بنزین سوپر چقدر و با چه قیمت


جوان آنلاین: بالاخره یک گام برای اصلاح وضعیت مصرف بنزین برداشته شد و دولت تصمیم گرفت واردات بنزین سوپر را آزاد کند. با آزادشدن واردات بنزین سوپر این فرآورده نفتی به قیمت آزاد به کشور وارد خواهد شد، این اقدام یعنی از این پس شاهد تخصیص یارانه در بخش بنزین سوپر که مصرف عمده آن از سوی خودرو‌های با قیمت بالاست، نخواهیم بود و برای مسئله بنزین سوپر نیز ظرفیت پالایشی کشور مورد استفاده قرار نخواهد گرفت. 
 
ناترازی بنزین یکی از موضوعات مهمی است که در سال جاری کشور به آن گرفتار شده است و در این مسیر با توجه به نیاز کشور به ماکسیمم تولید بنزین کشور، بخشی از تولیدات بنزینی کشور که با عدد اکتان بالایی بود و مناسب خودرو‌های با حجم موتور بالا بود، از سبد بنزینی کشور حذف و بنزین سوپر نیز به همین سرنوشت دچار و حذف شد. حال دولت در اقدامی صحیح واردات بنزین سوپر را آزاد کرده است که به پشتوانه مصوبه هیئت وزیران، به جای تخصیص یارانه و تأمین داخلی بنزین سوپر برای تقاضای خودرو‌های عمدتاً خارجی و با قیمت بسیار بالا، از این پس با آزادشدن واردات بنزین سوپر این فرآورده نفتی، به قیمت آزاد به کشور وارد خواهد شد که این موضوع بیانگر این است که از این پس شاهد تخصیص یارانه در بخش بنزین سوپر که مصرف عمده آن از سوی خودرو‌های با قیمت بالاست، نخواهیم بود و برای مسئله بنزین سوپر نیز ظرفیت پالایشی کشور مورد استفاده قرار نخواهد گرفت. 


سهیل محمودیان، کارشناس انرژی در گفتگو با «جوان» در رابطه با مسئله بنزین سوپر و قیمت سرکوب‌شده و ارتباط آن با ناترازی بنزین کشور گفت: بنزین سوپر یک فرآورده نفتی مانند بنزین معمولی است ولی تفاوت اصلی آن در اکتان بالاتری است که این نوع از بنزین دارد. در تعریف انواع بنزین متعارف خروجی در پالایشگاه‌ها، معمولاً بنزینی که اکتان۹۵ و بالاتر دارد، به نام بنزین سوپر شناخته می‌شود و بنزین با اکتان پایین‌تر نیز به عنوان بنزین معمولی راهی جایگاه‌های سوخت کشور خواهد شد. اکتان بیشتر در سوخت معمولی، باعث می‌شود بنزین اصطلاحاً آرام‌سوزی بیشتری داشته باشد و برای موتور خودرو نیز مناسب است. 
قیمت بنزین سوپر کشور به کشور و منطقه به منطقه متفاوت است ولی حدود ۱/۲ دلار قیمت عمومی بنزین سوپر در منطقه ماست که با احتساب دلار ۶۷‌هزار تومان بازار آزاد حدود ۸۰‌هزار تومان قیمت واقعی آن است. 
وی ادامه داد: در کشور ما بنزین سوپر در حال حاضر در پمپ بنزین‌ها یافت نمی‌شود و دلیل آن نیز اضافه کردن مواد سوختی به بنزین با اکتان بالای ۹۵ و کاهش اکتان آن در جهت قرارگیری در نوع بنزین معمولی و افزایش حجم عرضه روزانه بنزین در سطح کشور است و این موضوع نیز به دلیل ناترازی به وقوع پیوسته است. 
در طرف مقابل حالا با آزادشدن واردات بنزین و آزادشدن قیمت آن با مصوبه هیئت وزیران و دولت چهاردهم، شاهد بازگشت این محصول سوختی به پمپ بنزین‌های کشور خواهیم بود که قیمت آن طبق قیمت وارداتی مربوط به بازار مبادله ارز و طلا نیز در کمینه‌ترین حالت که تخمین بودجه ۱۴۰۴ از قیمت ارز در سال آتی معادل ۴۵/۵ هزار تومان است، به هر لیتر معادل ۵۵‌هزار تومان خواهد رسید و در صورت واردات آن با نرخ ارز بازار آزاد نیز کمترین قیمت هر لیتر آن ۸۰‌هزار تومان است. 
این کارشناس انرژی در برآورد مثبت یا منفی‌بودن این اقدام اظهار کرد: اولین آورده آزادکردن واردات و قیمت بنزین سوپر، حذف یارانه انرژی غیرضروری موجود در این بخش است که به خودرو‌های بالای چندمیلیارد تومان تخصیص می‌یافت و همچنین تأمین نیاز سوخت اکتان بالای این خودرو‌های چندین میلیاردی از محل واردات است که بدون دخالت دولت انجام می‌پذیرد، از همین رو این اقدام مثبت تلقی می‌شود. 
وی ادامه داد: در ادامه مسئله مربوط به عرضه سوخت اکتان بالا یا همان بنزین سوپر است که قرار است به چه صورتی و از طریق چه کسانی وارد و به چه صورتی به دست مردم برسد. 
این موضوع نیازمند دستورالعمل اجرایی مشخص با سازوکار معین است تا به سمتی برود که هر چه سریع‌تر شاهد واردات بنزین سوپر و عرضه آزاد آن در جایگاه‌ها باشیم. متأسفانه قیمت‌گذاری دستوری دولت مانند یک مارپیچ تودرتو موجب شده است بیشترین ضربه را صنعت پالایشگاهی کشور در ماجرای بنزین بخورد و بنزینی که ما می‌توانیم صادرکننده آن باشیم، متأسفانه با حجم بالای یارانه انرژی و عدم‌سیگنال‌دهی قیمتی آن در پشت ترافیک شهر‌های بزرگ مانند تهران هدر رود و سالانه هزاران‌هزارمیلیارد تومان منابع با ارزش در این مسیر قیمت‌گذاری دستوری حیف‌ومیل شود و در صورت اجبار مانند اتفاقی که برای بنزین سوپر افتاد، در نهایت باید به واردات و قیمت آزاد آن تن دهیم، در حالی که هیچ عقل سلیمی اجازه قیمت‌گذاری یارانه‌ای برای بنزین سوپر را نیز نمی‌داد و حالا با اینکه این کار بسیار دیر انجام شده است، اما امری هر چند کوتاه در جهت تغییرات مثبت به نفع اصلاحات اقتصادی در بخش انرژی کشور به وقوع پیوسته است که باید آن را به فال نیک بگیریم.