷ صبح در محضر مقام معظم رهبری سخن می‌گوید هم کاملاً کذب است، تاکید کرد: «این یک تاکتیک قدیمی و کهنه‌ رسانه‌ای است که به مخاطب اطلاعات خیلی جزئی مانند زمان و مکان و ... ارائه می‌شود تا مخاطب این چنین تصور کند که این مجموعه‌ی قابل توجه از جزئیات، قاعدتاً باید حاکی از اشراف نویسندگان باشد؛ حال آن که خیلی از اوقات، این ارائه جزئیات از سوی رسانه‌های آمریکایی درباره ایران، نه ناشی از اشراف، بلکه برگرفته از دروغ‌گویی عمیق تر آنان است؛ پدر این نوع اطلاع‌رسانی در غرب، گوبلز، وزیر اطلاع‌رسانی هیتلر بود  و این نویسندگان نیویورک تایمز هم به پدر معنوی خود اقتدا کرده‌اند!»

سی ان ان:  پاسخ ایران احتمالاً بزرگ‌تر و پیچیده‌تر از وعده صادق است


اما اطلاعیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به همین جا ختم نشد و در پایان اطلاعیه سخن از انتقام به میان آمده و تصریح شده است: «خونخواهی "شهید اسماعیل هنیه" قطعی و رژیم ماجراجو و تروریست صهیونی پاسخ این جنایت را که "مجازات سخت " است در زمان، مکان و کیفیت مقتضی، قاطعانه دریافت خواهد کرد.» ارزیابی ناظران و کارشناسان امنیتی و نظامی نیز بر این است که ایران در زمان و مکان مناسب به سراغ تل آویو رفته و انتقام خون مهمان خود را خواهد گرفت. به عنوان نمونه جان بولتون مشاور امنیت ملی اسبق کاخ سفید به روزنامه الشرق‌الاوسط  گفته است که این بار انتقام ایران شدیدتر از قبل خواهد بود: «انتقام ایران در ازای ترور هنیه خسارت‌بار و پرقدرت خواهد بود؛ پس‌از سلسله ‌وقایعی که در هفته‌های گذشته رخ داد، ازجمله حملات در داخل عراق، ترور فواد شکر و سپس ترور اسماعیل هنیه، می‌توان گفت در عمل یک درگیری میان اسرائیل و ایران وجود دارد. به‌نظر می‌رسد که ایران یک اقدام مؤثر و به‌شدت مهم انجام خواهد داد که شواهد این امر در نمازخواندن رهبر عالی ایران بر پیکر هنیه و سخن او که قول داد یک انتقام سخت خواهد گرفت، خود را نشان داد. معتقدم که این بار اتفاق مهمی رخ می‌دهد و با رخداد قبلی در آوریل که ایران بیش از ۳۰۰ موشک و پهپاد به‌سمت اسرائیل شلیک کرد، تفاوت دارد.» گمانه ای که رسانه های آمریکایی نیز بسیار از آن سخن میگویند. در همین باره مقام‌های آمریکایی در گفت‌وگو با شبکه سی‌ان‌ان پیش‌بینی کردند که حمله  انتقام‌جویانه ایران در پاسخ به ترور شهید هنیه در روزهای آینده انجام می‌گیرد.مقام‌های آمریکایی برآورد کرده‌اند که احتمالاً حمله ایران مشابه حمله موشکی و پهپادیِ ایران در ماه آوریل باشد، اما احتمالاً از آن بزرگ‌تر و پیچیده‌تر باشد و در هماهنگی با نیروهای مقاومت منطقه صورت بگیرد. روزنامه آمریکایی "وال استریت ژورنال" نیز نوشت: «حمله ایران به اسرائیل می‌تواند قریب‌الوقوع باشد و حتی در ۴۸ ساعت آینده رخ دهد. حمله ایران، این بار گسترده‌تر و پیچیده‌تر از حمله قبلی در ماه آوریل خواهد بود.» در بخش دیگری از این گزارش آمده است: «در آن زمان جمهوری اسلامی با ۳۳۰ موشک و پهپاد به اسرائیل حمله کرده، اما قصد خود را از پیش اعلام کرده بود. این بار اما اسرائیل و متحدانش "در یک خلأ اطلاعاتی" قرار گرفته‌اند و فقدان اطلاعات و عدم پیش‌بینی، منطقه را به یکی از خطرناک‌ترین لحظات از زمان شروع جنگ غزه رسانده است.یک دیپلمات ایرانی به وال‌استریت ژورنال گفته است که اسرائیل خطوط قرمز را زیر پا گذاشته و پاسخ ایران، سریع و سخت خواهد بود.» ماجرا وقتی
