اهمیت و توجه به مهارت‌آموزی شهروندان فردا 

جوان آنلاین: کودکان امروز، شهروندان فردا هستند که اگر بتوانند مهارت‌های مهم زندگی را یاد بگیرند، جامعه‌ای پویا و پیشرفته‌ای را می‌سازند. کودکانی که زبان یادگیری و اصلاً همه دنیایشان، بازی است، به همین دلیل عمده کارشناسان حوزه کودک، بار‌ها و بار‌ها تأکید کرده‌اند که کودکان را از طریق بازی‌های هوشمندانه می‌توان به بهترین شکل ممکن پرورش داد و آنها را به یک شهروند عالی برای فردا روز جامعه تبدیل کرد. در همین راستا طرح «شهروند فردا» در پایتخت برنامه‌ریزی شده تا زمینه رشد و تعالی کودکان شهر را مهیا کند، طرحی که برای شهروندان فرداست و توسط اداره کل سلامت شهرداری تهران اجرا می‌شود.  اشتباه محض است که کودکان، کوچک شمرده شوند، آنها در آینده‌ای نزدیک به بزرگ‌ترین و مهم‌ترین افراد جامعه تبدیل می‌شوند و همه چیز را در دست می‌گیرند. پس کم اهمیت دادن به آنها یعنی کم اهمیت شمردن آنچه در آینده قرار است در جامعه رخ بدهد. درست است که آنها کودکند، اما اگر در همین سن کم، مهارت‌های موردنیازشان را کسب کنند، می‌توانند دوره نوجوانی، جوانی و بزرگسالی پربارتری داشته باشند، این یعنی جامعه‌ای که شهروندان آن به مرتبه‌ای رسیده‌اند که آگاهی کافی دارند و نه‌تن‌ها از عهده حل مسائل زندگی خود برمی‌آیند، بلکه به جامعه نیز می‌توانند کمک کنند. در همین راستا، گروهی از متخصصان روانشناسی، سلامت و آموزش تصمیم گرفتند تا همه تلاش خود را به کار ببرند و خدمات جامعی را به مادران باردار، والدین دارای فرزند زیر شش سال و همچنین کودکان سه تا شش سال ارائه کنند. 
روز گذشته افتتاحیه «شهروند فردا» در ورزشگاه هنگام برگزار شد و میزبان حدود ۵۰ کودک سه تا شش ساله بود. برنامه‌ای که در آن به کودکان اجازه آزادی عمل می‌داد. همین باعث شد تا اکثر دختران و پسران خردسال، ذوق زده شوند و احساس کنند که مهم هستند و به آنها اهمیت داده می‌شود.   آموزش ۵ مهارت اصلی و مهم 
ساعت ۹ صبح است، کودکان دست در دست مادران خود وارد سالن ورزشی هنگام می‌شوند. سالنی که از شب قبل برای حضور بچه‌ها تزیین شده و المان‌های کودکانه‌ای هم در آن قرار دارد. این تزیین در نگاه اول، کودکان را به خود جذب می‌کند تا جایی که برخی از آنها دست مادرشان را رها می‌کنند تا به وسط سالن بروند و آنها را وارسی کنند. 
سمت راست سالن و نزدیک به درب ورودی پنج ایستگاه طراحی شده‌است. در این ایستگاه‌ها قرار است پنج مهارت اصلی به بچه‌ها آموزش داده شود؛ مهارت‌های حرکتی ظریف، مهارت‌های حرکتی درشت، مهارت‌های ارتباطی، مهارت حل مسئله و مهارت‌های شخصی و اجتماعی. البته اینها فقط بازی و آموزش به کودکان نیست، بلکه مادران حاضر در سالن در کنار مربیان، نوع بازی‌های مهارت‌آموزی را یاد می‌گیرند، مادرانی که گهگاهی سؤال برایشان پیش می‌آید و آنها را از مربیان حاضر در ایستگاه می‌پرسند.   تک‌روی کردن ممنوع!


در ایستگاه مهارت‌های اجتماعی، کودکان باید با کمک هم‌گروهی خود و به وسیله نی‌های بلند، توپ‌های پلاستیکی را از روی میز بردارند و با همکاری نفر مقابلشان، آن را به داخل جعبه پلاستیکی بیندازند. برخی از بچه‌ها با تمرکز و دقت این کار را انجام می‌دهند، اما برخی نمی‌توانند با هم‌گروهی خود هماهنگ باشند. خانم ظریفی که مربی بخش بازی‌های مهارت‌های اجتماعی است، می‌گوید: «این بازی را می‌شود در خانه هم انجام داد. بچه‌ها به کمک این بازی، همیاری و کار‌های گروهی و اجتماعی را یاد خواهند گرفت. بچه‌ها باید تعامل با دیگران را یاد بگیرند و بدانند که عمده کار‌ها را تیمی و گروهی باید پیش ببرند و برخی اوقات نیاز است که تک‌روی نکنند.»
