عضوگیری پر شتاب باشگاه دیابتی ها


صادق غفوریان-اگر سبک زندگی کنونی اصلاح نشود، فوران دیابتی ها رقم می خورد و سالانه تا 500 هزار نفر به خانواده دیابت اضافه می شوند. مشاور سازمان جهانی بهداشت می گوید: مطالعه قند و لیپید در تهران نشان داده که هر سال یک درصد به دیابتی‌ها و ۴ درصد به پیش دیابتی‌ها اضافه می‌شود و اگر تغییری در سبک زندگی افراد ایجاد نشود، سالانه حدود ۵۰۰ هزار نفر به دیابتی‌های کشور افزوده خواهد شد.
در ضمن رئیس انجمن دیابت ایران گفته است: ۲۰ درصد جمعیت بالای ۲۰ سال کشور مبتلا به دیابت نوع ۲ هستند و سالانه حدود ۳۰۰ هزار نفر به شمار دیابتی‌ها اضافه می‌شود.



ایران بالاتر از متوسط جهانی
آن طور که آمار در زمینه میزان ابتلا به دیابت می گوید، ظاهرا ایرانی ها از متوسط جهانی شیرین تر هستند. براساس آخرین اطلاعات 2/14 درصد افراد بالغ کشور مبتلا به دیابت و 8/24 درصد مبتلا به پیش دیابت هستند. لذا شیوع دیابت از متوسط جهانی (2/12 درصد) بالاتر است. تخمین زده می ‌شود که حدود ۶ میلیون دیابتی و حدود ۸ میلیون مبتلا به پیش‌ دیابت در ایران وجود دارد. لذا از هر ۶ نفر فرد بالغ یک نفر قند خون بالا دارد. در کلان شهر تهران از هر ۳ نفر، یک نفر قند خون بالاتر از طبیعی دارد.

اضافه وزن 25 درصد کودکان
اگر آینده دیابت در کشور را بخواهیم بررسی کنیم، طبیعتا سویه را باید به سمت و سوی افراد مستعد این بیماری ببریم. طبق آمار ارائه شده در سال گذشته توسط معاون فرهنگی و توسعه ورزش همگانی وزارت ورزش و جوانان، از حدود ۱۶ میلیون دانش‌آموز ایرانی، نزدیک به پنج میلیون نفر دچار اضافه وزن و چاقی هستند.  همچنین دکتر فریدون عزیزی مشاور سازمان جهانی بهداشت، روز گذشته به آماری اشاره کرده که قابل توجه است: آخرین مطالعه نشان می دهد که ۲۰ تا ۲۵ درصد کودکان تهرانی دچار اضافه وزن هستند که همین چاقی آن ها را در سنین نوجوانی مستعد ابتلا به دیابت نوع2 می‌کند. او تاکید می کند: با وضعیت فعلی جامعه و با توجه به این که کودکان ما نیز به سمت چاقی می روند، باید افراد زیر ۲۰ سال در معرض خطر نیز تحت آزمایش قرار گیرند.
شهریار عزیزی، متخصص جراحی چاقی نیز 3 مرداد در گفت وگو با ایرنا آماری در این زمینه ارائه کرده و گفته است: بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت حدود ۳۲۰ کودک در دنیا دچار اضافه وزن و ۱۶۰ میلیون کودک نیز چاق هستند و بیماری کرونا به شدت روی افزایش چاقی اثر گذاشته است. در ایران نیز حدود ۱۸ درصد کودکان دارای اضافه وزن و ۱۰ درصد چاق هستند و به طور کلی ۵۶ درصد جمعیت کشور دچار درجاتی از چاقی هستند، دسترسی زیاد به تلفن همراه، مصرف غذاهای آماده و کم تحرکی در دوران همه گیری کرونا باعث افزایش چاقی در جامعه به خصوص کودکان شده و حجم مصرف فست فودها را افزایش داده است.

2برابر شدن دیابتی ها طی 30 سال
گشت و گذار در گزارش ها و مطالعات مرتبط با دیابت، آمار دیگری را در اختیارمان قرار می دهد از جمله این که در ۳۰سال گذشته تعداد دیابتی‌ها دو برابر شده است. مطالعه قند و لیپید تهران نشان داده است که هر سال یک درصد به دیابتی ‌ها و ۴ درصد به پیش دیابتی‌ها اضافه می‌ شود. البته این افزایش در شهرهای کوچک و روستاها کمتر است. لذا به نظر می‌رسد که اگر تغییری در سبک زندگی افراد جامعه ایجاد نشود و رشد اضافه وزن و چاقی همچنان ادامه یابد، سالانه حدود ۵۰۰ هزار نفر به افراد دیابتی اضافه می شود.

50 درصد بی اطلاع اند
در میان این آمار، شاید یکی از نگران کننده ترین ها این است که اسدا... رجب رئیس انجمن دیابت ایران به آن اشاره کرده است: بنا به گفته فدراسیون بین المللی دیابت در سراسر جهان بیش از ۵۰ درصد دیابتی‌ها از بیماری خود اطلاعی ندارند. در کشور ما نیز مشکل اصلی که با آن مواجه هستیم همین امر است. به طور مثال زمانی بیمار مراجعه می‌کند که حدود ۱۰ سال از دیابت خود باخبر نبوده است چرا که قند خون زیر ۲۰۰ برای یک فرد مشکلی آنچنانی ایجاد نمی‌کند اما می‌تواند مشکلات قلبی عروقی را به همراه داشته باشد. بدین دلیل خیلی از دیابتی‌ها متاسفانه پس از مراجعه به خاطر مشکلات قلبی عروقی می‌فهمند که قند خون آن‌ها نیز بالاست.

پیشگیری، پیشگیری و پیشگیری
رئیس انجمن دیابت ایران در خصوص راهکار مقابله با این بیماری اظهار کرد: بهترین راهکار موجود پیشگیری است. متاسفانه به مسئله پیشگیری و آموزش هم مردم و هم متخصصان و سیاست گذاران بهداشتی درمانی کشورمان توجه نمی‌کنند. به دلیل این که آموزش و پیشگیری نتایج آن سال‌ها بعد دیده می شود. در نتیجه همه به دنبال دارو و درمان هستند. یکی از راه‌های پیشگیری، تغذیه صحیح است که از اضافه وزن جلوگیری می‌کند. حدود ۸۰ درصد افرادی که اضافه وزن دارند، می‌توانند به دیابت نوع2 مبتلا شوند.