ترامپ و هریس در خط پایان


گروه سیاسی: شصتمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا که طی آن چهل و هفتمین رئیس جمهور این کشور برگزیده می‌شود، دیروز سه‌شنبه برگزار شد. در واقع، مردم آمریکا امروز برای انتخاب رئیس‌جمهور بعدی کشورشان و همچنین انتخاب ۴۳۵ عضو مجلس نمایندگان و ۳۴ عضو مجلس سنای آمریکا که روی هم کنگره ایالات متحده را تشکیل می‌دهند، به پای صندوق‌های رای رفتند.
به گزارش «تجارت»، در سیستم انتخاباتی ایالات متحده آمریکا، صرفا نامزدی که بیشترین رای را کسب می‌کند رئیس جمهور نخواهد شد بلکه این آرای الکترال هستند که تعیین کننده خواهند بود. در سیستم ایالات متحده، شهروندان مستقیما به رئیس‌جمهور خودشان رأی نمی‌دهند. در عوض، آرای آنها ۵۳۸ عضو گروهی به نام «الکترال کالج» یا «کالج انتخاباتی» را انتخاب می‌کند که سپس رئیس و معاون رئیس‌جمهور را برمی‌گزیند. با این اوصاف، تا لحظه آخر نظرسنجی‌ها در آمریکا از رقابت فشرده میان دو نامزد حزب دموکرات و جمهوری‌خواه به ویژه در ایالت‌های نوسانی حکایت دارند.

آخرین نتایج نظرسنجی‌ها در روز انتخابات
تا لحظه برگزاری انتخابات رسمی، همچنان نظرنسجی‌های مختلف درباره نتایج احتمالی از سوی رسانه‌های مختلف منتشر شد. در مهم‌ترین نظرسنجی‌ها، چنان که وبگاه «فایو ترتی ایت» نشان می دهد، در سطح ملی هریس نزدیک یک درصد پیش است، این عدد طبق موسسه ی یوگاو ۲ درصد و طبق موسسه ی دیلی تلگراف نیم درصد است. البته پیشتازی در سطح ملی تضمین کننده نیست و تاکنون پنج بار کاندیدای پیشتاز در سطح ملی در نتیجه ی نهایی بازنده بوده است. در نظرسنجی موسسعه معتبر گالوپ، ۳۲ درصد به دموکرات ها و ۲۹ درصد به جمهوری خواهان گرایش و ۳۷ درصد دیدگاه مستقل داشته اند. این نظرسنجی در سطح ملی است اما اگر در ایالت های کلیدی هم قابل تطبیق باشد،آنگاه به نفع رهیس تفسیر می شود.
اما در سطح آرای الکترال که اهمیت بیشتری نیز دارند، طبق آخرین نظرسنجی سی ینا / نیویورک تایمز، هریس را در ایالت های کلیدی جورجیا (۱+)، نوادا (۳+)، کارولینای شمالی (۲+) و ویسکانسین (۲+) پیشتاز می داند و پیشتازی ترامپ تنها در آریزونا (۴+) است. طبق این نظرسنجی در ایالت های پنسلوانیا و میشگیان نیز هر دو کاندیدا شانه به شانه‌اند. در نظر سنجی واشینگتن‌پست که متوسط نظرسنجی‌های معتبر است، هریس در نوادا (۱+)، ویسکانسین (۲+)، میشیگان (۲+) و پنسیلوانیا (۱+) از ترامپ پیش است و ترامپ در آریزونا (۲+)، جورجیا (۲+) و کارولینای شمالی (۱+) از هریس پیش است. موسسه ی یو گاو، هریس را در کارولینای شمالی نیز (۲+) پیش می داند. اگر این نتایج همین گونه باشد، همچنین با توجه به موارد بعد، آنگاه احتمال شانس پیروزی هریس پر رنگ خواهد بود. البته باید توجه داشت تمام این نظرسنجی ها در دامنه ی خطا هستند و تضمینی ندارند.



رقابت میلی‌متری نتیجه نهایی را تعیین می‌کند
تمامی شواهد و قراین از نزدیک بودن رقابت میان ترامپ و هریس حکایت دارند. میلی متری بودن رقابت صرفا به معنی نزدیک بودن آراء دو کاندیدا در ایالت های کلیدی است و لزوما به معنی نزدیک بودن سرجمع آراء فردی و یا سرجمع نهایی آراء الکترال نیست.
چرا که اگر کاندیدایی در یک ایالت کلیدی ولو با چند هزار رای پیروز شود، کل آراء آن ایالت را بدست خواهد آورد. مثلا در انتخابات ۲۰۲۰ بایدن تنها با اختلاف پنج هزار رای در ایالت جورجیا انتخابات را برد و همه ۱۶ رای الکترال آن را بدست آورد و یا در ایالت آریزونا با همین میزان همه ی ۱۱ رای الکترال آن را کسب کرد و نهایتا بایدن با ۳۰۶ رای الکترال در برابر ۲۳۲ رای الکترال ترامپ برنده شد، یا در انتخابات ۲۰۱۶ ترامپ در برابر هیلاری کلینتون، ۳۰۶ رای الکترال کسب کرد. در یکی از نزدیک ترین انتخابات تاریخ آمریکا در سال ۲۰۰۰، جورج بوش پسر با ۲۷۱ رای در برابر «الگور» با ۲۶۶ رای الکترال برنده ی انتخابات اعلام شد. جالب آنکه جورج بوش در ایالت فلوریدا تنها با حدود ۵۰۰ رای بیش از الگور، همه ی ۳۰ رای الکترال فلوریدا را کسب کرد و با رای دادگاه برنده اعلام شد. از این روی در نتیجه نهایی انتخابات نزدیک، ممکن است در رقابتی میلی متری در ایالت های کلیدی، یک کاندیدا، آراء یک ایالت یا چند ایالت کلیدی را کسب و مجموعا بین ۲۷۰ تا حدود ۳۲۰ و یا حتی بیش از این رای الکترال بدست آورد. اما در نمونه ای از رقابت های یک سویه نظیر ۲۰۰۸ ، کاندیدایی چون اوباما با ۳۶۵ در برابر تنها ۱۷۳ رای جان مک کین برنده شد.

طرح دوباره توطئه تقلب از سوی ترامپ و سایه سایه آشوب بر آمریکا
«دونالد ترامپ» طی آخرین تجمع انتخاباتی‌اش در شهر «گراند راپیدز» واقع در ایالت میشیگان بدون ارائه هیچ مدرکی مدعی شد که دموکرات‌ها در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ تقلب خواهند کد. این رئیس‌جمهور سابق پس از شکست در انتخابات ۲۰۲۰ در مقابل رقیب خود «جو بایدن» رئیس‌جمهور کنونی آمریکا، مسئله «تقلب در انتخابات» را برجسته کرد و همچنان هم معتقد است که در آن دور از انتخابات
«تقلبی» شکل گرفت که مانع از ریاست دوباره او در کاخ سفید شد.
بعد از اظهارات اخیر، در مقطع کنونی، آمریکایی‌ها و بسیاری از ناظران سیاسی، بیش از هر زمان دیگری فردای بهعد از اعلام نتایج را با نگرانی دنبال می‌کنند. شهروندان آمریکایی اتفاقات انتخابات قبلی و حمله طرفداران «دونالد ترامپ» نامزد جمهوری خواه به کنگره در ۶ ژانویه ۲۰۲۱ به منظور ممانعت از تایید پیروزی «جو بایدن» رئیس جمهور کنونی را به یاد دارند و این اولین حمله به کنگره در تاریخ آمریکا به
شمار می‌رود. آمریکایی‌ها ترس این را دارند که این بار نیز همانند گذشته با سناریویی بدتر از سال ۲۰۲۰ شاهد خشونت سیاسی باشند.