بخش دیگر، اما مربوط به بازی‌های حرکتی ظریف است. در این ایستگاه باید بچه‌ها با گیره‌های کوچک چوبی، توپ‌های کوچک پنبه‌ای را بردارند و به داخل لیوان‌های کاغذی بیندازند. برخی از بچه‌ها که معلوم است این مهارت را به خوبی یاد گرفته‌اند، با سرعت تمام آن را انجام می‌دهند، اما برخی دیگر گویا یکبار هم گیره در دست نگرفته‌اند. آنها کمی کلافه به نظر می‌رسند، اما خانم مربی به سمتشان می‌رود و کمکشان می‌کند تا باز هم تلاش کنند. خانم رجبی که دکتری روانشناسی دارد، مسئول این ایستگاه است و می‌گوید: «مهارت‌های حرکتی ظریف با هدف به کارگیری انگشتان دست کودک انجام می‌شود. مهارتی که به هماهنگی دست و چشم کودکان کمک می‌کند. یکسری بازی در این رابطه طراحی شده که در سایت «شهروند فردا» برای همه شهروندان قرار داده‌‎ایم که میتوانند آن را مشاهده کنند و این مهارت مهم را در کودک خود تقویت سازند. کودکی که مهارت حرکتی ظریف داشته باشد در آینده می‌تواند توجه و تمرکز بیشتری داشته باشد.»  تقویت حافظه با بازی
در ایستگاه دیگر پنج میز و صندلی قرار داده شده و بچه‌ها به صورت گروه‌های پنج نفره به آنجا می‌روند. در این ایستگاه پنج توپ با پنج رنگ مختلف قرار داده شده است. خانم مربی پنج توپ را روی میز خود می‌چیند و بعد از چند ثانیه آن را با یک صفحه سفید می‌پوشاند. بچه‌ها باید به ترتیب همان رنگ‌هایی که مشاهده کردند، توپ‌هایشان را به ترتیب بچینند. برخی از بچه‌ها یادشان می‌رود که بعد از رنگ قرمز یا آبی چه رنگی باید انتخاب کنند! برای همین مکث می‌کنند یا از خانم مربی می‌خواهند دوباره الگوی توپ‌ها را نشان‌شان دهد. خانم اسکندری، مسئول اجرای بازی در این ایستگاه است و می‌گوید: «این بازی برای مهارت حل مسئله کودکان است. بچه‌ها با این کار حافظه‌شان تقویت می‌شود و در کنار آن، یاد می‌گیرند که مسائلشان را با دقت و سرعت بیشتری حل کنند.»
در یکی دیگر از ایستگاه‌های طراحی‌شده، مهارت‌های ارتباطی یاد داده می‌شود. جایی که در آن، هشت کودک دور یک میز می‌نشینند و به کارت‌های احساسات نگاه می‌کنند. خانم مربی با حوصله و شمرده شمرده، احساسات غم، شادی، ترس و خشم را برای بچه‌های حاضر در آنجا توضیح می‌دهد و از آنها می‌خواهد که درباره احساساتشان در شرایط مختلف صحبت کنند. بعد از آن نوبت به پانتومیم می‌رسد! یعنی یکی از بچه‌ها می‌ایستد و یکی از احساسات را به صورت پانتومیم اجرا می‌کند، باقی بچه‌ها هم آن احساس را حدس می‌زنند. خانم تعدادی که مسئول و مربی این ایستگاه است، می‌گوید: «هر چقدر که بچه‌ها با احساسات و هیجانات خود بیشتر آشنا باشند، بیشتر می‌توانند رفتار مناسبی از خودشان بروز دهند. علاوه بر آن، وقتی کودک، احساسات را بشناسد، می‌‎تواند با دوست خود که ناراحت است یا ترسیده‌است، همدلی کند، او درک می‌کند که این احساس یک احساس موقت است و دوستش چند دقیقه دیگر حالش بهتر می‌شود.»  اهمیت بازی‌های قدیمی 
و، اما ایستگاه آخر، مربوط به مهارت‌های حرکتی درشت است، ایستگاهی که یک نیاز جدی برای عمده کودکان محسوب می‌شود، چراکه در فضای آپارتمان‌نشینی و خانه‌های نقلی پایتخت، کودکان ناچارند تا تحرک کمتری داشته باشند. در این ایستگاه فوم‌های تاتامی از شماره یک تا پنج قرار داده شده، که کودکان باید به صورت لی‌لی روی شماره‌ها پا بگذارند، یک توپ را بردارند و مجدد با همان حالت لی‌لی برگردند. آقای ارجمند که مربی این ایستگاه است، در رابطه با این بازی قدیمی و فراموش شده که کمتر بچه‌ها سراغ آن می‌روند، می‌گوید: «لی‌لی به کودکان کمک می‌کند تا با ایستادن و حرکت کردن روی یک پا، تعادلشان را حفظ کنند. کودکان نیاز به بازی تعادلی دارند و خانواده‌ها باید به این نکته توجه کنند.»  توجه به دوران کودکی مغفول مانده‌است
 خانم مرادی، معاون اداره کل سلامت شهرداری تهران در رابطه با دلیل اجرا کردن طرحی برای گروه کودکان صفر تا شش سال به «جوان» می‌گوید: «این دوره سنی یک دوره طلایی است؛ از یک‌سو می‌توان با آگاهی و عملکرد خوب، شخصیت کودک را به بهترین وجه ممکن شکل داد و از سوی دیگر می‌توان با بی‌توجهی به آن یک کودک را که نتوانسته از مهارت‌های کافی برخوردار شود، تحویل جامعه داد، در این صورت جامعه‌ای خواهیم داشت که شهروندان آن مدام نیاز به کمک، میانجی‌گری و حمایت دارند، چراکه آنها نمی‌توانند از پس حل مسائل فردی و اجتماعی خود بربیایند و چالش‌های زندگی خود را مدیریت کنند. از طرفی این دوره سنی، دوره مهمی برای کشف اشکالات و اصلاح آن است، چراکه کودک تغییرپذیر است. بنابراین این گروه باید با توجه و دقت ویژه بررسی شوند تا اقداماتی کارساز برای توانمند شدن آنها انجام شود.»
