بسیج نیروهای امدادی کشور در روزهای بارانی
[سیما فراهانی] دو روز پیش بود که تیمهای امدادی هلالاحمر در بیشتر استانهای کشور بهخصوص استانهای شمالی، به حالت آمادهباش درآمدند. وضعیت برخی از استانها به حالت نارنجی درآمد و طبق اعلام هواشناسی طی روزهای دوشنبه و سهشنبه شاهد بارش برف در برخی مناطق کوهستانی شمال کشور بودیم. طبق اعلام هواشناسی بارش شدید باران تا آخر هفته ادامه دارد. هواشناسی همچنین اعلام کرد که از اواخر وقت چهارشنبه و طی پنجشنبه هفته جاری، با تضعیف سامانه بارشی، کاهش بارش و به تدریج برخی مناطق کاهش ابر مورد انتظار است و طی پنجشنبه و جمعه، برای ساعتهای روز، افزایش نسبی دما پیشبینی میشود. حالا نیروهای هلالاحمر در همه نقاط صعبالعبور و مناطق درگیر با تنش جوی، به حالت آمادهباش درآمدهاند. تمام مرخصیهای امدادگران لغو شده و همه تا پایان هفته باید با تجهیزات کامل آماده خدمترسانی به مردم در سراسر کشور باشند. این تمهیدات تا جایی پیش رفت که رئیس سازمان امداد و نجات هلالاحمر به مردم توصیه کرد: «شهروندان از تردد در جاده های کوهستانی پرهیز کرده و از صعود به ارتفاعات خودداری کنند. شهروندان میتوانند حوادث رخ داده را به شماره 112 اطلاع دهند.»
بارش ۱۱۷ میلیمتری باران در نوشهر
استانهای شمالی کشور بیشترین تاثیر را از این تغییر شرایط جوی داشتهاند. به عنوان مثال، در استان مازندران، در پی هشدار هواشناسی مبنی بر کاهش دمای هوا و بارش رگباری پاییزی و احتمال جاری شدن سیلاب در مناطق مختلف، همه تیمهای عملیاتی هلالاحمر استان به حالت آماده باش درآمدند.
غلامعلی فخاری مدیرعامل هلالاحمر مازندران با بیان اینکه تمام توان عملیاتی، امدادی و پشتیبانی هلالاحمر مازندران در آمادهباش کامل قرار دارد، به «شهروند» گفت: «تیمهای مجهز امدادونجات هلالاحمر در همه شعب و پایگاههای امداد و نجات جادهای مازندران آماده پاسخگویی به درخواستهای امدادی شهروندان هستند.» فخاری با تاکید بر عدم حضور مردم در حواشی رودخانهها و مسیلها از همه رانندگانی که در محورهای مواصلاتی به ویژه مناطق کوهستانی مازندران در حال تردد هستند خواست با حفظ خونسردی و رعایت اصول ایمنی، هرگونه نیاز امدادی خود را با شماره تلفن ۱۱۲ ندای امداد هلالاحمر درمیان بگذارند و با عوامل امدادی مستقر در محورهای مواصلاتی همکاری لازم را داشته باشند. این در حالی است که مدیرکل مدیریت بحران مازندران از بارش ۱۱۷ میلیمتری باران در نوشهر خبر داد و گفت: «بارش باران موجب آبگرفتگی معابر در استان و بخصوص غرب مازندران شده است.»
آمادگی لازم برای عدم غافلگیری
هاتف باقرسلیمی، معاون امدادونجات هلالاحمر استان مازندران در گفت وگو با خبرنگار «شهروند» توضیحاتی در خصوص آمادهباش این روزهای امدادگران ارائه کرد و گفت: «با توجه به تحلیل آخرین دادههای سازمان هواشناسی که مرتب برای ما ارسال میشود، امکانات و تمهیداتمان را پیشبینی کردیم. اولین اقدامی که انجام شد در حوزه ستادی مازندران، تشکیل جلسه اضطراری برای بحث آمادهباش در سطح نارنجی دادیم. بعد از این جلسه، در نخستین گام، همه مراکز جمعیت هلالاحمر مازندران از 28 مهر تا دوم آبانماه به صورت آمادهباش صددرصد چهار روزه درآمدند. همه پایگاههای امدادونجات هم شامل این آمادهباش هستند. بنابراین با توجه به تحلیل دادههای هواشناسی، به ویژه در مرکز استان، آمادگی مناسب رویارویی با هرگونه وضعیت غیرمتعارف را داریم. یک تیم پنجنفره با کلیه تجهیزات امدادونجات سیلاب، به پایگاه نوشهر فرستادیم. یک تیم نیز از فریدونکنار با کلیه تجهیزات به پایگاه امدادونجات کجور نوشهر اعزام شدند. ما باید آمادگی لازم را در تمامی شهرستانها داشته باشیم تا غافلگیر نشویم. دو دستگاه خودروی کامیونت ایسوزو مجهز به هشت قلم کالای اساسی آسیبدیدگان، به شهرستان نوشهر منتقل شد تا اگر حادثهای اتفاق افتاد، دو خودروی مجهز برای توزیع تجهیزات ضروری اولیه، یعنی اقلام زیستی و غذایی داشته باشیم. ضمن اینکه کلیه انبارهای امدادی به حالت آمادهباش صد در صد درآمدند و آماده سرویسدهی هستند. چراکه اگر حادثهای رخ دهد، بتوانیم به موقع اقلام لحظات اولیه آسیبدیدگان را توزیع کنیم.»
