روزنامه خراسان
1403/05/22
سایه روشن های یاران پزشکیان
هادی محمدی-سرانجام اسامی وزرای پیشنهادی کابینه چهاردهم اعلام شد. به گفته قالیباف،رئیس مجلس، جلسات کمیسیونها از امروز برای بررسی صلاحیت گزینههای پیشنهادی در دو نوبت صبح و عصر تشکیل میشود. در ابتدا با وزرای پیشنهادی بیشتر آشنا خواهیم شد.
وزیر پیشنهادی آموزشوپرورش
یکی از مهمترین مسئولیتهای علیرضا کاظمی سرپرستی وزارت آموزش و پرورش بوده است. او در شهریور ۱۴۰۰ پس از استعفای محسن حاجیمیرزایی به عنوان سرپرست وزارت آموزش و پرورش منصوب شد و تا زمان انتخاب وزیر جدید، این سمت را برعهده داشت. علیرضا کاظمی پیش از آن که به عنوان سرپرست وزارت آموزش و پرورش منصوب شود، به عنوان معاون پرورشی و فرهنگی این وزارتخانه فعالیت میکرد. این معاونت نقش کلیدی در سیاستگذاریهای فرهنگی و تربیتی مدارس ایران دارد.
وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی
غلامرضا نوری قزلجه دارای مدرک کارشناسی مهندسی کشاورزی-دامپروری، کارشناسی ارشد مدیریت کشاورزی و دانشجوی دکترای سیاست و توسعه کشاورزی است. وی از دهه هفتاد در استخدام وزارت جهاد کشاورزی است و در دورهای نیز به عنوان قائم مقام و مشاور وزیر در وزارت جهاد کشاورزی مشغول به خدمت بود. او که هماکنون عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی است، طی سه دوره نمایندگی مجلس نیز همواره در کمیسیون تخصصی کشاورزی، آب و منابع طبیعی عضویت داشته است.
وزیر پیشنهادی راه
فرزانه صادق مالواجرد متولد سال ۱۳۵۵ و دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته شهرسازی است. او در طول دوران فعالیت خود، در معاونت شهرسازی و معماری وزارت راه و شهرسازی، مشاور در امور شهرسازی و معماری، و دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران فعالیت کرده است.
وزیر پیشنهادی اقتصاد
عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی در دولت حسن روحانی بود. سفیر ایران در چین، کارشناس رسمی دادگستری، عضو کمیته اقتصادی شورای عالی امنیت ملی در زمان حسن روحانی به مدت 5 سال، رئیس کل بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران، رئیس شورای عالی بیمه و مسئول کمیته اقتصادی جهاد دانشگاهی از جمله سوابق اجرایی همتی محسوب میشود.
وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی
سید رضا صالحیامیری رئیس سابق کمیته ملی المپیک ایران، قائممقام و معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران، وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران و رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بوده است. او در آغاز کار دولت حسن روحانی، هفتاد روز سرپرست وزارت ورزش و جوانان جمهوری اسلامی ایران بود و پیش از این در وزارت اطلاعات، مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری و معاونت پژوهشهای فرهنگی و اجتماعی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام فعالیت کرده است.
وزیر پیشنهادی صمت
برای وزارت صمت هم سیدمحمد اتابک پیشنهاد شده است. وی پیشتر در دوره ای معاون اقتصادی و مدیر عامل صنایع معدنی بنیاد مستضعفان بوده است. اتابک در دوره فعالیت در بنیاد مستضعفان، مدیریت صنایع معدنی را برعهده داشت.
وزیر پیشنهادی اطلاعات
حجت الاسلام سیّد اسماعیل خطیب وزیر فعلی اطلاعات هم به عنوان گزینه پیشنهادی برای وزارت اطلاعات معرفی شد. خطیب در ۳ شهریور ۱۴۰۰ از سوی سید ابراهیم رئیسی بهعنوان وزیر پیشنهادی اطلاعات در دولت سیزدهم به مجلس شورای اسلامی معرفی شد و با تعداد ۲۲۲ رأی موافق، ۴۸ رأی مخالف و ۱۷ رأی ممتنع از مجلس شورای اسلامی برای تصدی وزارت اطلاعات رأی اعتماد گرفت.
