افزایش قیمت بنزین تورم انتظاری بالایی دارد


گروه مسکن و انرژی-زهرا سلیمانی: موضوع «قیمت بنزین» یکی از مهمترین معادلاتی است که دولت چهاردهم از ابتدای تشکیل با آن دست به گریبان بوده است. به نظر می رسد دولت در خفا طرفدار افزایش قیمت حامل های انرژی در ایران است اما به دلیل تعبات فراگیر آن حاضر نیست با صراحت و شفاف آنرا اعلام کند. به این دلیل است که صداهای متناقضی در خصوص افزایش قیمت بنزین تا به امروز از نهادهای دولتی شنیده شده است. یک روز معاون اول رییس جمهور از ضرورت افزایش قیمت بنزین صحبت می کند و تداوم وضع فعلی را ناممکن می داند و فردای آن روز وزیر اقتصاد همین دولت، ایده افزایش قیمت بنزین در وضعیت فعلی را اشتباه ارزیابی می کند! در کشاکش این تایید و تکذیب ها اما به نظر می رسد، دولت منویاتش در خصوص قیمت بنزین را در ردیف های بودجه 1404 پنهان کرده است. کاهش 36هزار میلیارد تومانی سهم واردات بنزین یکی از اقداماتی است که دولت انجام داده تا به صورت چراغ خاموش زمینه های افزایش قیمت بنزین را فراهم سازد. موضوعی که با واکحنش برخی نمایندگام عضو کمیسیون انرژی و کمیسیون اقتصادی مجلس مواجه شده است. کاهش بیش از یک سوم بودجه مورد نیاز تامین بنزین به معنای افزایش حدودا 30تا 40درصدی قیمت بنزین در سال آینده است. در واقع دولت قصد دارد نرخ بنزین آزاد را بین 3900 تا 4200تومان افزایش دهد. حسین صمصامی نماینده عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتگو با تجارت ضمن ارزیابی و شفاف سازی راهبرد بنزینی دولت در بودجه تلاش می کند، تبعات تورمی این تصمیم را واکاوی کند. او با اشاره به این واقعیت که دولت اگر قصد دارد قیمت حامل های سوخت را افزایش دهد باید زمینه استانداردسازی خودروهای داخلی که در هر 100کیلومتر 2تا 3برابر خودروهای استاندارد خارجی( حدود 15لیتر) بنزین مصرف می کنند را نیز فراهم سازد. به اعتقاد این نماینده مجلس دوازدهم افزایش 30تا 40درصدی قیمت بنزین انتظارات تومی فزاینده ای شکل می دهد. صمصامی افزایش قیمت بنزین را در کنار حذف ارز ترجیحی برای برخی اقلام اساسی و گرانی ارز را زمینه ساز مشکلات بسیاری برای اقتصاد ایران در سال آینده ارزیابی می کند.
موضوع افزایش قیمت بنزین در بطن بودجه 1404 به یک چالش جدی بدل شده است. دولت با کاهش سهم برخی حوزه های مرتبط با بنزین عملا پالس افزایش قیمت سوخت را ارسال کرده. هرچند در گفتگوهای رسانه ای آنرا تکذیب می کند. می فرمائید راهبرد بنزینی دولت در بودجه 1404 چگونه ترسیم شده است؟
اعداد و ارقام موجود در بودجه کاملا گویا هستند. اتفاقی که افتاده این است که دولت برای افزایش قیمت بنزین، منابعی را در بودجه حذف کرده است. در واقع دولت قصد دارد بخشی از هزینه های مربوط به جایگاه داری که حدود 35هزار میلیارد تومان است را از مردم بگیرد! افزایش قیمت بنزین را هم بر اساس بررسی ها حدود 30درصد در نظر گرفته شده است. بنابراین بررسی دقیق داده ها و اعداد و ارقام بودجه به ما می گوید که دولت قصد دارد قیمت بنزین را در بودجه 1404 افزایش دهد. این موضوع آیا به صراحت در ردیف های بودجه قید شده یا تفسیر نمایندگان از بودجه اینگونه است؟ این پرسش را از این جهت طرح می کنم، چون چهره های دولتی مانند وزرای اقتصاد و نفت و...مدام اعلام می کنند، قیمت بنزین قرار نیست، بالا برود؟ خیر این موضوع با صراحت و به صورت شفاف اعلام نشده و به صورت مبهم موضوع مطرح شده است. در واقع برنامه دولت که در بودجه پنهان شده است، افزایش قیمت بنزین است. از سوی دیگر مسلم است، بنزین و سوختی که در اختیار مردم است بسیار ارزانتر از قیمت تمام شده آن است. قیمت تمام شده بنزینی که در پالایشگاه ها تولید می شود بالاتر از نرخ 1500 تومان و 3هزار تومان فعلی است.
وقتی قیمت تمام شده بنزین در ایران بسیار بالاتر از قیمت فروش آن است آیا نباید به دولت حق داد که نرخ حامل های انرژی را واقعی کند؟ دولت استدلال می کند با نرخ فعلی، قاچاق سوخت رخ می هد و مصرف به صورت افسارگسیخته بالاست. نکته اینجاست که در بحث افزایش قیمت بنزین نباید فقط گرانی بنزین به تنهایی دیده شود و مجموعه ای از عوامل باید در کنار هم دیده شوند. مساله فقط افزایش قیمت بنزین نیست. بنزین قرار است در باک ماشین ها به عنوان سوخت ریخته و استفاده شود.مساله مهمتر و کلیدی تر که مقامات دولتی کمتر به آن توجه می کنند آن است که میزان مصرف بنزین و سوخت خودروهای داخلی بسیار بیشتر از استانداردهای جهانی است. همانطور که قیمت سوخت در ایران ممکن است، ارزان تر باشد، مصرف خودرو هم بیش از استاندارد جهانی است.حرف ما این است که افزایش قمیت بنزین باید همراه با افزایش کارایی خودرو ها و کاهش مصرف خودروهای ایرانی توسط سازندگانشان باشد.



