هیچ شهرک‌نشینی به شمال باز نمی‌گردد مگر با پایان جنگ در غزه

[عبدالباسط انصاری] شش‌ روز پس از ماجرای انفجار پیجرها در بیروت – که حداقل دو بار دیگر نیز تکرار شد و وسایل الکترونیکی دیگری را نیز شامل می‌شد – رژیم جنایتکار صهیونیستی، بعدازظهر جمعه مجدداً به بیروت حمله کرد و هدف آن را ترور ابراهیم عقیل از فرماندهان کهنه‌کار و ارشد حزب‌الله اعلام کرد. پیش از آن در غروب روز پنجشنبه، سیدحسن نصرالله در سخنرانی‌ای که در پی انفجار پیجرها انجام داد، ماجرای انفجار پیجرها را «حمله به امنیت و حاکمیت لبنان» خواند و آن را «حمله همه‌جانبه امنیتی بی‌سابقه در تاریخ مقاومت، منطقه و جهان» نامید و از آمادگی برای حمله احتمالی اسرائیل سخن گفت. بر این اساس نبرد اسرائیل و محور مقاومت خاصه حزب‌الله وارد مرحله بسیار حساسی شده که قواعد خاصی بر آن حاکم است و معادلات آن پیچیده‌تر شده است. در ادامه نگاهی به تحولات روزهای اخیر منطقه و احتمالات ادامه جنگ خواهیم داشت:

نقش شرکت ویدیسکو در انفجار پیجرها به روایت گروه حنظله
روز پنجشنبه بود که رسانه‌های داخلی و منطقه‌ای به نقل از گروه هکری موسوم به حنظله خبر دادند که موساد با آلوده‌کردن باتری وسایل الکترونیکی در لبنان اقدام به منفجر کردن آنان کرده است. این گروه درباره این انفجارها گفته است: «این حمله در زنجیره تأمین از طریق آلوده‌کردن باتری دستگاه‌های پیجر به نوع خاصی از مواد منفجره حساس به حرارت، توسط شرکتIIB (باتری‌های صنعتی اسرائیل) در نهاریا انجام شده و به کشور سازنده انتقال یافته‌است. موساد با همکاری شرکت ویدیسکو اقدام به جابه‌جایی محموله‌های مذکور و انتقال آن به لبنان کرده است. ویدیسکو(تأمین‌کننده ۸۴درصد تجهیزات ایکس‌ری فرودگاه‌ها و بنادر جهان) یک شرکت زیرمجموعه یگان ۸۲۰۰ اسرائیل است...»

شرکت مجارستانی از ابتدا شرکت پوششی اسرائیل بود
روزنامه‌ آمریکایی نیویورک‌تایمز اما با اشاره به انفجار پیجرهای تایوانی و بیسیم‌های ژاپنی در لبنان به نقل از ۱۲ چهره امنیتی ناشناس اسرائیلی اعلام کرد شرکت مجارستانی BAC Consulting که مدیر شرکت تایوانی گلد آپولو اعلام کرد تحت لیسانس آنان به تولید پیجرهای مختلف اقدام می‌کرده، یک شرکت پوششی اسرائیلی بوده است. این شرکت از ابتدا باتری و قطعات آلوده را باهدف واردکردن به دستگاه‌های الکترونیکی سفارش داده‌شده لبنان ساخته است نه اینکه در روند تحویل آن‌ها را دستکاری کرده باشد.

