روزنامه اعتماد
1403/05/29
میتوان فقر را مهارکرد
گروه سياسينطق ميدري در نشست روز گذشته پارلمان توجهات بسياري را به خود جلب كرد؛ نطقي كه طنين آن از راهروهاي بهارستان فراتر رفت و افكار عمومي را تحت تاثير قرار داد. نطقي كه ميدري در آن نشان داد تا چه اندازه تخصصي و علمي به مقولات مينگرد و به موضوعات ميپردازد. او خطاب به مجلس از ريشههاي شكلگيري انديشههاي عدالتمحور سخن گفت و از ضرورت عبور از اختلافات براي دستيابي به توسعه و وفاق گفت.
احمد ميدري، وزير پيشنهادي تعاون، كار و رفاه اجتماعي ديروز در صحن علني مجلس حضور يافت و به دفاع از برنامههاي خود پرداخت. وي اشاره كرد كه نطق آماده شدهاش بيشتر به مسائل كاركردي وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي ميپردازد، اما با توجه به نكاتي كه توسط نمايندگان مجلس مطرح شد، ترجيح داد به سوالات و دغدغههاي آنان بيشتر تاكيد كرده و پاسخ بدهد.
وزير پيشنهادي تعاون، كار و رفاه اجتماعي توضيح داد: «ابتدا بايد به جايگاه وزارت كار در سطح جهاني بپردازيم و نشان بدهيم كه چطور برنامه وفاق ملي دكتر پزشكيان با وظايف اصلي اين وزارتخانه هماهنگي دارد. وزارت كار در اوايل قرن بيستم ايجاد شد تا مبارزات سياسي را به مذاكرات اقتصادي تبديل كند. در آن زمان، انديشههاي ماركسيستي نظام سرمايهداري را به شدت تهديد ميكردند. اما انديشمنداني كه به دنبال اصلاح نظام سياسي به جاي دگرگوني كامل آن بودند، راهحل را در تغيير نگرشها و تبديل نارضايتي كارگران از شرايط صنعتي شدن به بخشي از نظام سياسي يافتند.»
وي افزود: «از دل اين انديشهها بود كه سوسيال دموكراسي به جاي ماركسيسم جايگزين شد و نظام سرمايهداري را نجات داد. اين تاريخچه نشان ميدهد كه وزارت كار، با ريشهاي در تحولات بزرگ اقتصادي و اجتماعي، ميتواند نقشي كليدي در تحقق برنامههاي وفاق ملي ايفا كند.»
ميدري با اين توضيحات تلاش كرد تا ارتباط عميق ميان برنامههاي وزارت كار و اهداف دولت وفاق ملي را براي نمايندگان روشنتر كند و اهميت كاركرد اين وزارتخانه را در تحولات سياسي و اقتصادي كشور به تصوير بكشد.
وزير پيشنهادي تعاون، كار و رفاه اجتماعي به تحليلهايي از اقتصاددان بزرگ ژوزف شومپتر اشاره كرد. وي با بيان اينكه كتابهاي شومپتر به ۶۰ زبان ترجمه شده، گفت: «شومپتر معتقد است كه نظام سرمايهداري بهترين نظام اقتصادي است، اما انديشههاي ماركسيستي باعث شدهاند كه اين نظام با خطرات جدي مواجه شود. او تأكيد دارد كه تا زماني كه نتوانيم جايگزيني مناسب براي اين انديشهها ايجاد كنيم، نميتوانيم با سياستهايي كه دولت امريكا در عصر پارتيسم انتخاب كرده، ثبات را به جامعه بازگردانيم.»
ميدري افزود: «به عنوان فردي كه بيشتر در حوزه پژوهش فعال بودهام، همواره دغدغه اين را داشتهام كه چگونه ميتوانيم ثبات سياسي را در ايران حاكم كنيم و منازعات سياسي را به وفاق ملي تبديل کنیم. در ايران، از زمان انقلاب مشروطه تاكنون، آنچه بر كشور حاكم بوده، منازعات داخلي بوده است؛ نه بين دشمنان و دوستان، بلكه بين خود تحول خواهان.»
