۱۶۷ میلیارد تومان جریمه قطع ۱۰ درخت

جوان آنلاین: باز هم تکرار یک فاجعه محیط‌زیستی دیگر، این‌بار در خیابان ولیعصر. چندین درخت را به جرم اینکه مانع دیده‌شدن نمای ساختمان نوساز شده‌بود، خشکاندند و نفسش را بریدند؛ درختانی که روزگاری سایه سر شهروندان بودند و به کاهش آلودگی هوا کمک می‌کردند، اما دیگر سایه‌شان از سر شهر کم شده‌است. این اولین‌بار نیست و ممکن است آخرین‌بار هم نباشد، چراکه خشکاندن عمدی درختان سرسبز، ماجرایی است که بار‌ها و بار‌ها توسط برخی از سازندگان مسکن انجام شده، اما از آنجایی که جریمه‌ای برایشان تعیین‌نشده یا جریمه‌ها کافی و بازدارنده نبوده، بازهم تکرار شده‌است. 
پس از شکایت شهرداری از مالک یک ساختمان تجاری، دادگاه جریمه ۱۶۷ میلیارد تومانی تعیین کرد. عددی که شاید در نگاه اول، گران به نظر برسد، اما مگر می‌توان برای اکسیژنی که این ۱۰ درخت به شهر می‌بخشیدند، قیمتی گذاشت؟ اصلاً آیا درختان ۵۰ ساله سرحال و تنومند، قابل ارزش‌گذاری هستند؟   صدور پایان کار منوط به تعیین‌تکلیف درختان
مدتی است که خشک‌شدن عمدی درختان در شبکه‌های اجتماعی با واکنش‌های زیادی مواجه شده‌است. کاربران می‌خواهند با متخلفان برخورد قانونی شود. اوایل مردادماه به دنبال این واکنش‌ها، ناصر امانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران به خشک شدن تعدادی از درختان خیابان ولیعصر (عج) که فیلم آن در فضای مجازی منتشر شده واکنش نشان داد: «در مورد خشکاندن درختان چنار توسط یک ملک نوساز در خیابان ولیعصر تقاطع محمودیه باید بگویم که براساس گزارشی که از شهرداری منطقه دریافت کردیم تعداد ۱۰ اصله درخت در سال‌های گذشته و حین عملیات ساختمانی خشک شده‌است. در همین خصوص ضمن بررسی کارشناسی توسط کارشناس رسمی دادگستری و پیگیری اداره کل حقوقی منطقه یک، موضوع در کمیسیون ماده ۷ منطقه نیز در حال بررسی است.»
او با بیان اینکه بررسی‌ها نشان داده کمیسیون ماده ۷ در حال صدور رأی جریمه با بالاترین ضریب است، گفت: «ملک مذکور فاقد پروانه بوده و تا تعیین‌تکلیف درختان خشک‌شده و پرداخت جرائم مربوطه هیچ‌گونه پایان کاری برای آن صادر 


نخواهد شد.»  جریمه ۱۶۷ میلیارد تومانی 
بسیاری از شهروندان تهرانی و همچنین کارشناسان و دلسوزان محیط‌زیست، چشم انتظار بودند تا ببینند چه جریمه‌ای برای خشکاندن ۱۰ درخت کهنسال خیابان ولیعصر تعیین می‌شود. تا اینکه روز گذشته، احسان صفایی، معاون خدمات شهری و محیط‌زیست منطقه یک شهرداری تهران، آخرین وضعیت این ماجرا را تشریح کرد: «شهرداری از این ملک شکایت کرد، خشک کردن درختان برای دادگاه محرز شد و ۱۶۷ میلیارد تومان نیز جریمه برای مالک تعیین شد، اما مالک ملک تجاری روی حکم، اعتراض زده و در حال حاضر پرونده در تجدیدنظر در حال پیگیری است.»
او ادامه داد: «شواهد و قرائن همه به نفع شهر و شهرداری است و تا بررسی‌های کارشناسی تکمیل نشود، باید وضعیت موجود را حفظ کنیم. به همین دلیل به جای درختان خشک شده درختی کاشته نشده‌است.»  شهرداری باید هوشیارتر عمل کند.
اما ملاک تعیین ارزش یک درخت چیست؟ حسن مرادی، استاد حقوق محیط‌زیست به «جوان» می‌گوید: «از نظر فیزیولوژیکی هر سالی که درخت رشد می‌کند یک حلقه به حلقه‌های تنه‌اش اضافه می‌شود و قطر بیشتری پیدا می‌کند. همچنین نقطه‌ای که این درخت در آن قرار گرفته نیز ملاک تعیین ارزش آن به حساب می‌آید. بدون شک درختان تنومند خیابان ولیعصر به شدت باارزش هستند، اما این‌ها تنها ارزش فیزیکی درخت است، بدون شک نمی‌توان روی اکسیژن قیمت گذاشت.»
او ادامه می‌دهد‌: «در شهر‌هایی مثل تفرش که پایتخت محل گسترده رویش گردو است، این درختان سند دارند. یعنی علاوه بر زمین باغات، سندی جداگانه برای درختان گردو وجود دارد. این نشان می‌دهد نیاکان ما چقدر به درخت و نگهداری از آن اهمیت می‌دادند.»
مرادی اظهار می‌دارد: «ارزش ۱۰ درخت خشکیده شده در خیابان ولیعصر بیش از ۱۶۷ میلیارد تومان است. بعد از این اتفاق، باید شهرداری هوشیارتر از قبل عمل کند. از طرفی شهروندان باید حساسیت بیشتری نسبت به خشک شدن و قطع کردن درختان داشته باشند. آن‌ها باید وظایف محیط‌زیستی خودشان و همچنین آینده فرزندان خودشان را در حمایت از درختان و فضای سبز ببینند.»
گفتنی است که هر چند دادگاه، مالک متخلف این ملک تجاری را به پرداخت ۱۶۷ میلیارد تومان جریمه محکوم کرده و در حال حاضر روند رسیدگی به این تخلف در حال طی شدن است، اما باید به این نکته مهم توجه کرد که سرمایه‌های ۵۰ ساله درختان ولیعصر با هیچ عدد و رقمی قابل‌جایگزینی نیست، بنابراین نیاز است قوانین بازدارنده‌ای برای چنین تخلفاتی تعیین شود تا دیگر هیچ کسی جرئت آن را نداشته باشد که درختی را بخشکاند یا آن را از بین ببرد.