اخطاریهها را نادیده نگیرید
هاتف باقرسلیمی، در ادامه صحبتهایش توصیههایی را برای این روزها به مردم داشت: «توصیهام به مردم این است که برای رفتن به سفر، چند نکته را حتما مدنظر داشته باشند. استعلام هواشناسی برای مقصد و مسیرشان را بگیرند. اخطاریهها را نادیده نگیرند. وضعیت مسیر سفرشان را از سازمان راهداری استعلام بگیرند. همچنین لوازم ضروری سفر همراهشان باشد. مثلا برای 72 ساعت جیره غذایی همراه داشته باشند. مخزن خودرویشان پر باشد، تا اگر جایی گیر افتادند، بتوانند چندین ساعت در خودرویشان بمانند. همچنین کنار حاشیه رودخانه و ارتفاعات توقف نکنند. اگر بارش شدید لحظهای، رخ دهد، ممکن است سیلاب راه بیفتد. ما در حال حاضر در استان، 38 پایگاه امدادونجات داریم که 24 ساعته آماده خدمترسانی هستند. 25 مرکز عملیاتی نیز داریم که به عنوان کشیک آماده پاسخگویی به حوادث هستند. یک آمادهباش کلی هم به شهرستانها دادیم که حتما دو تیم عملیاتی به صورت 24 ساعته و آنلاین، آماده باشند.»
رفتن به قلل علم کوه و دماوند را کنار بگذارید
او در پایان افزود: «یکی از معضلات ما در چنین شرایط جوی، کوهنوردان هستند. مثلا همین دوشنبه شب یک کوهنورد در قله دماوند و در ارتفاع 4200 دچار مشکل شده بود. او علیرغم شدت بارش برف و باد، به دل کوه رفته بود و آنجا پس از سقوط گرفتار شد. تیم عملیاتی فنی پایگاه رینه نیز با وجود چنین شرایط جوی سخت، به آنجا رفتند و آن شخص را که در برف گیر کرده بودف نجات داد. بنابراین به کوهنوردان توصیه میکنیم، در این وضعیت، رفتن به قلل علم کوه و دماوند را کنار بگذارند. اگر هم به کوهنوردی میروند، حتما هواشناسی را در نظر بگیرند و با فدراسیون کوهنوردی هماهنگ باشند.»
لغو مرخصیهای امدادگران
در راستای این وضعیت جوی، بارش برف که از عصر دوشنبه در ارتفاعات گیلان آغاز شده جادههای کوهستانی و محور پونل به خلخال را سفید پوش کرد. کمیل پرناک، معاون امدادونجات هلالاحمر گیلان در این خصوص به خبرنگار «شهروند» گفت: «ما در حال حاضر، در وضعیت نارنجی هستیم که بر اساس هشدار هواشناسی و دستور مدیریت بحران استانداری، تمامی دستگاههای امدادی از جمله هلالاحمر به حالت آمادهباش درآمدند. یعنی علاوه بر لغو تمامی مرخصیها، اعلام آمادهباش کردیم تا بامداد پنجشنبه همگی سرکار باشند. تمامی پایگاههای ما آمادهباش هستند. تجهیزات، بهروزرسانی و اورهال شده است. همه خودروهای عملیاتی در حالت آمادهباش و آماده به کار هستند. در هر شعبه دو تیم پنج نفره، جدا از عوامل امدادی، وظیفه دارند در سطح شعب آنکال(گوش به زنگ) باشند تا در نزدیکترین زمان ممکن خود را به محل برسانند. انبارها پایش شده است و در وضعیت مطلوب هستند. مردم در زمان هشدار نارنجی، به خصوص بارندگی شدید، خطر آبگرفتگی و سیل را جدی بگیرند. از رفتن به مناطق آبگیر خودداری کنند. کنار رودخانهها کمپ نزنند و اسکان نداشته باشند. سفرهای غیر ضروری را حتما لغو کنند. اگر سفر ضروری باشد، باید با تجهیزات کامل و زنجیر چرخ و لباس گرم و یک سری اقدامات پیشگیری همراه باشد. البته شماره تماس شبانهروزی هلالاحمر برای ارائه خدمات نیز آماده پاسخگویی است.»
بارش ادامه دارد
او در ادامه صحبتهایش افزود: «ما در حال حاضر در ارتفاعات بارش برف داریم. بارش باران نیز به صورت متناقض در شهرستانهای مختلف ادامه دارد. اگر بارشها تشدید شود، ما آمادگی کامل را برای خدمترسانی داریم. مثلا در روزهای دوشنبه و سه شنبه دو مورد گمشدگی در جنگل داشتیم. یکی در شهرستان رشت و دیگری شهرستان شفت بود. هردو نفر به کمک نیروهای امدادی و محلی پیدا شدند. چراکه به علت شرایط جوی نتوانسته بودند در جنگل راه خود را پیدا کنند و دچار ضعف و بیحالی شده بودند. چند مورد آبگرفتگی منازل هم داشتیم که بحث آبکشی انجام شد. حوادث ترافیکی هم بود که توسط پایگاه نیروهای امدادی انجام شد. قرار است تا پنجشبه وضعیت به حالت زرد و سفید برگردد. البته پایان این هشدار چهارشنبه شب است، ولی ما تا پنجشنبه آمادهباش هستیم. همچنین از مردم میخواهم، در محلههای پسا آبگیر، به کمک نیروهای شهرداری بیایند و خودشان آبراه کوچه را باز کنند. مثلا اگر زبالهای مانع راه آب شده بود، آن را بردارند که کمتر شاهد آبگرفتگی باشیم. اگر در نهرها، چیزی راه آب را سد کند، باعث سیل و انحراف آب میشود.»