وي در ادامه به تاريخ انقلاب مشروطه اشاره كرد و گفت: «در انقلاب مشروطه، افرادي، چون شيخ فضلالله نوري، آيتالله بهبهاني و ستارخان نه به دست دشمنان مشروطه، بلكه به دست خود مشروطهخواهان كشته شدند. آيا در مشروطه، آيتالله يزدي طباطبايي، آخوند خراساني يا شيخ فضلالله نوري مقصر خطاها بودند؟»
ميدري با اشاره به رويدادهاي تاريخي نظير كودتاي ۲۸ مرداد نيز گفت: «۲۸ مرداد در زماني به كودتا منجر شد كه بسياري از كشورهاي ديگر در استقلال خود موفق شده بودند و منابع خود را ملي كرده بودند. اين نشاندهنده پيچيدگيها و چالشهاي منازعات داخلي در كشور ماست كه نيازمند نگاه عميقتر و سياستهاي جامعتر براي رسيدن به وفاق ملي است.»
ميدري با اين سخنان، به دنبال آن بود كه تأكيد كند تا زماني كه ريشههاي منازعات داخلي شناسايي و حل نشوند، نميتوان به ثبات و پيشرفت پايدار در كشور دست يافت.
احمد ميدري، به تاريخچه و چالشهاي سياسي ايران اشاره كرد. وي با تأكيد بر اينكه عدم وفاق ملي باعث شده كه رويدادهايي مانند كودتاي ۲۸ مرداد به داغي بر دل ايرانيان تبديل شود، گفت: «اين اتفاقات به اين دليل به وقوع پيوست كه نتوانستيم به وفاق و همبستگي برسيم. اگر به دهههاي ۶۰، ۷۰، ۸۰ و حتي امروز نگاهي بيندازيم، خواهيم ديد كه اختلافات ميان برادران همواره در كشور حاكم بوده است. اين اختلافات خانمانسوز مانع از آن شده كه بتوانيم از فرصتها به خوبي بهرهبرداري كنیم.»
ميدري با اشاره به تجربيات خود در زمينه تحقيق و پژوهش گفت: «من بيش از ۲۰ سال است كه در اين زمينه فعاليت دارم. در جلسات كميسيون فرهنگي نيز به مدت ۴۰ دقيقه صحبت كردم و توضيح دادم كه چرا اين گذشته بر ما تحميل شده و ما بايد چه اقداماتي انجام بدهيم. آنچه من و گروهي از اصلاحطلبان به آن رسيدهايم، اين است كه اصلاحطلبان فرزندان ايران هستند، برخاسته از انقلابند و وفادار به انقلاب و نظام جمهوري اسلامي. اين نظام كه با ۲۵۰ هزار شهيد به يك درخت تنومند تبديل شده، ميتواند همه فرزندان خود را زير سايه خود جمع كرده و از ميوههاي خود بهرهمند سازد.»
وي با تأكيد بر اينكه سياست حذف نبايد در كشور دنبال شود، افزود: «ما با اقدامات صرفا سياسي نميتوانيم وفاق ملي را ايجاد كنيم؛ وفاق ملي بايد در عرصه انديشه صورت بگيرد. به همين دليل است كه مقام معظم رهبري بر الگوي ايراني - اسلامي پيشرفت و جهاد تبيين تأكيد دارند. مساله اصلي ايران، هم در سطح داخلي و هم در سطح خارجي، عدم وفاق و همبستگي است. اين چيزي است كه من به عنوان يك پژوهشگر به آن رسيدهام و معتقدم كه راهحل مشكلات كشور نيز در گروی اين وفاق است.»
ميدري با اين بيانات تلاش كرد تا اهميت وفاق ملي و نقش انديشه و تفاهم را در حل مشكلات سياسي و اجتماعي كشور برجسته سازد و تأكيد كرد كه تنها از طريق همبستگي ميتوان به آيندهاي روشنتر دست يافت.
