چالش‌های تولید برق خورشیدی در کشور


گروه مسکن و انرژی-زهرا سلیمانی: در شرایطی که معضل ناترازی برق و سایر حوزه های انرژی، طی سالهای اخیر به یک معضل جدی در اقتصاد و حوزه عمومی کشور بدل شده ؛ انرژی خورشیدی و سایر گونه های انرژی های تجدید پذیر راهکاری است که ایران بخش از طریق آن می تواند بخش قابل توجهی از ناترازی های برق را پوشش دهد. ضرورتی که بنا به دلایل گوناگون از جمله انحصارچند شرکت خاص، عدم بسترسازی برای ورود بخش های خصوصی و مردمی، فقدان برنامه ریزی های راهبردی، تداخل وظایف نهادهای مختلف و...محقق نشده است. ایران در حال حاضر حدود یک هزار و ۱۸۶ مگاوات ظرفیت انرژی تجدیدپذیر در حال بهره‌برداری دارد که با توجه به ظرفیت های کشورمان و سهم کشورهای منطقه، عدد بسیار نازلی محسوب می شود. در روزهایی که در برخی از ساعات روز خاموشی های آزار دهنده ای هم فعالان حوزه صنعتی و کشاورزی و هم حوزه خانگی را درگیر ساخته، کارشناسان اعلام می کنند دولت با سرمایه گذاری مناسب در حوزه توسعه انرژی خورشیدی می تواند بخش قابل توجهی از نیازهای خانگی و صنعتی به برق را پوشش دهد. این در حالی است که بر اساس اعلام مرکز پژوهش های مجلس، بیش از ۸۰ درصد برق تولیدی کشور حرارتی و وابسته به سوخت گاز طبیعی است و این وابستگی باعث شده تا بروز ناترازی گاز طبیعی منجر به ایجاد چالش در زمینه تأمین سوخت نیروگاه‌ها همچنین ناترازی در تولید برق و البته مشکلات زیست محیطی شود.اما مطابق برنامه هفتم توسعه ایران باید 12هزار مگاوات تولید برق از طریق انرژی خورشیدی تولید کند.

سهم انرژی های تجدید پذیر در جهان و منطقه
آمریکا، ژاپن، انگلیس، اسپانیا و فرانسه کشورهای هستند که در سطح جهان بیشترین سهم استفاده از انرژی تجدید پذیر خورشیدی را به خود اختصاص داده اند. 83 درصد از برق جدید آمریکا از طریق انرژی های خورشیدی تامین می شود. با توجه به اینکه دامنه وسیعی از مناطق ایران در حوزه مناطق خشک و بیابانی قرار دارد، استفاده از ظرفیت انرژی خورشیدی قادر است، بخشی از نیازهای کشور به برق را پوشش دهد. علی رغم این ظرفیت بالا اما سهم تامین انرژی ایران از نیروگاه های خورشیدی در مقایسه با کشورهای منطقه بسیار اندک است. طی سالهای اخیر امارات متحده عربی رتبه نخست استفاده از انرژی های تجدید پذیر(خورشیدی و هسته ای)را به خود اختصاص داده است. این کشور توانسته، برای نخستین ‌بار در تاریخ خود بیش از ۶۰ درصد از کل نیاز انرژی را از طریق منابع تجدیدپذیر و پاک در سال ۲۰۲3-2024 تامین کند. به عبارتی در امارات از تولید حدود ۸.۶ گیگاوات از کل انرژی موردنیاز، ۵.۵ گیگاوات از طریق نیروگاه‌های انرژی خورشیدی و هسته‌ای حاصل شده است. پس از امارات، مصر،اردن و قطر جایگاه های بعدی در این زمینه را به خود اختصاص داداند. اما هرچند سهم ایران از انرژی خورشیدی در سطح منطقه اندک است(450مگاوات)، اما ظرفیت های کشورمان برای سرمایه گذاری و تولید برق در این حوزه بسیار بالاست. میزان تابش خورشیدی در ایران بین ۱۸۰۰ تا ۲۲۰۰ کیلووات ساعت بر مترمربع در سال تخمین زده شده‌است که البته بالاتر از میزان میانگین جهانی است. در ایران به‌طور میانگین سالیانه بیش از ۲۸۰ روز آفتابی گزارش شده‌است که بسیار قابل توجه است.
بر اساس اعلام مرکز پژوهشهای مجلس سهم نیروگاه‌های خورشیدی در ابتدای سال ۱۴۰2 به این سو، بیش از ۴۵۰ مگاوات بوده‌است که سهم 53درصدی از ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر را به خود اختصاص داده‌است.