ای‌بی‌سی نیوز: اسرائیل برای ماجرای پیجرها 15سال برنامه‌ریزی کرد
شبکه خبری ای‌بی‌سی نیز به نقل از یک منبع اطلاعاتی آمریکایی گزارش داد اسرائیل در ساخت پیجرهایی که در هفته گذشته در لبنان منفجر شدند دست داشته‌است و اسرائیل برای این نوع نفوذ در زنجیره تأمین وسایل ارتباطی مذکور دست‌کم ۱۵سال برنامه‌ریزی کرده بود. این منبع مدعی شده رژیم اسرائیل از شرکت‌های صوری برای پیشبرد برنامه‌اش استفاده کرده و دست‌کم بعضی از افراد دخیل در این فعالیت‌ها اطلاعی از اینکه برای چه‌کسانی کار می‌کنند، نداشتند. منابع آگاه به ای‌بی‌سی گفته‌اند در پیجرها یک تا ۲ اونس(۲۳.۳ تا ۵۶.۶ گرم) ماده منفجره و یک ضامن برای انفجار جاسازی‌شده بود.

اهمیت بازنگری در ساختار حفاظتی حزب‌الله و محور مقاومت



هرکدام از شواهد و مدارک فوق را مستند بدانیم در اصل ماجرای نفوذ و خلأهای حفاظتی و اطلاعاتی حزب‌الله تفاوتی ندارد. خلأهایی که با ترورهای هدفمند اسرائیل عیان شد و اکنون به سطح نفوذ در بخش پشتیبانی و لجستیک نیروهای مقاومت نیز رسیده است و این مسئله ضرورت پاکسازی جدی و ایضاً بازنگری گسترده در ساختار حفاظتی و اطلاعاتی حزب‌الله و دیگر گروه‌های مقاومت را دوچندان کرده است.

اذعان به ضربه و مدیریت جنگ روانی توسط سیدحسن نصرالله
سیدحسن نصرالله که همواره در مدیریت جنگ روانی صهیونیست‌ها و بر هم زدن محاسبات آن قهار بوده، در جنگ کنونی نیز شیوه مدیریتی خود را حفظ کرده است. نصرالله در ماجرای انفجار پیجرها هم با سخنرانی زودهنگام و هم با اذعان به ابعاد ضربه اسرائیل، از یک‌سو صداقت و واقع‌نگری خود را نشان داد و از سوی دیگر در میانه التهاب روانی جامعه لبنان به‌خصوص مناطق شیعه‌نشین و تحت نفوذ حزب‌الله که بیشتر هدف حمله بودند، سعی در مدیریت افکار و تزریق آرامش کرد. همان‌گونه که در ابتدای نوشتار ذکر شد دبیرکل حزب‌الله ماجرای انفجار پیجرها را بی‌سابقه و همه‌جانبه خواند. نصرالله ضمن اشاره به طرح گالانت و نتانیاهو برای ایجاد خط امنیتی جهت بازگرداندن آوارگان شمال افزود: «من به شما می‌گویم که شما نمی‌توانید هیچ‌یک از شهرک‌نشینان غاصب و اشغالگر خود را به شمال بازگردانید.» نصرالله در ادامه با اشاره به تهدیدات اسرائیل برای حمله به لبنان عنوان کرد: «دشمن می‌گوید قصد دارد که وارد خاک لبنان شده و یک کمربند امنیتی در خاک ما ایجاد کند، خوب بفرمایید اگر می‌توانید. من به شما می‌گویم که اگر اقدام به این کار کنید، شهرک‌های اشغالی بیشتری هدف خواهند گرفت و ما عملیات خود را گسترده‌تر می‌کنیم.»