وزير پيشنهادي تعاون، كار و رفاه اجتماعي، به چالشهاي تاريخي ايران از انقلاب مشروطه تا امروز پرداخت. وي با تأكيد بر اينكه ايران همواره در برابر هجوم بيگانگان ايستادگي كرده و تمدنسازي كرده است، گفت: «ايران در طول تاريخ، همواره الگوي سياستورزي و انديشهورزي بوده است. در عصر صفويه، ما توانستيم تمدني نو بنا كنيم، چرا كه به سنتهاي تاريخي ايران بازگشتيم. اين سنت تاريخي به ما آموخته كه مردم و حكومت بايد در كنار هم باشند تا هم دولتي كارآمد و هم جامعهاي قوي داشته باشيم؛ اصلي كه متأسفانه از انقلاب مشروطه به بعد به فراموشي سپرده شد.»
ميدري با اشاره به نقش جامعه روشنفكري در ايران افزود: «جامعه روشنفكري ما، از زمان انقلاب مشروطه تا به امروز، به سمت دولتستيزي گرايش پيدا كرده و به جاي كمك به پيشرفت جامعه، به نقدهايي پرداخته كه به دولت آسيب رسانده و زمينه مداخله خارجي را فراهم كرده است. اين روند در مقاطع مختلف تاريخي، ازجمله انقلاب مشروطه، كودتاي ۲۸ مرداد و پس از انقلاب اسلامي، مشاهده شده است.»
وي با تأكيد بر نقش نهادهاي مدني در جامعه گفت: «دولت ما به عنوان يك دكترينساز بايد نهادهاي مدني را در جامعه تقويت كند. اما متأسفانه، تا زماني كه برخي افراد و گروهها در ايران به دنبال محدودسازي نهادهاي مدني هستند، در هر انتخابات رياستجمهوري، از سال ۱۳۷۶ تا به امروز، شاهد غافلگيريهاي سياسي خواهيم بود. علت اين غافلگيريها عدم وجود احزاب سياسي قوي و نهادهاي مدني گسترده است.»
ميدري ادامه داد: «به دوستان اصلاحطلب پيشنهاد دادهام كه براي توانمندسازي جامعه و كارآمدسازي حكومت، از الگوي صفوي بهره بگيرند؛ الگويي كه نه تنها در ايران، بلكه در سطح جهاني مورد توجه كشورهاي پردرآمد قرار گرفته است. در دوران صفويه، نهادهاي مدني مانند روحانيت شيعه، اصناف، ارامنه، هنرمندان و شاعران همگي در كنار دولت قرار داشتند و اين همكاري باعث شد تا نظام سياسي و اجتماعي كشور تقويت شود.»
وي همچنين اشاره كرد كه بيش از 10 سال است كه در جهاد دانشگاهي مركزي نهادي را با هدف توانمندسازي حكومت و جامعه ايجاد كرده است. اين نهاد بر اساس الگوي صفوي و با هدف همگرايي ميان دولت و جامعه فعاليت ميكند و به دنبال آن است كه با ايجاد همكاري و وفاق ميان نهادهاي مختلف، به تقويت هر دو حوزه بپردازد.
ميدري با اين سخنان، بر اهميت همكاري ميان دولت و نهادهاي مدني و ضرورت تقويت اين همكاريها براي ايجاد ثبات و پيشرفت پايدار در كشور تأكيد كرد و به دنبال آن بود تا نمايندگان مجلس را به اهميت بازگشت به اصول و سنتهاي تاريخي ايران براي ايجاد جامعهاي قدرتمند و دولتي كارآمد متوجه سازد.