وزیر پیشنهادی ارتباطات
ستار هاشمی متخصص حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات است. او در سال ۱۳۵۵ در یاسوج متولد شده و تحصیلات خود را در رشته هوش مصنوعی از دانشگاه موناش استرالیا و دانشگاه علم و صنعت ایران به پایان رسانده است. هاشمی عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز است. از جمله سوابق اجرایی او میتوان به معاونت فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، معاونت فناوری اطلاعات شرکت ارتباطات زیرساخت، مدیرکلی ارتباطات و فناوری اطلاعات استان فارس و معاونت فناوری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اشاره کرد.
وزیر پیشنهادی کار
احمد میدری اقتصاددان ایرانی و معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بوده است. او نماینده آبادان در دوره ششم مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس بود. وی دارای دکترای تخصصی اقتصاد و کارشناسی ارشد توسعه و برنامهریزی اقتصادی از دانشگاه تهران است.
وزیر پیشنهادی خارجه
سیدعباس عراقچی که از اعضای تیم مذاکره کننده هسته ای با گروه 5+1 بود و سابقه سخنگویی وزارت خارجه و معاونت سیاسی وزیر امورخارجه را نیز در پیشینه خود دارد هم به عنوان وزیر پیشنهادی امور خارجه معرفی شده است.عراقچی مدرک کارشناسی خود را در رشته روابط بین الملل و کارشناسی ارشدش را در رشته علوم سیاسی، هر دو از دانشگاه تهران دریافت کرد؛ پس از آن به انگلیس رفت و مدرک دکترای اندیشه های سیاسی را از دانشگاه کنت گرفت.
وزیر پیشنهادی کشور
اسکندر مؤمنی اکنون رئیس ستاد مبارزه با مواد مخدر است؛ او در سال ۱۳۴۱ در قائمشهر متولد شد. وی از سال ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۷ جانشین فرمانده نیروی انتظامی ایران بوده است. مؤمنی پیش از آن نیز از سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۴ به عنوان جایگزین محمد رویانیان در سمت ریاست پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا (پلیس راهور) مشغول به کار بود. او دارای دکترای امنیت ملی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم انتظامی است.
وزیر پیشنهادی دفاع
عزیز نصیرزاده هماکنون بهعنوان جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران فعالیت میکند. وی در فاصله سالهای ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ فرمانده نیروی هوایی ارتش بود. وی در سال ۱۳۹۱ درجه سرتیپی دریافت کرد.
وزیر پیشنهادی بهداشت
محمدرضا ظفرقندی پزشک و متخصص جراحی عمومی است. وی در سالهای گذشته مسئولیتهایی از جمله ریاست سازمان نظام پزشکی ایران را برعهده داشته. او همچنین در دانشگاه علوم پزشکی تهران به عنوان استاد و مدیر بخش جراحی فعالیت داشته است.
وزیر پیشنهادی علوم
حسین سیمایی صراف دبیر هیئت دولت در دوران ریاست جمهوری حسن روحانی بوده است که سوابقی از جمله معاون حقوقی و امور مجلس وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، مدیرکل دفتر حقوقی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و نماینده وزارت عتف در کمیسیون ملی یونسکو نیز در کارنامه او به چشم می خورد.
وزیر پیشنهادی ارشاد
سیدعباس صالحی در دولت اول حسن روحانی معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دوران وزارت علی جنتی بود. حسن روحانی، بلافاصله پس از استعفای علی جنتی، سید عباس صالحی را به سرپرستی وزارت فرهنگ و ارشاد منصوب کرد.صالحی تا زمان اخذ رأی اعتماد از مجلس، سرپرست این وزارتخانه باقی ماند و با آغاز به کار دولت دوم حسن روحانی، از سوی حسن روحانی به عنوان وزیر پیشنهادی معرفی و با رأی اعتماد از مجلس وزیر فرهنگ و ارشاد شد.
وزیر پیشنهادی نیرو
عباس علیآبادی سیاستمدار، مدیر ارشد اجرایی و استاد دانشگاه ایرانی است که از سال ۱۴۰۲ تاکنون در دولت سیزدهم سمت وزیر صنعت، معدن و تجارت را برعهده دارد. علیآبادی دانشآموخته کارشناسی و کارشناسیارشد مهندسی مکانیک با گرایش تبدیل انرژی از دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه تهران و درجه دکترای مهندسی مکانیک از دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی با گرایش کنترل بودهاست.
