روزنامه جوان
1403/05/23
ظرفیت تمدنی اربعین در برابر صنعت توریسم
تمدن مادی غرب در چند سده اخیر برای برپایی و شکلگیری خود به ارکان مختلفی تکیه زده و در ادامه پس از شکلگیری یک تمدن ابتدایی و حداقلی، برای بسط فرهنگ، اندیشه، جهانبینی خود و گسترش قلمرو فکری این تمدن، از ابزارهای مهم و متعددی بهرهجویی کرده است.غرب با ساخت جلوههای پرزرق مادی در شهرها و سرزمینهای خود و ایجاد «جاذبههای بصری» نظیر آسمانخراشهای بلند چراغانیشده و سازههای بزرگ و چشمنواز و فراهم کردن «جاذبههای جنسی» از طریق کلوبهای شبانه و کارگران جنسی و اشاعه فرهنگ برهنگی، مدلینگ و همچنین «جاذبههای صنعتی» نظیر کارخانجات عریض و طویل و کمپانیهای بزرگ و درآمدزا و هتلهای مرفه، ناگهان با پردهبرداری از «صنعت توریسم» جهانیان را به تماشای این کارناوال رنگارنگ و چراغانی خود در شهرفرنگ فراخواند و دروازه شهرها، خیابانها، پلها و برجهای عظیمالخلقه را بهروی کرورکرور مردم انگشت به دهان جهان گشود. دیری نپایید که گردشگری
- گرچه پیشتر در قالب مسافرتهای ساده در جهان رایج بود- اینبار در قالب یک صنعت و مأموریت با ابعاد، حجم بزرگ و در قامت صنعت جدی توریسم، مقدمات بسط فرهنگی تمدن غرب در جهان را فراهم کرد.
در قرون ۱۸ و ۱۹ کانسپت «فرنگدیدگی» به سرعت در کشورهای جهان، خصوصاً در مشرقزمین ایجاد شد و فرنگدیدهها که از روشنفکران و محصلان تا پادشاهان عیاش کشورها را دربرمیگرفت، میان مردمان خود به راه افتادند به تحقیر ملیت و فرهنگ خود، تمجید و بزرگداشت فرهنگ و تمدن غرب.
اکنون در قرن بیستویکم نظریهپردازان علوم اجتماعی و تمدنپژوهان بزرگ جهان بر این عقیدهاند که برای مقابله در برابر جریان تمدنی غرب، ایستادگی در برابر مظاهر سطحی و جزئی آن کارساز نیست بلکه باید با تمام قوا در مقابل بازوان اصلی و بنیادهای تمدنی آن قدعلم کرد. اندیشمندان شیعه بر این عقیدهاند در جریانسازی جبهه حق در برابر جبهه باطل، ابزاری که یارای تقابل جدی و قدرتمندانه در برابر «صنعت توریسم» و قابلیت اقامهشدن در برابر این جریان را دارد، مفهوم «زیارت» است.
در توریسم محوریت حرکت، با لذتهای شخصی و مصرفهای فردی توریست است، حال آنکه مفهوم زیارت حول محور «امام» اقامه میشود و زائر حرکت خود را ذیل مقام امام خوانش میکند. زیارت اربعین نمود اتم و اکمل مفهوم زیارت شیعی است که در سالهای اخیر با طرز میزبانی اعجابانگیز و نمایانکردن خلقیات خاص اربعینی و ایجاد الفت و محبت قلبی میان میهمان و میزبان ثابت کرده است ظرفیت بسیاری برای بسط و گسترش فرهنگ شیعی و اقامه تمدنی در برابر صنعت مادی توریسم دارد.
اربعین زمین بازی تمدنها و معادلات سفر و گردشگری را از «مادیات و رفاه و زرق و زینت» به «امامت و محبت و الفت» تغییر داده و با جذب میلیونی زائران از سراسر جهان و از اقوام و ادیان مختلف نشان داده است اتفاقاً در دنیای امروز پس از چند سده مادیگرایی و فردمحوری و اصالت انسان، این سبک از گردشگری و روابط عمیق انسانی جاذبههایی فراتر از جاذبههای بصری، جنسی و صنعتی برای شکلگیری تمدن داراست.
زیارت اربعین امروز فراتر از یک حرکت مذهبی ساده به مقصدی در عراق، قابلیت گسترش فرهنگ جبهه حق و کمک به پایهریزی تمدن اسلامی و ظهور تمامقد در برابر صنعت اومانیستی توریسم را دارد.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
حق قانونی پاسخ ما به متجاوز محفوظ است
نظر مثبت کمیسیونها به اکثر وزیران پیشنهادی
بنا نداریم با بدگویی و نفی دولت قبل ضعفهایمان را بپوشانیم
«روباتیک ایران» نایبقهرمان جهان شد
ظرفیت تمدنی اربعین در برابر صنعت توریسم
«دستور سکوت» نتانیاهو از وحشت پاسخ ایران
بنزین دولت انگلیس بر اسلامهراسی دستراستی
سنددار شدن سینما با وجود مخالفت پدرخواندهها
اتباع مجرد تا پایان سال اخراج میشوند
ما و ۲ رشته مدالآور
المپیک با ما شوخی نداشت!
بازگشت آزادگان تزریق خون تازه در رگهای انقلاب بود
جراح زیر تیغ!