سومین حمله وحشیانه به ضاحیه بیروت و ترور ابراهیم عقیل
عصر روز جمعه بود که رژیم صهیونیستی با جنگنده‌های اف-35 آمریکایی در حمله‌ای وحشیانه به جنوب بیروت یک ساختمان دیگر را هدف قرار دادند که تا زمان تنظیم این گزارش 31 شهید بر جای گذاشته است و آمار مجروحان نیز مطابق اعلام وزیر بهداشت لبنان 68 نفر بوده است. این سومین حمله به منطقه ضاحیه جنوبی بیروت پس از ترور شهید صالح العاروری معاون حماس در دی‌ماه گذشته و ترور شهید فؤاد شکر از فرماندهان ارشد حزب  الله در حدود دو ماه قبل بود. پس‌ازاین حمله ارتش اسرائیل بلافاصله اعلام کرد هدف حمله، ابراهیم عقیل از فرماندهان قدیمی و ارشد حزب‌الله لبنان بوده است. بامداد شنبه بود که حزب‌الله با صدور بیانیه‌ای شهادت حاج ابراهیم عقیل و 15 نفر از نیروهای خود ازجمله 12 نفر از نیروهای «یگان رضوان» موسوم به نیروهای نخبه خود را تائید کرد. در میان شهدا علاوه بر ابراهیم عقیل نام احمد محمود وهبی فرمانده یگان رضوان نیز، دیده می‌شود. نتانیاهو در واکنشی گستاخانه به این ترورها عنوان کرد: «اهداف ما مشخص است و اقدامات ما خود گویای آن است.»

حاج ابراهیم عقیل، مجاهد کهنه‌کار
خبرگزاری تسنیم در گزارشی به بررسی زندگی و سوابق حاج ابراهیم عقیل فرمانده ارشد حزب‌الله پرداخته و درباره وی آورده‌است: «حاج ابراهیم محمد عقیل ملقب به «حاج عبدالقادر» متولد  24دسامبر 1962 در شهر بدنایل در بقاع بود و از نسل‌ بنیانگذاران مقاومت اسلامی محسوب می‌شود. او از فرماندهان بزرگ عملیات‌های قهرمانانه در جریان تقابل با تجاوزات رژیم اشغالگر به بیروت در اوایل دهه 80 میلادی به شمار می‌رفت». مسئولیت آموزش مرکزی حزب‌الله در اوایل دهه 90میلادی، مسئولیت فرماندهی یگان عملیات جبل، معاون دبیر کل حزب‌الله در امور عملیاتی، عضویت شورای جهادی مقاومت لبنان، فرماندهی در جنگ 33روزه و تأسیس، توسعه و فرماندهی یگان رضوان مقاومت اسلامی لبنان از دیگر سوابق وی بوده است. تسنیم همچنین از نقش شهید عقیل در مبارزه با گروه‌های تکفیری و کمک به اهالی غزه در جنگ کنونی نوشته است.

شهید وهبی؛ مرد پرورش‌دهنده نیروهای مجاهد حزب‌الله
همچنین خبرگزاری دانشجو در مطلبی به سوابق شهید احمد محمود وهبی خاصه در آموزش و ترتیب نیروهای حزب‌الله پرداخته و نوشته است: «شهید احمد محمود وهبی ملقب به «حاج ابو حسین سمیر» متولد عدلون(جنوب لبنان)، در ۱ نوامبر ۱۹۶۴ بود... تا سال ۲۰۰۷ مسئولیت‌های متعددی در واحد آموزش مرکزی بر عهده داشت.» این خبرگزاری با اشاره به اسارت شهید وهبی در 1984، فرماندهی کمین انصاریه در 1997، آموزش نیروی رضوان از 2007 تا 2012 و فرماندهی این نیرو تا 2024 را از سوابق وی برشمرده است.