معاون اداره کل سلامت شهرداری تهران ادامه می‌دهد: «شاهد آن هستیم که پرداختن به نیاز‌های این گروه سنی مغفول مانده‌است و هیچ نهادی به صورت دلسوزانه و کارشناسانه پاسخگوی نیاز کودکان نیست، اگر هم باشد، عمدتاً در حوزه درمان، واکسیناسیون و ارزیابی‌های اولیه فیزیکی است، اما به لحاظ رشد فکری، اجتماعی، روانی و قوی‌سازی ذهنی کمتر توجهی به این گروه شده‌است.»
او تصریح می‌کند: «همانطور که شاعر می‌‎فرماید: «چون سر و کار تو با کودک فتاد، پس زبان کودکی باید گشاد» زبان یک کودک در اوایل زندگی‌اش (یعنی صفر تا شش سالگی) بازی است. او با بازی رشد می‌کند و فعال می‌شود. اگر مهارت‌های کافی کسب کند می‌تواند جامعه‌پذیر باشد. از طرفی تعاملات کودک از این سن شروع می‌شود، بنابراین یکی از وظایف اداره کل سلامت آگاه‌سازی و ارتقای سواد سلامت والدین در این خصوص است.»
به گزارش «جوان» این افتتاحیه، اما برای نمایش و اجرای بازی‌ها بود، این قدم اول و شروع راه است. قرار است کودکان سه تا شش سال در سرا‌های محله این بازی‌ها را انجام دهند و برگزیدگان آنها نیز در سطح منطقه با یکدیگر به رقابت بپردازند. البته هدف اصلی به هیچ عنوان، رقابت و مسابقه نیست! بلکه قرار است کودکان با ورود به این مسابقات، مهارت‌های اصلی و مهمی را که باید، یاد بگیرند و در بزرگسالی از آن بهره ببرند.
سایر اخبار این روزنامه
«متناسب سازی حقوق بازنشستگان» متناسب بازنشستگان نیست! «متناسب سازی حقوق بازنشستگان» متناسب بازنشستگان نیست! سیاست دولت رها کردن فضای مجازی نیست سیاست دولت رها کردن فضای مجازی نیست کلانتری روی کدام فرش قرمز اسکی می‌رود؟ کلانتری روی کدام فرش قرمز اسکی می‌رود؟ اهمیت و توجه به مهارت‌آموزی شهروندان فردا  اهمیت و توجه به مهارت‌آموزی شهروندان فردا  «هواتو دارم» درباره شهیدی است که وصیت کرد برای مزارش سنگ نگذارند «هواتو دارم» درباره شهیدی است که وصیت کرد برای مزارش سنگ نگذارند ورزشکاران، سفیران «ایران جوان بمان» ورزشکاران، سفیران «ایران جوان بمان» یک‌میلیون خدمت به مردم از سوی هزار گروه جهادی یک‌میلیون خدمت به مردم از سوی هزار گروه جهادی افشاگر جنجالی مفسد اقتصادی از آب درآمد افشاگر جنجالی مفسد اقتصادی از آب درآمد ‌نصف دوربین‌های پلاک‌خوان تهران فعال نیست ‌نصف دوربین‌های پلاک‌خوان تهران فعال نیست دیپلماسی با مردان دیوانه ترامپ! دیپلماسی با مردان دیوانه ترامپ! روسیه به اسرائیل در سوریه تضمین نمی‌دهد روسیه به اسرائیل در سوریه تضمین نمی‌دهد با دشمنان عقلانیت با دشمنان عقلانیت هشدار درباره فرصت‌نمایی‌های تخدیرآمیز!