تنفس مصنوعی به بورس
گروه اقتصاد کلان: برای دومین هفته متوالی بازار سرمایه تهران با محدودیت دامنه نوسان به کار خود پایان داد. شاخص کل بورس تهران در انتهای هفته پایینتر از مدت مشابه هفته قبل ایستاد تا بازدهی شاخص کل بورس برای پنجمین هفته متوالی منفی شود. به گزارش «تجارت»، وضعیت نامطلوب بازارهای جهانی، تنشهای منطقهای، ناترازی مصرف برق و قطعی برق صنایع و شرکتها در تابستان، ابلاغیهها و قوانین ناگهانی، ترور اسماعیل هنیه در تهران و انتظار برای اقدام تلافیجویانه ایران، کاهش سودآوری شرکتهای بورسی و فراخوان ثبتنام ایرانخودرو دلایل اصلاح پنج هفتهای بازار سرمایه است. در نقطه مقابل دلار نیما روند صعودی به خود گرفته است از ابتدای سال جاری رشد نزدیک ۱۱ درصدی داشته و اختلاف آن با دلار آزاد نسبت به شروع سال جاری کاهش ۲۴ درصدی دارد. این اتفاق در شرایط نامساعد بازارهای جهانی شرایط سودآوری شرکتهای صادراتی را بهبود میبخشد ولی برای شرکتهای وارداتی مطلوب نیست زیرا هزینه ریالی شرکتهای وارداتی را افزایش میدهد. با مصوبه سازمان بورس ضریب اعتباری به ۷۵ درصد افزایش یافت، یعنی سهامداران میتوانند تا ۷۵ درصد از سبد سهام خود اعتبار خرید سهام دریافت کنند. حدنصاب سرمایهگذاری ده درصدی صندوقهای درآمد ثابت در سهام نیز یک سال دیگر تمدید شده است.
اما بسته حمایتی بانک مرکزی از شرکت های تولیدی حاضر در بازار سرمایه در قالب خط اعتباری جدید در هفته گذشته رونمایی شد. اما خیلی ها از حمایت را دیرهنگام دانشتند و گفتند که این حمایت در شرایطی است که حاشیه سود تولید به کمتر از 13 درصد رسیده و
شرکت های بورسی در تنگنای شدید قرار گرفته اند. البته وعده حمایتهای مالی بانک مرکزی از شرکتهای بازار سهام، با تضمین اوراق و اعطای وامهای ارزی به شرکتهای معدنی و پتروشیمی تا حدودی به یاری بورس تهران آمده است. هرچند بهطور تاریخی، حمایتهای مقطعی در برهههای حساس برای بازار سرمایه کارآمدی کافی را نداشته است، اما یک رونق نسبی را برای بازار به ارمغان میآورد. حال خوب بورس به حمایت واقعی از اقتصاد با کنترل تورم و تک نرخی کردن ارز احتیاج دارد. سه اقدام 360 همت انتشار اوراق برای سرمایه درگردش شرکتها، انتشار 2میلیارد یورو اوراق صکوک ارزی برای طرحهای توسعه پتروشیمی و معدن و انتشار 1.5 میلیارد یورو وام ارزی برای شرکت های بورسی، برای شرکتهای بورسی امید را به بازار روز گذشته تزریق کرد، همچنین شنیدههای حاکی از آن است که دو اقدام دیگر در جهت حمایت بازار انجام شده است. افزایش ضریب اعتباری کارگزاریها از 70 درصد به 75 درصد و تمدید 10 درصدی سهام داری صندوقهای درآمد ثابت تا یک سال . با این حال انتقادها به انتشار گواهیسپرده 30 درصدی توسط بانک مرکزی افزایش یافته و اهالی بازار معتقدند در نرخ تورم نیز تاثیر بسزایی نداشته است. بورس برای بازگشت به دوران اوج، به سوخت کاهش تدریجی نرخ بهره و رشد دلار نیما در کوتاه مدت احتیاج
خواهد داشت. در بلند مدت نیز کنترل نرخ تورم، رفع تحریمها و رشد اقتصادی، به رونق گسترده بازار کمک خواهند کرد.
محمود گودرزی مدیرعامل بورس تهران هم خبر از انتشار اوراق اختیار تبعی فروش برای ۵۲ ناشر برتر بورسی خبر داد. این اوراق که بیمه سهام نیز نامیده میشود برای خریداران خود این شرایط را فراهم میکنند تا در تاریخ سررسید اوراق، اگر قیمت سهام پایینتر از قیمت مندرج در اوراق بود، اوراق خود را با قیمت بالاتر از بازار و باقیمت مندرج در اوراق اختیار تبعی فروش به فروش برسانند. محمدرضا فرزین رییس بانک مرکزی هم از حمایت بانک مرکزی و بانکهای زیرمجموعه در بازار سرمایه برای خرید سهام سخن گفت.
