ثبت هزاران قاب همیاری در هلالاحمر
[ سیما فراهانی ]جمعیت هلالاحمر به عنوان یک دستگاه امدادی در حوزههای اجتماعی نیز فعال است. به طوریکه تاکنون چندین طرح و جشنواره تاثیرگذار را در حوزههای اجتماعی برگزار کرده است. این جمعیت در تازهترین اقدام، جشنواره فیلم و عکس «همیار هلال» را برگزار کرده است. این جشنواره به بهانه به تصویر کشیدن فعالیتهای نیروهای داوطلب هلالاحمر، در مأموریتهای آنها در سراسر کشور برگزار میشود. از آنجایی که برگزاری جشنوارههای هنری و استفاده از ظرفیت هنر عکاسی و فیلمسازی به عنوان ابزاری تاثیرگذار و ماندگار در ذهن مخاطب، میتواند در معرفی اهداف جمعیت هلالاحمر و تلاشهای داوطلبان این نهاد مردمی نقش موثر و شگرفی را در دستیابی به افقهای روشن ایجاد کند، از این رو سازمان داوطلبان جمعیت هلالاحمر جمهوری اسلامی ایران به مناسبت روز جهانی داوطلب اقدام به برگزاری این جشنواره ملی کرده است. جشنواره همیار هلال، با هدف تقویت روحیه داوطلبی در ساحت عمومی جامعه، ثبت هنرمندانه و خلاقانه رویدادهای داوطلبی از منظر تصویر و کمک به تامین منابع داوطلبی جمعیت هلالاحمر اعم از مشارکتهای ملی و خدمات داوطلبانه برگزار شده است.
افزایش فضای داوطلبی در حوزه هنرمندان
همچنین عادل عزیزی ، دبیر جشنواره همیار هلال، در گفتگو با خبرنگار «شهروند» جزئیاتی از این جشنواره ارائه میدهد و میگوید: « هنر یکی از برترین ابزارهای ممکن برای تاثیرگذاری در سطح جامعه است و استفاده از این پتانسیل با توجه ویژه به سرمایههای اجتماعی و فرهنگی جامعه تاثیرات دو چندانی را به همراه دارد. جشنواره همیار هلال سازمان داوطلبان، بیستم مهرماه رسما آغاز شد. هدف این جشنواره ارائه و ارزشگذاری خدمات داوطلبانه بیمنت در جای جای کشور و در ماموریت برونمرزی است. افرادی که به بشریت و مردم ایران خدمت کردند و در جهت رفع آلام و افزایش رفاه آنها در مقاطع مختلف فرهنگی، اقتصادی، معیشت و درمان قدمی برداشتهاند. سازمان داوطلبان، در سال های اخیر توانسته خدمات مبتکرانهای داشته باشد و این ابتکار عمل بیش از پیش فضای مردمی بودن هلالاحمر را پر و بال داده است. با برگزاری این جشنواره، داوطلبان، اقدامات خود را در راستای خدمت به بشریت، به نحو احسن به منصه ظهور میگذارند. به جهت خاصیت و توانمندی که در حوزه عکاسی وجود دارد و روایتپردازی که می تواند شکل بگیرد، تمرکز بیشتر ما بر روی حوزه عکس است. پیشبینی ما این است که بیش از هزار عکس به دبیرخانه ارسال خواهد شد. هنرمندان زیادی، در داستانسرایی بصری و روایتپردازی مشارکت خواهند کرد و امید است که فضای داوطلبی در حوزه هنرمندان افزایش یابد. ما قصد داریم، بستری ایجاد کنیم که بیشتر هنرمندان به فضای داوطلبی هلالاحمر بپردازند. البته درحال حاضر نیز، عضو داوطلب هنرمند زیادی در جمعیت داریم و خیلی از هنرمندان افتخارشان عضویت در هلالاحمر است.»
بیان هنری روایتپرداز برای دیده شدن زحمات داوطلبان
عادل عزیزی در ادامه صحبتهایش به رویکردهای دیگر این جشنواره اشاره میکند و ادامه میدهد: «هدف ما این است که این جشنواره در طول سال هم استمرار یابد. یعنی هنرمندان بدانند که در طول سال هم میتوانند در حوزه داوطلبی فعالیت و تولید محتوا کنند. میخواهیم به آن سمت برویم که هنرمندان نسبت به روایتسازی توانمندیهای داوطلبان مشتاق شوند. جهاد تبیین چیزی جز همین کار نیست. وقتی این توانمندیها، در قالب یک جشنواره و کار هنری و در قالب یک رقابت سالم صورت میگیرد، الگویی برای تمام مردم در کشور خواهد شد. همچنین یک بانک اطلاعاتی گردآوری میشود. بانک هنرمندانی که دوست دارند داوطلب هلالاحمر شوند. به ظرفیتها فضا داده میشود و به سمت جذب حداکثری خواهیم رفت. از این طریق میتوانیم تربیت نیروی متخصص داوطلب داشته باشیم که روایت خدمات داوطلبی و انگیزه مردم نوعدوست را دنبال میکنند. این خدمات به نحو احسن ثبت و نگهداری و در نهایت منتشر خواهند شد. درواقع با این کار، عملا تاریخ شفاهی خواهیم داشت. ثبت هنرمندانه رویکردها و وقایع که در سالهای آینده بتوانیم یک آرشیو غنی داشته باشیم. این اتفاق با حمایت دکتر کولیوند صورت گرفت. خواست ایشان بود که به سمت اهداف داوطلبان برویم، آنها را تبیین کرده و مردم را با آنها آشنا کنیم. آن هم از طریق یک بیان هنری روایتپرداز که زحمات داوطلبان دیده شود. هدفمان این است که در آینده حوزهها را در این جشنواره گسترش دهیم تا نقاشان و کاریکاتوریستها هم بتوانند شرکت کنند.»