واکنش ایران و گروه‌های مقاومت به جنایت بیروت
حماس، جهاد اسلامی، کتائب حزب‌الله و جنبش نجبای عراق، انصارالله یمن، جبهه خلق برای آزادی فلسطین و مقامات کشورمان ازجمله اعضای محور مقاومت بودند که پس از حمله اسرائیل به بیروت، به ابراز همبستگی با مردم لبنان و حزب‌الله پرداخته و رژیم صهیونیستی و آمریکا را مسئول این جنایات اعلام و بر همبستگی برای مقابله با آنان تأکید کردند. سیدعباس عراقچی وزیر خارجه کشورمان نیز علاوه بر تماس با وزیر خارجه دولت پیشبرد امور لبنان و اعلام همبستگی و آمادگی برای هر نوع کمک، در پیامی خطاب به سیدحسن نصرالله ضمن تسلیت شهادت نیروهای حزب‌الله و مردم لبنان، بر ادامه مبارزه تا رهایی فلسطین تأکید کرد. وی همچنین در بدو ورود به نیویورک ضمن تأکید بر محوریت مسائل منطقه و جنگ غزه در مذاکرات هیئت ایرانی، در جمع خبرنگاران عنوان کرد: «رژیم صهیونیستی سعی می‌کند منطقه را به وضعیت خطرناکی پیش ببرد و این واقعاً برای کل جامعه بین‌الملل، یک خطر بزرگی است... اینها[انفجار پیجرها و حمله بیروت] دست‌وپا زدن‌های یک رژیم مستأصل هست که در یک بن‌بست خطرناک گرفتار شده است و سعی می‌کند کل منطقه را با خودش به این باتلاق بکشد.» وی همچنین بر پاسخ‌های مجزای حزب‌الله و ایران به جنایات اسرائیل ازجمله ترور شهید هنیه نیز تأکید کرد.

نشست شورای امنیت درباره جنایات اسرائیل
روز شنبه شورای امنیت سازمان ملل اقدام به برگزاری نشست اضطراری با موضوع انفجارهای لبنان و حمله به بیروت کرد. در این نشست دنی دانون نماینده رژیم صهیونیستی وقیحانه حزب‌الله را به تروریسم متهم و اقدامات اسرائیل را دفاعی و در چارچوب حقوق خود خواند و به متهم‌کردن ایران تحت‌عنوان مدیریت حزب‌الله و بی‌ثبات کردن منطقه پرداخت. در این نشست آمریکا و انگلیس مجدداً به حمایت قاطع از اسرائیل و متهم کردن حماس و حزب‌الله به جنگ‌افروزی پرداختند و بدون محکوم کردن اسرائیل خواستار پرهیز طرف‌ها از گسترش جنگ شدند. همچنین نماینده چین انفجار پیجرها را شوکه‌کننده خواند و نماینده روسیه نیز اقدامات اسرائیل را تروریستی نامید و به انتقاد از بی‌عملی آمریکا در برابر این رژیم پرداخت. ایران و الجزایر نیز در این نشست با حمله شدیداللحن به رژیم صهیونیستی و محکوم کردن جنایات اخیر این رژیم در لبنان، اسرائیل را مسئول گسترش جنگ و جنایت در منطقه خواندند.

جمع‌بندی
بر این اساس منازعه حزب‌الله و رژیم صهیونیستی در آستانه رسیدن به نقطه جوش قرار دارد. منازعه‌ای که انتهای آن جنگ تمام‌عیار است. جنگی که محافل صهیونیستی درباره آن ابراز نگرانی کرده و آن را فاقد چشم‌اندازی برای پیروزی خوانده‌اند و به نتانیاهو درباره آن هشدار داده‌اند. از سوی دیگر حزب‌الله در جنگ 33روزه نشان داد ابایی از جنگ زمینی ندارد و تأکید مجدد نصرالله بر آن در سخنرانی اخیر گواه این است. هرچند برخی تحلیلگران جنایات اسرائیل را به‌خودی‌خود هدف می‌دانند و معتقد به واکنش گسترده حزب‌الله و مقاومت بوده و احتمال جنگ منطقه‌ای را ضعیف می‌دانند، اما محور مقاومت و خاصه حزب‌الله شرایط داخلی لبنان و بی‌ثباتی ساختاری حکومت لبنان در مرز سرزمین‌های اشغالی و برنامه نتانیاهو برای آتش‌افروزی طولانی‌مدت در منطقه را در محاسبات خود در نظر دارند و جنگ منطقه‌ای آخرین گزینه محور مقاومت است. بر این اساس معادلات منطقه بسیار پیچیده شده و روند تحولات و پاسخ‌ها به رژیم صهیونیستی نیز تابع شرایط میدانی است.