بازی آژانس در زمین اروپا و آمریکا


گروه سیاسی: نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دیروز چهارشنبه 30 آبان در سایه رویکرد خصمانه تروئیکای اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) علیه برنامه هسته‌ای ایران در وین آغاز به کار کرد. بنابر گزارش‌های منتشر شده از سوی رسانه‌ها، در نشست جدید شورای حکام که تا روز جمعه (2 آذر) ادامه خواهد داشت، تروئیکای اروپایی قطعنامه‌ای ضدایرانی را ارائه خواهند کرد که بر اساس آن پیشرفت‌های اتمی ایران محکوم و افزایش فشار آژانس بر ایران درخواست خواهد شد. به گزارش «تجارت»، بر اساس بیانیه مطبوعاتی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، راستی‌آزمایی و نظارت بر اجرای تعهدات هسته‌ای ایران در برجام ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد و همچنین اجرای موافقت‌نامه پادمانی ان‌پی‌تی با ایران در دستورکار نشست شورا است. این نشست به طور سنتی، به صورت غیرعلنی برگزار شد. گروسی در ابتدای نشست شورا گزارشی را درباره آخرین فعالیت‌های آژانس از جمله مسائل مربوط به ایران ارائه داد. او سپس در نشست با خبرنگاران به پرسش‌های نمایندگان رسانه‌ها پاسخ داد. شایان ذکر است که این آخرین نشست فصلی شورای حکام در سال ۲۰۲۴ میلادی خواهد بود و اجلاس بعدی در ماه مارس سال ۲۰۲۵ (اسفند ۱۴۰۳) برگزار می‌شود.

جزئیات پیش‌نویس قطعنامه ضدایرانی تروئیکا در شورای حکام
جنجالی‌ترین موضوع نشست جدید شورای حکام را می‌توان قطعنامه‌های تروئیکای اروپایی مورد ارزیابی قرار داد. سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان موسوم به تروئیکا در آستانه برگزاری نشست فصلی شورای حکام، پیش‌نویس قطعنامه‌ای را به دبیرخانه شورا ارائه کرده‌اند که در آن از مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواسته شده است تا یک «گزارش جامع» درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران، برای بررسی در نشست اسفند ماه ۱۴۰۳ شورای حکام تهیه کند. بنابر گزارش ایرنا، در این سند بدون اشاره به همکاری‌های همیشگی ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، از تهران خواسته شده تا برای حل و فصل مسائل ادعایی پادمانی «اقدامات ضروری و فوری» صورت دهد. در سند یادشده ادعاهای سیاسی پادمانی و ریشه‌دار در اسناد جعلی رژیم صهیونیستی تکرار و از ایران درخواست شده است تا بدون فوت وقت در خصوص «ذرات اورانیوم با منشاء انسانی در دو مکان اعلام نشده در ایران، توضیحات معتبر ارائه و آژانس را از مکان(های) فعلی مواد هسته ای و/یا تجهیزات آلوده مطلع کند» این سند همچنین از ایران می‌خواهد که «اطلاعات، اسناد و پاسخ‌های مورد نیاز آژانس» را در این زمینه ارائه و دسترسی به مکان‌ها و مواد مورد نیاز بازرسان آژانس را فراهم کند.

