کاهش التهاب در بازارهای دارایی


گروه اقتصاد کلان: پس از شکست رژیم صهیونیستی در حملات به مواضع نظامی در ایران بازارها با آرامش همراه شدند و سکه و ارز با روند نزولی و بازار سهم در مسیر صعودی قرار گرفت. در هفته های اخیر رژیم صهیونیستی تهدیداتی را در خصوص حمله به مواضعی در ایران مطرح کرده بود که بامداد شنبه این حملات در چند نقطه از کشور با ناکامی و شکست مواجه شد. به گزارش «تجارت»، صبح روز بعد بازارهای مهم از جمله ارز، طلا و سکه با دریافت این سیگنال با روند نزولی مواجه شدند، به طوری که سکه تمام بهار آزادی با کاهش 5 میلیون تومانی همراه شد و دلار نیز در کانال 66 هزار تومانی به در بازار آزاد به فروش می رسید. در سوی دیگر بازار سهام با رشد مثبت همراه شد و شاخص کل این بازار با رشد نزدیک به 10 هزار واحدی به بازپس گیری کانال 2 میلیون واحدی نزدیک شد. این در حالی است که بازار سرمایه در ایران از هفتم مهرماه تاکنون تحت تاثیر عوامل اقتصادی و سیاسی روند نوسانی به خود گرفته بود. اما به دنبال عملیات رژیم صهیونیستی درحمله به نقاطی از اطراف تهران، ایلام و خوزستان که طبق اعلام قرارگاه پدافند هوایی کشور ناکام ماند، فعالان بازار سرمایه نیز خیالشان راحت شد و برای اغلب نمادها صف خرید تشکیل شد.
اما طبق مشاهدات میدانی نیز قیمت دلار و یورو از صبح شنبه با کاهش چشمگیر شروع و روند ریزشی ادامه دارد. پس از شکست عملیات ناموفق اسرائیل در بامداد شنبه، از صبح روند نرخ گذاری قیمت ارز در گروه‌های مبادله ارز و کانال‌های تلگرامی در فضای مجازی، پیش از گشایش و فعالیت بازار غیر رسمی ارز در بازار با روند نزولی فعالیت خود را آغاز کرد. مشاهدات از بازار ارز نشان می‌دهد که از ابتدای شنبه نرخ ارز در بازار آزاد با کاهش چشمگیری روبرو بوده است. به طوری که دلال‌ها و واسطه‌ها در بازار دلار را با قیمت ۶۷الی ۶۸ هزار تومان برای فروش اعلام کردند و این ارز را با قیمت ۶۵ هزار تومان از مردم خریداری می‌کردند. همچنین در ابتدای زمان تهیه این گزارش، یورو با قیمت ۷۲ هزار تومان به فروش و با قیمت ۷۱ هزار تومان از سوی واسطه‌ها از مردم خریداری می‌شد.

کاهش لحظه‌ای نرخ ارز
در ادامه روز نرخ دلار و یورو مجددا به روند کاهش خود ادامه داد و در حوالی ساعت ۱۲ روز شنبه واسطه‌ها، دلار را با قیمت ۶۶ هزار تومان به فروش رسانده و با نرخ ۶۴ الی ۶۵ هزار تومان خریداری کردند. همچنین یورو در بازار آزاد با نرخ ۷۱ هزار تومان از سوی واسطه‌ها به فروش رسیده و با قیمت ۶۹ هزار تومان از سوی این افراد خریداری می‌شد. طبق مشاهدات میدانی از بازار ارز از حوالی ساعت ۱۲ ظهر، بازار شاهد حضور بسیار چشمگیر واسطه‌ها بود و جالبی اینکه اکثر این افراد خریدار ارز نبودند و بیشتر تمایل به فروش ارز داشتند، که این به معنای ادامه روند کاهشی قیمت دلار و یورو در بازار آزاد است.

نگاه کارشناسان
در این خصوص مرتضی افقه، اقتصاددان می گوید: کاهش تنش‌ها، قیمت ارز و طلا را تحت تاثیر قرار داده و سیاست‌های فعالانه بانک مرکزی به کنترل بازار‌ها کمک می‌کند. افقه ،به تاثیر واکنش حمله اسرائیل بر بازار ارز پرداخت و اظهار کرد: مدت‌هاست که در تمامی نوشته‌هایم تأکید کرده‌ام که قیمت دلار و تتر، عمدتاً تابع تحولات بیرونی و تنش‌های منطقه‌ای است. وی افزود: انتظار می‌رفت که اسرائیل به ایران پاسخی دهد و متأسفانه برخی رسانه‌های خارجی هم سعی داشتند تا فضا را ملتهب کنند. اما با این حمله مشخص شد که اسرائیل واکنش گسترده‌ای نشان نخواهد داد؛ اگرچه پیش‌تر اعلام کرده بود که پاسخی شدید خواهد داشت، اما شاهد یک حمله ضعیف و شکست‌خورده بودیم. افقه ادامه داد: این مسئله باعث کاهش تنش‌ها شده و این سیگنال بلافاصله تأثیر خود را بر بازار ارز گذاشته است، به‌طوری‌که فشار بر بازار ارز کاهش یافته و تتر که به عنوان سیگنال به بازار دلار آزاد شناخته می‌‍شود، از دیشب با سقوطی ۵ پله‌ای از ۶۹ به ۶۴ رسید؛ دلار معاملات فردایی هم امروز در کانال ۶۶ باز شد.