احمد ميدري، وزير پيشنهادي تعاون، كار و رفاه اجتماعي در ادامه سخنان خود در صحن علني مجلس شوراي اسلامي، بر اهميت يادگيري از تاريخ و استفاده از تجربيات گذشته تأكيد كرد. وي خطاب به نمايندگان مجلس گفت: «همان طور كه در اينجا به شما گفتم، سخنانم در كميسيونها اصلا تازه نبوده و تمام حرفهايي كه امروز مطرح كردم، بيش از ۱۰ سال پيش در روزنامهها و ميزگردهاي مختلف بيان كرده بودم. از شما ميخواهم با نگاهي كه جناب آقاي پزشكيان آورده، دوره جديدي را آغاز كنيم. ما يا از تاريخ درس ميگيريم و آيندهاي نو ميسازيم، يا اسير تاريخ ميشويم و آينده را ويران ميكنيم. امروز فرصتي داريم تا يك دوره جديد را آغاز كنيم.»
ميدري در ادامه بيان كرد: «در اين دوره، بايد اختلافات خود را نه در تريبون مجلس و نه در نشريات، بلكه در ميز مذاكره حل و فصل كنيم. ما ميتوانيم بر سر اهدافي كه نظام و مقام معظم رهبري تأييد كردهاند، اختلاف نظر داشته باشيم. اما در شيوهها، نميتوانيم به يكساني كامل برسيم. من نميتوانم مانند بعضي از دوستان باشم؛ ما متفاوت هستيم. اما اين تفاوت، قدرت نظام جمهوري اسلامي است و از طريق آن، ميتوانيم بيشترين پايگاه اجتماعي را براي نظام سياسي ايران خلق كنيم.»
وي با تأكيد بر تعهد خود به نظام جمهوري اسلامي گفت: «اين پروژه من بوده است؛ چه در دولت باشم، چه در دانشگاه، هميشه سرباز نظام خواهم بود. بر اساس سنت انديشهورزي كه بزرگان ما مانند شيخ اجل سعدي و امام محمد غزالي داشتهاند، خودم را در كنار نظام ميدانم و تلاش ميكنم فاصله بين نظام سياسي و مردم را كاهش بدهم. اين رسالتي است كه با يادگيري از انديشمندان بزرگ ايراني بايد دوباره به ياد بياوريم.»
ميدري همچنين بر اهميت نهادهاي علمي و رابطه آنها با حكومت تأكيد كرد و افزود: «اين وظيفه ماست كه نهادهاي علمي را در كنار حكومت نگه داريم. اين مسالهاي است كه شايد به انديشه مربوط شود، و من به عنوان يك دانشگاهي، بخشي از اين مطالعات را انجام دادهام. اما در وزارت كار، همان طور كه خدمتتان عرض كردم، هدف من اين است كه با تكيه بر اين انديشهها، براي ايجاد وفاق ملي و تقويت رابطه بين دولت و جامعه تلاش كنم.»
با اين بيانات، احمد ميدري تلاش كرد تا نمايندگان مجلس را به اهميت استفاده از تاريخ و انديشههاي بزرگان ايراني براي حل چالشهاي كنوني و ايجاد آيندهاي پايدارتر و قويتر براي ايران متوجه سازد.
وزارت كار بايد برابري در آموزش و سلامت را تضمين كند و نقش مدعيالعموم فقرا را به رسميت بشناسد
وزير پيشنهادي تعاون، كار و رفاه اجتماعي، بر لزوم توجه به برابري در آموزش و سلامت به عنوان نشانههاي كارآمدي دولت تأكيد كرد. وي ضمن تأكيد بر استفاده از ظرفيتهاي فراكسيونهاي مختلف براي تدوين برنامههاي شهري و منطقهاي، به نمايندگان گفت كه وزارتخانه مسوول است تا وضعيت فقر مردم را از جنبههاي مختلف، ازجمله درآمد، آموزش، بهداشت، و دسترسي به خدمات بانكي به دولت گزارش بدهد.
