رپرتاژ پیش از انتخابات انکار پس از انتخابات

جوان آنلاین: سکه انتخابات امریکا بالاخره ضرب شد؛ و دونالدترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور امریکا رسماً پیروز این منازعه پرمناقشه شد تا برای چهارسال سکان مدیریت دولت امریکا را برعهده می‌گیرد.
بعد از اعلام خبر پیروزی ترامپ در انتخابات، برخی فعالان سیاسی اصلاح‌طلب مطلب نوشته و در شبکه‌های اجتماعی منتشر کردند که برای ایران فرقی بین ترامپ و هریس نیست و هر دو برای ایران فرصت هستند؛ مواضعی که نسبت به قبل از اعلام نتایج انتخابات با چرخش ۱۸۰ درجه‌ای مواجه شده است.
محمدعلی ابطحی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در صفحه خود نوشته: «مولا علی فرمود فرصت‌ها را غنیمت بشمارید که مثل ابر زودگذر است. اگر قدرت دیپلماسی دلسوزانه و اراده سیاسی قوی باشد انتخاب ترامپ می‌تواند فرصت مهمی برای ما باشد». احمد زیدآبادی هم مطلبی نوشته: «تحمل یک آدم خودشیفته و نادرست‌گو و غیرقابل پیش‌بینی برای چهارسال آینده در کاخ سفید، برای امثال من در این فاصله چندهزار کیلومتری عذاب الیم است چه رسد برای آن نیمی از مردم امریکا که به او رأی ندادند».
این جماعت، اما قبل از انتخابات قصه را طور دیگری روایت می‌کردند و ماجرا به کلی متفاوت بود. یک بررسی دمدستی نشان می‌دهد رسانه‌های اصلاح طلب و مخصوصاً روزنامه‌های این جریان حداقل ده‌ها تیتر در حمایت صریح و ضمنی از «کاملا هریس» منتشر کردند و نامزد دموکرات‌ها تیتر و عکس این روزنامه‌ها در هفته‌های اخیر بود.


به عنوان مثال روزنامه سازندگی در شماره روز دوشنبه خود «هریس» را عکس یک کرد و با تیتر «پیشتازی هریس در انتخابات امریکا» به استقبال او رفت. همین روزنامه در شماره دیروز خود هم با انتشار کاریکاتوری که ترامپ را به صورت یک آدمک در دست هریس نشان می‌داد به حمایت از نامزد دموکرات‌ها پرداخت. روزنامه هم میهن هم از دیگر روزنامه‌های مهم این جریان تیتر زد: «ورود هریس، پایان حریص». همین روزنامه همچنین با انتشار عکس ترامپ و دستیار او نوشت «تیم ویرانگر»، بنابراین اینکه اصلاح طلبان عنوان کنند که برای ما فرقی نمی‌کند با این تیتر‌ها و مواضع همخوانی ندارد.
مسئله دیگر تعارض دیدگاه‌های این جریان سیاسی با دولت پزشکیان است. با اینکه جریان اصلاح‌طلب خود را حامی اصلی دولت آقای پزشکیان معرفی می‌کند، اما در همین امر هم مواضع آنان با دولت چهاردهم دچار تناقض و تعارض است. مقامات رسمی دولت از جمله مسعود پزشکیان رئیس جمهور و سیدعباس‌عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان بار‌ها اعلام کردند که ایران سیاست خارجی خود را براساس تحولات دیگر کشور‌ها تنظیم نمی‌کند، بلکه سیاست و مواضع ایران مشخص است و فرقی بین ترامپ و هریس برای ایران نیست، چرا که مواضع این رژیم در قبال جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت یکسان است و نهایتاً تفاوت در تاکتیک‌های دشمنی با ملت ایران است. عراقچی وزیرامور خارجه در گفتگو با شبکه یک مواضع دولت را این‌گونه اعلام کرد: «ما برای انتخابات ریاست جمهوری امریکا و اینکه چه کسی انتخاب شود خیلی ارزشی قائل نیستیم و اینکه بعضی مباحث درباره تاثیر انتخاب یکی از این دو نامزد در موضع ایران در قبال جنگ غزه و آرمان فلسطین مطرح می‌شود در مواضع اصولی کشور و راهبرد‌های کشور تاثیری ندارد؛ اگرچه در سطح تاکتیک‌ها ممکن است تاثیراتی داشته باشد. رهبری نیز در همین زمینه فرمودند که مسئولان در جای خودش تصمیم می‌گیرند. ما در مورد اصول و آرمان‌های خودمان هیچ وقت مصالحه نمی‌کنیم، ولی تاکتیک‌ها ممکن است بسته به شرایط تغییر پیدا کند».
این تعارض نشان می‌دهد که احتمالا در ماه‌های آینده باید شاهد طرح مطالباتی از جانب اصلاح طلبان از دولت در حوزه سیاست خارجی باشیم که همراستا با مواضع دولت و منافع ملی ایران نیست؛ بنابراین دولت آقای پزشکیان باید کاملا در مقابل این جریان هوشیار باشد.
اصلاح طلبان هم با درس گرفتن از تجربیات قبلی از وابسته کردن امور کشور و تحلیل مسائل متناسب با تحولات امریکا دست بردارند. واقعا تفاوتی برای ایران و ملت ما وجود ندارد که چه کسی در امریکا رئیس جمهور شود و ایران باید راهبرد‌های خود را مستقل از این مسائل طراحی کند که همین رویه هم انجام می‌شود. اینکه قبل از انتخابات برای دموکرات‌ها رپرتاژ بروند و بعد از انتخابات اعلام کنند که برای ما فرقی ندارند، از سوی افکارعمومی به نفاق تعبیر می‌شود که برای رفتار یک جریان سیاسی توصیف خوبی نیست. اما این خود عملکرد اصلاح‌طلبان و موش و گربه بازی با انتخابات امریکا است که آن را در مظان این صفت قرار می‌دهد.