به نظر شما چه راهکار میانه ای می توان تدارک دید که هم مطالبات و منافع مردم در آن لحاظ شده باشد و هم منافع کلان دولت و مصالح کشور؟ در واقع هم هزینه زیادی به مردم تلنبار نشود و هم قیمت سوخت در ایران به اندازه ای واقعی شود که قاچاق سوخت و مصرف بی رویه و...شکل نگیرد؟
ببینید، امروز مردم می گویند، دولت از طریق استانداردسازی و ایمن سازی خودروسازی داخلی، ابتدا50درصد سوخت خودروها را کم کند، بعد 100درصد قیمت بنزین را بالاتر ببرد! دولت بیاید، خودروهای برقی استاندارد در اختیار مردم قرار دهد، بعد نرخ سوخت را چند برابر کند. باید مجموعه عوامل در کنار هم دیده شوند، نمی شود فقط افزایش قیمت بنزین مد نظر قرار گیرد. درست نیست در بخش هایی که مربوط به مردم است، فشار آورده شود و بعد بخش هایی که مربوط به سیاست های دولتی است، بی توجهی صورت گیرد. اگر واقعی کردن قیمت بنزین و سایر حامل های انرژی مهم است، ایمن سازی و استانداردسازی خودروهای داخلی هم مهم است، توسعه حمل و نقل عمومی هم مهم است. دولت اما این معادله چند مجهولی را فقط یک مجهولی می بیند و تنها به دنبال افزایش قیمت بنزین بدون انجام وظایف خود در حوزه استانداردسازی خودروها و توسعه حمل و نقل عمومی و... است. حرف ما این است که این پکیج باید در کنار هم دیده شود.
طی دهه های اخیر چندین و چند راهبرد در خصوص بنزین امتحان شده که نتایج متفاوتی داشته است. در ابتدای دهه 80 خورشیدی نمایندگان وقت بحث افزایش قیمت تدریجی بنزین را همراه با توسعه حمل و نقل عمومی و استانداردسازی خودروها پیش بردند. بدون هرگونه تنشی هر سال قیمت بنزین 20درصد افزایش می یافت. در عین حال در برخی برهه ها مانند دولت روحانی بدون شفاف سازی و اقناع عمومی ناگهان اقدام به افزایش قیمت سوخت کردند. تفاوت این دو شیوه تفکر از نظر شما چیست؟
روشن است که هر تصمیمی در حوزه های کلان اقتصادی از جمله افزایش قیمت بنزین به شفاف سازی، اقناع عمومی و زمینه سازی و آگاهی بخشی نیاز دارد. دولت چهاردهم اگر قصد دارد شفاف عمل کند، نباید افزایش قیمت بنزین را به صورت مبهم و پنهان در بودجه قرار دهد! معتقدم راهبرد دولت چندان مبتنی بر شفاف سازی نیست. دولت به صورت مبهم و با کاهش برخی بودجه های مرتبط تلاش کرده خواسته اش را به صورت پنهان اجرایی کند. حرف ما این است اگر قرار است قیمت بنزین افزایش پیدا کند باید کارایی خودروها هم افزایش یابد. خوب است دولت با شجاعت و شفاف اعلام کند من قصد دارم در سال 1404 قیمت بنزین را 50درصد افزایش دهم در عین حال به شرکت های خودروسازی هم تکلیف کند، استاندارد مصرف سوخت در خودروهای داخلی را 50درصد ارتقا دهد.
اگر ایده دولت برای افزایش قیمت بنزین در سال 1404 اجرایی شود، این افزایش یمت بنزین چه تاثیری در نرخ تورم خواهد داشت. کمیسیون اقتصادی مجلس این تکانه های احتمالی را بررسی کرده است؟
بستگی دارد، قیمت بنزین چقدر افزایش پیدا کند.
اگر فرض بگیریم 30الی 40درصدی که در بودجه به صورت پنهان قرار داده شده است محقق شود نرخ تورم چقدر بالا می رود؟
باید به صورت دقیق محاسبه شود، اما به قطع می توان گفت که تورم انتظاری بسیار بالایی شکل می گیرد. تورم انتظاری یک چنین تصمیمی از تورمی که خودش می تواند ایجاد کند، بالاتر خواهد بود. ضمن اینکه باید سایر تصمیمات تورم زای دولت در بودجه 1404 هم در نظر گرفته شود. در لایحه بودجه 1404، تخصیص ارز کالاهای اساسی کاهش پیدا کرده، نرخ ارز افزایش پیدا کرده و همه این موارد اگر همراه با افزایش قیمت بنزین اجرایی شود (که دولت به دنبال آن است) تورم قابل توجهی را شکل می دهد.
واکنش مجلس به این رویکرد دولت چه خواهد بود؟ آیا نمایندگان رویکردهای تورم آفرین بودجه را مهار می کنند؟
اساسا همه تلاش ما حفاظت از منافع عمومی و مصالح مردم خواهد بود. مردم مطمئن باشند که مجلس جلوی این نوع اقدامات را می گیرد و اجازه نمی دهد به این شکل تک بعدی قیمت بنزین بالا رود. اگر قرار است اصلاح الگوی مصرف رخ دهد باید در حوزه استانداردسازی و ایمن سازی خودروسازی داخل و توسعه حمل و نقل عمومی و ایر موارد مرتبط هم اقدامات اصلاحی صورت گیرد.