ميدري با انتقاد از وضعيت كنوني، به ويژه در بخشهاي آموزش و درمان گفت كه امروز وضعيت آموزش در ايران از برخي كشورها حتي خصوصيتر شده و پرداخت از جيب مردم براي درمان به بالاي ۶۰ درصد رسيده است. وي افزود: «دولتها ديگر در اروپا و كشورهاي پيشرفته، سه وظيفه امنيت، آموزش، و بهداشت را به ديگري واگذار نميكنند و برابري در اين امور را محقق كردهاند. ما در وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي موظفيم اين مسائل را مديريت كنيم و از شما ميخواهم كه نقش وزارتخانه به عنوان مدعيالعموم فقرا را به رسميت بشناسيد.»
ميدري تأكيد كرد كه وزارتخانه بايد بر اساس قانون، هر سال گزارشي از وضعيت فقر و دسترسي به خدمات پايه ارائه بدهد و به دستگاهها اعلام كند كه آيا فقر در حال افزايش است يا كاهش؟
پيوست عدالت براي همه طرحها ضروري است و با همكاري دولت و بخش خصوصي ميتوان فقر را مهار كرد
احمد ميدري به ضرورت وجود پيوست عدالت براي تمامي طرحها و سياستها اشاره كرد. وي با بيان اينكه تاكنون پيوست عدالت براي هيچيك از طرحها و لوايح تهيه نشده است، تأكيد كرد: «مقام معظم رهبري در سال ۱۴۰۰ فرمودهاند كه هر طرح و سياست بايد پيوست عدالت داشته باشد. متأسفانه تا كنون پيوست عدالت براي طرحها و لوايح اجرايي نشده است.»
ميدري ادامه داد كه براي كنترل و مهار فقر به صورت لحظهاي و جلوگيري از افزايش نابرابري، نياز به اجراي اين پيوست عدالت وجود دارد. وي گفت: «ما ميتوانيم با همكاري دولت و بخش خصوصي گامهاي بزرگي برداريم. به عنوان نمونه، تا سال ۱۳۹۲ توزيع كالاهاي كوپني توسط دولت به شيوه سنتي انجام ميشد كه اين فرآيند ناكارآمد و گاهي همراه با فساد بود. هنگامي كه دولت دكتر روحاني به دنبال توزيع سبد كالا بود، ما به عنوان معاونت رفاه از روشهاي سنتي انتقاد كرديم و با تغيير رويكرد، ظرف مدت ۴ ماه توانستيم توزيع كالا را به صورت الكترونيكي و كارآمد در همه فروشگاهها انجام بدهيم.»
ميدري همچنين اشاره كرد كه اين رويكرد جديد با همكاري بانك مركزي و بخش خصوصي به خوبي اجرايي شد و خوشبختانه دولت سيزدهم نيز به اين مسير ادامه داده است. وي تأكيد كرد كه براي مقابله با فقر و نابرابري، همكاري نزديك دولت و بخش خصوصي ضروري است و بايد از اين تجربيات براي بهبود سياستها و برنامهها استفاده شود.
احمد ميدري به ضرورت وجود پيوست عدالت براي تمامي طرحها و سياستها اشاره كرد. وي با بيان اينكه تاكنون پيوست عدالت براي هيچ يك از طرحها و لوايح تهيه نشده، تأكيد كرد: «مقام معظم رهبري در سال ۱۴۰۰ فرمودهاند كه هر طرح و سياست بايد پيوست عدالت داشته باشد. متأسفانه تا كنون پيوست عدالت براي طرحها و لوايح اجرايي نشده است.» ميدري ادامه داد كه براي كنترل و مهار فقر به صورت لحظهاي و جلوگيري از افزايش نابرابري، نياز به اجراي اين پيوست عدالت وجود دارد. وي گفت: «ما ميتوانيم با همكاري دولت و بخش خصوصي گامهاي بزرگي برداريم. به عنوان نمونه، تا سال ۱۳۹۲ توزيع كالاهاي كوپني توسط دولت به شيوه سنتي انجام ميشد كه اين فرآيند ناكارآمد و گاهي همراه با فساد بود. هنگامي كه دولت دكتر روحاني به دنبال توزيع سبد كالا بود، ما به عنوان معاونت رفاه از روشهاي سنتي انتقاد كرديم و با تغيير رويكرد، ظرف مدت ۴ ماه توانستيم توزيع كالا را به صورت الكترونيكي و كارآمد در تمامی فروشگاهها انجام بدهيم.» ميدري همچنين اشاره كرد كه اين رويكرد جديد با همكاري بانك مركزي و بخش خصوصي به خوبي اجرايي شد و خوشبختانه دولت كنوني نيز به اين مسير ادامه داده است. وي تأكيد كرد كه براي مقابله با فقر و نابرابري، همكاري نزديك دولت و بخش خصوصي ضروري است و بايد از اين تجربيات براي بهبود سياستها و برنامهها استفاده شود.
