آمادگی تهران برای خنثیسازی برنامههای خصمانه ترامپ
گروه سیاسی: پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، همانند تمامی نقاط جهان در داخل ایران نیز واکنشهای متفاوتی را به همراه داشته است. غالب واکنشها را میتوان در سه دسته تقسیمبندی کرد. دسته نخست بر این باور هستند که باید با دولت دوم دونالد ترامپ به صورت مستقیم وارد گفتوگو شد و توافق جدیدی را امضا کرد. دسته دوم، در جبهه مخالف با این گروه نخست قرار دارند و بر این باور هستند که ایران باید همان رویکرد دوره اول مبنی بر مقاومت همهجانبه و بیاعتنایی به خواستههای دولت آمریکا تحت رهبری او را ادامه دهد. دسته سوم نیز در میانه این دو نگاه قرار دارد و معتقد هستند باید تعامل نه دوستی و نه دشمنی را در پیش گرفت و به نوعی مدیریت تنشها را در چهار سال آینده مورد توجه قرار داد.
به گزارش «تجارت»، برای افکار عمومی ایرانی و نیز ناظران سیاسی نوع مواجهه دولت مسعود پزشکیان با دولت دوم ترامپ اهمیت به سزایی دارد. مقامها و چهرههای سیاسی کشورمان نیز در چند روز گذشته نسبت به روی کار آمدن ترامپ نیز واکنش نشان دادهاند. البته در آمریکا نیز سیاست خارجی آمریکا نسبت به ایران در دوره دوم ریاست جمهوری دونالد ترامپ نیز مورد توجه قرار گرفته است.
تبیین سیاست خارجی دولت دوم ترامپ نسبت به ایران از سوی برایان هوک
برایان هوک نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در دوره اول دولت ترامپ و راهبر تیم انتقالی در وزارت امور خارجه دولت ترامپ شامگاه پنجشنبه (17 آبان) با شبکه آمریکایی سیانان گفتوگو کرد. او در پاسخ به سوال «بکی اندرسون» خبرنگار سی ان ان مبنی بر احتمال اجرای راهکار «فشار حداکثری» علیه جمهوری اسلامی ایران توسط ترامپ در دوره دوم ریاستجمهوری خود با وجود تمایل فزاینده کشورهای منطقه به تعمیق روابط خود با ایران گفت: «ترامپ بهدنبال تغییر رژیم در ایران نیست.» هوک که یکی از طراحان اصلی پیمان ابراهیم و حامیان سرسخت رژیم صهیونیستی است، مدعی شد: «ترامپ میداند که ایران عامل اصلی بیثباتی در خاورمیانه است.» او در ادامه اظهارات خصمانه و ایران ستیزانه خود مدعی شد: «منطق خلیج فارس، فعالترین اقتصاد و متنوعترین فرهنگ در جهان امروز است و تفکرات انقلابی و تندرو ایران که مقامات آن بهدنبال صادر کردن آن هستند مانعی جدی در مسیر پیشرفت منطقه است.» هوک مجددا بدون اشارهای به خواست کشورهای منطقه برای تعمیق روابط خود با جمهوری اسلامی ایران و انتقادات آنها از رژیم صهیونیستی و آمریکا بهعنوان حامی و عامل جنایات و تحولات اخیر در منطقه مدعی شد: «هرموقع آمریکا تصمیم به همکاری با ایران بگیرد، دیگر کشورها هم چنین کاری خواهند کرد اما به باور شخصی من، در صورت مقابله با ایران، کشورهای منطقه که هدف اصلی تجاوزات ایران هستند تمام تلاش خود را برای مقابله با ایران خواهند کرد.» هوک دوباره تأکید کرد که ترامپ بهدنبال تغییر رژیم در ایران نیست و افزود: «آینده ایران توسط مردم ایران تعیین خواهد شد و این را همواره تکرار کردهایم.»
در مهمترین واکنش به روی کار آمدن ترامپ در آمریکا، مسعود پزشکیان رئیسجمهور کشورمان در گردهمایی مسئولان ستاد امید، با بیان اینکه برای ما هرگز تفاوتی نخواهد داشت که چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز شده، چرا که کشور و نظام ما به قدرت درونی خود با ملتی با عزت و عظمت متکی است، تصریح کرد: ما در توسعه روابط خود با دیگر کشورها به هیچ عنوان نگاه بسته و محدودی نخواهیم داشت. اولویت خود را توسعه روابط با کشورهای اسلامی و همسایه قرار دادهایم و عمیقا معتقد به ایجاد وحدت و انسجام میان کشورهای اسلامی هستیم و باور داریم اگر همه کشورهای جهان اسلام با یکدیگر برادر و متحد بودند، رژیم صهیونیستی جرات نداشت اینگونه مردم فلسطین و لبنان مظلوم را به خاک و خون بکشد.
ترامپ از گذشته درس بگیرد
محمد جواد ظریف، معاون راهبردی رئیسجمهور در واکنش به نتیجه انتخابات آمریکا در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «مردم آمریکا، از جمله بیشتر مسلمانان، با رای خود بهوضوح مخالفت خود را با یک سالِ شرمآورِ همدستی ایالاتمتحده در جنایتهای اسرائیل در غزه و کشتار در لبنان نشان دادند. امیدواریم که دولت جدید ترامپ و ونس به وعدههای خود در مورد خودداری از جنگها عمل کنند و درس مهمی که مردم آمریکا پیرامون پایان دادن به جنگها و پیشگیری از جنگهای جدید یاد دادهاند را به یاد داشته باشند. ایران که نشان داده عزم و توانایی مقابله با هرگونه تهاجم را دارد و تحت تأثیر تهدیدها قرار نمیگیرد، اما به احترام توجه میکند.»
کارهایمان را به ترامپ پیوند نزنیم
علاوه بر ظریف و پزشکیان، علی لاریجانی مشاور رهبر معظم انقلاب و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در برنامه گفتگوی ویژه خبری در این خصوص که آیا در شخصیت ترامپ ۲۰۱۶ و ۲۰۲۴ تغییری هست و آیا در قبال ایران تغییری در سیاستش میافتد؟ گفت: من رجال الغیب نیستم که ببینم واقعا این کار را میکند یا نه، ولی در بعضی از حرف هایش نشانههایی بود، مثلا نزدیک رای دادن گفت من نمیخواهم با ایران بجنگم میخواهم مسئله هستهای ایران به سمت سلاح نرود. شاید برای این بود که رای بیشتری از ایرانیان بگیرد، ولی ممکن است فهمیده باشد که با یک دیوار سخت مواجه است و باید رفتارش را تغییر دهد. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطرنشان کرد: نمیدانیم باید یک کمی جلوتر برود که چگونه است، چون دفعه قبل رفتار عاقلانهای نداشت، شاید تجربه بیشتر پیدا کرده است و دنبال کند آن مسیر دقیقتر را، نکتهای که هست اینکه نباید کار خودمان را اینقدر پیوند بزنیم به این شخصیتهایی که ارزش زیادی ندارند، این خوب نیست، ایران اگر کشور مهم و متمدنی است، این قدر حرف زدن راجع به این آدمها نباید مهم باشد. باید قبول کنیم اگر یک دست بشویم، اگر با هم کار بکنیم و واقعا برادرانه با هم کار کنیم، این قدر نیروی متخصص در ایران است که میتواند خیلی از بارها را بردارد. معتقدم که مشکل تحریمها را باید برداریم که تحریم مثل سنگ است جلوی توسعه ما، سنگ را باید برداریم، ولی اگر دیر شد نباید عزا بگیریم، مسلمان باید همیشه امیدوار و مثبت اندیش باشد.