وزیر پیشنهادی نفت
محسن پاکنژاد دانشآموخته کارشناسی مهندسی برق از دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد مهندسی صنایع از دانشگاه صنعتی امیرکبیر است.او از سال ۱۳۷۰ فعالیت خود را در وزارت نیرو آغاز کرد. مدیر طرح توسعه میادین گازی، مدیرکل نظارت بر صادرات مواد نفتی و بازرسی فنی وزارت نفت، عضو اصلی هیئت مدیره شرکت نفت مناطق مرکزی ایران و... از جمله سوابق پاکنژاد است.
وزیر پیشنهادی دادگستری
امینحسین رحیمی که تصدی وزارت دادگستری در دولت سیزدهم را نیز برعهده داشت، دارای مدرک دکتری در رشته فقه و حقوق جزاست.رحیمی پیشتر قاضی دادگستری بوده و سابقه ۳۵ سال خدمت در مشاغل مختلف قضایی دارد. دادستان دیوان محاسبات کشور، رئیس کل دیوان محاسبات کشور و... از جمله سوابق مدیریتی و اجرایی رحیمی است.
وزیر پیشنهادی ورزش
احمد دنیا مالی سوابقی نظیر معاون فنی و زیربنایی راه آهن جمهوری اسلامی، معاون فنی و مهندسی و عضو هیئت عامل سازمان بنادر و کشتیرانی کشور، معاون وزیر راه و ترابری و رئیس سازمان بنادر و کشتیرانی کشور، اولین مدیر عامل منطقه ویژه اقتصادی بندرانزلی، ریاست فدراسیون قایقرانی ایران، ریاست هیئت مدیره باشگاه ملوان بندر انزلی و... را در کارنامه دارد.
واکنش ها به فهرست پیشنهادی وزرا
اما کابینه پیشنهادی 19 نفره پزشکیان از سویی خصوصیات و ویژگی های جالب توجهی دارد که به آن می پردازیم و از سوی دیگر با واکنش های مثبت و منفی و البته منفی بیشتری مواجه شد که به آن ها نیز خواهیم پرداخت. هر چند که در زمان بررسی اسامی وزرای پیشنهادی در شورای راهبری، محمدجواد ظریف، رئیس این شورا گفته بود که سن ۶۰ درصد از افراد حاضر در کابینه، از ۵۰ تا ۵۵ پایینتر است؛ اما فقط سن وزرای پیشنهادی آموزش و پرورش، ارتباطات و فناوری اطلاعات، جهاد کشاورزی و راه و شهرسازی از ۵۵ سال کمتر است و حدود ۱۱ وزیر پیشنهادی هم بالای ۶۰ سال سن دارند. بر این اساس میانگین سنی وزرای پیشنهادی دولت پزشکیان ۵۹ سال و هفت ماه است که در صورتی که تمام اعضای آن بتوانند رأی اعتماد مجلس را به نام خود کنند، بیش از هفت سال از دولت سیزدهم مسن تر خواهد بود. اما فارغ از ویژگی های این لیست، واکنش های شخصیت های سیاسی به ویژه از اردوی اصلاحات یا نزدیک به رئیس جمهور نیز جالب توجه بود .احمد زیدآبادی فعال سیاسی اصلاح طلب در کانال تلگرامی خود نوشت: ترکیب کابینه بدین صورتی که به مجلس معرفی شده است، با توجه به اهدافی که آقای پزشکیان برای خود اعلام کرده، به قول امروزیها دارای دو یا سه «باگ» اساسی است. با این حال، این در حوزۀ حقوق رئیس دولت است که همکاران خود را انتخاب کند. نامناسب بودن برخی همکاران رئیس جمهور در درجۀ نخست، مشکل خود است. اگر او واقعاً فکر میکند که با برخی از این افراد میتواند کار کند، دلیلی ندارد که ما کاسۀ داغتر از آش شویم! به هر حال، اگر این چند نفری که اصطلاحاً «باگ» کابینه به نظر میرسند، خود را متعهد به همراهی با سیاستهای اعلام شدۀ رئیسجمهور کرده باشند که چه بهتر، اما اگر احیاناً بخواهند ساز مخصوص خود را ناهماهنگ با ارکستر دولت بنوازند، آن گاه این به عهدۀ رئیس جمهور است که بخواهد تسلیم آنان شود یا آن که قاطعانه به همکاری آنان خاتمه دهد. رحمتاله بیگدلی عضو شورای راهبری دولت چهاردهم در گفتوگو با مهر درباره لیست وزرای پیشنهادی رئیسجمهور به مجلس و ترکیب آنها گفت: جز ۷ نفر از وزرای مهم پیشنهادی مابقی اسامی لیست پیشنهادهای شورای راهبری به رئیسجمهور است. وی با بیان اینکه شورای راهبری از پیشنهادهای خود به رئیسجمهور دفاع میکند، ادامه داد: ما از لیستی که خودمان به رئیسجمهور پیشنهاد دادهایم دفاع میکنیم و احتمال میدهیم لیست وزرای پیشنهادی با ترکیبی که نهایی شده است در مجلس رأی بیاورد. این فعال سیاسی اصلاح طلب افزود: اینکه در لیست پیشنهادی وزرای آقای پزشکیان مهمترین وزرا اصولگرا هستند به نظر من بالاتر از وفاق ملی و حتی ائتلاف است؛ زیرا حدود نصف اعضای کابینه و به عبارتی مهمترین وزرا متعلق به جریان سیاسی شکستخورده در انتخابات است. سمیه توحیدلو، عضو دیگر شورای راهبری انتخاب کابینه، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: آن چه مسلم است، باز هم کابینهای به غایت پیر خواهیم داشت. مقاومت نسل پیشین برای استفاده از نسل دوم و سوم عجیب و باورنکردنی است. پروانه سلحشوری، فعال سیاسی اصلاح طلب نیز در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: پزشکیان در اولین امتحان به جز در مواردی معدود، نمره مردودی گرفت. کابینهای که نه بر اساس شایستگی و تخصص و مشورت کارگروهها و شورای راهبری، بلکه با سهمخواهی و دخالت آشکار این و آن شکل گرفت. تجربه جهانی نشان داده عمر چنین دولتهایی کوتاه است و به سرانجام نمیرسد. بیگلری نماینده اهل سنت سقز و بانه در جریان جلسه علنی مجلس در نطق میان دستور خود گفت: آقای پزشکیان، لازم میدانم خدمتتان عرض کنم که هموطنان کرد و اهل سنت با هزاران امید به شما رای داده اند، اما امروز که نوبت پاسخگویی شما بود، نه اهل سنت و نه کردها سهمی نداشتند. انتظار داریم در سطوح دیگر از مردمان اهل سنت و کرد استفاده شود.
کابینه مطلوب یا کابینه مقدور
حسین مرعشی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی، درباره ماهیت کابینه دولت چهاردهم گفت: طی چند وقت اخیر آقای ظریف و دوستان ایشان در کمیتهها و شورای راهبردی با مشارکت بخش خصوصی تلاش کردند سه تا پنج نفر برای هر وزارتخانه معرفی شوند. آن چه ما هدف گرفته بودیم یک کابینه مطلوب بود، آن چه امروز میبینیم کابینه مقدور بود. فرق است بین یک کابینه مطلوب با یک کابینه مقدور. این شکاف شاید برخی از دوستان ما را قانع نکند، اما توجه داشته باشیم که رئیس جمهور با محدودیتهای قانونی و سیاسی مواجه بودند. بخشی از این موانع مربوط به استعلام هاست که قانوناً باید از نهادهای امنیتی شود، بخشی هم به نظر من توجه به نظرات مجلس دوازدهم بود. دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی درباره نقاط مثبت و منفی کابینه اظهار کرد: از نقاط برجسته این لیست، یک وزیر خارجه، اقتصاد، بهداشت، کار، فرهنگ و صمت مطلوب است. حضور یک وزیر زن هم از نقاط قابل دفاع کابینه است. فقدان یک وزیر از اهل سنت هم از نواقص این لیست تلقی میشود.
