اما و اگرهای واردات خودرو
مصطفی پوردهقان
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس
بازار خودرو بازار بسیار حساسی است و نمیشود که با انتشار توئیت و کارهای رسانهای ادعای حل مشکل واردات را داشت؛ در این بازار باید اوضاع ارزی در نظر گرفته شود آن هم با توجه به شرایط خاصی که کشور در آن قرار دارد؛ اگر تکانه ارزی در کشور اتفاق بیفتد این تکانه به تورم ارزی و در ادامه به انتظارات ورمی میانجامد و سیاستی که بانک مرکزی در یک سال و نیم گذشته پیش گرفته و در پی آن در تثبیت نرخ ارز موفقیت نسبی حاصل و نقدینگی را کنترل کرده هدر میرود. ضرر این هدررفت را مردم متحمل میشوند و همه اینها به این دلیل اتفاق میافتد که ما بتوانیم با یک میلیارد دلار چند دستگاه خودرو وارد کنیم. اکنون که بانک مرکزی از اختصاص یک میلیارد دلار به واردات خودرو خبر داده سوال این است که این رقم به چه کسانی اختصاص داده شده است و با اختصاص این ارز که بازار انحصاری میشود، همچنین دولت پس از واردات مشکل تامین قطعات را چگونه میخواهد حل کند و اثر این واردات بر تولید داخل چه خواهد بود؟
اگر دولت میخواهد در صنعت خودرو اثرگذار باشد راهش تخصیص ارز برای واردات نیست و حرف ما در مجلس به آقایان وزرای اقتصاد و صمت و رئیس کل بانک مرکزی به عنوان مثلث تصمیمگیر حوزه اقتصادی این است که شما اگر میخواهید بازار خودرو را اصلاح کنید و مردم را راضی و دل رهبری را شاد کنید و اگر میخواهید انحصار را بشکنید و کیفیت را افزایش، قیمت را کاهش دهید، شان مردم را حفظ کنید و ایمنی خودروهای داخلی را با هدف حفظ جان و سلامت مردم بالا ببرید باید ارتباطات خود را با جهان گشایش دهید، چالشهای برآمده از تحریمها را رفع و فناوری را مانند دهههای ۷۰ و ۸۰ وارد کنید تا سرمایهگذاریهای مشترک شکل بگیرد و هم مردم خودروی باکیفیت سوار شوند و هم این استفاده ابزاری که به واسطه تحریمها از کشور ما میشود از بین برود. این یک سیاست پایدار و درست برای صنعت خودرو است که تکانه ارزی ندارد و حتی سبب ورود ارز به کشور میشود. آیا این یک میلیارد دلار که گفته شده به واردات خودرو اختصاص پیدا کرده قرار است به ایران خودرو و سایپا داده شود و آنها هم از کشورهای کلاس B و C منطقه خودرو وارد کنند و بعد از آن مردم را به انواع گرفتاریها مبتلا کنند و پس از چند ماه بانک مرکزی دوباره بگوید ارز ندارم.
بنابراین، ما در مجلس مخالف تخصیص این میزان ارز به واردات خودرو هستیم و این راهکار را سیاستی مُسکن میدانیم نه راه حل مشکلات صنعت خودروی کشور.