شیخ نعیم قاسم سکاندار جدید حزب الله
[محمد دهقانی شهرابی/روزنامه نگار] پیش از ظهر سه شنبه بود که حزبالله لبنان با صدور بیانیهای از برگزاری جلسه شورای رهبری این حزب و انتخاب شیخ نعیم قاسم برای دبیرکلی آن و جانشینی شهید نصرالله خبر داد. شیخ نعیم قاسم که بیش از 30 سال معاونت دبیرکلی و جانشینی شهید موسوی و نصرالله را به عهده داشته و از موسسان حزبالله است، اکنون سکاندار این گروه مقاومت شده است.
درباره شیخ نعیم قاسم و فعالیتهای وی
شیخ «نعیم قاسم» که بهعنوان چهارمین دبیرکل حزبالله انتخاب شده، در سال ۱۹۵۳ میلادی در روستای «کفر فیلا» در استان «النبطیه» در جنوب لبنان متولد شده و دارای 6 فرزند است. وی تحصیلات دینی خود را در حوزه علمیه بیروت و نزد علمای برجسته شیعه در لبنان فرا گرفت. به موازات آن در دانشگاه لبنان تحصیل کرد و در سال 1977 میلادی فوق لیسانس شیمی گرفت. دبیرکل جدید حزبالله، از رهبران نسل اول حزب است که در تشکیل جنبش امل بههمراه شهید چمران و امام موسی صدر نقش داشت، اما پس از ربوده شدن امام موسی صدر و پیروزی انقلاب اسلامی، از معاونت فرهنگی جنبش امل استعفا داد و در سال 1982 میلادی از بنیانگذاران اصلی حزبالله لبنان بود. شیخ نعیم سه دوره بهعنوان عضو شورای حزبالله فعالیت کرد و در ابتدا مسئولیت فعالیتهای آموزشی و پیشاهنگی را در بیروت بر عهده گرفت، سپس معاون شورای اجرایی و رئیس شورای اجرایی شد. وی از زمانی که سیدعباس موسوی در سال 1991 دبیرکل حزبالله شد، سمت معاون دبیرکل حزبالله را برعهده داشت و پس از ترور موسوی و دبیرکلی شهید نصرالله در 1992 تا امروز، بهعنوان جانشین وی در این سمت فعالیت کرد.
خطیب برجسته و از ستونهای حزبالله
شیخ نعیم قاسم، دبیرکل جدید حزبالله، طبق گزارش سرویسهای اطلاعاتی اسرائیل، خطیبی برجسته و شخصیتی بسیار نزدیک به شهید سیدحسن نصرالله توصیف شدهاست. «قاسم» بهعنوان یک نیروی برجسته در محیط سیاسی لبنان بهشمار میرود، زیرا او نقشی محوری در تصمیمگیری در داخل دولت دارد، جایی که او در هدایت سیاستها و اهداف آن مشارکت داشت. کتاب او با عنوان: «حزب الله، خط مشی، گذشته و آینده» کتابی مشهور است و دیدگاههای کلان او را نشان میدهد.
میدانداری مدبرانه شیخ نعیم پس از شهادت نصرالله
نعیم قاسم در دهم مهرماه سه روز پس از شهادت سیدحسن نصرالله، در سخنرانی 20 دقیقهای خود، با قدرت و صلابت سخن گفت و به طرفداران و اعضای حزب اطمینان داد سیستم فرماندهی و کنترل و مجاهدین، با همان دقت و با گامها و برنامههای تعیینشده که شهید نصرالله طراح آن بود، به کار خود ادامه خواهد داد. این سخنرانی تسکینی بر واقعه دردناک شهادت سیدحسن و ترور فرماندهان بود و توانایی قاسم را در کنترل شرایط بحرانی به نمایش گذاشت. شیخ نعیم 21 مهرماه در سالگرد حماسه 7 اکتبر در دومین سخنرانی خود حاضر شد، تا تأیید کند که «حزبالله حالش خوب است» و بر «ضربات دردناکی» که به آن وارد شده غلبه کرده و بدون استثنا در همه ردهها جایگزین ارائه کرده است. او به افزایش سرعت عملیاتهای حزبالله اشاره و آن را نشانهای از انسجام مقاومت در جبهه نبرد و مدیریت حزب خواند. وی تأکید کرد که حزبالله میخواهد با دشمن اسرائیلی در جبهههای جنگ بجنگد، تا شکست و ضربهپذیری این رژیم را اثبات کند. شیخ نعیم در سومین سخنرانی تلویزیونی خود با تأکید بر اینکه حزبالله علیرغم ضربات سختی که خورد، قدرت میدانی خود را بازیافت و توان سازمانی خود را احیا کرد، تأکید کرد که حزبالله معادله جدیدی را بر اساس ایجاد درد برای ارتش اشغالگر اتخاذ کرده، معادلهای که ادامه دارد و امید ما برای پیروزی محدودیتی ندارد.
اهمیت انتخاب نعیم قاسم برای هدایت حزب الله لبنان
نعیم قاسم بهعنوان جانشین شخصیت بزرگ و مؤثری چون سیدحسن نصرالله اگرچه مأموریت دشواری بر عهده دارد، اما تجربه 40 ساله حضور در عرصه سیاسی و اجتماعی لبنان، و ریاست شورای اقدام پارلمانی حزبالله -که آن را برای مدت طولانی برعهده داشته و بر فعالیتهای دولت نظارت و بر ارتباط با وزرا متمرکز بودهاست- نشان داد حزبالله دیگر خلأ جانشینی ندارد و وی را بهعنوان شخصیتی که دیگر از سایه خارج شده و توانایی و تجربه خود را به نمایش خواهد گذاشت به عرصه سیاسی لبنان معرفی کرده است. حزبالله در موقعیت کنونی در عرصههای فرماندهی نظامی ارشد و میانی حادثه ترورها را پشت سر گذاشته و بهسرعت دست به بازیابی و ترمیم خود زده، که شدت تلفات روزهای اخیر اشغالگران و شکست در ورود و تثبیت مناطق در لبنان نشان از این امر دارد. انتخاب نعیم قاسم برای فعال کردن ارتباطات سیاسی و بازیابی توان بازیگری در سیاست داخلی لبنان و تأثیرگذاری بر تصمیمات سیاسی پیرامون آتشبس احتمالی در غیاب نصرالله صورت گرفته است. انتخابی که در حال حاضر نشان از هوشمندی شورای رهبری حزبالله دارد و به انسجام و امیدواری حامیان مقاومت میانجامد.