همكاري با بخش خصوصي و گسترش آموزش فني حرفهاي براي تحول در رفاه اجتماعي
وزير پيشنهادي تعاون، كار و رفاه اجتماعي بر اهميت همكاري با دستگاههاي اجرايي و بخش خصوصي براي گسترش آموزش فني و حرفهاي، توسعه تعاونيها و اشتغال خانگي تأكيد كرد. وي گفت: «ما بايد با همكاري دستگاههاي مختلف و بخش خصوصي، برنامههاي توسعه را اجرايي كنيم تا تحولات بزرگي در حوزه رفاه اجتماعي ايجاد كنيم.» ميدري به پايگاه رفاه ايرانيان اشاره كرد و افزود كه دولت كنوني، همانند دولت قبلي، اين مسير را ادامه داده و بهبود بخشيده است. وي همچنين درباره مشكلات موجود در نظامهاي اطلاعات آماري گفت: «پايگاه رفاه ايرانيان مشكلاتي دارد، اما بايد بهبود يابد.»
وي در پاسخ به سوالات درباره سياستهاي كلي جمعيت و سالمندي، تأكيد كرد كه بايد اقدامات لازم بر اساس قانون جهاني جمعيت و برنامه هفتم توسعه انجام شود. ميدري درخواست كرد كه مركز پژوهشهاي مجلس و دستگاههاي دولتي ارزيابي دقيقي از اثربخشي سياستهاي جمعيتي انجام بدهند و بر سياستهاي موثرتر تأكيد كنند.
ميدري همچنين به سياستهاي كلي تأمين اجتماعي مصوب مقام معظم رهبري اشاره كرد و بر لزوم اجراي اين سياستها براي تحول در نظام رفاهي كشور تأكيد كرد.
شوك جمعيتي و چالشهاي آموزش و پرورش در دهه ۶۰
احمد ميدري در صحن علني مجلس به سوالات درباره شوك جمعيتي و چالشهاي آموزش و پرورش در دهه ۶۰ پاسخ داد. وي با اشاره به تحليلهاي خود به عنوان اقتصاددان، گفت: «در دهه ۶۰، افزايش جمعيت بدون برنامهريزي مناسب باعث شد كه سيستم آموزشي با مشكلات زيادي روبهرو شود. افزايش ناگهاني تعداد دانشآموزان از ۶ ميليون به ۱۳ ميليون در يك دهه، چالشهاي جدي را براي تأمين امكانات آموزشي ايجاد كرد.» ميدري افزود: «از افتخارات ما اين است كه با وجود اين مشكلات، توانستيم اين افزايش جمعيت دانشآموزي را مديريت كنيم و مدارس ابتدايي جديدي را راهاندازي كنيم تا نيازهاي آموزشي كودكان را برآورده كنيم.»