برای افزایش سهم انرژی های خورشیدی چه باید کرد؟
حسین افضلی کارشناس حوزه برق در گفتگو با تجارت در خصوص راهکارهای افزایش سهم تولید برق کشور از انرژی خورشیدی می گوید:« برای حصول موفقیت در این بخش، دولت باید چند فاکتور مهم را مد نظر قرار دهد. نخستین مورد تامین مالی پروژه های مرتبط خورشیدی است. در برنامه هفتم تکالیفی برای افزایش سهم انرژی های خورشیدی در نظر گرفته شده است، اما هنوز ردیف های مالی این تکالیف به صورت شفاف اعلام نشده است. هرچند سرمایه گذارانی ممکن است وارد این حوزه شوند، اما تعداد سرمایه گذاران بخش خصوصی به اندازه ای نیست که بتواند همه نیازها و ظرفیت های کشور را پوشش دهد. دولت یا باید زمینه جذب سرمایه خارجی را فراهم کند، یا خود راسا به سرمایه گذاری در این بخش ورود کند یا زمینه و بسترهای تشویقی را فراهم کند تا مردم و بخش خصوصی در این زمینه سرمایه گذاری کنند.»



او در بیان راهکارهای ایجاد این بسترهای تشویقی برای بخش های مردمی و خصوصی می گوید:« یک بحث مهم، تخصیص زمین مناسب برای پنل ها و نیروگاه های خورشیدی است.زمین های مورد نیاز این حوزه هم زمین های بایر و غیر قابل کشاورزی است. در ایران که آب به اندازه کافی وجود ندارد و برای مقدار آبی هم که وجود دارد، نیروگاه های برق- آبی تخصیص داده است. اما در بخش خورشیدی ایران ظرفیت بالایی دارد و زمین های بایر بسیاری هم وجود دارد. نیروگاه های مناسب برای نیروگاه های خورشیدی زمین های استان های جنوبی، شرقی، غربی و اکثر مناطق کشورمان به جز مناطق شمالی است.این زمین ها بایدبا شرایط مطلوب به بخش خصوصی تخصیص داده شوند.»
افضلی همچنین با تاکید بر اینکه یکی از معضلات اصلی برای توسعه نیروگاه های خورشیدی، شکل گیری نوعی انحصار است می گوید:« توسعه نیروگاه های خورشیدی در ایران به 3الی 4شرکت بزرگ واگذار شده است. این شرکت ها هم مطابق ظرفیت های کشور نتوانسته اند، ظرفیت ایجاد کنند بنابراین ایران در این بخش از برنامه توسعه اش عقب افتاده است. برای پویایی و جهش در این بخش باید زمینه ورود بخش خصوصی و مردمی در احداث نیروگاه های خورشیدی فراهم شود. سیستم بانکی کشور هم باید به این بخش تسهیلات لازم را اعطا کند. 70الی 80 درصد منابع لازم باید از طریق بانکی و 20الی 30درصد توسط آورده بخش خصوصی تامین شود.»
این کارشناس صنعت برق در ادامه به دولت هشدار می دهد:« ایران در سالهای بعد با افزایش مصرف قابل توجه برق مواجه خواهد بود. انشعابات تازه فروخته می شود. اگر امسال حدود 18هزار مگاوات کمبود برق وجود دارد، سال آینده این ناترازی به 26هزار مگاوات می رسد. از همین امروز برای برای افزایش تولید برق از طریق پنل های خورشیدی برنامه ریزی و تمرکز شود. اگر دولت تسهیلات لازم را تخصیص دهد، مجوزهای لازم را اعطا کند و محدودیت ها و معذوریت های برخی دستگاه ها مانند منابع طبیعی و...را کاهش دهد، توفیق قابل توجهی شکل می گیرد.»
افضلی در پاسخ به پرسش تجارت درباره اینکه چرا حداقل در بخش تامین برق خانگی از ظرفیت انرژی خورشیدی استفاده نمی شود؟می گوید« امروز در بسیاری از کشورهای جهان بام های مجتمع های خانگی و حتی پارکینگ ها را به جای سقف شیروانی و حلب زدن و...از پنل های خورشیدی استفاده شود. در استانی مانند ماندران از این رویکرد استفاده می شود و انرژی قابل توجهی برای خانه ها تامین می شود. اگر این کار در تمام استان های کشور نهادینه شود و جزو پیوست های ساخت خانه و مجتمع های مسکونی در آید. بخش مناسبی از نیازهای انرژی خانگی تامین می شود.» او ادامه داد:« برای این منظور لازم است، دولت جدای از وادرات یا ساخت پنل های خورشیدی، تکنولوژی و دانش این تکنیک را هم وارد کند. اگر دانش فنی و تکنولوژی این پنل ها و مکانیسم آنها وارد شود با وجود مواد اولیه مورد نیاز در کشور، می توان پنل ها را در داخل کشور ساخت. مردم حتی می توانند مازاد تولید برق خورشیدی خود را به دولت فروخته و برای خود درآمدزایی کنند.»