جذاب تر می شود که به گفته رسانه‌ها، ایران بر خلاف عملیات وعده صادق، انتقام هنیه را در سکوت خبری پیش می‌برد و اصل را بر غافلگیری گذاشته است.  در همین راستا خبرگزاری الحدث به نقل از منابعی ناشناس در دولت بایدن گزارش داده که ایالات متحده هنوز هیچ نشانه ای دریافت نکرده که ایران در حال آماده شدن برای حمله نظامی به اسرائیل است. این در حالی است که در جریان حمله قبلی ایران به اسرائیل نیز ایران در انجام حمله عجله نکرد و بعد از هماهنگی در جبهه های مختلف محور مقاومت، حمله به اسرائیل را با اطلاع رسانی قبلی به کشورهای منطقه انجام داد. همچنین یک مقام ارشد آمریکایی به وال استریت ژورنال گفته است که «دانستن زمان حمله جدید ایران دشوار است، قبلا ما آن را می‌دانستیم زیرا ایران می‌خواست ما بدانیم، اما این بار متفاوت است.»

خبرگزاری فرانسه: ایران اولین واکنش را با مشارکت جناح های عراقی، یمنی و سوری رهبری خواهد کرد
در حال حاضر، دو سناریو برای پاسخگویی به این ترور وجود دارد: نظامی و امنیتی. در سناریوی نظامی، ممکن است مانند عملیات وعده صادق، تسلیحاتی مانند پهپاد و موشک برای حمله به اسرائیل مورد استفاده قرار بگیرد. در جریان وعده صادق، عملیات تلفات انسانی نداشت و به طور عمده دو پایگاه هوایی رامون و نواتیم مورد هدف قرار گرفتند. بر اساس گزارش منتشر شده از سوی منابع ایرانی، ۵۰ درصد پرتابه‌های شلیک شده از پایگاه‌های مختلف کشور رهگیری نشدند و به اهداف اصابت کردند. با توجه به این که اسرائیل به گواه تحلیلگران و مقامات سیاسی خط قرمز خطرناکی را در جریان ترور هنیه رد کرد، ممکن است که واکنش ایران به این حمله جدی‌تر از وعده صادق باشد. این بار ممکن است گروه‌های مقاومت از یمن، لبنان، عراق و غزه نیز علاوه بر ایران در این پاسخ شریک باشند. ایران اگر بخواهد علاوه بر توانایی نظامی، توانایی اطلاعاتی خود و اشراف بر اسرائیل را نیز به رخ بکشد، نقاط خاصی را هدف قرار بدهند.سناریوی امنیتی، پیچیده‌تر و به طور خالص بر توانایی اطلاعاتی و امنیتی تمرکز دارد. این سناریو می‌تواند اهدافی خاص یا اشخاصی خاص را هدف قرار بدهد که برای اسرائیل مهم باشد؛ اهداف یا اشخاصی امنیتی یا سیاسی. هر کدام از این سناریو‌ها که قرار بر اجرایی شدنش باشد، آمریکا و اسرائیل به شدت نگران آن هستند. با همه این وجود اما  نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک در پیامی مهم در  مورد کم و کیف پاسخ حزب‌ا... به رژیم اسرائیل، اعلام کرد: تا امروز به‌صورت نانوشته، حزب‌ا... و رژیم صهیونیستی برخی خطوط در حملات نظامی خود را رعایت می‌کردند، به این معنا که عملیات‌ها محدود به نقاط مرزی، کم‌عمق و اهداف نظامی بود. اما حمله رژیم صهیونیستی  به ضاحیه بیروت و هدف قرار دادن یک ساختمان