درآمدزایی فوتبال از قانون‌گریزی!

هر چقدر باشگاه‌های لیگ‌برتری فوتبال ایران در امر درآمدزایی حرفه‌ای و پایدار ناتوان و عاجر هستند به همان اندازه کمیته انضباطی، سازمان لیگ و در کل فدراسیون از قانون‌گریزی‌های بی‌پایان باشگاه‌ها میلیاردی درآمدزایی می‌کنند!
فصل جدید لیگ‌برتر هنوز آغاز نشده، اما کمیته انضباطی اولین رأی فصل پیش‌رو را صادر کرده است؛ جریمه ۵۰ میلیون تومانی ۱۳ باشگاه (ذوب‌آهن، آلومینیوم، مس، هوادار، ملوان، شمس‌آذر، استقلال خوزستان، فولاد، نساجی و خیبر) به دلیل عدم ثبت قرارداد ۱۶ بازیکن در سازمان لیگ. تا دیروز خیلی‌ها نمی‌دانستند طبق ماده ۳۰ دستورالعمل ناظر بر قراردادها، باشگاه‌های لیگ‌برتری باید ۲۰ روز قبل از شروع مسابقات نسبت به ثبت رسمی قرارداد حداقل ۱۶ بازیکن خود اقدام کنند. قاعدتاً مسئولان باشگاه‌ها باید قوانین را بدانند و اینکه عمداً یا سهواً این ماده قانونی را زیر پا گذاشتند، موضوعی است که باید جداگانه بررسی شود. حرف ما این است که چنین قانون‌گریزی‌هایی به درآمدزایی نجومی منجر می‌شود. طاهری، مسئول کمیته نقل و انتقالات سازمان لیگ در اظهارنظری رسمی تأکید کرده باشگاه‌های مذکور حداکثر تا امروز برای ثبت قراردادهایشان مهلت دارند، در غیر این صورت جریمه حداکثری شامل حالشان می‌شود؛ هر باشگاه ۵‌میلیارد تومان!
همین جریمه حداقلی ۶۵۰ میلیون تومان برای کمیته انضباطی عایدی داشته و طبیعتاً بی‌تفاوتی باشگاه‌ها به قوانین سازمان لیگ تا پایان امروز و اعمال جریمه حداکثری، ۶۵ میلیارد تومان دیگر برای این کمیته و فدراسیون درآمد به همراه دارد. با توجه به ارقام اعلام شده، با اینکه قانون‌گریزی به آشفتگی فوتبال ما دامن می‌زند، ولی در عین‌حال درآمد خوبی را نصیب کمیته انضباطی می‌کند. 
توضیح و شفاف‌سازی سریع و به‌موقع مدیر نقل‌وانتقالات سازمان لیگ در خصوص جرایم جدید، اقدام خوبی بود که دیگر جای شک و شبهه‌ای باقی نماند. اما کاش آقای مدیر به این موضوع هم اشاره می‌کرد که اگر باشگاه‌ها طی فرصت یک روزه باقی‌مانده قراردادهایشان را ثبت نکنند به غیر از جریمه حداکثری، تاوان دیگری هم پس خواهند داد یا خیر. اعمال جرایم نقدی در فوتبال و سایر رشته‌ها در سراسر جهان عرف و قانونی است. با این تفاوت که آن‌ها به غیر از جریمه نقدی، اهرم‌های دیگری هم برای نقره‌داغ کردن قانون‌گریزان دارند، به‌طوری فرد خاطی دیگر جرئت تکرار رفتار‌های گذشته به سرش نزند. همچنین درس عبرت دیگران شود. در فوتبال ما، اما فقط قوانین اعمال جرایم نقدی به اجرا درمی‌آید، والا همه می‌دانند کسی یا باشگاهی ترسی از کمیته انضباطی، کمیته اخلاق، استیناف، فدراسیون و وزارت ورزش ندارد. ضمن اینکه با گذشت بیش از دو دهه از عمر لیگ‌برتر به همه ثابت شده جریمه نقدی بی‌فایده‌ترین جریمه‌ای است که می‌توان برای تیم‌ها و مدیرانشان در نظر گرفت. 
فقط سه باشگاه قراردادهایشان را در تاریخ مصوب ثبت کرده‌اند، ولی مگر می‌شود لیگ را با سه تیم برگزار کرد؟! در نتیجه بالاخره یک مصوبه یا در اصل راه‌گریزی برای سایر تیم‌ها پیدا خواهد شد تا قرارداد‌های آن‌ها هم به ثبت برسد. این وسط، اما چندین میلیون یا چندین میلیارد تومان ناقابل به حساب کمیته انضباطی واریز خواهد شد؛ نه باشگاه‌ها قانونمدار خواهند شد و نه رویه فشل مدیریتی فوتبال کشور تغییر خواهد کرد. حواشی سنگین و غیرقابل کنترل داخل و خارج از مستطیل سبز ایران مهر تأییدی است بر بی‌ثمر بودن مجازات‌های در نظر گرفته شده از سوی سازمان لیگ و کمیته انضباطی. آقایان اگر عزم جدی برای ریشه‌کن کردن بی‌قانونی‌ها دارند، علاوه بر مجازات‌های نقدی، بدون ترس و واهمه، جریمه‌های سنگین‌تری، چون کسر امتیاز و سقوط به دسته‌های پایین‌تر را نیز در دستورکار قرار دهند تا معلوم شود هدف آن‌ها اصلاح و نجات فوتبال است و درآمدزایی در اولویت‌های بعدی قرار دارد.