تدوين كتاب «توانمندسازي فقرا» و اجراي قوانين حمايتي از معلولان
وزير پيشنهادي تعاون، كار و رفاه اجتماعي، به سوالات درباره روشهاي مبارزه با فقر و مسائل مربوط به توانمندسازي فقرا پاسخ داد. وي با اشاره به كتاب «توانمندسازي فقرا» كه با مشاركت هزار نفر تدوين شده است، گفت: «اين كتاب تجارب جهاني در مبارزه با فقر را جمعآوري كرده و هيچ ربطي به سند «2030» ندارد. اطلاعاتي كه من به سازمانهاي مختلف از جمله امور خارجه و سازمان محيط زيست ارائه كردهام، تنها مربوط به دسترسي به فاضلاب و آب آشاميدني بوده و ارتباطي با برنامههاي مذكور نداشته است.»
ميدري همچنين به انتقادات مطرح شده درباره احكام برنامههاي توسعه پاسخ داد و گفت: «مركز پژوهشهاي مجلس، برنامههاي ارائه شده را به عنوان يكي از برنامههاي برتر دولتي ذكر كرده است. من در برنامهاي كه تقديم كردهام به تفصيل به مسائل راهبردي و احكام برنامه پرداختهام.»
وي به موضوع همسانسازي حقوق و حمايت از معلولان اشاره كرد و گفت: «در زمان معاونت رفاه، آييننامه قانون حمايت از معلولان را با همكاري انجمنهاي معلولان تدوين كرديم و به معاون اول دولت ارائه داديم. ما بايد به سمت اجراي قوانين حمايتي و همسانسازي حقوق بازنشستگان حركت كنيم.»
تصويب بيش از ۲۷۰ آييننامه و ضرورت وفاق ملي در دولت جديد
احمد ميدري به چالشهاي پيشروي دولت جديد اشاره كرد و گفت: «بيش از ۲۷۰ آييننامه بايد به تصويب دولت برسد و با توجه به اينكه دولت هنوز مستقر نشده، اين فرآيند زمانبر خواهد بود. نقدهايي كه مطرح شدهاند، صحيح است؛ اما نيازمند همكاري با دستگاههاي مختلف براي تصويب اين آييننامهها هستيم.» ميدري همچنين به لزوم عبور از اختلافات گذشته و تمركز بر وفاق ملي تأكيد كرد و افزود: «همان طور كه دكتر پزشكيان نيز اشاره كردند، بايد از گذشته عبرت گرفته و به جلو حركت كنيم. اختلافات گذشته بايد به عنوان عبرت براي آينده مورد استفاده قرار بگيرد. ما بايد با بهرهگيري از توانمنديهاي نظام سياسي و پختگيهاي به دست آمده از جريانهاي سياسي، دوران جديدي از وفاق ملي را رقم بزنیم.»
وي در پايان گفت: «اختلافات پيشين، اختلافات درون يك خانه بوده و اكنون زمان آن رسيده كه با همكاري و همدلي، به سمت آيندهاي بهتر حركت كنيم.»
سایر اخبار این روزنامه
میتوان فقر را مهارکرد
روز غلبه حاشيه بر متن
هشدار درباره پیامدهای بحران تولیدی بنگاهها
رنج نامه شيرين
فوت دختر ۱۲ساله پس از اقدامات دندانپزشكي تحت بيهوشي
۷۰0۰ صفحه برنامه
سيد عباس صالحي در شمايل ميانجي
الزامات مواجهه با تهديد به جنگ...
توافق براي ايران
وقتي قانون عليه رقابت باشد
دركي درست از حك شدگي اقتصاد در جامعه
مردي براي بازگشت به روزهاي طلايي نفت
نگاهي مختصر به جرم خيانت در امانت
موسيقي عنصر هويتساز
کار بزرگ مترجمان کلاسیکها
سوداي هدايتگري
خوشگلِ تهران
ميراث فرهنگ ساساني در تمدن ايراني-اسلامي
آتشبس دكوئيار و پايان جنگ
۷۰0۰ صفحه برنامه
سيد عباس صالحي در شمايل ميانجي
الزامات مواجهه با تهديد به جنگ...
توافق براي ايران
دركي درست از حك شدگي اقتصاد در جامعه