مسکونی، عبور از این مرز بود. پیش‌بینی ما این است که حزب‌ا... در پاسخ خود، اولاً اهداف و عمق بیشتری را انتخاب خواهد کرد و ثانیاً پاسخ خود را محدود به اهداف و ابزار نظامی نخواهد کرد. خبری که سناریو نظامی را تقویت میکند. به ویژه آن که  ناظران سیاسی معتقدند «هماهنگی تاکتیکی بین ایران و محور مقاومت» در حمله به اسرائیل وجود خواهد داشت. چه آن که خبرگزاری فرانسه به نقل از یک منبع در گروه های شیعه عراق گفته: «ایران اولین واکنش را با مشارکت جناح های عراقی، یمنی و سوری رهبری خواهد کرد و اهداف نظامی را هدف قرار می دهد و پس از آن حزب ا... پاسخ دوم را بر عهده خواهد داشت.» کارشناسان روابط بین الملل می گویند به طور گسترده انتظار می رود که ایران و گروه های محور مقاومت، به کشتارهایی که اسرائیل به دنبال ترور فواد شکر در لبنان انجام داده نیز پاسخ دهند. اما این پاسخ نظامی در چارچوبی سنجیده و محاسبه شده برای جلوگیری از گسترش آتش جنگ در خاورمیانه خواهد بود. ناظران سیاسی معتقدند یکی از مهم ترین دلایل ایران برای جلوگیری از گسترش جنگ، آن است که ایران و حزب ا... نمی خواهند به نفع نتانیاهو بازی کنند و طعمه مورد نیاز برای کشاندن ایالات متحده به جنگ در خاورمیانه را فراهم نمایند.در همین حال، یک منبع نزدیک به حزب ا... لبنان به خبرگزاری فرانسه گفته که مقامات ایرانی  در تهران با نمایندگان «محور مقاومت» دیدار کردند تا در مورد گام های بعدی خود گفت وگو کنند.  این منبع که در جریان این نشست قرار گرفته بود، گفت: «دو سناریو مورد بحث قرار گرفت: پاسخ همزمان ایران و متحدانش به اسرائیل یا پاسخ متناوب از سوی هر یک از طرفین در یک بازه زمانی خاص.»

تفاوت وعده صادقِ ۱ با ۲؛ آیا اسرائیل فرصت کافی دارد؟
طی چهار ماه گذشته این دومین بار است که اسرائیل در حالت آماده‌باش کامل قرار گرفته و منتظر پاسخ نظامی ایران است. فروردین ماه گذشته این آماده‌باش بیشتر از 10 روز طول کشید و این رژیم به همراه آمریکا فرصت کافی یافتند تمام تدابیر دفاعی را اندیشیده و اجرا کنند تا آسیب را به حداقل برسانند. اکنون بعد از ترور و شهادت اسماعیل هنیه که مهمان ایران بود، رژیم صهیونیستی بار دیگر ضمن نشان دادن اراده خود برای به آشوب کشیدن منطقه غرب آسیا، در لاک دفاعی فرو رفته تا خود را برای مجازات قریب الوقوع از طرف ایران آماده کند. آمریکا نیز تحرکاتی را در منطقه و در سطح سیاسی آغاز کرده و در حال آماده شدن برای مشارکت در دفاع از اسرائیل است. امــا این بار، با عملیات وعده صادق-1، تفاوت‌هایی دارد؛ تفاوت نخست این است که حزب ا... لبنان نیز سرگرم آماده شدن برای گرفتن انتقام سردار خود، فؤاد شکر از فرماندهان عالی رتبه حزب است که در حمله روز سه‌شنبه گذشته اسرائیل به ضاحیه (جنوب بیروت) به شهادت رسید. تفاوت دوم این است که در وعده صادق-1، ایران بیشتر با اولویتِ نشان دادن اراده و توان خود، آشکارا اعلام کرد که به زودی انتقام خواهد گرفت و اسرائیل بیش از 10 روز فرصت آمادگی یافت. هنوز روشن نیست آیا ایران چنین فرصتی را دوباره به اسرائیل و آمریکا می‌دهد یا خیر.