هشدار ویژه ایران نسبت به هر گونه تحرک و اقدام غیرسازنده
د شرایطی که مفاد قطعنامه ضدایرانی تروئیکای اروپایی در میان رسانه‌ها منتشر شده بود، سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه بعدازظهر دیروز چهارشنبه ۳۰ آبان در گفتگوی تلفنی با رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، با اشاره به سفر او به ایران خاطرنشان ساخت تفاهمات صورت‌گرفته در جریان این سفر، بار دیگر حسن نیت و اراده جمهوری اسلامی ایران را برای ارتقای تعاملات و همکاریها با آژانس اثبات کرد. در این گفت‌وگو، همچنین دو طرف بر اراده خود برای ادامه مسیر گفتگو و تعامل به منظور حل و فصل اختلافات و پرداختن به دیگر موضوعات در دستورکار و پرهیز از رویکردهای غیرسازنده و تقابلی تاکید کردند. رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین تصریح کرد: در صورتی که طرف‌های مقابل بی‌توجه به حسن نیت و رویکرد تعاملی ایران، اقدامات غیرسازنده را در نشست شورای حکام از طریق صدور قطعنامه در دستورکار قرار دهند، ایران به نحو مقتضی و متناسب پاسخ خواهد داد.
در سطحی دیگر، وزارت امور خارجه فرانسه امروز با انتشار بیانیه ای خبر از گفت وگوی سید عباس عراقچی وزیرامور خارجه ایران و همتای فرانسوی اش داد.به گزارش خبرگزاری رویترز در این گفت‌وگو، ژان نوئل بارو پیشرفت برنامه هسته ای ایران را بسیار نگران کننده خواند که خطر عمده اشاعه را به همراه دارد. این خبرگزاری انگلیسی به نقل از وزیر فرانسوی نوشت که ضرورت دارد ایران به تعهدات هسته ای خود عمل کرده و به طور کامل با آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری کند. در سوی مقابل، وزیر خارجه کشورمان در تماس تلفنی با همتای فرانسوی خود از اقدام ناموجه و تحریک‌آمیز کشورهای اروپایی در تصویب تحریم‌های جدید علیه جمهوری اسلامی ایران به شدت انتقاد کرد. عراقچی همچنین تصمیم سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس برای ارائه قطعنامه در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را به شدت تقبیح کرد و تصریح نمود این حرکت سه کشور اروپایی در تقابل آشکار با فضای مثبت ایجاد شده در تعاملات ایران و آژانس تلقی می‌شود و صرفا به پیچیده‌تر شدن موضوع خواهد انجامید.

گروسی مدعی موافقت ایران با توقف افزایش ذخایر اورانیوم ۶۰ درصد شد



مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در نشست با خبرنگاران در حاشیه نشست فصلی شورای حکام ادعا کرد که ایران در خواست آژانس برای توقف افزایش ذخایر اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد را پذیرفته است. رافائل گروسی در جمع خبرنگاران در وین گفت: من از ایران درخواست کردم که ذخایر اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد را متوقف کند و این مساله از سوی ایران پذیرفته شد. وی با بیان این ادعا که ایران اقدامات مقدماتی را در این زمینه صورت داده است، افزود که بازرسان آژانس این مساله را روز شنبه گذشته، تائید کردند. مدیرکل آژانس ادامه داد: بدیهی است که مذاکرات مهمی اکنون در شورای جریان دارد و باید ببینیم چه خواهد شد. اما این مساله‌ای است که ما توافق کردیم و امیدوارم ادامه یابد. به نظرم این تحول بسیار مهمی است. وی درباره پیش‌نویس قطعنامه تروئیکای اروپا پیرامون درخواست از مدیرکل آژانس برای ارائه گزارش جامع گفت: ابتدا باید قطعنامه تصویب شود. در حال حاضر پیش‌نویس قطعنامه ارائه شده و اعضای شورا باید تصمیم بگیرند. البته نباید فراموش کنیم که یک قطعنامه پیشتر صادر شده بود که در آن به امکان درخواست برای گزارش جامع اشاره شده بود. اکنون باید منتظر باشیم و ببینیم در نشست چه خواهد شد.

ادعاهای واهی تروئیکای اروپایی و حقیقت‌هایی که نادیده انگاشته می‌شود!
قطعنامه ضدایرانی تروئیکای اروپایی در شرایطی قرار است در نشست اخیر شورای حکام مطرح شود که اتحادیه اروپا در چند وقت اخیر موجی از تحریم‌ها و اقدامات خصمانه را در قبال ایران در پیش گرفته است. به نظر می‌رسد کشورهای اروپایی به بهانه واهی حمایت ایران از روسیه در جنگ اوکراین و همزمان با روی کار آمدن مجدد دونالد ترامپ در آمریکا، برنامه‌ای فشرده را برای افزایش فشار همه‌جانبه بر تهران در پیش گرفته‌اند. اقدامات خصمانه تروئیکای اروپایی در مقطع کنونی در شرایطی صورت می‌گیرد که اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، شورای‌عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی را در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای با اعطای فرصت‌های ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند. در این بین نکته مهم که حقانیت ایران اثبات می‌کند این است که تهران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند اما با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند، ایران نیز در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. در ادامه نیز بعد از روی کار آمدن دولت بایدن ایران در ۸ دور مذاکرات وین حداکثر شجاعت و بصیرت خود را با موافقت برای گفت‌وگو درباره حفظ برجام نشان داد و از طرف‌های غربی انتظار داشت تا به طور متقابل رویکرد مسئولانه‌ای را در پیش گرفته و مسیر تحریم‌های غیرقانونی را تغییر دهند.