حال در هفته پیشرو پارامترهای کاهشی و افزایشی بازار سرمایه در برابر یکدیگر قرار خواهند گرفت و در برابر یکدیگر زورآزمایی خواهند کرد تا تعیین کننده روند بازار در هفته آتی باشند.
شاخص کل در محدوده یک میلیون و ۹۹۸ هزار واحد قرار دارد و در روز چهارشنبه خروج پول حقیقی از صندوقهای درآمد ثابت و صندوقهای طلا ثبت شد و تنها بازار سهام و حق تقدم ورود پول حقیقی اندکی را ثبت کردند.
حمایت معتبر طلای آبشده
بازار ارز در این هفته مانند بازار سرمایه روند اصلاحی داشت و دلار تهران در این هفته کانال ۶۰ هزار تومان را از دست داد وارد کانال ۵۸ هزار تومان شد و در لحظه نگارش این گزارش در محدوده ۵۹ هزار و ۲۰۰ تومان قرار گرفته است. تتر که روز قبل پایینتر از دلار تهران معامله میشد در روز جاری به دلار تهران رسید. کاهش اونس جهانی طلا در روزجاری سبب کاهش قیمت اقلام سکه و طلای آب شده در بازار تهران شد. طلای آب شده امروز کانال ۱۵ میلیونی را از دست داد حباب طلای ابشده در روز جاری منفی شد و در محدوده منفی ۲۳۴ هزار تومان قرار گرفته است. در صورتی که روند اصلاحی طلای آب شده ادامه پیدا کند محدوده ۱۵ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان حمایت معتبر طلای آبشده خواهد بود. حباب سکه امامی در کانال ۱۷ درصدی قرار گرفته و حباب درهم در محدوده منفی ۱۹۸ تومان قرار دارد.
جزییات خروجی های بورس
معاملات چهارمین هفته از مردادماه در شرایطی بسته شد که بازار، دومین هفته از دامنه یک درصدی را پشت سر میگذاشت. با این حال شاخصهای بورسی در این هفته نیز کاهش ارتفاع دادند و وضعیت وخیمی را برای پرتفوی سهامداران رقم زدند. همچنین لازم به ذکر است بیش از یک همت پول طی سه روز اخیر از بورس خارج شده که به نظر میرسد به سمت خودرو رفته است. معاملات هفته چهارم مردادماه به پایان رسید و برآیند آن کندل هفتگی شاخصهای بورسی را نزولی کرد. به طوری که شاخص کل طی پنج روز معاملاتی این هفته حدود 0.22 درصد افت کرد و از ارتفاع دو میلیون و دو هزار واحد در پایان هفته گذشت و به یک میلیون و 998 هزار واحد در پایان بورس این هفته رسید.
این روند در شاخص هموزن نیز دیده شده است؛ به طوری که شرکتهای کوچک و متوسط بازار سهام در این هفته به طور میانگین 0.33 درصد کاهش قیمت پیدا کردند. در نهایت نیز تابلو بورس تهران رقم شاخص هموزن را 633 هزار واحد نشان داد.
همچنین باید گفت بازار سهام طی پنج روز معاملاتی این هفته به طور میانگین روزانه 3.72 میلیارد برگه سهم حجم خورد و ارزش معادل هزار و 660 میلیارد تومانی را رقم زد. گفتنی است حدود هزار و 71 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام در این هفته خارج شده است.
با توجه به دوره تازه ثبت نام خودرو توسط شرکت ایرانخودرو، به نظر میرسد خروج پول سنگین هفتگی که با وجود دامنه محدود یک درصدی رخ داده، هدف بازار خودرو را دنبال کرده است. به این ترتیب میتوان گفت، خودرو در چهارمین هفته مردادماه، پول و تقاضای بورس را جارو کرد.
خروج پول از صندوقهای درآمد ثابت
بررسی اخبار بازار سهام نشان میدهد، از روز 20 مرداد پول حقیقی از صندوقهای درآمد ثابت خارج شده است. بررسیها نشان میدهد این روند به دلیل طرح قرعه کشی ایران خودرو برای فروش خودروهای تولیدی 1403 بوده است. حال باید دید پس از قرعه کشی آیا این پول به بورس باز خواهد گشت یا وارد بازارهای سفته بازی میشود؟ بازار سهام دومین هفته متوالی را با محدودیت دامنه یک درصدی نوسان به پایان رساند. این روند سبب شد تا رقم بازدهی سهمهای پربازده و کمبازده یکسان شود بررسی روند سهمهای بازار سهام در هفته چهار مردادماه نشان میدهد، پنج سهم تپسی، وبانک، کایتا، بنو و شفام در این هفته حدود چهار درصد بازدهی داشتند و در صدر جدول بیشترین بازدهی قرار گرفتند. در طرف دیگر ماجرا دو سهم فسدید و فبیرا با افت پنج درصدی بیشترین کاهش را در این هفته تجربه کردند و به سطوح 11 و 615 و 174 تومانی رسیدند.
همچنین سه سهم تکنو، کیا و چکارن نیز دیگر سهمهای کمبازده بورس این هفته بودند.