همه آحاد جامعه میتوانند در این جشنواره شرکت کنند
او در پایان صحبتهایش میگوید: «موضوعیت و محوریت آثار ارسالی، فعالیتهای سازمان داوطلبان است. مثلا یک فیلمساز یک اقدام داوطلبانه هلالاحمر را روایت پردازی میکند. در ابتدا موضوع و بعد از آن، موسیقی و فیلمنامه و دیالوگ و تدوین در قالب 100 ثانیه فیلم بررسی و داوری خواهد شد. در حوزه عکس هم همین است. اولین گزینه محتوا است که باید همسویی با اهداف و موضوعات جشنواره داشته باشد. بعد از آن نیز استانداردهای عکاسی و تکنیکهای هنر عکاسی در رساندن پیام به مخاطب در نظر گرفته خواهد شد. همه احاد جامعه میتوانند در این جشنواره شرکت کنند. چه هنرمندان، چه داوطلبان و چه مردم عادی. برای ما گرامی است که از تک تک مردم و هنرمندان ایرانی برای حضور در این جشنواره دعوت کنیم. بنابراین شرکت در این جشنواره که کاری بشردوستانه به حساب میآید، از سوی همه هنرمندان کشوری مغتنم است. آثار هم میتواند در طول سابقه صد ساله هلالاحمر باشد. شرکتکنندگان تا 25 آبان وقت ارسال دارند. پیشبینی میکنیم از بین داوطلبان هنرمند بیش از هزار عکس و بیش از ۱۰۰ فیلم به جشنواره ارسال شود. قرار است نمایشگاه عکس منتخبان در محل برگزاری مراسم برپا شود. برای اکران فیلمها برنامهای نداریم اما چند فیلم برگزیده را در مراسم افتتاحیه جشنواره نمایش خواهیم داد و بقیه فیلمهای منتخب را از طریق فضای مجازی به نمایش میگذاریم اما اگر شرایطی مهیا شد از کارگاههای آموزشی بهره میگیریم. امیدوارم که این جشنواره محلی برای ارائه آثار مرتبط با امدادرسانی و کمکرسانی شود.»
به تصور کشیدن فعالیتهای داوطلبان
وحید سلیمی، رئیس سازمان داوطلبان هلالاحمر به رویکردهای این سازمان برای برگزاری نخستین جشنواره همیار هلال اشاره میکند و در این خصوص میگوید: «جشنواره ملی فیلم و عکس همیار هلال با حضور نقشآفرینان حوزه فرهنگ و هنر و اعضای فعال تولید محتوا در جمعیت هلالاحمر، به واسطه حمایت هنرمندان سراسر کشور و ثبت و انتشار هزاران قاب همیاری، نقطه عطفی برای یک حرکت ارزشمند هنری در سطح ملی و بینالمللی خواهد بود. همچنین فرصتی برای گردآوری و تولید آثار فاخر هنری در حوزه داوطلبان هلالاحمر فراهم میآورد. این جشنواره به بهانه به تصور کشیدن فعالیتهای داوطلبان سازمان هلالاحمر در حوزههای مختلف است. بحث جذب و ثبتنام نیروهای داوطلب ماهر و تخصصی بر اساس نیازهای سازمان هلالاحمر از مهم ترین محورهای جشنواره است، که بیشتر در دو عرصه سلامتمحور و معیشتمحور متمرکز شده است. طرحهای توانمندسازی محلات کم برخوردار، طرحهای سلامت محور و معیشت محور، اعزام کاروانهای سلامت محور به مناطق کمبرخوردار و متاثر از حوادث طبیعی، و در نهایت طرحهایی مثل طرح نیابت و نذر آب از محورهای اصلی این جشنواره است. یکی دیگر از محورهای این رویداد هنری، بخش مشارکتهای مردمی و خیرین در راهاندازی مراکز امدادونجات و تجهیز و راهاندازی مراکز توانبخشی است. جشنواره در دو بخش عکس و فیلم کوتاه ۱۰۰ ثانیهای برگزار میشود.»