این استاد دانشگاه در پایان اشاره‌ای به وضعیت بازار طلا داشت و بیان کرد: قیمت‌ها در بازار طلا تحت تأثیر تحولات خارجی و داخلی است؛ ازاین‌رو، کاهش تنش در منطقه و اسرائیل می‌تواند باعث کاهش قیمت جهانی اونس طلا و کاهش قیمت‌ها در بازار داخلی شود. اقدام بانک مرکزی در افزایش تعداد حراج سکه به سه روز در هفته و ضرب سکه‌های جدید با تاریخ همان سال نیز سیاست فعالی است که می‌تواند قیمت طلا را همانند ارز کاهش دهد. همچنین عضو اتاق بازرگانی ایران با بیان این که قیمت ارز همیشه بعد از تخلیه هیجانات کاذب بازار روند کاهشی پیدا کرده که این روند نزولی قیمت از امروز آغاز شده است، گفت: بسیاری معتقدند با کاهش قیمت اونس جهانی طلا، احتمال ریزش دوباره و بیشتر قیمت طلا و ارز در بازار کشورمان هم وجود دارد. در ادامه باید این دو متغیر را در هم ضرب کرد تا قیمت روز طلا در کشورمان بدست آید. طبیعتا هرکدام از این متغیرها پایین بیاید، قیمت طلا هم به همین نسبت کاهش خواهد یافت.
مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین در گفتگو با ایسنا با توجه به تجاوز محدود رژیم صهیونیستی به برخی نقاط کشورمان و تاثیر تنش های منطقه ای بر بازار ارز گفت: مهمترین دلیل افزایش هیجانی قیمت ارز در هفته اخیر انجام عملیات های وعده صادق ۱ و ۲ ایران در برابر تجاوز و آتش‌افروزی رژیم صهیونیستی در منطقه بود که هر بار با تخلیه هیجانات بازار، این موج هم فروکش کرده است. این بار هم ما به وضوح دیدیم که نوسانات شدید بازار ارز در هفته گذشته خیلی زود بعد از ناکامی رژیم صهیونیستی در حمله شب گذشته متوقف شد و قیمت دلار دوباره روند کاهشی پیدا کرد. وی با پیش‌بینی وضعیت بازار ارز طی روزهای آتی گفت: قاعدتا وقتی هیجانات تخلیه شده باشد، بازار هم به روزهای آرام و با ثبات خود بر می گردد، البته این بدان معنا نیست که کاهش قیمت ارز خیلی فوری و سریع باشد، به‌طوری که در اولین مرحله، نسبت به هفته گذشته کاهشی می‌شود و به چند پله پایین‌تر باز می‌گردد. معتقدم قیمت دلار تا پایان امروز در حدود ۴ یا ۵ هزار تومان کاهش یابد که فعلا باید ببینیم چه اتفاق جدیدی در منطقه رخ خواهد داد.
این فعال اقتصادی ادامه داد: اتفاقات یکسال اخیر به خوبی نشان داد نوسانات قیمت دلار ناشی از هیجانات سیاسی بوده و بسیار موقت است و همیشه بلافاصله با فروکش کردن این هیجانات باید منتظر کاهش نرخ ارز باشیم. آنچه مسلم است این بار هم تنش‌های منطقه ای و داخلی نتوانست تاثیر آنچنانی و بلندمدتی بر قیمت ارز داشته باشد و نوسانات اخیر بعد از چند روز به خوبی در حال کنترل و مدیریت است. حریری در خصوص کاهش قیمت طلا و سکه نیز گفت: بسیاری معتقدند با کاهش قیمت اونس جهانی طلا، احتمال ریزش دوباره و بیشتر قیمت طلا و ارز در بازار کشورمان هم وجود دارد. در این خصوص باید گفت که قیمت طلا همواره تابع دو متغیر مهم و اصلی است که اولین دلیل آن قیمت اونس جهانی و دومین عامل، قیمت روز دلار است. در ادامه باید این دو متغیر را در هم ضرب کرد تا قیمت روز طلا در کشورمان بدست آید. طبیعتا هرکدام از این متغیرها پایین بیاید، قیمت طلا هم به همین نسبت کاهش خواهد یافت.