آذر منصوری رئیس جبهه اصلاحات ایران اما با انتشار یک توئیت مخالفت تلویحی این جبهه با کابینه پیشنهادی پزشکیان را اعلام کرد. منصوری، رئیس جبهه اصلاحات در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «در نامه جبهه اصلاحات ایران به رئیس جمهور: در مرحله اول شکلگیری هیئت دولت اجازه ندهید، ویژه گزینیها و روندهای ناصواب موجب حذف شایستگان و ناامیدی مردم از انتخاب خود شود که حتی تا روز رأیگیری برای آمدن پای صندوق و رأی دادن به شما تردید داشتند.» محمد جواد آذری جهرمی وزیر سابق ارتباطات نیز در توئیتی نوشت : موفقیت دولت، موفقیت ملّت است؛ انتقادهای زودهنگام و بیانیههای تضعیف کننده موضع رئیس جمهور در پی معرفی کابینه؛ شلیک به پای خود است. یار شاطر باشیم نه بار خاطر؛ وقت برای انتقاد زیاد است!
نصیرپور: پزشکیان توقع نداشته باشد مجلس به کل کابینه پیشنهادی رأی بدهد
نصیرپور نماینده اصلاح طلب و عضو فراکسیون مستقلین مجلس شورای اسلامی میگوید: رئیس جمهور توقع ندارد که مجلس به هر کسی که دولت معرفی کرده رای قطعی بدهد حتما تجربیات و صلاحیتها در مجلس ارزیابی میشود و نهایتا توسط فراکسیونها و کمیسیونها و حتی خود نمایندگان تصمیماتی گرفته میشود و آرا به صندوق انداخته میشوند. وی افزود : قصد اولیه مجلس همراهی است اما اگر فردی معرفی شود که تشخیص داده شود، به لحاظ فردی توانایی ندارد در آن جایگاه قرار بگیرد یا از نظر علمی و تخصصی توانایی لازم را ندارد، طبعا میتواند محل اختلاف باشد؛ لذا در مجموع امیدوار هستیم که هر سه جریان داخلی مجلس بتوانند همراهی لازم را داشته باشند.
سخنگوی ستاد زاکانی: حداقل ۴ وزیر پیشنهادی پزشکیان رأی اعتماد نمیگیرند
مالک شریعتی، نماینده مجلس و سخنگوی ستاد علیرضا زاکانی در انتخابات اخیر، در توئیتی با اشاره به فهرست وزرای معرفی شده از سوی مسعود پزشکیان به مجلس نوشت: در یک نگاه کلی به فهرست وزیران پیشنهادی دکتر مسعود پزشکیان میتوان گفت یک فهرست نامتوازن معرفی شده که حتما برخی از آنها بسیار خوب و قابل دفاع هستند و برخی هم هیچ نسبتی با ۱۲ شاخص اعلام شده رهبرانقلاب ندارند. پیش بینی: حداقل ۴ وزیر پیشنهادی موفق به اخذ رای اعتماد مجلس نمیشوند.نایب رئیس مجلس شورای اسلامی هم گفت: ما در مجلس برای بررسی صلاحیت پیشنهادی ۳۶ ساعت زمان نیاز داریم؛ لذا احتمالا چهار روز جلسات متوالی مجلس در هفته آینده تشکیل میشود. حمیدرضا حاجیبابایی در پایان جلسه علنی مجلس با اشاره به معرفی وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم گفت: کمیسیونهای تخصصی مجلس یک هفته فرصت برای بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی را دارند. حتما مجلس با انصاف و مطابق با شاخصهای رئیسجمهور موضوع را پیگیری میکند.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
دلدادگان سفر اربعین به روایت سطرها
بیستویکمی در پاریس به لطف کشتی و تکواندو
افزایش اجاره بها بیش از 25 درصد تخلف است
دور تازه تنش در بنگلادش
وقت برای انتقاد زیاد است!
غوغای دهه هشتادیها در پاریس
سایه روشن های یاران پزشکیان
کریمبودن امام حسن(ع) در یک وادی دیگر است
جنگ «همه علیه همه» در شمال سوریه
مردم حرف دلشان را در روزنامه خراسان می بینند
گانگسترهای نزاع مسلحانه خونبار شکار شدند
سلامت؛ پایمال بودجه های ناکافی
خودروسازی رکورددار بیشترین ارزبری در صنایع